IX. den metropolitní sezóny: 60. Velká červnová cena Agrobyškovice

Vrcholem programu první červnové neděle na závodišti ve Velké Chuchli byla nejdůležitější přípravná zkouška pro blížící se FORTUNA České derby, 60. Velká červnová cena  Agrobyškovice (I. k., 2250 m, 130 tis. Kč), do níž za velmi teplého počasí na 5,7 - měkké dráze nastoupilo čtrnáct adeptů.

Roches Cross favoritem pro derby

Jednoznačný favorit v hlavním dostihu nebyl, zájem sázejících stlačil sázkový kurz u zdejšího novice Nucals Stara, z ostatních byla nejčastěji tipována trojice Avere, Sary Shayan a Roches Cross. A právě posledně jmenovaný tmavý hnědák předvedl v cílové rovině nejúčinnější zrychlení, odpoutal se od soupeřů a vyhrál v kvalitním čase 2:22,08 (po přepočtu 2:19 na „hladkých“ 2200 metrů) lehce o tři délky. Ke druhému místu se také pěkným finišem dopracoval Lysyan (Joly, ž. Šafář), jenž tak potvrdil výkonnost z Velké jarní ceny Holdingu Rabbit CZ, kde získal bronzovou příčku, třetím místem délku za ním uspěla jedna ze dvou klisen na startu a další kůň v poli, který navázal na předchozí klasické umístění (stříbro z Jarní ceny klisen KåKå CZ) Rabbit Motivator (Rabbit Trhový Štěpánov, Vraj). O hlavu čtvrtý za ní skončil letos poprvé nevítězný Avere (Lokotrans, ž. Zatloukal), s dvoudélkovým odstupem pětici uzavřel Nucals Star (Red Rebels R&H, ž. Cleary). Reprezentant stáje Jasna Roches Cross, který po tomto triumfu získá pozici favorita pro derby, je svěřencem Josefa Váni a v sedle měl žokeje Jana Ráju. Dvojnásobný šampión českých jezdců z let 2004 a 2005 se tak triumfálně vrátil ze švýcarského angažmá zpět do České republiky.

 

Další dění:

Zahajovací bod programu Cenu Bohemie B-5 (hdcp IV. k., 1200 m) si jistě připsala pětiletá hnědka Power Prize (Swiss Fans-Fedorowicz) s dvojnásobnou amatérskou šampiónkou Lindou Fedorowiczovou, klisna získala druhé životní vítězství, jezdkyně druhé letošní.

Nejkratší dostih dne Cenu Českého aviatického družstva (hdcp III. k., 1000 m) vyhrála dobrým závěrečným zrychlením čtyřletá hnědka Ascara (Protendon-Hulínský), i pro ni šlo o druhý životní triumf, v jejím sedle mladý jezdec Vraj nejen ukončil téměř devítiměsíční čekání na vítězství, ale zároveň odstartoval nejúspěšnější den své dosavadní kariéry.

V dramatickém finiši Ceny Jana Kašpara (II. k., 1600 m) o hlavu vyhrála pětiletá favoritka Apinoa (Euroframe-Váňová), která tak završila čistý jarní hattrick v dostizích druhé kategorie, její žokej Chaloupka po výhrách ve čtvrtečním Ebreichsdorfu a sobotním Mostu zaznamenal již třetí plný zásah tohoto týdne.

Z velkého duelu vzešel vítěz následné Ceny Louise Blériota (III. k., 1815 m), jímž se rozdílem pouhé krátké hlavy stal desetiletý matador Retourn, reprezentující stáje svého majitele, trenéra i chovatele v jedné osobě Libora Hály, v sedle posedmé za kariéru vítězného zkušeného valacha získal druhé nedělní prvenství jezdec Vraj.

Vedoucí žokej průběžného pořadí šampionátu CK Martin Tour Cupu Tomáš Lukášek si letošní osmnácté vítězství zapsal v Ceně letiště Bubovice (hdcp IV. k., 2250 m), když k jistému prvnímu místu dovedl potřetí v kariéře startující tříletou hnědku Emilly’s Academy (Ekols Skalice ČR) z přípravy úřadujícího rovinového trenéra-šampióna Václava Luky.

Stejný kouč pak odsedlával i vítěze Ceny letadla Jana Kašpara (III. k., 1400 m), kvalitativně solidně obsazenou zkoušku tříletých koní rozdílem půl délky proměnil ve druhý životní triumf Freddie Merc (Vysmátí a spokojení), v jehož sedle nedělní hattrick završil Tomáš Vraj, přičemž všech tří prvenství dosáhl těsně, přesně načasovanými závěrečnými útoky.

Žokej Jaromír Šafář si i po deváté kapitole letošní metropolitní sezóny drží parádní bilanci alespoň jedné výhry z každé pražské neděle, tentokrát do jeho série přispěl lehký zásah v Ceně pilota Václava Vondráška (IV. k.,, 1600 m), kde se mezi deseti nezvítězivšími tříletky prosadil spolufavorit Sendwire (Equus Caroli).

 
Výsledky

Příští dostihový den: 12.6. – 9. Červnový pohár

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.