IX. den metropolitní sezóny: 63. Velká červnová cena

Jarní klasické zkoušky jsou definitivně minulostí a dostihová sezóna pádí rychlým tempem ke svému nejprestižnějšímu vrcholu, kterým bude za tři týdny Mercedes-Benz České derby. Jak by letošní „modrá stuha“ mohla vypadat, o tom hodně napoví vrchol nadcházejícího nedělního odpoledne v Conseq Parku Velká Chuchle, jímž je samozřejmě nejdůležitější předzkouška Derby, 63. Velká červnová cena (I. k., 2200 m, 135 tis. Kč) s plně obsazenými startovními boxy. Celkem se uskuteční osm dostihů, v nichž startuje 77 koní a 30 jezdců, začátek programu je ve 14 hodin.

Jak dopadne „malé derby“?

Do nejsledovanějšího trialu posílá deset trenérů šestnáct koní, z nichž by se drtivá většina měla představit i za tři týdny v samotném Derby. Plnou čtvrtinu startovní listiny obsadil nositeli skvostných původů Josef Váňa: trojici jeho svěřenců zplodil světový plemeník číslo jedna Galileo, čtvrtý je potomkem jeho syna Rip van Winkleho. Z tohoto kvarteta, jež kompletně až letos zahájilo kariéry, by měli stát výše oba zástupci stáje Statek Blata Český Ráj, progresivní suverén vytrvalecké třetí kategorie Touch of Genius (ž. Šafář) a stříbrný z Velké jarní ceny Holdingu Rabbit CZ Tamarind Cove (ž. Verner). Druzí dva nastoupí po patnácti dnech od účinkování v mosteckém Memoriálu dr. Frankenbergera, kde Gibb’s Beach (Jasna, ž. Palík) skončil druhý a Brother Grimm (Estrella, ž. Janáček) třetí.

Zmíněnou severočeskou zkoušku nejlépe zvládla Amga River (Valentin Bukhtoyarov, ž. Koplík), zde jediná klisna v poli, jež by však měla být tou menší ze šancí trenéra Arslangireje Šavujeva. Ten sice do boje neposílá premianta Velké jarní ceny Aldara (měl by běžet za týden v Bratislavě), nicméně jeho horkým želízkem v ohni je vítěz dubnové karlovarské Jarní ceny Aldzarb (Ramzan Kadyrov, ž. Murzabajev), vydražený předloni ve francouzském Deauville za 145 tisíc eur.

Značné ambice má i DS Pegas, trenérem Michalem Liskem bude nachystáno duo Icar (jediný nedělní start žokeje Petra Foreta), po šesti cestách do Francie, kde vloni jednou vyhrál, se prvně představí domácímu publiku, a Napastnik (ž. Mach), jenž v říjnu lehce vyhrál v Mostě a letos byl druhý za Aldzarbem na západě Čech.

Oběma příslušníkům Rabbitu Trhový Štěpánov se shodně povedlo dubnové zahájení sezóny, Rabbit Mountnelson (ž. Laube) obsadil v Memoriálu profesora Michala druhé místo a Mondego Bay (ž. Havlík) finišoval těsně třetí, ale méně už trenéra Petra Juránka potěšili v květnové klasice, v níž se neumístili.

Velice dobře si v ní naopak počínal loňský juniorský šampión Sirius Shine, jenž v ní získal třetí honorář, ačkoliv jako jediný z aktérů absolvoval teprve první letošní start. Vítěze Ceny zimního favorita před sezónou ve stáji DAR převzal do péče dvojnásobný a úřadující trenér-šampión Allan Petrlík a v neděli jej nasedlá trojitému šampiónovi SR a mnohonásobnému klasickému vítězi, včetně českých Velké jarní ceny a St Leger, Jaroslavu Línkovi, který kvůli tomuto ritu Prahu navštíví po dvou a půl letech.

Velká očekávání provázejí další, ze severu a východu Moravy jedoucí adepty. Po triumfech ve slovenské Velké ceně BBAG a rakouských Ceně zimního favorita a Velké jarní ceně si poprvé pražskou dráhu vyzkouší svěřenec Čestmíra Olehly Oriental Sky (Patrik ČR, ž. Zatloukal) a pozorně sledován bude, navzdory až osmé příčce z Velké jarní ceny, i Dalewari, reprezentant stáje Monte Negro, zvítězivší ve třech posledních ročnících Derby, připravovaný obhájcem loňského prvenství v Derby Radkem Holčákem, v sedle s žokejem Jiřím Chaloupkou, před rokem a třemi lety v Derby vítězným a předloni těsně druhým.

Největším otazníkem sestavy zřejmě bude svěřenec vedoucí ženy letošního trenérského šampionátu Heleny Vocáskové Artaban (Zeas Staré Hradiště, ž. Rája), který vloni suverénně opanoval pardubickou Cenu nadějí a byl třetí v rakouském zimním favoritovi, letošní jaro ale vynechal a ukázal se až před dvěma týdny v trojkovém mílovém handicapu proti starším koním, v němž i s vysokou hmotností skončil těsně druhý.

Početně maximální seznam startujících pak doplňují polobratr dvojnásobné klasické vítězky Determinacje, sedmý z Michalova memoriálu a třináctý z Velké jarní ceny Duke (EŽ Praha, tr. Votava, ž. Šmida) a polobratr hvězdného Shamalgana i skvělého Chardonney Tcheque, pátý z Memoriálu dr. Frankenbergera Taimass (Ardak Amirkulov, tr. Resulov, ž. Havelková). 

startovní listiny, sázkové kurzy

 

Další dostihový program:

14.00 – Cena Chovatelského centra Fitmin (III. k., 1000 m, I. odd.): celoroční seriál Fitmin Cup pro dvouleté koně českého chovu startuje pro velký zájem netradičně dvěma odděleními, v tom prvním debutuje šest klisen a jeden hřebec.

14.30 – Cena Františka Štěpánka, zakladatele značky Fitmin (III. k., 1000 m, II. odd.): druhé oddělení je šestičlenné a proti kvintetu kandidátů má výhodu startu v nohou z minulé neděle Plenta, jedno z pěti nedělních angažmá Václava Janáčka.

15.00 – Cena Messenger, a. s. (hdcp IV. k., 1400 m, I. odd.): také o sprinterský handicap byla tlačenice, v první položce dalšího rozděleného dostihu bude na šestý životní triumf útočit zkušený osmiletý bílý valach Moonglas.

15.30 – Cena www.blacktypepedigree.cz (hdcp IV. k., 1400 m, II. odd.): ve vyrovnaném poli druhé podmnožiny zkusí výsledek ze sezónního vstupu zopakovat pětiletá Adrasteia, která se minule při dvacátém startu poprvé prosadila naplno.

16.00 – Cena Park Inn Hotel Prague (IV. k., 2400 m): po devátém místě z Jarní ceny klisen se na delší trati mezi nezvítězivšími vrstevníky představí polosestra dvojnásobné vítězky Velké pardubické Sixteen Semantýna.

17.00 – Cena www.dostihovy-svet.cz (hdcp III. k., 1600 m): silný tandem talentovaných tříletých Russian Hockey a Merella se proti sedmičce rutinovaných soupeřů bude muset vypořádat také s vyšším hmotnostním zatížením.

17.30 – Cena Ray of Lighta (hdcp V. k., 1800 m): zatím méně exponovaná dcera solidní vytrvalkyně Lemes Hoffnung Limonade má pod příznivou hmotností šanci ukořistit premiérové kariérní vítězství.

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.