IX. dostihový den metropolitní sezony: 58. Velká červnová cena SKANSKA

Tradičně tři týdny před Českým derby se na závodišti v Praze-Velké Chuchli uskuteční jeho nejdůležitější předzkouška. Na startu 58. Velké červnové ceny SKANSKA (2200 m, 130 tis. Kč) se sejde třináct aspirantů, kteří budou testovat svou formu a dosažením co nejlepšího výsledku usilovat o získání handicapového hodnocení, jež jim umožní start v blížícím se vrcholu (počet přihlášených do Českého derby je vyšší, než je kapacita šestnácti míst, a tak o konečné podobě startovní listiny bude v pondělí 15. června rozhodovat právě žebříček jednotlivých adeptů seřazených podle hodnoty průběžného handicapu). Nadcházející neděle ve Velké Chuchli, jíž skončí druhý měsíc letošní sezony, nabídne divákům osm rovinových dostihů, start prvního z nich bude ve 14 hodin.

Mariydi v české premiéře
Velice sledovaným účastníkem bude především nový import stáje Dr. Charvát Mariydi. Hnědák v přípravě Františka Holčáka má modro-žlutým barvám nejúspěšnějšího majitele posledních čtyř sezón přinést vytoužený triumf v Českém derby a na scéně Velké červnové ceny SKANSKA absolvuje pod žokejem Radkem Koplíkem, jenž vloni tento dostih opanoval s Mariydiho stájovým kolegou Dick Morrisem, premiérový středoevropský start. Mariydi jako dvouletý startoval čtyřikrát, dvakrát skončil čtvrtý a v posledním, listopadovém vystoupení zvítězil. Letos už počátkem dubna přidal další triumf, když na irské polytrackové dráze v Dundalku vyhrál handicap na 2200 metrů. Dalším magnetem nedělního hlavního dostihu je "spící obr" Ivan Poddubny. Robustní hnědák stáje Giterman Estate v sobě nejspíš skrývá velkou perspektivu, i když vloni jeden start vyhrál, působil dosud značně nezralým dojmem. V prvním životním startu nad dva kilometry by již měl své vlohy předvést znatelněji, po přestěhování celého tréninkového tábora jeho kouče Arslangireje Šavujeva z Mostu do Mimoně bude v sedle šestimiliónové akvizice poprvé jezdec Milan Zatloukal.
Přítomnost prvních tří ze supertěsného doběhu mosteckého Memoriálu dr. Frankenbergera (9. května, 2000 m) Pumpkina (ž. Andrés, Rabbit Trhový Štěpánov), Hugo Kuba (ž. Janáček, Monika Agro) a Simona des Champs (ž. Rája, Martin Wolf-Clint) pak dá odpověď na to, jak kvalitní vlastně onen severočeský test byl, jelikož jeho hlavní protagonisté se poprvé postaví kvalitní ročníkové opozici. V té je i bělouš stáje Martin Tour & MIKO Racing Maribor, vítězi loňské Ceny zimního favorita Strike Sportu se v letošních prvních startech nepodařilo navázat na předchozí úspěchy a v jeho sedle se nyní premiérově objeví úřadující žákovský šampión Jan Verner.
Sezónní i českou premiéru podstoupí Norino (Jasna, ž. Srnec), jenž vloni v Polsku vyhrál svůj říjnový start, před nímž se dvakrát umístil druhý a jednou třetí. Novicem ve Velké Chuchli bude také Lamasar (ž. René Koplík), nová akvizice stáje YOKO má zatím na kontě říjnové deváté místo z Francie a týden starou desátou příčku ze slovenské Velké jarní ceny.
Sestavu doplňují šestý z Frankenbergerova memoriálu Weismüler (ž. Hronová, Erika F.), vítěz 2200metrové III. kategorie z počátku května Victory Next (ž. Pavlíček, Jamax), a na první zásah čekající trio Makler (Foret, EŽ Praha), Oranzovy Expres (ž. Lukášek, DC Zámrsk MUDr. Bruna V.) a tréninkový kolega Ivana Poddubnyho Golden Eagle (ž. Chaloupka, Stáj Turan).
 
Další program:
14.00 - Handicap spol. Chládek a Tintěra (IV. kat., 1200 m): s nejnižšími startovními čísly mají solidní vyhlídky klisny Gillan a Salanga.
14.30 - Cena spol. EŽ Praha, a. s. (III. kat., 1200 m): osm dvouletých debutantů proti třem (Irenka, Label Five, Well Done), kteří už mají premiéru za sebou.
15.00 - Cena spol. Starmon, spol. s r. o. (III. kat., 1400 m): po roční pauze absolvuje první start v Česku pětiletý ryzák Nightinshining, předloni vítěz v Německu.
15.30 - Cena ředitele Direkce ŽS, SKANSKA DS, a. s. (II. kat., 1600 m): po vítězném mosteckém vstupu na tuzemské dráhy pražská premiéra klisny Banderelly.
16.00 - Cena spol. AŽD Praha, a. s. (IV. kat., 1600 m): mezi deseti tříletými hlavními adepty na první triumf zlepšená La Tortura a Royal Fair.
17.00 - Handicap spol. ŽSD, a. s. (IV. kat., 2200 m): letos ze tří startů třikrát umístěná čtyřletá Faurine se při dvanáctém startu pokusí poprvé zabodovat naplno.
17.30 - Cena spol. Pirell (hdcp III. kat., 2600 m): vyrovnaný vytrvalecký handicap slibuje dramatickou tečku, řada jeho aktérů se specializuje právě na dlouhé tratě.

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.