Jan Řehounek: Na pardubickém závodišti si přeji rozvoj s velkým R!

Radní města Pardubic mají po menších úpravách o svých zástupcích v akciových společnostech, kde dominuje právě statutární město, zcela jasno. V Dostihovém spolku, a. s., ve kterém má město Pardubice majoritní podíl, by jeho zájmy měl hájit náměstek primátora Jan Řehounek. Předpoklady k tomu jako vystudovaný zemědělec se zaměřením na ekonomii má.

Jan Řehounek: Na pardubickém závodišti si přeji rozvoj s velkým R!

... aby se stalo komplexním společensko - kulturně - sportovním areálem

 

Ing. Jan Řehounek /ANO 2011/ - 40 let

- narozen 27. října 1974 v Pardubicích

- Absolvent  Gymnázia Pardubice a ekonomické fakulty České zemědělské univerzity Praha

- od roku 2000 trvale žije v Pardubicích

- nyní náměstek primátora Pardubic zodpovědný za dotační politiku, projektový management, strategický plán a rozvoj města, veřejné zakázky a kapitálovou správu

- kandidát na člena představenstva Dostihového spolku, a. s.

 

Patříte, řekněme, do té mladší generace politiků. Na pardubickém závodišti jste byl ale vídán často i před svým zvolením. Patříte k patriotům dostihů v Pardubicích, čím jsou podle vás pro město přínosem?

"Jednoznačně je to brána do města lidem, kteří se o koně, dostihy a celou oblast dostihového sportu mají zájem. Málokdo si uvědomuje, že je to jedno z mála sportovních odvětví s celonárodním, lépe  řečeno však s mezinárodním přesahem. Nechci se dotknout jiného sportovního odvětví, ale fotbal, hokej nebo basketbal se hraje v mnoha místech republiky, ale to, co máme v areálu dostihového závodiště, je unikát, který je potřeba využít. A právě tam vidím výrazný prostor pro další směrování města, Dostihového spolku. Je nutné využít toho, že lidé přijedou do Pardubic na dostihy a musíme jim ukázat, že můžeme nabídnout i spoustu dalších věcí."

 

Sám nebo někdo z rodiny na koni jezdil nebo jezdí? Jak vůbec vnímáte jako vystudovaný zemědělec chovatelství a závodění koní, ať už v jakémkoli odvětví?

"Pocházím z rodiny, které byl v roce 1994 v rámci restitučního zákona vrácen zemědělský majetek, na kterém se nadále hospodařilo, takže můj vztah obecně k této oblasti byl jasně dán. Osobně jsem v tomto směru ale pouze divák. Několikrát jsem na koni jel, ale aktivním jezdcem určitě nejsem. Přestože jsem na vysoké škole studoval ekonomii, zde mám jasno. Chovatelství koní jde ruku v ruce se závoděním a určitě má i v přetechnizovaném 21. století své nepopiratelné místo."

 

Kandidoval jste za hnutí ANO. Pardubické závodiště nese název firmy, jejíž je váš stranický šéf zakladatelem. Můžete ovlivnit budoucí spolupráci jednoho z nejvýznamnějších ekonomických subjektů v republice a třeba ji pomoci rozšířit?

"Pevně věřím, že to, že dostihové závodiště nese název Agrofert park, je jenom odrazovým můstkem pro další spolupráci. Samozřejmě mým úkolem bude výše uvedené posunout dále a rozšířit ji. Věřím, že mi k tomu dopomůže i moje současná pozice krajského předsedy Hnutí ANO."

 

Budete třeba ve spolupráci s primátorem zvát i další vrcholné politiky do Pardubic, aby okusili tu atmosféru na pardubickém závodišti?

"S panem primátorem jsme se shodli na tom, že areál dostihového závodiště je typickým místem, které by mělo sloužit k prezentaci města. Nejen pro návštěvníky takzvaně „z ulice“, ale i pro politiky, byznysmeny a další zajímavé osobnosti. Určitě se budeme snažit, abychom takové lidi do Pardubic dostali."

 

Jak vnímáte současnou pozici Dostihového spolku, který se o provoz na pardubickém závodišti stará? Co byste vyzdvihnul a co naopak zkritizoval?

"Zatím bych toto příliš nekomentoval, zatím nemám dostatek informací. Jediné, co mohu uvést je, že proces stabilizace, který byl zahájen na přelomu let 2010 a 2011, byl nastartován, společnost plní stanovený byznysplán, který byl připraven, a teď je potřeba si říci, jak dále."

 

Vstupujete, pokud tedy budete zvolen, do představenstva s nějakými konkrétními plány? Zkuste alespoň obecně nastínit, co bude pro vás prioritou?

"Mým prvořadým cílem bude vykonávat práva majoritního akcionáře, tedy města Pardubice, ku prospěchu Dostihového spolku jako takového, ku prospěchu města a jeho obyvatel. Konkrétní věci a projekty přijdou následně. Je jasné, že bychom rádi zvýšili využitelnost celého areálu nejen co do času, ale i typu akcí. Areál je stále primárně dostihovým areálem, ale slouží již nyní pro řadu dalších akcí. Naším úkolem společně s dalšími akcionáři by měl být rozvoj s velkým R . Tedy využít areálu na maximální míru tak, aby se stal komplexním společensko - kulturně - sportovním areálem pro širokou veřejnost."

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.