Josef Váňa bojuje o titul Sportovec roku 2009!

Josef Váňa dosáhl dalšího přelomového úspěchu své bohaté dostihové kariéry: jako první žokej se po mnoha letech dostal do finálové desítky ankety o Sportovce roku. Zároveň se stal suverénně nejstarším nominovaným v novodobé historii této soutěže. Sedmapadesátiletý Váňa letos sbírá jednu poctu za druhou. Poté, kdy v říjnu získal rekordní šesté vítězství ve Velké pardubické, převzal od prezidenta Václava Klause medaili Za zásluhy II. stupně. Po sezoně pak s velkou převahou obhájil svůj již patnáctý titul trenéra-šampióna v překážkových dostizích a nyní bojuje o titul Sportovce roku s takovými jmény jako Barbora Špotáková či Martina Sáblíková!

Josef Váňa s Tiumenem po vítězství ve Velké pardubické.

"Je to velká událost pro celý dostihový sport. Josef Váňa posouvá sportovní rekordy už dlouho, ale nyní si toho všimla širší veřejnost a to je moc dobře," říká prezident Jockey Clubu Václav Luka, který teď, stejně jako všichni dostihoví příznivci, bude s napětím čekat na výsledek druhého kola hlasování sportovních novinářů, ze kterého vzejde pořadí první desítky prestižní ankety.

"Váňa je nejlepší sportovec této země. Osobně stavím výš snad jen desetibojaře Ramana Šebrleho a Tomáše Dvořáka. Váňa rozhodně patří do desítky oceněných nejlepších sportovců České republiky," nechal se po doběhu letošní Velké pardubické slyšet šéf Dostihového spolku Miroslav Petráň.

A jeho názor sdílí i sportovní příznivci: v anketě serveru iHNed.cz, zveřejněné těsně po letošní Velké pardubické, odpovědělo 96 procent čtenářů kladně na otázku, zda by si Váňa ocenění Sportovec roku zasloužil. V právě probíhající anketě Aktuálně cz vede Váňa s velkým náskokem před Martinou Sáblíkovou a ostatní nominované osobnosti nechává daleko za sebou. A konečně v divácké soutěži na oficiálních stránkách ankety Sportovec roku je Josef Váňa také v čele průběžného pořadí, když se pro něj dosud vyslovilo 36 procent respondentů!

Velká pardubická steeplechase 2009:

Že Josef Váňa vyhraje letošní Velkou jako trenér, to tipovala drtivá většina odborníků i laiků, vždyť na start 119. edice našeho nejslavnějšího dostihu poslal hned čtveřici svěřenců a jím chystaná bělka Sixteen po výhrách v předchozích dvou ročnících platila skoro za "neprůstřelnou" favoritku. Co se však odehrálo v neděli 11. října krátce před čtvrtou hodinou odpolední v cílové rovince pardubikého závodiště, vzalo dech snad všem přítomným. V bezmála sedmapadesáti letech Josef Váňa vyhrál Velkou pardubickou nejen jako trenér, ale (především) i jako jezdec! Naprosto mistrovsky, skrytě, účelně a bez jediného zaváhání provedl náročným kurzem dostihu s jednatřiceti tak těžkými skoky, jako jsou např. Velký Taxisův příkop, Irská lavice, Hadí příkop, Velký vodní příkop, Malé a Velké zahrádky, Drop, Velký Anglický skok, či Havlův skok, svého osmiletého valacha Tiumena, jenž navíc v této těžké zkoušce debutoval, a v cílové rovině přespurtoval trio nejodolnějších konkurentů, na čele právě s výbornou klisnou Sixteen. Zprávy a komentáře o tomto slavném dni se přinesla nejen všechna domácí média, ale rozepsaly se o něm také přední evropské (nejen) dostihové deníky a časopisy! "Josef Váňa má přehled jako Tony McCoy (britská překážková jednička - pozn. red.). Taktikou a přehledem v dostihu se i v sedmapadesáti letech vyrovná světové žokejské elitě. Je ojedinělým úkazem na dostihové scéně, který svou velikostí daleko přesahuje rámec českého prostředí." To ve svém příspěvku z Pardubic napsal dostihový zpravodaj britského listu The Daily Telegraph, bývalý žokej a vítěz Velké národní v Liverpoolu Marcus Armytage!

Josef Váňa - dostihová legenda:

Josef Váňa (narozen 20. října 1952) se proslavil nezdolnou sportovní ctižádosti a neuvěřitelnou odolností. Svůj první dostih odjel již v roce 1979 a o šest let později stál poprvé na startu Velké pardubické steeplechase (s koněm Paramon skončil na druhém místě). Během jezdecké kariéry si podle svých slov zlomil téměř všechny kosti v těle včetně pánve, žeber, obratlů, obou klíčních kostí nebo čelisti. Nejvážnější zranění utrpěl začátkem června 1994 v Baden Badenu, kdy jej po pádu přilehl kůň a další přes něj vzápětí přeběhli. Váňa tehdy utrpěl těžký otřes mozku, zlomeniny žeber a pánve, zhmožděniny hrudníku, levá plíce byla zčásti utržená. Zranění i klinickou smrt ale překonal a už v říjnu onoho roku nechyběl na startu Velké pardubické!

V posledních letech se Váňa stále více prosazuje jako trenér. Kromě úspěchů v České republice, kde již patnáct let vládne trenérskému překážkovému šampionátu, sbírá Váňa stále více vítězství také v zahraničí, kam se svými koňmi jezdí častěji než jiní kolegové a pravidelně boduje zejména v Itálii a Německu.

Jako jezdec startoval Josef Váňa v bezmála dvou tisícovkách dostihů a (včetně zahraničních) získal přes tři sta vítězství! (Jako trenér nasbíral výher ještě jednou tolik.)

V samotné Velké pardubické steeplechase startoval Josef Váňa třiadvacetkrát (rekord), zvítězil jako jezdec šestkrát (další rekord; 1987, 1988, 1989, 1991 - Železník, 1997 - Vronsky, 2009 - Tiumen) a jeho svěřenci proběhli vítězně cílem v sedmi ročnících (další rekord; 1996 - Cipísek, 1997 - Vronsky, 2001 - Chalco, 2006 - Decent Fellow, 2007, 2008 - Sixteen, 2009 - Tiumen).

Spolu s manželkou Pavlou připravuje v tréninkové centrále Bohuslav/Mlýnce na Karlovarsku na šest desítek dostihových koní.

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.