Jubilejní Zlatý pohár pro Mustamira

Na start 25. ročníku Zlatého poháru – Ceny předsedy Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR se postavilo osm koní, včetně vítěze letošní květnové předzkoušky dostihu. A právě Mustamir byl tím, kdo si pro jubilejní Zlatý pohár doběhl. Jistě o tři a čtvrt délky porazil podceňovaného Lamuna a favorita Tahiniho.

Mustamira trénuje František Holčák. Ten do sedla znovu angažoval žokeje Marka Stromského, který s Mustamirem absolvoval předchozí čtyři starty. Společně zvítězili v letošní i loňské předzkoušce a ve Zlatém poháru v roce 2017 dokončili na čtvrtém místě. Tentokrát se během dostihu drželi ve středu startovního pole a za vítězstvím „vyrazili“ za posledním skokem. Předstihli Lamuma s žokejem Josefem Bartošem, který po dlouhou dobu udával tempo. Třetí dokončil favorit dostihu Tahini v sedle s žokejem Janem Kratochvílem. Čtvrtého Azteka vedl žokej Jiří Kousek, který měl letos teoretickou šanci stát se rekordmanem Zlatého poháru. Připsal by si totiž čtvrté vítězství v tomto dostihu, prozatím se o pomyslnou první příčku dělí s dalším trojnásobným vítězem, žokejem Dušanem Andrésem. Pátý dokončil Krocoleon (ž. Marcel Novák), za ním Aspire (Rostislav Benš) a Nikan (Jakub Kocman). Peintre Elusif byl žokejem Janem Faltejskem zadržen.

Vítězný tým převzal zlaté poháry z rukou předsedy Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Radka Vondráčka. „Musím přiznat, že se ve mně ve společnosti milovníků dostihového sportu probouzí soutěžní duch. Vyměnit aspoň na chvíli prostředí politiky za atmosféru dostihů je každopádně osvěžující.“

V krosech se pozornost ubírala především k Ceně města Pardubic, kterou ovládli svěřenci Josefa Váni. Zvítězil v ní jedenáctiletý Wild Danger (ž. Jiří Kousek) před osmiletým A Pigalle (ž. Jan Kratochvíl), který je přihlášen a také již v Miláně kvalifikován do 128. Velké pardubické s Českou pojišťovnou. „A Pigalle by měl směřovat do kvalifikace a pak do Velké. Wild Dangera zřejmě necháme na kratších tratích,“ prozradil své plány od budoucna Josef Váňa. Třetí doběhl Turdus (ž. Jan Faltejsek), čtvrtý Quatiki (ž. Marek Stromský) a tabuli doplnil Marcus Aurelius (ž. Josef Bartoš). Dokončili ještě Nick, Modřín a Tymian.

Nejobsazenějším dostihem dne byly úvodní proutěné překážky – Cena proutěnkářů. Po škrtnutí Baltic Dancera a Chrisaly do dostihu odskočilo třináct koní. Roli favoritky splnila Celeste (Sertash Ferhanov). Podle tipařů ji měl „šlapat na paty“ Silver Prince (ž. Jan Faltejsek), který také nakonec bral druhé místo před Hayley (Jan Odložil), Guillotine Shave (ž. Josef Bartoš) a Sonyattou (ž. Marcel Novák).

V Ceně Dostihového spolku pro čtyřleté koně na 3400 metrů lehce zvítězila ryzka Apas Rocka s žokejem Marcelem Novákem. V letošní premiéře před čtrnácti dny byla kvůli ztrátě třmenu zadržena, tentokrát s přehledem porazila své soupeře. Druhý doběhl Čmelák (Jan Odložil) před Bela Bonitou (ž. Josef Bartoš), Mintakou (ž. Marek Stromský) a Sigiriyou (ž. Jiří Kousek). Dostih ještě dokončil Intrikář s Veronikou Řezáčovou.

V Ceně Univerzity Pardubice došlo na souboj. Na startovní listině se objevila například vítězka Ceny Labe Modena (ž. Jan Faltejsek), která patřila k spolufavoritům dostihu. Do cílové roviny točila ještě po boku pozdějšího vítěze Smajlíka (Ján Mach), nakonec ji ale předstihli ještě Shegerton (ž. Marek Stromský) a Vernois (ž. Jan Kratochvíl). Pro Smajlíka to bylo druhé vítězství v kariéře, toho prvního dosáhl před měsícem v pardubické Ceně mladých jezdců. Pátý finišoval Lipo (Jan Derych).

Dramatický finiš nabídla také Cena společnosti Explosia. Pro téměř jisté vítězství si běžel Stigris (ž. Marek Stromský), v závěru mu ale došly síly a v posledních metrech dostihu ho překonal Taj Mahal (Jakub Spáčil), před Stigrise „strčil“ nos ještě Sorgenio (Ján Mach). Čtvrtý dokončil Chystal Cross (ž. Jaroslav Myška) před Imphalem (ž. Jan Kratochvíl).

Předposledním dostihem dne byla Cena basketbalového klubu Pardubice – BEKSA vypsaná pro klisny. Prosadila se v ní nejmladší z účastnic, čtyřletá Rozina (ž. Jan Kratochvíl) a do kariéry si zapsala své první životní vítězství. Druhé místo patří Dunátě (Adam Čmiel), třetí Sinndarce (ž. Josef Bartoš), čtvrté Charmene (ž. Jan Faltejsek) a páté Džidžali (Sertash Ferhanov).

Stejně jako před čtrnácti dny patřil závěrečný dostih pardubického programu manželům Myškovým. Tentokrát lehce zvítězili s Albe Backem v Ceně hudebního festivalu Létofest. O sedm délek porazili Rideri Cross (Pavel Složil ml.), za ním na třetím místě dokončil Lord Jagmin (Jan Odložil). Čtvrtý finišoval Dodo Dancer (ž. Jan Kratochvíl) a pátý Canton (ž. Marcel Novák).

 

 

 

 

Původní tisková zpráva

Třetí dostihový den sezóny na pardubickém závodišti není pozornost upřena na pardubickou specialitu, krosové dostihy, ale na klasickou steeplechase – tedy disciplínu, která se v Česku rozšířila díky pardubickým pořadatelům v polovině devadesátých let minulého století. V letošním roce se Zlatý pohár poběží po pětadvacáté, opět pod záštitou předsedy Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.

Osm koní na startu je zhruba průměr, jaký byl k vidění v předchozích letech a kvalita účastníkům rozhodně nechybí. Jako prvního musíme zmínit Mustamira, loni i letos vyhrál květnový test na Zlatý pohár. Loni se mu v červnovém vrcholu nedařilo, doběhl čtvrtý, ale trenér František Holčák říká, že u něj je to jen o zdraví. Pokud přijede do Pardubic v optimální formě a pohodě, budou mít soupeři hodně těžký úkol ho porazit. František Holčák by si tak připsal rekordní šesté vítězství v prestižním dostihu.

V květnu skončil na druhém místě Aztek, před několika lety elitní rovinový kůň a přechod na překážky se mu také podařil. Zatím se na skocích představil sedmkrát a čtyřikrát vyhrál, jednou byl druhý a jednou třetí. Jen loni v Karlových Varech ztratil jezdce, od té doby je jeho parťákem Jiří Kousek a společně se jim daří. Modrožluté barvy stáje Jiřího Charváta bude hájit také Peintre Elusif. Sice zatím z 15 překážkových startů vyhrál jeden, ale jen dvakrát nedoběhl mezi pěticí nejlepších. V květnovém testu skončil třetí.

Mezi osmičkou startujících bude také jeden zahraniční účastník, a to polský Aspire. Loni měl stoprocentní úspěšnost při startech ve Wroclawi. Letos se představil v menším dostihu na mostecké dráze a skončil třetí. Pokud se bude chtít prosadit mezi českou špičkou, bude muset přidat. Josef Váňa posílá do dostihu desetiletého Tahiniho, který dlouhá léta startoval v Itálii, loni v červenci se vrátil na české dráhy a vyhrál Pohár Josefa Váni v Karlových Varech. Na podzim se prosadil ještě ve Zlatém poháru Elektrizace železnic na chuchelské dráze. Do druhého sledu patří Krocoleon, nejstarší účastník v poli, dvanáctiletý Nikan, a pětiletý benjamínek Lamum.

Z rámcového dění zaujme především Cena města Pardubice na 4500 metrů. Pozornost si zaslouží především osmiletý francouzský polokrevník A Pigalle. Figuruje na přihláškách do Velké pardubické, díky druhému místu na 5000 metrů v Itálii je i kvalifikován, ale jeho zkušenosti s pardubickou dráhou jsou nulové. V českém tréninku je již třetí sezónu, ale zatím se představil pouze ve Velké Chuchli a v Karlových Varech. Otázkou je, jak si bude tykat s pardubickými krosy.

Distance 4500 metrů je ideální pro zkušeného Wild Dangera. Loni vyhrál Úvodní cross country Koroka a letos podlehl pouze Izynce. Vítězství v letošním roce na pardubické dráze již oslavili Turdus a Nick. Jen do počtu by neměli být ani Marcus Aurelius, Tymian, Quatiki nebo nadějný Modřín.

Nejvíce koní, patnáct, se představí již v úvodních proutěných překážkách, také tento dostih zcela jistě nabídne zajímavou podívanou.

Start prvního dostihu je ve 14 hodin.

 

Sobota 9. června 2018

Zlatý pohár - Cena předsedy Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR

Program

14:00            Cena proutěnkářů

-         doprovodný program – dostih poníků

14:45            Cena podporovaná společností České dráhy, a.s.

15:20            Cena Univerzity Pardubice

15:55            Cena společnosti EXPLOSIA a.s.

16:30            Cena města Pardubic

17:05            Zlatý pohár – Cena předsedy Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR

17:40            Cena Basketbalového klubu Pardubice - BEKSA 

18:15            Cena hudebního festivalu LÉTOFEST

 

Zlatý pohár v sobotu završí čtvrtstoletí svého konání

Velká pardubická patří k závodišti na Pardubic již od závěrečné čtvrtiny 19. století. Mnohem mladší je nejvýznamnější klasická steeplechase, Zlatý pohár, jeho první ročník jsme viděli v červnu roku 1994. Tehdy prošly především překážky na pardubické dráze významnou inovací, a tak pořadatelé dostali nápad vytvořit dostih, který bude srovnatelný s vrcholy klasické steeplechase především na britských ostrovech. Více v tiskové zprávě.

 

Na návštěvníky Zlatého poháru čeká i Dětská Velká pardubická a golf

V rámci dostihového mítinku v sobotu 9. června se bude bojovat nejen na dostihové dráze, ale také mezi diváky. Připraven je totiž oficiální závod Dětská Velká pardubická, které se letos můžou nově zúčastnit i dospělí. Praxe totiž ukazuje, že s dětmi zmenšené překážky z kurzu Velké pardubické přeskakují i jejich rodiče a náramně se u toho baví. Podrobnosti v tiskové zprávě.

 

Soubory ke stažení

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.