Karlovarská dostihová sezóna odstartovala

Dámy ve slavnostních šatech a elegantních kloboucích. Páni v decentních fracích a cylindrech. Bujará konverzace se skleničkou v ruce a nevázaná zábava. Zajímavá přehlídka rozmanitých kloboukových ozdob dámských hlav a populární dostih pánů šlechticů (letos i s jednou odvážnou dámou) na dřevěných koních. V takovém duchu a v jedinečné atmosféře slavných tradičních anglických dostihů v Ascotu se nesl úvodní mítink letošní sezóny na karlovarském závodišti. Evropské setkání aristokracie pořádané pod záštitou Otto von Habsburka mělo své osmé pokračování.

Lázeňské premiéře vévodila v nabídce šesti rovinových a jednoho překážkového dostihu Jarní cena (Frühjahrspreis) Fredericks & von der Horst (II.kat., 2.000m) pro tříleté koně. Vzhledem k vypsaným propozicím si zde dali dostaveníčko vážní adepti pro červnový start v Českém derby. Většina z devíti startujících figuruje na přihláškách do jedné nebo vícero letošních klasik. Nejsledovanějším koněm v poli byl letos poprvé startující Aldzarb a nikoho nenechal na pochybách, že je koněm, se kterým je nutno počítat do budoucna. V průběhu byl nejaktivnější a v cílové rovince odrazil nápor útočícího Napastnika. Výtečně se prezentoval debutující Touch Of Genius. Polský rodák Sanok (ž.M.Havelková) se musel spokojit se 4. místem a tabulový doběh uzavřel Fabrisco (ž. J.Rája).

 

 

Kvalitní sestava středotraťařů byla k vidění v Ceně Stollbert – dostihu Architektů. Žádné velké překvapení se nekonalo, neboť Barateus přidal ke skvělým dosavadním výkonům na překážkách po delší době i rovinový úspěch. Klasická vítězka z předešlých sezón a loňská návštěvnice francouzských drah Ley Percy skončila druhá. Na dotované příčky ještě dosáhl Solini a dvojice klisen Money For Danny a Ready For Bond.

 

 

Na trať steeplechase Frey Consulting dlouhé 3.500m vyrazilo po škrtu šancových účastníků Skarabeuse a Maklera i tak početné pole devíti koní. Pouze jediný Avec Charme se po pádu na tribunním skoku nedostal do cíle. Zvítězila papírová favoritka Bazalka a díky ní se dočkal prvního letošního plného zásahu jezdec Radek Man.

 

 

Tečku za jarním dostihovým kláním, které bylo znásobené více než příjemným pohledem na rozkvetlý areál a výborně připravenou pružnou dráhu, udělal šestiletý hnědý valach Zápaďák. Po dramatickém souboji porazil s rozdílem nosu Ibara. Za třetím Limonade doběhl loňský vítěz tohoto dostihu Tío Sergeant.

 

 

Výsledky:

1.dostih: Dzinfizz (O.Velek) – Player (ž.J.Rája) – Djamma (ž.M.Laube)

2.dostih: True Dream (K.Hlubučková) – Abret (ž.M.Havelková) – Allanis (O.Velek)

3.dostih: Barateus (ž.J.Rája) – Ley Percy (ž.B.Murzabayev) – Solini (K.Hlubučková)

4.dostih: Fernando (ž.M.Zatloukal) – Charros (am.J.Fabris) – Roony (ž.P.Foret)

5.dostih: Aldzarb (ž.B.Murzabayev) – Napastnik (ž.P.Foret) – Touch Of Genius (ž.J.Šafář)

6.dostih: Bazalka (R.Man) – Torres Run (ž.L.Matuský) – Elegant Devil (M.Liška)

7.dostih: Zápaďák (ž.J.Verner) – Ibar (ž.B.Murzabayev) – Limonade (ž.J.Šafář)

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.