Karlovy Vary: Pohár Josefa Váni vyhrál Gejzir

Mezinárodní filmový festival momentálně vládne Karlovým Varům. Ale nežije jím pouze centrum města. Atmosféra rozmanitého světa pohyblivých obrázků se v neděli 6. července za přítomnosti herců a nepřehlédnutelných přátel kinematografie na závodišti ve Dvorech prolínala s krásou, ladností a rychlostí plnokrevníků. Třetí mítink se svou atraktivitou zařadil mezi naprosté vrcholy letošního roku. 

Oba dostihové vrcholy festivalového mítinku ovládli koně z jedné stáje

Zájemců z řad trenérů a majitelů bylo tolik, že u většiny ze sedmi dostihů se na startu sešel maximální povolený počet účastníků. Výborně připravenou dráhu si vyzkoušelo více než sedm desítek koní z Čech i daleké Moravy. Oproti zvyklostem se nepotvrdilo se, že ruku v ruce s příchodem festivalu do lázeňské metropole přichází také chladné a deštivé počasí. Diváci i samotní aktéři byli tentokrát zužováni vedrem.

Hlavní slovo v rovinovém programu dostaly čtyřnohé dámy ve dvoukilometrovém testu II. kategorie. Místní specialitu, Letní cenu klisen, letos s přívlastkem Pohár MFF Karlovy Vary, prosadili tamní pořadatelé jako významnou srovnávací zkoušku nejlepších tříletých klisen se staršími v roce 2004. V letošním jubilejním ročníku se prosadila starší klisna. Zároveň se zrodil nejtěsnější doběh v desetileté historii Letní ceny klisen. Po tuhém boji o hlavu se prosadila sázková favoritka Iceni Girl (ž.P.Foret) před Lužnicí (ž.J.Verner). 

 

Cílová rovinka Letni ceny klisen. Foto Marcela Klingorová

 

V zajetí kinematografie se neslo celé odpoledne, konané jako součást oficiálního doprovodného programu 49. ročníku Mezinárodního filmového festivalu pod záštitou primátora ing. Petra Kulhánka a prezidenta MFFKV Jiřího Bartošky. Stačí připomenout filmového producenta Jaroslava Boučka, iniciátora překážkového Poháru Josefa Váni (NL, 4.500m). V porovnání s loňskou premiérou sice chyběli zahraniční účastníci, představili se ovšem domácí koně se zahraničními zkušenostmi. Ani zde nezaváhal papírový favorit, ze stejné stáje a v péči stejného trenéra, jakého má vítězka Letní ceny klisen. Sedmiletý hnědák Gejzir (ž.T.Boyer) lehce o šest délek porazil většinu dostihu tempo udávajícího Nikana (F.Kovačík) a obhájce loňského triumfu Khalshaniho (ž.J.Bartoš). Tabulový doběh doplnili majitel loňské pardubické Stříbrné trofeje Čáriray (ž.D.Andrés) a z největší dálky přicestovavší host Sherardo (M.Kubík).

 

Pohár Josefa Váni. Foto Marcela Klingorová

 

Třetí vítězství v řadě dosáhli Barateus (ž.J.Bartoš) ve steeplechase IV.kategorie a Aztek (ž.J.Verner) ve dvoukilometrové trojkové Ceně primátora města Karlovy Vary. 

 

Výsledky:

1.dostih: Princezna Arabela (ž.V.Korečková) – Laveroni (ž.B.Murzabayev) – Armanno (P.Filipová)

2.dostih: Iceni Girl (ž.P.Foret) – Lužnice (ž.J.Verner) – Sapsiree (ž.J.Šafář)

3.dostih: Barateus (ž.J.Bartoš) – Zeus (M.Kubík) – Feraclos (J.Borč)

4.dostih: Gejzir (ž.T.Boyer) – Nikan (F.Kovačík) – Khalshani (ž.J.Bartoš)

5.dostih: Aztek (ž.J.Verner) – Peerless Squeak (ž.V.Korečková) – Matter For Love (ž.P.Foret)

6.dostih: Rabbit Railink (ž.J.Rája) – Illuminati (ž.M.Zatloukal) – Mramor (ž.B.Murzabayev)

7.dostih: Old Story (ž.M.Zatloukal) – Aldan River (ž.B.Murzabayev) – Everest Hill (ž.R.Koplík)

 

Původní zpráva

Specialita tamního závodiště přilákala jednu z nejzkušenějších klisen z velkých dostihů Sapsiree (ž.J.Šafář), loňskou účastnici Českého derby, druhou v mosteckém Oaks, třetí v rakouském i slovenském Oaks. V nejvyšší společnosti se prosazuje rovněž Iceni Girl (ž.P.Foret), ktrá v minulém roce ovládla jedničkový a dvojkový mílový test, letos má na svém kontě dvě třetí a jedno čtvrté místo na kratších distancích. V boji o přední příčky by neměla chybět ani Aurora (ž.J.Chaloupka). Letos vyhrála dostih II. kategorie na vytrvalecké trati 2.400m a v dubnu si do Varů přijela pro 3. místo. Nejúspěšnější žokej desetileté historie Letní ceny klisen Jan Rája, který dosáhl tří plných zásahů, povede ryzku Novelette. Na dráhu, kde slavily úspěchy jako dvouleté, se vrací premiantka Ceny Masise Lužnice (ž.J.Verner) a karlovarská zářijová zimní královna Miss Kruk (ž.B.Murzabayev). Zdejší prostředí svědčí Old Glory (ž.M.Zatloukal), která přišla o post neporazitelnosti v K.Varech po dvou letech až letos v dubnu, v poslední edici LCK na třetím místě doběhnuvší Mambo Lady (P.Filipová) i hnědce Mikamine (ž.R.Koplík). Do dostihu nastupuje jako čerstvá vítězka z rakouského Ebreichsdorfu. Případného zaváhání soupeřek mohou využít premiantka bratislavského jedničkového dostihu Diana Rosensturm (M.Laube), nejméně zatížená Sinndarka (ž.M.Havelková) a Holin One (M.Mach).

 

Khalshani bude obhajovat loňský triumf v Poháru Josefa Váni. Foto Marcela Klingorová

 

Překážkovou lahůdkou dne bude 2. ročník Dostihového poháru Josefa Váni (kategorie Národní listed, 4.500m). "Velká návštěvnost na minulém ročníku znovu potvrdila obrovskou popularitu Josefa Váni, který dal jméno tomuto závodu. I proto jsme se rozhodli v zavedené tradici pokračovat." říká filmový producent Jaroslav Bouček, který s tímto nápadem před několika lety přišel. Za myšlenkou stojí i Jana a Oldřich Fialovi a samozřejmě také legendární osminásobný vítěz Velké pardubické Josef Váňa, který proti obhájci loňského triumfu Khalshanimu (ž.J.Bartoš) posílá dva svěřence Alanbrooka (ž.J.Váňa ml.) a Tahiniho (ž.M.Novák). Oba valaši se v květnu úspěšně předvedli v Itálii. Mezi další uchazeče o největší část dvousettisícové dotace by měl patřit Gejzir (ž.T.Boyer), druhý z pardubického Zlatého poháru, majitel říjnové Stříbrné trofeje Čáriray (ž.D.Andrés) nebo veterán Sherardo (M.Kubík).

Dostihové odpoledne, které je součást oficiálního doprovodného programu MFF KV a začne ve 13:30 hodin, se koná pod záštitou primátora Karlových Varů ing. Petra Kulhánka a prezidenta MFFKV Jiřího Bartošky. Akci navštíví také řada hostů z řad tvůrců a herců, kteří budou na právě probíhajícím filmovém festivalu. První část mítinku bude přenášet televize. 

 

Program:

14.00   Cena Galerie umění Karlovy Vary (IV. kat., 1400 m)

14.30   Letní cena klisen – Pohár MFF Karlovy Vary (II. kat., 2000m)

15.00   Cena spol. Apios a PVA systems (steeplechase, IV. kat., 3200 m)

15.30   Pohár Josefa Váni (steeplechase, NL, 4.500m)

16.10   Cena primátora města K.Vary (III. kat., 2000m)

16.40   Cena hejtmana KK (IV. kat., 2.400m)

17.10   Cena spol. Karel Holoubek - Trade Group (II. kat., 1600m)

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.