Kovbojové se vrací, aneb ProRodeo Tour 2015 na pardubickém závodišti

Pardubické dostihové závodiště se při nadcházejícím víkendu částečně promění v rodeový svět. Ve dnech 27. – 28. června se tu vedle dostihového mítinku uskuteční i 4. kolo letošního seriálu ProRodeo Tour 2015. 

Jaké bude letošní pardubické rodeo? O tom více prezident ProRodeo Czech Association MILAN PATA. 

Věřím, že takové jako všechny předešlé ročníky... tedy úžasné a vydařené. Jsme rádi, že se povedl najít termín tak jako úplně první ročník, tedy termín, kdy se jede kvalifikace na Velkou pardubickou. To sebou nese velkou diváckou účast a je krásné vidět na tribuně dámy v kloboucích a v lodičkách, jak se zájmem sledují práci tak trochu jiných koní s dobytkem. 

 

ProRodeo Tour se už stalo nedílnou součástí programového kalendáře na pardubickém závodišti. Diváci si už mohli za tu dobu udělat obrázek o tom, co je české rodeo. Přesto – připravili jste na letošní sezonu něco nového? 

Ono nového se v tomto sportu zas až tak nedá vymýšlet. Disciplíny jsou dané, můžou se pouze obměnit a na doprovodný program v tom nabitém jezdeckém víkendu bohužel není místo. Nové budou jistě tváře jezdců a nové budou i tváře jaloviček :-)

 

Součástí některých rodeo disciplín je samozřejmě i skot. Platí nějaká kritéria pro jeho výběr? A kdo se vlastně o telata stará? 

Jen zdravé a vyrovnané zvíře, v našem případě dobytče, v dokonalé fyzické a psychické kondici může být rovnocenným soupeřem při měření sil s člověkem a koněm. Nikoho nemůže potěšit výhra nad slabším. Struktura soutěží je koncipována tak, aby jednotlivé skupiny zvířat měly dostatek časového prostoru pro odpočinek a regeneraci sil. Pro tato zvířata je zajištěna klidová zóna s napajedlem, dostatkem krmiva a přístřeším proti nepříznivým klimatickým vlivům. Všechna zvířata jsou postupně navykána na podněty, kterým jsou vystavena během soutěží. Telata nebo mladý skot musí také splňovat hmotnostní minimum pro danou disciplínu. Důkladná kontrola přizvaným veterinářem při přejímce zvířat vylučuje použití nemocných nebo jinak nevhodných zvířat v soutěži. Náležitá je i přejímka koní a kontrola dokladů a vakcinací. Ostatně názory samotných veterinářů, kteří se přímo účastní soutěží, jsou pro nás velice důležitým vodítkem pro správné nastavení „zvířecího programu”. Péči o tato zvířata zajišťují proškolení a zkušení členové Calf Angels Teamu. Tito lidé jsou uzavřená skupina, cestující po jednotlivých show a za léta praxí jsou již dokonalou, sehranou partou, kde každý člen má svou roli.

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.