Letos již 19. ročník Českého klusáckého derby

19. ročník Českého klusáckého derby, VIP dostih celebrit, monté a další měli diváci možnost shlédnout tuto sobotu 10. září v Praze Velké Chuchli od 13:30 hod. Na programu bylo totiž celkem 13 dostihů. Zkušební online přenos jste mohli sledovat nově na www.horsetv.cz, nebo ze záznamu dnes na programu ČT4 Sport.

Jak vypadaly šance před 19. ročníkem Českého klusáckého derby?
Letos se na startu nejdůležitější zkoušky čtyřletých objevilo deset koní, tudíž plný možný počet. Dvě rozjížďky, (ze kterých postoupily vždy první čtyři koně jistě a další dva, dle času),  jste měli možnost vidět taktéž na pražském závodišti, a to 18. srpna. Změnu na startovní listině oznámila Česká klusácká asociace (dále jen ČKA) dne 3. 9., u koně č. 10 - Treviso, který nestartoval pro zranění. Jako náhradu jsme viděli klisnu Box Wine (S), která byla původně pod čarou. Do její sulky vybral trenér a amatérský Jiří Svoboda výborného rakouského jezdce Dietra Marze, ten má již s českými koňmi na chuchelské dráze zkušenosti. Triumf se dal očekávat od hnědáka jménem Kaizer Jamacan (S) z tréninkové centrály JS Konsorcium. Do jeho sulky usedl am. Jiří Svoboda. Z českých odchovanců měl jistě šance i Generál, v sulce s Ivanem Coufalem, který projevil zaváhání tento rok pouze jednou, v květnové Ceně Znovín Znojmo. Černým koněm dostihu mohla být klisna Vanessa G(A) s am. Alle Lomanem. U této klisny by se dalo říct, že její forma má občasné výkyvy. Proto by mohla v sobotu překvapit a zopakovat svůj finiš z Velké ceny čtyřletých z května letošního roku. Pro dotovanou pozici by si měla přiklusat i Walentine, kterou povede Michal Kalčík. Ten mohl zhodnotit své zkušenosti z roku 2009, kdy vyhrál derby s klisnou Jenny Mc Murtie(D). Aadje Boer(NL) slovy svého majitele měla šance na umístění za předpokladu, že prvních 500 m za startovacím autem neudělá chybu.

Další lákadlo připravila ČKA v podobě V. I. P. dostihu známých osobností. Ten se běžel krátce před sedmou pod názvem Cena České klusácké asociace, na 1050 m s letmým startem z met. Na startovní listině figurovali jména jako Václav Vydra, Ray Koranteng, Roman Skamene a další.

Tradičně se běžel i jedničkový heat. To znamená, že si své schopnosti ověří stejní koně hned dvakrát. Klusáci, totiž oproti plnokrevníkům, mohou za den absolvovat i dva dostihy. Obě rozjížďky se běželi na vzdálenost 1670 m a v poli se objevilo osm koní. Nechyběl ani loňský derby vítěz Zazazoo (NL) se svým jezdcem Jaromírem Kotáskem. Svou formu snad vylepšil i posledně pátý Grafik (UA) s Mykolou Volfem. S napjetím se dal očekávat i výkon I Can Fly Diamant (D), kterému se při posledním vítězném běhání projevilo zranění šlachy. Místo jediné klisny v poli příslušelo Agitě (A) ze stáje Vávra Chropyně 2. Ta naposled pod taktovkou svého stálého jezdce am. Pavla Vávry doběhla na třetím místě. Dobře nakročeno měl i Winterboy (NL), ten ve Zlatém okruhu sice zacválal, ale ve Slušovicích ukázal vítěznou formu.

Na programu byly i dva chovatelské dostihy, které jsou určeny pro dvouleté a tříleté klusáky. Dvouleté naposledy na slušovickém ovále ovládl M. T. Huricane (S). V sobotu mu však přibyla výrazná konkurence, především v podání hnědky Charming Oreau (NL) s Corneliusem Lomanem ze stáje Eurokoberce. Ta si ze dvou životních startů vždy vyběhla první místo. Z českých odchovanců se mohl projevit Meteor JDS s Jaromírem Kotáskem a tečovický Paramon Teč a Roman Chrastina.

V dostihu pro tříleté klusáky se dalo předpokládat, že si první dvě místa opět rozdělí svěřenci trenéra Vjačeslava Šamšurina - Bob Harley(NL) a Botero(NL). O další místa měli provést boj Busby Cartouche(NL) s Kotáskem a Harmony Best se Zdeňkem Vávrou. Klisna B Vijfendertig(NL) v sulce s am. Alle Lomanem se podle předchozích výsledků snažila především platně dokončit dostih.  

V sobotu byl k vidění i dostih monté, pro tříleté a starší klusáky na 1670 m s letmým startem z met. Monté je dostih klusáků pod sedlem. U nás se zatím běhá jen jako zpestření klasických klusáckých mítinků. Tento sport je obzvláště rozšířený ve Francii a ve Švédku, kde se těší velké oblibě. Startovat bude pět koní. Ze základní mety 1670 m startovali Hope As (D) s Radkou Stiburkovou a Avon Skal s am. Helenou Rokytovou. Karel CZ (A) a Lesmeral du Chenu (F) startovaly z mety 1690 m. A poslední účastnice Jenny Mc Murtie (D) s Ellenou Volf z mety 1700 m.

Jak to vše dopadlo?
Článek přineseme již brzy...

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.