Letošní Velkou pardubickou odstartuje „pardubický Pigott“

Pardubické závodiště důvěrné zná. Už tu odstartoval desítky, možná stovky dostihů. Velkou pardubickou ale bude startovat poprvé. Řeč je o Petru Hochmanovi – dostihovém jezdci s pardubickými kořeny, kterému nikdo neřekne jinak než Pigott. Nabízíme vám jeho „zpověď startéra“:

Jsem rodilý Pardubák a bývalý dostihový jezdec, který začínal na rovinách a pokračoval na překážkách. V roce 1993 jsem vyhrál šampionát na proutěných překážkách. V roce 2000 získal vítězství v anketě SYMPAŤÁCI PŘEKÁŽKOVÝCH DOSTIHŮ 2000. 

Někdy v páté třídě jsem utekl z jezdeckého oddílu na závodiště v Pardubicích k trenéru a známému jezdci Kamilu Kuchovskému, kde jsem díky stylu ježdění v tréninku získal svou přezdívku Pigott, která se se mnou táhne dodnes a pod kterou mě zná většina lidí víc než vlastním jménem. Následoval trenér J. Dvořák a Dr. Janda, který trénoval stáj Napajedla a pro kterého jsem se vyučil a strávil u něj několik let. Díky překážkové kariéře následoval trenér J. Barbořík. Po něm jsem nastoupil v Dostihovém centru Zámrsk u trenéra F. Horáka   a pokračoval s trenérkou L. Horákovou za asistence Z. Matysíka. Poté následovala chvilku překážková kariéra na vlastní noze, kterou jsem musel kvůli úrazům, hlavně kvůli jednomu z posledních, kdy jsem bojoval o život v kómatu a probral se za delší dobu, ukončit. 

Začal jsem pomáhat na pardubickém závodišti při dostizích v technické četě. Od roku 2012 jsem začal dělat pomocného startéra. Následovaly zkoušky na rozhodčího u startu a 29. 7. 2017 odstartoval svůj první dostih na Pardubickém závodišti jako hlavní startér. 

Startovat Velkou je velká čest, stejně jako pro jezdce v ní jet. Stále to prožívám jako velkou slávu. Když žil ještě taťka, slíbil jsem mu, že když mě na startu Velké díky mé smůle nespatřil v sedle, uvidí mě tam aspoň s červeným praporkem. Ale bohužel už to nestihnu splnit (zemřel v roce 2019). Jako startér jsem v místě startu stále s každým jezdcem srdcem na koni, ale hlavou-rozumem tam musím stát za všechny najednou jako rozhodčí s pravidly Dostihového řádu. Když jsem jezdil aktivně dostihy, studoval jsem ze záznamů styly různých žokejů a dnes si je pouštím zas, studuji a porovnávám starty dostihů z celého světa. 

Na Pardubickém závodišti začala už v dětství má dostihová kariéra a moc bych si přál, aby ještě dlouho pokračovala.

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.