Ministerská záštita není jen pro Velkou pardubickou, ale i na podporu dostihového sportu

Ministerstvo zemědělství podpoří dostihový sport v Pardubicích. Statutární město Pardubice se totiž stane příjemcem záštity, která je určena pro zajištění dostihového provozu na pardubickém závodišti, potažmo Velké pardubické. Nejstarší a nejtěžší dostih kontinentální Evropy se tak zařadil mezi významné sportovně-kulturní akce, které stát podporuje - tedy po bok například karlovarského festivalu nebo motocyklových závodů v Brně. 

Město Pardubice finanční podporu ve výši 5 milionů korun dostane formou záštity ministerstva zemědělství. Finanční prostředky jsou určené na zajištění pořádání kvalifikací a Velké pardubické steeplechase.

 „Legendární dostih je tradicí, kterou se Pardubice a potažmo i Česká republika proslavila v zahraničí. Je dobře, že se stát postavil čelem k dostihovému sportu a finančně jej podpoří. Jde o záštitu, která ve svém důsledku není pouhou podporou Velké pardubické, ale také všech kvalifikačních dostihů a tím v konečném důsledku i rámcových mítinků, bez kterých by Velká pardubická nebyla. Je to podpora dostihovému sportu, a tedy i chovu dostihových koní, kteří díky tomu budou mít kde běhat a závodit,“ okomentoval záštitu náměstek primátora a místopředseda představenstva Dostihového spolku a.s. Petr Kvaš s tím, že záštita od ministerstva zemědělství rozhodně není náhražkou za generálního partnera. Je dalším zdrojem financování a zajištění kvalitního programu akcí.

Velká pardubická steeplechase má tradici dlouhou 145 let, poprvé se běžela v listopadu 1874. V posledních letech se v Pardubicích koná devět dostihových mítinků ročně, vrcholem čtyř z nich jsou kvalifikace na Velkou pardubickou. Samotná „dostihová legenda“ je pak součástí mezinárodního seriálu Crystal Cup.

„Když se řekne „Pardubice“, každého hned napadnou koně, perník, hokej, Zlatá přilba a semtex. Kromě koní – a možná perníku – nemá žádná z dalších tradic tak dlouhou historii. Proto mě mrzí, že někdy i od obyvatel Pardubic zaznívají názory, že Velkou pardubickou bychom měli raději zrušit. S obrovskou úctou k práci a odkazu našich předků rozhodně nechceme podobné uvažování vůbec připustit. Proto hledáme podporu dostihového sportu na všech možných úrovních – na státní, regionální i privátní,“ dodal Petr Kvaš.

Město Pardubice a Dostihový spolek a.s. jednali také o nové spolupráci na úrovni strategického partnera Velké pardubické. Mediálně známá byla především jednání s firmou Lokotrans, která ovšem nevedla k dohodě, žádná z nabídek nebyla pro obě strany výhodná.  Jednání však probíhala i s jinými partnery a ta byla úspěšná.

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.