Na úvod pardubické sezony sedmička dostihů

Sváteční mítink otevřel pardubickou dostihovou sezonu. Králem prvního vrcholu premiérového dne se stal Ange Guardian, když lehce zvítězil v Ceně města Pardubice – Úvodní cross country Koroka. Ta se v Pardubicích běhá už od roku 1963. Druhým dostihem I. kategorie byla předzkouška na Zlatý pohár.

Do dostihu pro pětileté a starší koně na distanci 4 500 metrů odstartovalo dvanáctičlenné pole plné zajímavých jmen. Bylo v něm několik účastníků Velké pardubické včetně jejího vítěze z roku 2015 Ribelina a v jejich sedle jezdci pěti národností. Horkým favoritem byl vloni dvojnásobný vítěz kvalifikací na Velkou pardubickou Ange Guardian (Stáj Anděl strážný). Trenér Josef Váňa st. do jeho sedla – stejně jako v loňském ročníku Velké pardubické – angažoval žokeje Jiřího Kouska. „Už ho znám, jedu ho potřetí. Dá se říct, že oproti minulému roku je to hodně zklidněný a zmoudřelý kůň. Choval se v dostihu velice krásně, je to super skokan. A i tato distanc do pěti kilometrů je pro něj optimální. S dobrou prací se s ním určitě bude dát mířit do Velké pardubické,“ tvrdil po dostihu Jiří Kousek. A že by s Ange Guardinem chtěli do Velké, to potvrdil i trenér. „Rádi bychom s ním šli do druhé kvalifikace, pokud bude vše v pořádku. Do první máme jiné koně, proto jsme s Ange Guardianem zvolili cestu přes dnešní úvodní cross country, aby se mohl profouknout. Že ji vyhraje, to jsem nemyslel. Spíš jsem si myslel, že to na něj bude krátké,“ přiznal Josef Váňa.

Nepříliš často vídaným verdiktem bylo pořadí dalších koní. Současně totiž cílem proběhli Stretton, bronzový z loňské Velké pardubické, a vítěz Ceny Labe Mahony. První z nich měl v sedle švédského jezdce, žokeje Niklase Lovéna, druhý žokeje Marka Stromského. Tabuli doplnili koně v pořadí Evžen (ž. Jaroslav Myška) a Sinndarka (ž. Jan Faltejsek). Ribelino a Terr Mill, resp. jejich jezdci Jan Odložil a žokej Andrew Glassonbury nedodrželi kurz dostihu a do cíle se nepodívali.

Druhým vrcholem dne byla steeplechase I. kategorie na 3900 metrů – Cena Dostihového klubu. Ta je předzkouškou největší klasické steeplechase Zlatého poháru. V roli obhájce do dostihu nastupoval Mustamir, roli favorita ale úplně nenaplnil. Předstihl ho vloni druhý a tentokrát vítězný Lamum vedený jezdcem z britských ostrovů. Žokej Andrew Glassonbury si tak trochu spravil chuť z nepovedeného předchozího dostihu. Opět se dařilo Niklasi Lovénovi, který v sedle Dangerous Gleam doběhl druhý před Mustamirem vedeným žokejem Markem Stromským. Za nimi doběhli Peintre Elusif (ž. Jan Faltejsek) a Yara (ž. Martin Liška).

Úplně prvním vítězem pardubické sezony se stala čtyřletá Dylanka v péči rodiny Vocáskových. S Jakubem Spáčilem ukořistili první místo v Ceně proutěnkářů na 3200 metrů. Ve výborně obsazeném dostihu opět „bodoval“ Niklas Lovén, který tu bral první ze tří druhých míst v rámci dostihového dne. Tady to bylo v sedle sedmiletého tmavého hnědáka jménem Rakisz. Následovali Mount Q (ž. Jaroslav Myška), Hessoesse (ž. Marek Stromský) a Shent (ž. Jan Faltejsek).

V Ceně memoranda pardubických sportovních klubů Dostihový spolek – HC Dynamo – BK Pardubice na 4300 metrů potvrdila roli favoritky Waikita připravovaná trenérkou Veronikou Lempocherovou, ke které Waikita v letošní sezoně přešla od trenéra Čestmíra Olehly. V nejobsazenějším dostihu dne spolu s žokejem Lukášem Matuským zvítězili před dalším z favoritů Mazhilisem (ž. Jiří Kousek), Libertinem (Jan Odložil), Moulou (Jakub Spáčil) a Avec Charme (am. Michal Mikšovský).

V „trojkové“ Ceně podporované společností PROVET na 4400 metrů zvítězil v dramatické koncovce Lombargini s Janem Odložilem před koňmi v pořadí Apas Rocka (ž. Marcel Novák), Father Paulo (Rostislav Benš), Valtz (ž. Lukáš Matuský) a Turoni (ž. Marek Stromský).

V dostihu o 900 metrů kratším, v Ceně firmy Petr Novotný – výroba a prodej originálního pardubického perníku, prvenství vybojoval Imphal s žokejem Markem Stromským. Poražený z tohoto souboje vyšel Amadeon s Jakubem Spáčilem. O třetí až pátou příčku se podělili Caline de Juilley (ž. Niklas Lovén), Mister Westminster (Patrick Boekhout) a Čmelák (Jan Odložil).

Tečku za premiérovým dostihovým dnem udělala Cena Dostihového spolku a.s., handicap na 3350 metrů. Z jedenácti startujících se do cíle podívala jen šestice koní. Nejúspěšnějším byl Torgon (ž. Martin Liška), za ním dokončili Nick (ž. Lukáš Matuský), Sixtyseven (ž. Niklas Lovén), Sigiriya (Jan Derych), Canton (Michal Kubík) a Thirteen Diamonds (am. František Plšek).

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.