Karlovarské závodiště hostilo vrcholnou událost sezóny: Oaks a Lázeňskou míli

Právě uplynulou nedělí vyvrcholila letošní sezóna na Karlovarském závodišti. Hipodrom Holoubek s.r.o. hostil klasický test pro nejlepší tříleté klisny. 

72. ročník Oaks Holdingu Rabbit CZ ovládla favoritka Polyanta, které se na zdejší dráze dařilo již ve věku dostihového benjamínka. Stájová kolegyně loňské vítězky Sedmikrasky se vydala po jejích stopách a trenér Dalibor Török se po sérii druhých míst mohl konečně radovat z úspěchu v klasické zkoušce. Podle sázkových kurzů pro ni byla největší soupeřkou Hessoesse, která loni ovládla nakonec anulovanou Cenu zimní královny. Papírové domněnky potvrdila v konečném souboji. Za vítězkou zaostala po tuhém boji o hlavu. Třetí místo z chuchelské Jarní ceny klisen si zopakovala premiantka Ceny Masise z minulého roku Saša. Vysoké ambice měla, a ty čtvrtým místem potvrdila, Coffola, třebaže na trio nejrychlejších ztrácela několik délek. Získem pátého místa předvedla výkonnostní posun  zástupkyně českého chovu Luxia. Do nejvyšší společnosti se marně snažily proniknout dosud nezvítězivší Stealing A Win, Sigiriya a Rabbit Van Winkle, které podle očekávání obsadily poslední pozice.

Na startu druhého nejdůležitějšího bodu programu, dvojkové Lázeňské míle Mikropu Čebín, nechyběla šestiletá hnědka Dally Hit. Obhájkyně prvenství z loňské edice a majitelka titulu Nejlepší kůň roku 2016 sice předvedla v cílové rovince výrazné zrychlení, ovšem tentokrát narazila na silnějšího soupeře. Srovnávací test tříletých se staršími vyzněl po 11 letech lépe pro mladší ročník. Účastník červnového Českého derby Zock se nejprve dostal před tempo udávajícího Bahama Pa Pu a následně odolal útoku favoritky Dally Hit. Kromě vítěze na dotované pozice dosáhli ještě další dva tříletí – Riverton a jediná klisna na startu Johanka.

V jednom z rámcových překážkových dostihů své síly poměřili hned tři někdejší derbisté – Gibb´s Beach (nakonec pátý), Love Me (poslední) a především Barateus. Vítěz šesti rovinových a překážkových dostihů v řadě přidal velmi snadný sedmý zásah. Vedený jezdeckým obojživelníkem Sertashem Ferhanovem odkázal neustále se zlepšujícího Simona Seta na druhé místo s rozdílem 12 délek.

V závěrečném dostihu slunečného, ale větrného odpoledne, si dvorskou dráhu vyzkoušel Venezuelan Maikel Narvaez, který je v současné době nejčastěji k vidění na švédských a norských drahách. S hnědákem Tagugu trenéra Václava Chaloupky obsadil v těsném doběhu 3. místo. Jestliže zde první trenérské prvenství zaznamenal Daniel Toušek, na hattrick během odpoledne dosáhli trenérka Helena Vocásková a žokej Jan Rája.

 

Výsledky:

Cena MYDLÁŘKY BENEŠOV (steeplechase IV.kat.,3.500m): Lodgian Whistle (ž.J.Myška) – Fangoria (R.Benš) – Michelangelo (S.Ferhanov)

Cena JATKY ČESKÝ BROD a.s. (steeplechase, III.kat.,3.700m): Barateus (S.Ferhanov) – Simon Set (ž.J.Kousek) – Holin One (ž.M.Novák)

Cena RENOMIA AGRO (III.kat.,2.000m): Hasan (ž.J.Rája) – Florentina (ž.B.Murzabayev) – Dang Gia (B.Ferhanov)

Lázeňská míle MIKROPu ČEBÍN (II.kat.,1.600m): Zock (B.Murzabayev) – Dally Hit (ž.J.Palík) – Bahama Pa Pa (ž.R.Koplík)

72. OAKS HOLDINGU RABBIT CZ (Listed,2.400m): Polyanta (ž.P.Foret) – Hessoesse (ž.J.Rája) – Saša (ž.J.Verner)

Cena PRIMO Josef Chejn s.r.o. (IV.kat.,2.000m): Silver Prince (ž.J.Rája) – Hordubal (ž.P.Foret)

Cena DZS Struhařov a.s. (III.kat.,1.400m): Lianel (ž.J.Rája) – Korfu (ž.M.Havelková) – Taell (ž.J.Palík)

Cena DUX Josef Chejn s.r.o. (IV.kat.,1.400m): Illissa Desert (ž.J.Šafář) – Chrom (J.Andrésová) – Tagugu (M.Narvaez)

 

 

 

 

Hipodrom Holoubek s.r.o. letos ohledně nabízených dostihových lahůdek nasadil laťku vysoko. Zatím každý z uplynulých mítinků patřil mezi vrcholné události karlovarské sezóny. Také ten nadcházející, čtvrtý v pořadí, je následuje. Tradiční Lázeňskou míli doplní dalších sedm dostihů v čele s 72. OAKS HOLDINGU RABBIT CZ (Listed, 2.400m).

Z početné převahy zahraničních odchovankyň zasluhuje pozornost Polyanta (ž.P.Foret). Svůj první životní start, shodou okolností na karlovarské dráze, proměnila v srpnu minulého roku v prvenství. Ve skvělých výkonech pokračuje i letos. Zvítězila v jedničkovém Mem. R.Deyla a druhá doběhla v Jarní ceně klisen. Neztratila se ani za hranicemi, ve Francii obsadila 4. místo.

Vysoko bude mířit loňská vítězka karlovarské Ceny Masise a letos třetí v Jarní ceně klisen Saša (ž.J.Verner).  V osmihlavém poli je jediná, která zkusila štěstí v sezónním vrcholu klasického ročníku, v Českém derby.

Na předních místech výsledkové tabule můžeme očekávat Coffolu (ž.B.Murzabayev). V dosavadních čtyřech startech nedoběhla hůře než čtvrtá.

Do konečného pořadí nejvýznamnějšího testu klasického ročníku určeného výhradně klisnám by měly promluvit ve dvou letošních startech neporažená Hessoesse (ž.J.Rája).

Zlepšující formu naznačuje Luxia (ž.J.Šafář). V nižších kategoriích se v květnu dvakrát naplno prosadila a v posledním absolvovaném červnovém startu v dostihu I.kategorie doběhla těsně druhá.

Do vyšší společnosti zkouší proniknout dosud nezvítězivší Rabbit Van Winkle (ž.M.Mach), Stealing A Win (ž.J.Palík) a Sigiriya (ž.R.Koplík).

Velice dobře obsazený je druhý z vrcholů LÁZEŇSKÁ MÍLE (II.kat, 1.600m). Na startu totiž nechybí její loňská vítězka Dally Hit (ž.J.Palík). Suverénka loňské sezóny narazí na účastníka červnového Českého derby Zocka (ž.B.Murzabayev) a předloňského Rakouského derby Bukhariho (B.Ferhanov). Velké šance na úspěch má neustále se zlepšující dvojice  Facts And Figures (ž.P.Foret) a Bahama Pa Pa (ž.R.Koplík).

Výkonnostní nárůst je zřetelný také u čerstvého vítěze z karlovarského dvojkového testu na počátku července Rivertona (ž.J.Šafář), ale také u bělouše Siriuse (ž.V.Korečková). Johanka (ž.M.Havelková), pátá v karlovarské Letní ceně klisen, je jedinou klisnou na startu a zároveň nejméně zatíženým koněm na startu.

Zkušenosti z  jedničkových a dvojkových dostihů by při nárůstu aktuální formy mohl využít Echo Rules (ž.J.Chaloupka).

V jednom z rámcových překážkových dostihů se potkají tři někdejší derbisté – Gibb´s Beach (P.Boekhout), Love Me (ž.P.Kašný) a především vítěz šesti rovinových a překážkových dostihů v řadě Barateus (S.Ferhanov). S nimi poměří síly dvojnásobný loňský vítěz se zkušenostmi z jedničkových klání Mirax (ž.J.Myška). Diamond Race (ž.M.Liška) před třemi týdny na zdejší dráze triumfoval. Simon Set (ž.J.Kousek) čeká na plný zásah téměř dva roky, ovšem letos ukazuje výrazný výkonnostní posun. Své příznivce si určitě najde i jediná klisna Holin One (ž.M.Novák).

 

Program:

14.00    Cena MYDLÁŘKY BENEŠOV (steeplechase IV.kat.,3.500m)

14.30   Cena JATKY ČESKÝ BROD a.s. (steeplechase, III.kat.,3.700m)

15.00   Cena RENOMIA AGRO (III.kat.,2.000m)

15.30   Lázeňská míle MIKROPu ČEBÍN (II.kat.,1.600m)

16.05    72. OAKS HOLDINGU RABBIT CZ (Listed,2.400m, klisny)

16.30   Cena PRIMO Josef Chejn s.r.o. (IV.kat.,2.000m)

17.00   Cena DZS Struhařov a.s. (III.kat.,1.400m, dvouletí)

17.30   Cena DUX Josef Chejn s.r.o. (IV.kat.,1.400m)

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.