Nejdelší dostih Crystal Cupu vyhrál irský Another Jewel

Premiérový ročník mezinárodního seriálu překážkových cross country dostihů Crystal Cup 2010 – European Cross Country Challenge má za sebou čtvrtý závod. Pohár, jehož součástí bude i říjnová 120. Velká pardubická České pojišťovny se po měsíci a půl vrátil do Francie. Na závodišti v Lion d´Angers se ve čtvrtek běžel Anjou-Loire Challenge, nejdelší dostih v programu seriálu.

Crystal Cup

 

Cross country na 7300 metrů s celkovou dotací 112 tisíc eur vyhrál osmiletý irský valach Another Jewel, v jehož sedle byl John Cullen. Svěřenec trenéra Denise Paula Murphyho vyhrál s náskokem dvou a půl délky. Další dvě místa obsadily francouzské klisny. Druhá skončila Ninon de Grissay s žokejem Anthonym Thierrym, třetí doběhla stejně jako před rokem Ni Plus Ni Moins, v jejímž sedle byl Olivier Jouin.


„Bylo to skvělé. Už po příjezdu do Francie jsme věřili, že nejsme bez šancí. Another Jewel skákal výborně, bylo to fantastické. Já sám jsem už ve Francii startoval, ale tohle je moje první vítězství,“ řekl žokej John Cullen.


Another Jewel se představil podruhé v letošním Crystal Cupu. V dubnu startoval v La Touche Cupu v irském Punchestownu, kde obsadil třetí místo. „Tam jsem byl sám na sebe naštvaný. Vedl si dobře, ale držel jsem ho až příliš dlouho. Dneska to bylo mnohem lepší,“ pronesl Cullen.


Another Jewel vybojoval své druhé letošní vítězství. Poprvé uspěl na konci ledna v krosu v Punchestownu, kde mimo jiné porazil bývalého vítěze Velké národní Silver Birche.
Na start Anjou-Loire Challenge nastoupilo dvanáct koní. Startovní listina byla poměrně zajímavá. Mezi domácí desítkou nechyběl dosud nejúspěšnější kůň v Crystal Cupu Oké Prince, jenž vyhrál druhý díl poháru ve Fontainebleau. Startoval i Chriseti, jenž Anjou-Loire Challenge skončil vloni druhý a v roce 2007 třetí. A nescházela ani vloni třetí Ni Plus Ni Moins. Francouzské koně doplnil irský Another Jewel a anglický Pass Me By.


A právě Another Jewel byl nakonec nejúspěšnější. Dlouho si držel pozici uprostřed pole, ovšem závěr ovládl. Na předposledním skoku šel do čela a nikoho už před sebe nepustil. Nakonec zvítězil s náskokem dvou a půl délky.


„Bylo to naprosto brilantní, skvělý dostih,“ radoval se vítězný trenér Denis Paul Murphy. „Nyní bude mít přestávku. Co se týče Crystal Cupu, uvažujeme o startu v belgickém Waregemu. Na konci srpna by tam však mohlo být tvrdo, tak uvidíme. Je dost možné, že vyrazíme na Velkou pardubickou,“ dodal Murphy.


Another Jewel zatím chybí mezi koňmi, kteří byli ve čtvrtečním prvním termínu přihlášeni do letošní 120. Velké pardubické České pojišťovny. „Určitě bychom byli rádi, kdyby k nám přijel. V Lion d´Angers jsem se bavil s jeho trenérem. Projevil zájem o start v Pardubicích. Stejně tak i Suzy Smithová, majitelka a trenérka Pass Me By. A samozřejmě jsem se snažil přilákat k nám i francouzské trenéry, jejichž koně zatím na přihláškách chybějí,“ řekl Miroslav Petráň, předseda představenstva Dostihového spolku, a.s.


Průběžnému pořadí Crystal Cupu mezi trenéry i majiteli nadále vévodí Jérome Follain, přestože jeho Oké Prince v Lion d´Angers nedokončil dostih. Mezi jezdci se do vedení dostal Anthony Thierry, jenž se dosud o první místo dělil s Davidem Cottinem. A mezi koňmi je novým lídrem klisna Ni Plus Ni Moins.


Crystal Cup 2010 bude mít nyní přestávku až do 31. srpna. Jeho první polovinu završí ING Grand Steeple Chase of Flanders na 4600 metrů o 100 tisíc eur v belgickém Waregemu.

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.