Ohlédnutí za kvalifikacemi na 121. Velkou pardubickou České pojišťovny

O minulém víkendu na Dostihovém závodišti v Pardubicích skončil seriál čtyř tuzemských kvalifikací na letošní 121. Velkou pardubickou České pojišťovny. Zde je statistické ohlédnutí za těmito čtyřmi dostihy, z nichž vzešli potenciální čeští účastníci říjnového překážkového vrcholu, který se poběží v neděli 9. října.

Koně

Do letošní 121. Velké pardubické České pojišťovny je přihlášeno 42 koní v českém tréninku. Ve čtveřici pardubických kvalifikací se objevilo 26 z nich. Navíc v nich startovala i pětice Reserl, Kelv, Klaus, Grilias a Polar Pond, která však do říjnového vrcholu není přihlášena.

Do Velké pardubické České pojišťovny se letos kvalifikovalo celkem 23 koní v českém tréninku. Právo účasti z pozice loňského vítěze měl jisté Tiumen. V pardubických kvalifikacích se k němu přidalo dalších 20 koní. Jednu z nich dokončili rovněž Klaus s Griliasem, ale zatím nejsou přihlášeni.

Stejně jako v minulém roce mohou koně českých majitelů plnit kvalifikační podmínky také v zahraničí. Právo startu ve 121. Velké pardubické České pojišťovny si vybojují, pokud dokončí jeden z dostihů Crystal Cupu mimo Velkou pardubickou nebo steeplechase či cross country v délce nejméně 4800 metrů v Irsku, Anglii, Francii nebo Itálii konané od 15. října 2010.

V cizině letos uspěli zatím dva koně v českém tréninku. Il En Reve se kvalifikoval 8. dubna ve francouzském Fontainebleau. A 28. srpna ho napodobil Ignacio, který dokončil kros v italském Meranu.

Naopak osmička koní v letošních kvalifikacích neuspěla a plány na účast ve Velké pardubické České pojišťovny musí o rok odložit. Imbir nedokončil dostih ani při jednom ze svých dvou startů, jednou byli neúspěšní Tomis, Numero Due, Korinka, Dobyvatel, Reserl, Kelv a Polar Pond (pozn. poslední tři nejsou do 121. VPČP přihlášeni).

Nejvytíženějším koněm v pardubických kvalifikacích byla bělka Sixteen. Dvojnásobná vítězka Velké pardubické České pojišťovny jako jediná startovala ve třech. Nejprve ne příliš úspěšně, když byla osmá v květnu a devátá v srpnu. Až v poslední zářijové kvalifikaci vybojovala třetí místo.

Jedenáct koní si připsalo dva starty. Vůbec nejúspěšnějším koněm v pardubických kvalifikacích byl Valldemoso, jenž skončil druhý v květnu a vyhrál v září.

Jezdci

Ve čtyřech kvalifikacích na 121. Velkou pardubickou České pojišťovny na závodišti v Pardubicích se představilo celkem 19 jezdců.

Nejvytíženějšími muži v sedlech byli žokejové Dušan Andrés, Jaroslav Myška a Jan Korpas. Představili se v každé ze čtyř kvalifikací. Třikrát startovali Bohuslav Mátl, Marek Stromský, Josef Bartoš, Libor Šimůnek a Josef Sovka.

Letošní jedničkou byl Dušan Andrés. Jako jediný dokončil všechny čtyři dostihy. Dvakrát jako vítěz, když triumfoval v červnu s Calandem a v září s Valldemosem, s nímž navíc přidal druhé místo v květnu.  

Vítězství v kvalifikacích vybojovali ještě Jaroslav Myška s Baggiem v květnu a Josef Váňa starší s Tiumenem v srpnu.

Naopak dva jezdci si na své konto v letošním roce připsali jen nedokončené kvalifikace. Lukáš Sloup neuspěl jednou a žokej Marcel Novák dvakrát.

Dušan Andrés byl pochopitelně nejúspěšnější i z pohledu získaných prémií. Majitelům koní vydělal celkem 246 tisíc korun. Přes stotisícovou hranici se dostali ještě Jaroslav Myška s Josefem Váňou starším. Na dotovaném umístění se v průběhu roku objevilo dohromady 13 jezdců.

Trenéři

Do čtyř pardubických kvalifikací na 121. Velkou pardubickou České pojišťovny nasadilo koně celkem 16 trenérů.

Dva koně v průběhu kvalifikačního cyklu změnili trenéry. Aspiranta nejprve připravoval František Holčák a poté Jiří Janda. Karlsbad patřil do trenérské péče Radka Holčáka a posléze přešel k jeho otci Františkovi.

Alespoň jednoho svěřence se splněnými podmínkami pro start v říjnovém vrcholu sezony má 11 trenérů. Neuspěli koně od Lenky Horákové, Jaroslava Jelena (pozn. Reserl však nebyla přihlášena do 121. VPČP), Antonína Nováka, Josefa Valáška (pozn. Kelv však nebyl přihlášen do 121. VPČP) a Jaroslava Votavy.

Nejúspěšnějším trenérem byl opět Josef Váňa starší. Do kvalifikací nasadil celkem 6 koní, což bylo nejvíce. A všichni splnili podmínky pro účast, ovšem Grilias není do 121. Velké pardubické České pojišťovny přihlášen. I přesto je pět kvalifikovaných koní od Josefa Váni staršího nejvíce ze všech trenérů.

Vícenásobné zastoupení mají i svěřenci dalších čtyř trenérů. Tři kvalifikované koně má Radek Holčák, ovšem Chenonceau se bohužel kvůli fatálnímu zranění v zářijovém dostihu už na dráze nikdy neobjeví. V Pardubicích uspěla i trojice koní od Čestmíra Olehly. Do 121. VPČP však Klaus není přihlášen, naopak v zahraničí se kvalifikoval Ignacio.

Dva koně mohou do letošního říjnového vrcholu nasadit Stanislav Popelka, Jiří Janda a František Holčák.

Josef Váňa starší je nejúspěšnějším trenérem i z pohledu výsledků. Jeho svěřenci Caland a Tiumen vyhráli dvě ze čtyř kvalifikací. A vládne rovněž tabulce zisků. Jeho koně na dotacích vydělali celkem 254 tisíc korun.

Vítězství v jedné z kvalifikací vybojovali i svěřenci trenérů Čestmíra Olehly a Jiřího Uhla. Oba  a spolu s nimi ještě František Holčák se dostali přes stotisícovou hranici v získaných dotacích. Na dotovaná umístění v průběhu letošního kvalifikovaného cyklu dosáhlo celkem 10 trenérů.

Majitelé

Ve čtyřech kvalifikacích na 121. Velkou pardubickou České pojišťovny se představili koně 25 stájí (pozn. u Valldemosa se v průběhu sezony změnil spolumajitel. Nejprve startoval za DS Sendy Ostrava – Neuvirt, posléze za DS Sendy Ostrava – Uhl).

Alespoň jednoho koně se splněnými podmínkami pro účast v říjnovém vrcholu sezonu má 18 z nich. Uspěl i Grilias ze stáje Statek Chyše-Váňa, do říjnového vrcholu však není přihlášen. Devatenáctou stájí jsou Architekti75, jejichž Il En Reve se kvalifikoval v zahraničí.
Nejúspěšnějším majitelem je Wrbna Racing. Všichni tři její koně, kteří se objevili v pardubických kvalifikacích, splnili podmínky pro účast ve 121. Velké pardubické České pojišťovny. Klaus však není přihlášen. Naopak Ignacio uspěl v zahraničí, takže Wrbna Racing má tři přihlášené a zároveň kvalifikované koně.

Dvojnásobné zastoupení na kvalifikovaných mají majitelé Dr.Charvát a Nýznerov.
Wrbna Racing je nejúspěšnější i z pohledu výsledků. Její koně vybojovali první, druhé a čtvrté místo. Na dotacích tak vydělali 160 tisíc korun, což je také nejvíce.

Vítězství v jedné z kvalifikací vybojovali ještě koně ze stájí Javor, Köi Dent a DS Sendy Ostrava – Uhl. Na dotovaná umístění dosáhli koně od patnácti majitelů. Kromě Wrbna Racing se přes stotisícovou hranici dostali ještě DS Sendy Ostrava – Neuvirt (Uhl), Dr. Charvát, Javor a Köi Dent.

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.