Pardubice: Vítězem Zlatého poháru je Brog Deas

Sotva skončil jeden dostihový mítink, už se chystá další. Pardubické závodiště nabídne v polovině června už 21. ročník nejprestižnější klasické steeplechase, který se tentokrát poběží pod názvem „Zlatý pohár předsedy Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR“. Mítink s deseti dostihy se koná 14. června od 13 hodin. Aktualizace 14. 6. 19 HOD:  Vítězem Zlatého poháru se stal pětiletý Brog Deas v sedle s Lukášem Matuským. 15. 6. 12:45 HOD: Vloženy tiskové zprávy.

Zlatý pohár vybojoval „mladík“ Brog Deas

Vrchol první části dostihové sezony v Pardubicích patřil mladíkovi z trenérské stáje Radka Holčáka. Teprve pětiletý Brog Deas udolal v cílové rovině favorizovaného Gejzira a jeho jezdec Lukáš Matuský si tak mohl dojít pro Zlatý pohár předsedy Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.

Do startu do nejprestižnější klasické steeplechase jako by se nikomu nechtělo. Startovní pole reagovalo na startérův praporek o pár vteřin později a také počáteční tempo bylo velmi pomalé. Role vodiče se nakonec ujal loňský vítěz Khalshani s žokejem Josefem Bartošem, ale nedokázal svou „výhodu“ využít. V posledním kole se na něj dotáhli Brog Deas, Rabbit Well a Gejzir. A právě s posledním jmenovaným, kterého vedl žokej Thomas Boyer, svedl pozdější vítěz Brog Deas boj o zlato. „Brog Deas je bombarďák,“ prohlásil při slavnostním ceremoniálu dekorování trenér Radek Holčák, který neskrýval svou radost z vítězství. „Byl to druhý steeplechase tohoto koníka a podal krásný výkon. Soupeřili jsme s Gejzirem, který už několik sezon potvrzuje, že je jedničkový kůň,“ dodal Holčák. Zároveň prozradil plány vyjet s Brog Deasem do zahraničí: „U nás už nemá moc co běhat, snad až při Velké pardubické. Zřejmě se vydáme do Itálie.“

 

Vítěz Zlatého poháru Brog Deas. Foto Lenka Janatková

 

Z úspěchu týmu kolem Radka Holčáka měl radost i trenérův otec František. Ten je vůbec nejúspěšnějším trenérem v jednadvacetileté historii Zlatého poháru. Jeho svěřenci zvítězili pětkrát. Ovšem i s vítězstvím Brog Dease má rodina Holčákových triumfů sedm, Radek Holčák připravil k vítěznému startu také Almanzora, a to v roce 2002.

Vítězům osobně gratuloval také předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Jan Hamáček, který je prvním předsedou sněmovny, který Zlatý pohár podpořil. „S nápadem na Zlatý pohár předsedy sněmovny přišel začátkem roku kolega poslanec Jiří Skalický. Musím se přiznat, že v počátku mi to připadalo jako nesplnitelný cíl, ale jak jsme postupně zjišťovali co je potřeba a jaké jsou podmínky, začalo se ukazovat, že to možné je. Je to první ročník, rozhodně ale ne poslední. Zlatý pohár předsedy sněmovny se jistě stane novou tradicí první poloviny pardubické sezony,“ řekl předseda Poslanecké sněmovny Jiří Hamáček. Při dekorování se přiznal i k malému hazardu: „Měl jsem čas si vsadit, tip na vítěze mi však nevyšel. Ale nevadí, byl to krásný dostih.“

Spokojen byl i trenér Grzegorz Wroblewski, který připravuje Gejzira. Stříbrného valacha ve Zlatém poháru vedl žokej Thomas Boyer. Za první dvojicí s velkým odstupem dokončili Rabbit Well s Janem Kratochvílem, loňský vítěz Khalshani s žokejem Josefem Bartošem a Betpak Dala s žokejem Jaroslavem Myškou.

 

V rámcovém programu Zlatého poháru se prosazovaly ženy

V jednadvacátém ročníku klasické steeplechase Zlatého poháru předsedy Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR zvítězil Brog Deas trenéra Radka Holčáka, v rámcových dostizích se ale výrazně prosazovaly ženy. Trenérky byly úspěšné pětkrát, klisny uspěly třikrát.

Nejúspěšnější trenérkou dne byla Helena Vocásková se dvěma vítězstvími, po jednom získaly Jana Junková, Pavlína Baštová a Martina Růžičková. Mezi čtyřnohými dámami byly úspěšné Ryana, Armitage a Sapfó. Muži – trenéři Josef Váňa, Martin Suchánek, Radek Holčák, Grzegorz Wroblewski a Pavel Tůma brali po jednom vítězství. Mezi žokeji byl nejúspěšnější Josef Bartoš se dvěma triumfy.

V úvodním překážkovém dostihu se prosadil Rainbow Rakti, který doposud běhal pouze na rovinách, kde čtyři starty proměnil v jedno vítězství. V překážkách to byla jeho premiéra. Helena Vocásková do jeho sedla angažovala Josefa Bartoše.

Stylem start-cíl si podmanil první z cross country dostihů dne - Cenu bratranců Veverkových šestiletý Taquari otce a syna Váňových.

V Ceně Služeb města Pardubic byla úspěšná hnědka Ryana v sedle s Michalem Kubíkem. Svým vítězstvím se vrátila k povedené sezoně 2012, v loňském roce se jí příliš nedařilo. Svěřenkyně trenérky Jany Junkové své letošní dva starty proměnila ve dvě vítězství.

Čtvrtý dostih dne, Cena Lady Anne, byl vypsán pro klisny. Královnou dostihu nakonec byla svěřenkyně trenérky Pavlíny Baštové Armitage, která se v sedle s žákem Radkem Manem „poprala“ o vítězství v dramatickém souboji s bělkou Nicanorou.

I v pátém dostihu zvítězila dáma. V Ceně podporované společností Agrovenkov o.p.s. své první vítězství v kariéře získala sedmiletá ryzka Sapfó trenéra Martina Suchánka a s žokejem Jaroslavem Myškou v sedle.

Vlastní dostih si připravil v Memoriálu startéra Velké pardubické Jiřího Šindlera pětiletý hnědák Mr Louise. S žokejem Pavlem Kašným odvodil téměř celý dostih, v závěru jej na krátko předstihla Kimenne. Mr. Louise, kterého připravuje trenéra Martina Růžičková, se ale nevzdal a Kimenne porazil o tři délky.

V osmém dostihu Ceně Dostihového spolku roli favorita potvrdil čtyřletý Barateus v sedle s žokejem Josefem Bartošem. Pro trenéru Helenu Vocáskovou získali druhé vítězství dne.

Devátý dostih byl vypsán pro mladé jezdce a úspěch v něm slavil svěřenec trenéra Grzegorze Wroblewského Pierot s Martinem Liškou v sedle.

V závěrečném bumperu, ve kterém startovalo hned šest úplných nováčků, zvítězil hnědák jménem Tzigane du Berlais. V druhém startu jeho kariéry jej vedl Josef Borč, trenérem je Pavel Tůma.

 

Seznam přihlášených

Propozice

 

Program

13:00 Cena Dostihového spolku a.s. 

13:35 Cena bratranců Veverkových - doprovodný program – dostih poníků  

14:10 Cena Služeb města Pardubic - doprovodný program – dostih na ¼ míle

14:45 Cena Lady Anne  

15:20 Cena podporovaná společností Agrovenkov, o.p.s. 

15:55 Memoriál Ing. Jiřího Šindlera – startéra Velké pardubické 

16:30 Zlatý pohár předsedy Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR - doprovodný program – vyhlášení soutěže AUTO IN 

17:05 Cena Dostihového klubu 

17:40 Cena mladých jezdců 

18:20 Cena mezinárodní výstavy Koně v akci 

 

Letošním 14. červnem začíná v Pardubicích nová dostihová tradice. Zlatý pohár předsedy Poslanecké sněmovny má totiž ambice stát se vedle Velké pardubické druhým vrcholem pardubické sezony. S nápadem přišel prezident Dostihového klubu Jiří Skalický, který také podporu předsedy sněmovny Jana Hamáčka vyjednal. „V minulosti jsem již vyjádřil potěšení nad tím, že tento návrh byl kladně přijat jak u vedení Dostihového spolku, tak především přímo předsedou Poslanecké sněmovny. Domnívám se, že tímto krokem zase o kousek zvyšujeme prestiž našich dostihů,“ prohlásil prezident Dostihového klubu Jiří Skalický. Předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček závodiště v Pardubicích navštíví, aby osobně dekoroval vítěze Zlatého poháru. V loňském jubilejním dvacátém ročníku Zlatého poháru zvítězil bělouš Khalshani s žokejem Josefem Bartošem, ovšem historicky nejúspěšnějším aktérem dostihu byl čtyřnásobný vítěz, valach Royal Mougins. Mezi jezdci drží přední příčky statistik Dušan Andrés a Jiří Kousek, kterým se v tomto dostihu podařilo zvítězit třikrát. Bude předseda sněmovny Jan Hamáček gratulovat někomu z nich? Nebo se zrodí nová hvězda?

Mítink s deseti dostihy, jehož vrcholem bude Zlatý pohár předsedy Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, se koná v sobotu 14. června. První dostih odstartuje v tradičních 13:00 hodin.

 

Loňský vítěz Zlatého poháru Khalshaniho s Josefem Bartošem. Foto Pavel Balek

Letošním

 

14. červnem začíná v

 

Pardubicích nová dostihová tradice. Zlatý pohár předsedy Poslanecké sněmovny má totiž ambice stát se vedle Velké pardubické druhým vrcholem pardubické sezony. S nápadem přišel prezident Dostihového klubu Jiří Skalický, který také podporu předsedy sněmovny Jana Hamáčka vyjednal. „V minulosti jsem již vyjádřil potěšení nad tím, že tento návrh byl kladně přijat jak u vedení Dostihového spolku, tak především přímo předsedou Poslanecké sněmovny. Domnívám se, že tímto krokem zase o kousek zvyšujeme prestiž našich dostihů,“ prohlásil prezident Dostihového klubu Jiří Skalický. Předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček závodiště v Pardubicích navštíví, aby osobně dekoroval vítěze Zlatého poháru. V loňském jubilejním dvacátém ročníku Zlatého poháru zvítězil bělouš Khalshani s žokejem Josefem Bartošem, ovšem historicky nejúspěšnějším aktérem dostihu byl čtyřnásobný vítěz, valach Royal Mougins. Mezi jezdci drží přední příčky statistik Dušan Andrés a Jiří Kousek, kterým se v tomto dostihu podařilo zvítězit třikrát. Bude předseda sněmovny Jan Hamáček gratulovat někomu z nich? Nebo se zrodí nová hvězda?

Mítink s deseti dostihy, jehož vrcholem bude Zlatý pohár předsedy Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, se koná v sobotu 14. června. První dostih odstartuje v tradičních 13:00 hodin.

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.