Pardubická sezona má jasné obrysy

V polovině března začala „letní“ sezona na pardubickém závodišti. Na kolbiště se poprvé vydali účastníci veřejných tréninků. Další akce na sebe nenechají dlouho čekat. Současně s rozjezdem programu začínají také práce na dostihové dráze a v areálu a finišují jednání s partnery. 

Veřejné tréninky parkurového skákání jsou tradiční „otevíračkou“ pardubické sezony. Poslední březnovou sobotu na ně navážou zkoušky základního výcviku jezdce ve spolupráci s Českou jezdeckou federací a uskuteční se také další turnaj v extrémním golfu dvojic. Duben bude patřit vozatajům a jezdcům všestrannosti. „Military překážky už rozmísťujeme po závodišti tak, abychom jezdcům nabídli atraktivní terénní jízdy. Současně pracujeme na dostihové dráze, jako každé jaro. Pozornost věnujeme cílové rovině, kterou čeká revitalizace pro Zimním sportovním parku Nadace pro rozvoj města Pardubice,“ popsal nejaktuálnější stav na závodišti Martin Korba, místopředseda představenstva Dostihového spolku a.s.

Ledovou plochu zimního parku dodavatelská firma demontovala v třetím březnovém týdnu. Po odstranění pískového podloží, na kterém plocha stála, byly tzv. lučním smykem vyrovnány půdní nesrovnalosti. „To se týká nejen cílové roviny, ale celé dostihové dráhy. V cílové rovině od začátku tohoto týdne začneme s hnojením speciálním hnojivem pro sportovní a okrasné trávníky, které pomáhá k rychlejšímu růstu trávníku. Současně vysejeme také osvědčené travní semeno z řady tzv. modrých směsí. Tyto odrůdy mají vynikající start po zasetí a silné odnožování,“ vysvětlil práce Jiří Janda, správce dráhy. Vše bude přikryto tenkou vrstvou kompostu. „Podle vývoje počasí vše případně pokropíme a na noc budeme přikrývat netkanou travní textilií.“

Na dostihové dráze tým lidí pracuje také na omlazování keřů či opravách překážek. Kde bude potřeba, bude doseta tráva, kterou bude nutné už za několik dnů poprvé posekat. První dostihový den se koná 8. května. Dostihovou dráhu přebírá komise, která schvaluje její regulérnost.

„Pracujeme také mimo dráhu. Například na tribuně B jsme vyměnili okna, čekají nás drobné opravy tribun atd. Nevzdáváme lobbing za nové kolbiště,“ dodal Martin Korba.
Představenstvo společnosti a město Pardubice finišují také ve vyjednávání některých partnerství. Ve hře je také podpora ze strany státu, konkrétně například ministerstva zemědělství. „Dotahujeme také jednání, která finančně zabezpečí hladký průběh sezony. Jsou vypsané propozice, připravujeme devět dostihových dnů. Velká pardubická se poběží v říjnu o 5 milionů korun jako v předchozích letech. Přihlášky na tento legendární dostih jsou 9. května,“ doplnil ještě Martin Korba. Dostihový spolek a.s. jedná také s Českou televizí na televizních záznamech a přenosech dostihových dnů.

Kompletní termínová listina je k dispozici na webových stránkách závodiště www.zavodistepardubice.cz, kde jsou zveřejněny také propozice dostihů a nejbližších sportovních soutěží a další potřebné informace. Prostřednictvím webu lze také nakupovat vstupenky na všechny dostihové dny včetně Velké pardubické a na výstavu Koně v akci. Vstup na sportovní akce je zdarma.

 

Termínovka 2019

1. - 3. 3.

Taxis Snow Polo

17. 3. 

Atletický kros

23. 3. 

Jarní burza

30. 3. 

Extrémní golf

13. - 14. 4.

Závody spřežení

19. – 21. 4.

Jarní všestrannost - kvalifikace na Zlatou podkovu

27. 4.

Supersprint 2019 - závod canicrossu

28. 4. 

Gold Rabbit Trophy - mezinárodní coursing

8. 5.

Zahajovací dostihový den + Jezdecké hry pro děti

11. 5. 

BARTH DAY

18. 5.

Agrofert Run

25. 5.

I. kvalifikace na 129. Velkou pardubickou steeplechase

1. 6.

18. Dětský super den

8. 6.

Zlatý pohár + Taxis Polo Open Cup

9. 6.

Taxis Polo Open Cup

15. – 16. 6.

Fresh Festival

23. 6.

II. kvalifikace na 129. Velkou pardubickou steeplechase

6. – 7. 7.

Závody spřežení - kvalifikace na Zlatou podkovu - Cena hejtmana Pardubického kraje

12. – 13. 7.

LÉTOFEST

19. – 21. 7.

Letní všestrannost

10. 8.

III. kvalifikace na 129. Velkou pardubickou steeplechase

17. - 18. 8.

Friends Fest

24. -25. 8.

Koně v akci

7. 9.

IV. kvalifikace na 129. Velkou pardubickou steeplechase - Evropský den koní

12. 10.

Překážkové dostihy

13. 10.

129. Velká pardubická steeplechase

26. 10.

Závěrečný dostihový den

2. - 3. 11.

Rozlučková všestrannost

9. 11. 

Run Tour

16 .11. 

Hubertova jízda

29. 11. - 1. 12.

TAXIS Gladiator Race

 

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.