Poslední kvalifikaci na 120. Velkou pardubickou České pojišťovny vyhrál Valldemoso

Při sobotním Francouzském dnu na Dostihovém závodišti v Pardubicích vyvrcholil domácí kvalifikační seriál na 120. Velkou pardubickou České pojišťovny. Vrcholem mítinku byla Cena firmy Havelka, steeplechase cross country kategorie National Listed na 5800 metrů o 200 tisíc korun. Čtvrtou kvalifikaci vyhrál favorizovaný šestiletý valach Valldemoso. V jeho sedle byl žokej Jan Faltejsek, který na poslední chvíli zastoupil zraněného Dušana Andrése. Vítězného koně připravuje trenér Jiří Uhl pro stáj DS Sendy Ostrava Neuvirt.

Valldemoso zvítězil lehce o dvě a tři čtvrtě délky. Druhý skončil devítiletý valach Lirain, jehož vedl žokej Josef Váňa starší, jenž se nedávno stal i jeho trenérem. O dalších šest délek zpět se na třetím místě umístil další Váňův svěřenec Kobuz s Liborem Šimůnkem.

"Ve čtvrtek se Valldemoso drobně zranil. Po té smůle, která nás v poslední době provází, jsem si říkal, že je všechno proti nám. Navíc se nám dneska ve druhém dostihu ještě zranil Dušan Andrés. Hned jsem volal majiteli, že ho škrtnu. Ten s tím ale nesouhlasil a dal mi volnou ruku k tomu, abych sehnal náhradu. Nakonec nám koník vše vynahradil. Udělal nám radost a věřím, že tímto vítězství to ještě nekončí,“ pronesl vítězný trenér Jiří Uhl.
Na start Ceny firmy Havelka se postavilo deset koní, z nichž polovina měla kvalifikační podmínky pro účast ve Velké pardubické České pojišťovny splněny z dřívějška. Podle sázkařů byl největším favoritem Valldemoso, který se v červenci blýskl výhrami ve Světlé Hoře a v Albertovci. Jeho největšími konkurenty měli být Baggio (ž. Brečka) a Korinka (ž. Myška), vítězka červencové Velké benešovské steeplechase.

Podle očekávání se vyrovnané pole dlouho drželo pohromadě. Tři koně z něho v průběhu dostihu odpadli. Tresh ztratil jezdce na Popkovickém skoku, na dropu ho napodobil Gont, jenž se v úvodu staral o tempo, a velký anglický skok byl konečnou pro veterána Hirsche.
Na špici se postupně prostřídali téměř všichni účastníci závěrečné kvalifikace. Kompaktní pole sedmi koní do závěrečné fáze na travnatý ovál zavedl v čele Lirain a posléze se začal soupeřům vzdalovat. Jeho nástup dokázal zachytit Valldemoso, který předtím s obtížemi překonal drop. Do cílové roviny už zamířil jako první a suverénně zvítězil.

"Dneska opět ukázal, že posledních osm set metrů umí seběhnout velice dobře. Já jsem závěr moc nesledoval, bylo to hodně emotivní. Ale Honza Faltejsek mi pak říkal, že Valldemoso od soupeřů odjel a oni jen stáli,“ řekl Jiří Uhl.

O dvě a tři čtvrtě délky za vítězem skončil na druhém místě Lirain s žokejem Josefem Váňou starším. "Velmi příjemně mě překvapil. Před dostihem jsem myslel hlavně na to, jak přežít. Ale mýlil jsem se. Jeho výkon byl nad očekávání. V dostihu se choval super, dobře se vodil a skákal. Skoro neudělal chybu,“ pronesl Josef Váňa starší, jenž je zároveň jeho novým trenérem. „Mám radost i ze třetího Kobuze. Naopak mě mrzí, že Pepa Bartoš opustil sedlo Gonta na dropu a že Welldancer má zřejmě nějaké problémy. Stejně jako před dvěma týdny nebyl jeho výkon takový, jaký jsme očekávali,“ dodal Váňa starší na adresu svých dalších tří svěřenců v dostihu.

Poslední kvalifikaci dokončilo sedm z deseti startujících koní. Čtvrtý Baggio a šestý Lakreg nově splnili podmínky pro účast v letošní Velké pardubické České pojišťovny. Počet kvalifikovaných koní v českém tréninku se tak rozšířil na 31.

Nejlépe dotovaným rámcovým dostihem Francouzského dne byla Cena OHD Pardubice – „Cross country Registany“ pro čtyř a pětileté klisny. Roli favoritky potvrdila pětiletá Zulejka (ž. Váňa ml.). Do poslední překážky bojovala s Trinity (ž. Mátl), ale finiš už jasně ovládla. Zvítězila zadrženě o sedm délek. „Před čtrnácti dny tady zvítězila, očekávali jsme od ní zase dobrý výsledek. Ale samozřejmě dopředu nemůžete s ničím počítat,“ pronesl vítězný trenér František Zobal.

Jeho svěřenec ovládl i druhý nejlépe dotovaný dostih rámcového programu. Sedmiletý valach O´Key (ž. Myška) obhájil vítězství v Ceně společnosti France Car – „Cross country Irakliona“. V generálce na Poplerův memoriál vyhrál lehce o tři a čtvrt délky. „Také u něho se čekalo, že bude vpředu. Báli jsme se Ursana, který nás tady v červnu porazil. Asi ale neměl svůj den, proto jsme vyhráli tak přesvědčivě. Moc nás to potěšilo,“ pronesl trenér František Zobal.
Právě on byl nejúspěšnějším mužem Francouzského dne. Na své konto si připsal čtyři vítězství. Kromě O´Keye a Zulejky vyhráli ještě Djabba a Rabbit Well. „Poprvé v životě se mi během jednoho odpoledne povedlo vyhrát čtyři dostihy. Sice to není při Velké, ale pořád je to v Pardubicích, což moc potěší,“ pronesl František Zobal.

Nejlepší stájí pardubického odpoledne byl Rabbit Trhový Štěpánov, který slavil tři výhry. Z jezdců se nejlépe vedlo Jaroslavu Myškovi a Liboru Šimůnkovi. Oba vyhráli dvakrát.
Další dostihy se na závodišti v Pardubicích budou konat až o druhém říjnovém víkendu. Půjde o vrchol celé sezony. V sobotu 9. října se uskuteční rovinový mítink, jehož hlavním bodem bude Domec St. Leger s Českým rozhlasem Pardubice. O den později v neděli 10. října přijdou na řadu překážky a největší dostihový svátek roku. Poběží se 120. Velká pardubická České pojišťovny, která bude poprvé součástí mezinárodního krosového seriálu Crystal Cupu.

Cena firmy Havelka - "Podzimní cross country"

4. kvalifikace na 120. Velkou pardubickou České pojišťovny

steplechase cross country NL kategorie pro 6leté a starší koně na 5800 metrů o 200 000 Kč

Pořadí Kůň             Jezdec         Trenér         Stáj
1.     VALLDEMOSO 6     ž. Jan Faltejsek      Jiří Uhl          DS Sendy Neuvirt Ostrava
2.     LIRAIN 9         ž. Josef Váňa st.      Josef Váňa st.      Luka-www.trdelnik.com  
3.     KOBUZ(POL) 8     Libor Šimůnek      Josef Váňa st.      Jasna  
4.     BAGGIO(POL) 8 ž.     Jaroslav Brečka     MVDr. Čestmír Olehla  Wrbna Racing  
5.     WELLDANCER(GER) 8 ž. Josef Váňa ml.     Josef Váňa st.     Hexion-Váňa
6.     LAKREG 10         Martin Liška         Jana Minaříková     M&T Bell-Metal
7.     KORINKA 9         ž. Jaroslav Myška     Stanislav Popelka ml.  EŽ Praha a.s.  
ZN     TRESH 10         Josef Dušek          Josef Kolář          Marpet-Kolář  
SN     HIRSCH 14         ž. Jiří Kousek      Stanislav Popelka ml.  EŽ Praha a.s.  
ZN     GONT(POL) 9     ž. Josef Bartoš      Josef Váňa st.      Viktor Komárek  
Výrok: lehce 2 3/4 - 6 - 2 - 9 - 11 - 13
Čas vítěze: 7:48,67 min.

Rámcové dostihy
Cena Alliance Francaise (proutěné překážky III. kategorie pro 3leté koně na 3200 m o 80 000 Kč): 1. Kenya Dance (ž. Dušan Andrés, tr. Grzegorz Witold Wroblewski, stáj DS Pegas), 2. Perla, 3. Beau.
Cena společnosti France Car – „Cross country Irakliona“ (steeplechase cross country II.kategorie pro 5leté a starší koně na 3300 m o 100 000 Kč): 1. O´Key (ž. Jaroslav Myška, tr. František Zobal, stáj Syndikát V3J), 2. Ursan, 3. Silver Regent.
Cena OHD Pardubice – „Cross country Registany“ (steeplechase cross country II.kategorie pro 4 a 5leté klisny na 4200 m o 120 000 Kč): 1. Zulejka (ž. Josef Váňa ml., tr. František Zobal, Stáj Luka-Schusterovi), 2. Oregonia, 3. Trinity.
Cena Pardubického deníku (steeplechase III. kategorie pro 4leté a starší koně na 3900 m o 80 000 Kč): 1. Djabba (Libor Šimůnek, tr. František Zobal, stáj Rabbit Trhový Štěpánov), 2. Ready for Life, 3. Sherardo.
Cena společnosti Léčebné lázně Bohdaneč a.s. (steeplechase cross country IV. kategorie pro 5leté a starší koně na 4500 m o 50 000 Kč): 1. Trewir (ž. Marek Stromský, tr. Radek Holčák, Stáj Hřebčín Albertovec), 2. Argentan, 3. Myanmar.
Cena Nakladatelství Olympia a.s. (steeplechase cross country IV. kategorie pro 5leté a starší koně na 4000 m o 50 000 Kč): 1. Sajma (ž. Jaroslav Myška, tr. Jan Blecha, stáj Rabbit Trhový Štěpánov), 2. York City, 3. Numeryk.
Cena Východočeského divadla Pardubice (steeplechase cross country IV. kategorie pro 4leté koně na 4300 m o 50 000 Kč): 1. Rabbit Well (Libor Šimůnek, tr. František Zobal, stáj Rabbit Trhový Štěpánov), 2. Lewin, 3. Lingarry.
Cena CZ Point, s.r.o. (steeplechase cross country III. kategorie pro 5leté a starší koně na 4700 m o 80 000 Kč): 1. Del Sole (ž. Josef Bartoš, tr. Josef Váňa st., stáj Javor), 2. Klaus, 3. Kelv.

V PŘÍLOZE NAJDETE ROZHOVOR S TRENÉRY JIŘÍM UHLEM, FRANTIŠKEM ZOBALEM A JOSEFEM VÁŇOU ST.

Soubory ke stažení

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.