Poslední kvalifikaci pro 119. Velkou pardubickou České pojišťovny vyhrál Gawain

Na závodišti v Pardubicích se v sobotu uzavřel kvalifikační seriál pro 119. Velkou pardubickou České pojišťovny. Při Francouzském dnu se běžela závěrečná čtvrtá kvalifikace - Velká cena Bargiela dotovaná společnosti Charvát Group s.r.o. Jejím vítězem se stal sedmiletý tmavý hnědý valach Gawain ze Stáje Veronika-Valášek, v jehož sedle byl žokej Josef Bartoš. „Když je dobrý kůň a dobrý jezdec, tak je to potom poměrně jednoduché, jak jste viděli. Všechno šlo podle představ. Gawain má formu a Pepa Bartoš zajel ideální učebnicový dostih,“ pochvaloval si trenér vítězného koně Josef Valášek.

Na start steeplechase cross country na 5800 metrů s dotací 200 tisíc korun se postavila jedenáctka koní. Škrtnut byl Purpur, jenž měl spolu s Numero Duem a Red Dancerem poslední šanci na splnění kvalifikačních podmínek. A stejně jako v srpnu se na dráze neobjevil anglický Super Lord, který se do Velký kvalifikoval už na britských ostrovech.
Podle sázkových kurzů byl do role hlavního favorita postaven Gawain, třetí ze srpnové kvalifikace. Sekundovat mu měli zejména Pocci (Korpas) a Numero Due (ž. Kousek), jenž při předchozích dvou letošních pokusech o splnění podmínek pro start ve Velké pardubické České pojišťovny neuspěl.
A právě Numero Due se hned po startu ujal tempa dostihu. „Šli jsme ale na jistotu. S Jirkou Kouskem jsme byli domluveni, že si ho osahá. Nechtěli jsme po něm nic nadstandardního,“ uvedl trenér Radek Holčák.
Numero Due se držel v čele po celý průběh dostihu. Vedení si držel až do závěrečné fáze dostihu, kdy se spolu s Gawainem a Poccim vzdálil všem soupeřům. Holčákův svěřenec jako první zdolal poslední překážku, ovšem v cílové rovině nestačil na výtečný finiš Gawaina, jenž nakonec v letošní nejrychlejší kvalifikaci zvítězil jistě o čtyři a třičtvrtě délky.
„Ve vítězství jsem věřil,“ řekl vítězný trenér Josef Valášek. „Bylo ale poměrně tvrdo, tak jsem Pepovi Bartošovi říkal, ať je opatrný. Raději být třetí a zdravý, než… Ale snad to dopadlo dobře.“
V letošní Velké pardubické České pojišťovny se však vítěz poslední kvalifikace neobjeví. Do 119. ročníku slavného překážkového dostihu není přihlášen.
„Už ho ani nedohlásíme, stálo by to hodně peněz. Je ještě mladý, je mu teprve sedm let. Má ještě čas, nechci ho uhonit,“ řekl Josef Valášek. „V den Velké pardubické půjde Cenu Labe.“
Druhé místo vybojoval Numero Due. Třetí skončil Pocci. Čtvrtý se umístil Mr Land (Složil) a pátá Korinka (ž. Myška). Dále doběhli Claudio (Sovka), Lirain (Hrudka) a Red Dancer (ž. Faltejsek). Tři koně nedokončili dostih. Pro Lakrega (Liška) a Valldemosa (Stančík) byla konečnou Irská lavice. Drop nezvládla Ligreta (Baluchová).
Po závěrečné kvalifikaci má podmínky pro účast ve 119. Velké pardubické České pojišťovny splněno celkem 28 koní českých majitelů. K dosavadním 26 se v sobotu přidali Numero Due a Red Dancer.
„Jsem moc rád, že jsme se na třetí pokus kvalifikovali. Je dobře, že jsme se předchozími nezdary nenechali vyvést z míry. Numero Due je kvalitní kůň a super skokan. Dneska už mu to vyšlo,“ řekl Radek Holčák, trenér Numera Due. „Dnešní výsledek není kdovíjaký, ale hráli jsme to na jistotu. Jsem rád, že dostih přešel, že se kvalifikoval do Velké a že je v pořádku,“ pronesl Čestmír Olehla, trenér Red Dancera.
V rámcovém programu Francouzského dne poutaly největší pozornost dva dostihy druhé kategorie. Cena elektrizace železnic pro čtyř a pětileté klisny na 4200 metrů byla druhým nejlépe dotovaným dostihem odpoledne. Jasně ji ovládla Charnela ze stáje Quartis s žokejem Dušanem Andrésem. Vyhrála zadrženě o jedenáct délek před Charlene. „Vše bylo bez problémů. Dušan to zvládl výborně,“ pochvalovala si trenérka vítězky Hana Kabelková.
Cena Pardubického kraje na 3300 metrů byla generálkou na Poplerův memoriál. Jeho předloňská vítězka a největší favoritka Archea už od startu vedla. V závěru však měla pád na Malém Havlově skoku a její životní pouť se uzavřela. „Měla fatální zranění, pro které musela být utracena,“ uvedl její trenér Radek Holčák.
O vítězství svedli v cílové rovině velkou bitvu O´Key (ž. Myška) a Nepal (Sovka). Po boji o třičtvrtě délky zvítězil O´Key ze stáje Syndikát V3J, jehož připravuje František Zobal.
Nejvýraznější postavou mezi jezdci se při Francouzském dnu stal žokej Josef Bartoš. K vítězství v kvalifikaci přidal ještě dvě výhry v rámcových dostizích. „Je to můj první letošní hattrick, takže jsem moc spokojen,“ pronesl Bartoš.
Nejúspěšnějším trenérem byl Radek Holčák. I on se radoval třikrát z vítězství svých svěřenců. „K tomu jsme měli ještě tři druhá místa, což se také počítá. Jsem maximálně spokojen. Tedy až na zranění Archey,“ řekl Holčák.
Na závodišti v Pardubicích bude nyní měsíční přestávka. A po ní přijde na řadu vrchol letošní sezony – 119. Velká pardubická České pojišťovny. Poběží se v neděli 11. října. O den dříve, v sobotu 10. října, se bude konat rovinový mítink, jehož hlavním bodem bude Domec St. Leger.


Gawain má na Velkou pardubickou ještě čas, říká trenér Valášek

Výbornou formu ukázal Gawain už při srpnové kvalifikaci, v níž skončil třetí. A ještě lepší výsledek vybojoval ve Velké ceně Bargiela dotované společností Charvát Group s.r.o. Sedmiletý tmavý hnědý valach ze Stáje Veronika-Valášek v sedle s žokejem Bartošem zvítězil.
„Ve vítězství jsem věřil. Bylo ale poměrně tvrdo, tak jsem Pepovi Bartošovi říkal, ať je opatrný. Raději být třetí a zdravý, než … Tak snad to dopadlo dobře,“ pronesl trenér vítězného koně Josef Valášek. „Bartoš ukázal, že je jinou kategorií než většina jezdců. Když je dobrý kůň a dobrý jezdec, tak je to potom poměrně jednoduché, jak jste viděli. Všechno šlo podle představ.“

Poslední dvě kvalifikace vám vyšly výborně, přesto se Gawain ve 119. Velké pardubické České pojišťovny neobjeví. Je to tak?
„Není přihlášený. A teď už by to stálo hodně peněz. Udělá chybu a nemáme nic. Ještě je mladý, je mu sedm let. Letos konečně začal běhat, jak bychom si představovali. Nechci ho uhonit. Má ještě čas.“

Nelitujete nyní, že jste ho do Velké nepřihlásil?
„Ani ne. Jasně, kdyby byl přihlášen hned v prvním termínu, tak bychom to zvažovali víc a bylo by to s menším rizikem. Ale myslím si, že má ještě čas. My nemáme žádné sponzory, vše táhneme ze svého. Je to náš soukromý kůň. Jiného nemáme. Kdyby zchromnul, tak nemáme nic. Chceme ho pošetřit.“

Na jaký dostih s ním tedy počítáte?
„Půjde Cenu Labe v den Velké.“

Čtvrtá kvalifikace tedy byla generálkou na Cenu Labe?
„Propozice jsou špatně vypsané. Musel jít kvalifikaci. Vždy tady bývala dvojka na 5200 metrů, a nyní není nic. Udělají trojku na 3300 metrů. Pak nevím, co s těmi koňmi. Valldemoso je pětiletý a také šel kvalifikaci. Není je kam jinam dát. Pak je to možná zbytečně těžký dostih pro toho koně.“

Vzhledem k posledním výsledkům Gawaina předpokládám, že ho Ceny Labe půjdete s nejvyššími ambicemi. Mám pravdu?
„Stát se může ledacos, ale myslíme si, že by to mohl vyhrát. Pardubice mu sedí. Ale jsou to dostihy. Nikde neupadl, ale může se to stát. Cokoliv se může přihodit.“

Forma Gawaina je už výborná. Takže nyní ji budete už jen vylaďovat?
„Je to dobrý kůň. Vcelku bez problémů se mu forma udrží. To se mi na něm líbí. Není to žádné nahoru dolů. Pokud má výkyvy, tak spíše vinou rajťáků. Když si na něho sedne někdo, kdo není tak dobrý, tak to pak je vidět. Někteří ho neznají. A jsem malý trenér. Kdyby jim něco řekl Holčák, tak mu budou všechno věřit. U mě si řeknou – bůhvíco nám tady vykládá. Dokud si to sami nezkusí, tak tomu nevěří.“

Ovšem spojení s Josefem Bartošem se ukázalo ideální, že?
„To jsem věděl už před dostihem. Původně ho měl jezdit Korpas. Pak se mě ale ptal, zda ho budu dávat do Velké. Řekl jsem, že asi ne. A pan Váňa chce do Velké dát Pocciho s Korpasem. Proto mi nyní místo něho nabídl Bartoše. Tak se vyměnili. Korpas také není špatný, ale minule ho celý dostih honil. Za to Bartoš dneska zajel ideální, učebnicový dostih.“

Black Horse Show 2009 – soutěž o vstupenky – VSTUPENKA Č. 048 – výherní kód č.: BHS090911843641



Ze srdce mi spadla velká skála, přiznal trenér Radek Holčák

Až na třetí pokus dokázal čtvrtý z loňské Velké pardubické České pojišťovny Numero Due splnit kvalifikační podmínky pro start v letošním 119. ročníku slavného překážkového dostihu. Osmiletý valach ze stáje Vasury Kolesa si právo startu v říjnovém vrcholu sezony zajistil druhým místem ve Velké ceně Bargiela dotované společnosti Charvát Group s.r.o.
„Jsem moc rád, že to konečně vyšlo,“ radostně si oddechl si trenér Radek Holčák, jehož svěřenec letos nedokončil červnovou a srpnovou kvalifikaci.

Spadl vám velký balvan ze srdce?
„To byla skála, vyloženě velká skála. Je to kvalitní kůň a super skokan. V tom, že letos třikrát spadl, není potřeba v něm hned hledat nějakou chybu. Byly tam shody nešťastných okolností, málo štěstí, třeba i malá jezdecká chyba. Bylo důležité nenechat se vyvést z míry, pokračovat dál, jak se má, a nedělat žádné pokusy a nové věci. Buď to vyjde, nebo ne. Dneska to vyšlo a jsem moc rád.“

Tentokrát vám klaplo už vše, že?
„Určitě. Šli jsme na jistotu. Ani jsme v poslední fázi dostihu netlačili na pilu. Byli jsme s Jirkou Kouskem domluveni, že si ho osahá a že po něm nebudeme chtít něco nadstandardního. Splnili jsme kvalifikační podmínky a při tom jsme ho ještě pošetřili a měl kvalitní práci.“

A navíc jste skončili druzí…
„Jsme maximálně spokojeni. Jsou to bonusy na víc. Tedy kromě kobylky Archey, jinak to bylo dneska super.“

Počítáte i pro Velkou pardubickou s Jiřím Kouskem na Numera Due?
„Určitě, tak to bylo i myšleno. Když to dneska vyjde, tak pojede i Velkou. Bylo by špatné zase dělat nějaké jiné experimenty.“

Kromě úspěšné kvalifikace jste uspěl i v rámcových dostizích. Vaši svěřenci třikrát vyhráli a vy jste byl nejúspěšnějším trenérem dne. To je určitě další důvod k radosti, že?
A ještě jsme měli tři druhá místa. I to je pěkné. Celkový dojem, tedy kromě zmíněné kobylky, je super. Vždycky se snažíme mít koně v top formě na podzim. Je vidět, že se nám to daří. Jestli budou koníci v říjnu zdraví, přijedeme se silnou sestavou.“

Dnešek byl určitě hodně důležitý i k hlavnímu mítinku v říjnu. Mohli jste načerpat optimistickou náladu. Souhlasíte?
„Ujistili jsme se, že to děláme dobře a že forma graduje. Dneska jsme si to ověřili. Výhra je ale jen půl radosti. Teď bude důležité, abych v týdnu přišel do boxů a zjistil jsem, že koně jsou zdraví a nemají žádné šrámy. Pak si ve středu dáme nějaké šampaňské.“

Už jste to zmínil sám. Mítink vám nepřinesl jen radost, ale i smutek. Archea běžela poslední dostih života.
„Bohužel měla fatální zranění, kvůli němuž musela být utracena. Je to ta černá stránka dostihů, ale tak to někdy je. Musí se s tím počítat, že někdy se takové věci mohou stát.“


Kvalifikaci pro 119. Velkou pardubickou České pojišťovny splnilo 28 českých koní

Kvalifikační seriál pro 119. Velkou pardubickou České pojišťovny na Dostihovém závodišti v Pardubicích se uzavřel. Podmínky pro účast v letošním překážkovém vrcholu splnilo 28 koní českých majitelů. Kvalifikaci mají splněnu i Gawain, který však nenení přihlášen.
Právo startu ve Velké pardubické České pojišťovny, která se poběží v neděli 11. října, měla jistou klisna Sixteen z pozice loňské vítězky. Nejprve ji potvrdila při červnové Velké ceně Paramo – Memoriálu mjr. Miloše Svobody, kdy doběhla na třetím místě. A poté vyhrála srpnovou Velkou cenu Skanska a.s.V první kvalifikaci se k ní přidalo sedm koní, ve druhé dalších dvanáct a ve třetí se počet rozšířil o dalších šest. Závěrečnou možnost využili Numero Due a Red Dancer.
V kvalifikačním seriálu byli nejúspěšnější svěřenci trenéra Josefa Váni, byť výhru si připsal až na třetí pokus zásluhou Sixteen. Všech šest koní, které má přihlášeny do 119. Velké pardubické České pojišťovny, splnilo podmínky pro účast. Vedle Sixteen to je Pocci, jenž uspěl v první kvalifikaci. Ve druhé se k nim přidali Del Sole, Welldancer a Juventus, ve třetí přibyl Tiumen.
„Pokud bude vše v pořádku, do Velké bych poslal čtyři koně,“ uvedl Josef Váňa. „Máme ve stáji nepsanou dohodu, že Pepík Bartoš bude jezdit Sixteen. Můj syn byl jezdil Del Soleho. Já jsem měl jezdit Welldancera, ale ten se bohužel zranil. Teď po minulé kvalifikaci dáváme dohromady Tiumena. Splnil ji, ale přišel domů se zraněným kopytem. Dneska to vypadá velice příznivě. Je ještě moc brzy říct definitivně, že to bude v pořádku. Jeho bych jel zřejmě já. Mám ještě Pocciho, který se kvalifikoval na jaře. U něho je dohoda s jeho majitelem, panem Darbovenem, že by s ním jel Jan Korpas, pokud si porozumí v poslední kvalifikaci.“
Stoprocentně úspěšný je také Stanislav Popelka mladší. Do 119. Velké pardubické České pojišťovny má přihlášeny tři koně a všichni se kvalifikovali. V první kvalifikaci skončil druhý Mandarino, jenž si stejné umístění zopakoval ještě ve Velké ceně Skanska a.s. Ve druhé si právo startu vybojovala Korinka a ve třetí uspěl Hirsch.
Třikrát byli úspěšní svěřenci Radka Holčáka, jenž má na přihláškách celkem pět koní. První kvalifikaci dokončila Shirley, ve druhé uspěl Derby Sharp. A po dvou nezdarech uspěl na poslední pokus Numero Due.
Ostatní trenéři mají po jednom kvalifikovaném koni.


Koně kvalifikovaní do 119. Velké pardubické České pojišťovny

Vítězka loňského ročníku VP ČP
SIXTEEN(FR) 9 (Jaroslav Bouček Buc-Film, tr. Josef Váňa st.)

1. kvalifikace – Velká cena města Pardubic
TOMIS 8 (Jantar Bruntál, tr. Antonín Novák)
MANDARINO 8 (EŽ Praha a.s., tr. Stanislav Popelka)
POCCI (GER) 9 (Rennstall Darboven, tr. Josef Váňa st.)
LAKREG 9 (M&T Bell-Metal, tr. Zdeněk Seménka)
FLORESTANO 6 (EŽ Praha a.s. , tr. Jaroslav Votava)
AMANT GRIS (FR) (Stáj Hřebčín Albertovec, tr. Milan Theimer)
SHIRLEY (POL) 8 (Stáj Hřebčín Albertovec, tr. Radek Holčák)

2. kvalifikace – Velká cena Paramo a.s.
PROFIL 9 (Mikrop Čebín-Sunnyfarm, tr. MVDr. Jiří Janda)
DEL SOLE(POL) 7 (Javor, tr. Josef Váňa st.)
MR LAND 10 (KOTERO, tr. Pavel Složil)
WELLDANCER(GER) 7 (Hexion-Váňa, tr. Josef Váňa st.)
JUVENTUS(POL) 10 (Javor, tr. Josef Váňa st.)
JUNG(POL) 9 (Jan Červenka, tr. Ing. Pavlína Baštová)
DERBY SHARP (Ema a Milan, tr. Radek Holčák)
KORINKA 8 (EŽ Praha a.s., tr. Stanislav Popelka ml.)
BACCARAT 7 (MB Transport, tr. Hana Kabelková)
CLAUDIO 9 (Syndikát V3J, tr. František Zobal)
RUBÍN 7 (Orling, tr. Martina Růžičková)
LIRAIN 8 (H&H Hrudka, tr. Jaromír Hrudka st.)

3. kvalifikace – Velká cena Skanska, a.s.
TIUMEN(POL) 8 (Köi Dent, tr. Josef Váňa st.)
LIGRETA 9 (Sorbon Malá Bystřice-Hrbáček, tr. MVDr. Vít Hrbáček)
MARATH 9 (Swiss Fans-Kinský, tr. Pavel Kinský)
HIRSCH 13 (EŽ Praha a.s., tr. Stanislav Popelka ml.)
ROOSEVELT(GER) 11 (Stáj Hřebčín Albertovec, tr. František Holčák)
GAWAIN 7 (Stáj Veronika-Valášek, tr. Josef Valášek) – není dosud přihlášen
MONTGOMERY 9 (Viktorie-UH, tr. Alena Škrášková)

4. kvalifikace – Velká cena Bargiela dotovaná společností Charvát Group s.r.o.
NUMERO DUE(POL) 8 (Vasury Kolesa, tr. Radek Holčák)
RED DANCER(FR) 13 (Wrbna Racing, tr. Čestmír Olehla)

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.