Postřehy z dění na arabské dostihové scéně během prosince 2012

Více než obvykle se dění nesoustředilo na Meydan, ale na okolní závodiště. Moderní svatostánek dubajského turfu ovšem nabídl pěknou podívanou v podobě vítězství osmiletého Barbecue Eddie, svěřence trenéra D. Watsona, trojnásobného šampióna z let 2006, 2008 a 2009. Valach hájící modro-bílé barvy šejka Hamdana loni ze zdravotních důvodů zmeškal Godolphin Mile, tentokrát se do hry vrátil a vyhrál.

I přes nepříznivý průběh dostihu na mílové distanci (conditions) zabojoval a pod Danem O´Neillem o půl délky triumfoval. O´Neill, momentálně šejkova stájová dvojka, odjezdil vůbec prvního vítěze na tomto závodišti. Již zmiňovaný bratr dubajského emíra se hned v úvodu nové sezóny zapojil aktivně. Hlavní dostih ovládli na prvních třech místech jeho koně. Vedlo se také A. Al Raihemu. Trenér druhého a třetího v cíli (Tamaathul a Haatheq) v průběhu večera zaznamenal další doběh raz-dva (Zain Shamardal a Rochdale). Místní „shooting-star“ Ahmad Ajtebi se zatím netěší zájmu těch úplně největších domácích majitelů a trenérů, ale své nesporné kvality potvrdil a zkušenosti plně využil v sedle arabky Dariyi (tr. M. Al Jahouri), s níž ovládl mílový dostih (conditions). Prvního sezónního vítěze se dočkal trenér E.Charpy. Handicap na 1.400m pro sebe s rozdílem hlavy rozhodl Furnace ježděný Samem Hitchcottem. Domácí odchovanec Desert of Dreams (Exceed x Excel) se stal prvním dvouletkem, který v krátké historii závodiště Meydan dokázal zvítězit i nad staršími soupeři. (maiden pro 2 a 3leté koně, 1.200m).

Aqmaar (na snímku T. O´Shea)

Kde se objevil, tam na sebe opět upozorňoval. Řeč je o Paulovi Hanaganovi. Dvaatřicetiletý dvojnásobný britský šampión, kterému se v nejdůležitějších rovinových testech v minulosti moc nedařilo (v Británii odjezdil pouze 11 grupových vítězů), prožívá premiérovou arabskou sezonu v pozici stájové jedničky šejka Hamdana. Nástupce aktivní kariéru žokeje ukončivšího Richarda Hillse v Dubaji není nováčkem. Během sezony 2000/01 zde několik měsíců pobýval. V sezoně 2003/04, kdy působil ve stáji Paddy Rudkina, skončil v tamním žokejském šampionátu na 5.místě. Do Dubaje ostatně zavítal také minulou sezónu během Carnevalu, aby zde odjezdil koně připravované trenérem Faheym. První Hanaganova vzpomínka na současného zaměstnavatele je z Derby 1989, kterému vévodil Nashwan. Tehdy osmiletý Paul vynechal školu a nevšední sportovní událost sledoval spolu se svým otcem. Tehdy si určitě nepřipouštěl, že mu tento charismatický muž jednou výrazně zasáhne do života. Do šejkových služeb přešel po 17leté výborné spolupráci s britským trenérem Richardem Faheym. „Bylo těžké Richarda opustit, ale cítil jsem, že nutně potřebuji změnu. Jezdit pro šejka Hamdana je pro mě více, než vyhrát britský šampionát.“
Prvního grupového vítěze pro Hamdana odjel v červenci 2012 v G2 July Stakes v Newmarketu s dvouletým Alhebayebem. Ten byl zároveň prvním koněm, který vyhrál grupu 2 pro trenéra Richarda Hannona, který šejkovi trénuje více jak desítku dvouletků. „Šejk je trpělivý, dopřává koním dost času“, schválil si spolupráci a Hamdanův přístup k tréninku Hannon.

Barbecue Eddie

Paul Hanagan je známý svou precizností ve studiu analýz jednotlivých koní. Během 10 měsíců si zapamatoval nejen jména všech 250 Hamdanových koní, kteří běhávají v Anglii, ale zná také jejich silné stránky i slabiny. Je chodící databází chrlící informace. „Dělám si poznámky o každém koni, např. jeho formu, rodokmen, jak běžel a jak ho příště mohu jet ještě lépe. Jsem trochu staromódní, upřednostňuji papír a tužku před iPadem a dalšími technickými vymoženostmi.“

Haatheq umí vítězit nejen s C. Borelem v sedle.

V neděli 17. prosince navázal v Abu Dhabi na páteční úspěch na dráze v Jebel Ali a sobotní v Sharjah, kdy zvítězil s Aqmaarem (tr.G.Duffield). „Užíval jsem si dobrých jízd a velkých příležitostí v Emirátech už před osmi lety, ale nástup, který mi byl dopřán nyní, se vydařil nad očekávání.“

Jednou větou z:

Jebel Ali 16.12.:

Odpoledne ve znamení několika „double“ (trenéři: Al Raihe, Al Mahairi a S.Seemar, jezdci: R.Mullen, W.Smith).

Paul Hanagan Haatheqovi před dostihem sice věřil a tvrdil, že má formu, ale tak lehké vítězství (o 9 délek) nepředpokládal.

„Je to stále ještě velké dítě a nervák. Možná ukáže ještě více až příští sezónu“, hodnotil žokej W. Smith Interpreta, polovičního bratra Invasora, vítěze DWC 2007, se kterým ovládl 1.600m maiden (tr.Al Muhairi).

17.12. Abu Dhabi:

Af Sanadek dosáhl pátého triumfu na dráze v Abu Dhabi (tr. E.Lemartinel), třikrát na něm zvítězil ž. Gerald Avranche.

Arabská sezóna se teprve rozbíhá a do jejího březnového vrcholu ještě hodně chybí, ale za zmínku stojí informace, že Dubai Golden Shaheen, 2 milionový test grupy 1 sponzorovaný Gulf News, který se poprvé se běžel v 1996, se po loňské premiéře opět stane součástí elitní skupiny dostihů v lukrativní sérii Global Sprint Challenge (GSC). Jako třetí v pořadí, po boku únorových Australia´s Lightning Stakes a Japan´s Takamatsunomiya Kinen. Po ní budou následovat Singapore’s Krisflyer International, the Kings Stand Stakes, Diamond Jubilee Stakes a the Darley July Cup, Japan’s Sprinter’s Stakes, Australia’s Patinack Farm Classic a the Hong Kong Sprint. Není se co divit. Za ta léta již nalákala účastníky z 15 zemí světa. To je signál, že si užívá popularity daleko za hranicemi Arabského poloostrova.

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.