Postřehy z dění na arabské dostihové scéně: leden 2013

Dubai World Cup Carneval (DWCC) se s prvním měsícem letošního roku rozjel na plné obrátky. Ohlédnutí za některými událostmi, které stojí za krátké připomenutí, přinášíme v následujícím článku.

Meydan 3. 1.

RICHARD MULLEN dokázal, že mistr taktiky. S šestiletým Singspielovým synem BAY WILLOW vyhrál hlavní dostih, ( hdcp, 2.800m) o 6 délek. Žádný z žokejů nechtěl udávat tempo. Tak se toho chopil. I když to nebylo v plánu. Byl sice až do rozhodujících metrů následován vítězem loňského ročníku AVERROESEM, ten ho ale nakonec neohrozil. Po dostihu krvácel. Trenér S.Seemar byl Mullenovým výkonem nadšený a rozhodl se, že ho na své koně bude angažovat v průběhu celého DRC. „Stoprocentně mu ta distance sedla, byl to přesně typ dostihu, který nám pasoval“,  rozplýval se Seemar, jenž díky svému svěřenci dosáhl na 14. vítězství probíhající sezóny. Na otázku, zda s ním pomýšlí na eventuelní start v Dubai World Cupu, střízlivě odvětil: „Dostihy jsou o snění nás lidí kolem nich. Držím se ale při zemi a k takovým metám je zapotřebí výkonnostní vzrůst. Příští dostih nám řekne více. Každý kůň má svůj strop, ale po dnešku si myslím, že tenhle ještě neřekl poslední slovo. Jestli naváže na tento výkon, ukáže čas“, dodal šéf Zabeel a Millennium Stables.
Dva dostihy vyhrála dvojice trenér Mubarak a stájový žokej ADRIE DE VRIES. Na adresu partnera BUSKERA, s nímž vyhrál mílový hdcp, řekl: „Šel skvěle, s naprostým přehledem. Mám pocit, že by uměl zaběhnout na jakémkoliv povrchu. Je skvělý a vydá ze sebe úplně všechno“. O půl hodiny později vyhrál s BLUE TIGER´S EYE vytrvalecký hdcp. „Naposledy jsem ho jezdil v Sharjah, ale tam neukázal vůbec nic. Tak jsme změnili dráhu i podklad. To mu svědčilo“, řekl de Vries.

Bay Willow (třetí zprava)

Abu Dhabi 6. 1.

Šejk Khalifa bin Zayed Al Nahyan jako majitel, Ernst Oertel coby trenér a žokejský šampión Tadhg O´Shea kombinovali vítězství v hlavním dostihu pro arabské plnokrevníky Arabian Triple Crown (Listed) těsným vítězstvím s SHAYEL ALDHABI, s klisnou místního chovu, ale z amerických a francouzských rodičů. Přípravný dostih na The President´s Cup vyhrál SERAPHIN DU PAON, stejně jako loňskou edici (a rovněž Dubai Kahayla Classic v r.2011).
Jediný dostih pro plnokrevníky, kterým byl hdcp na 2.200m, ovládl MANTOBA trenéraWatsona. V sedle někdejšího dvouletého premianta z Británie (tehdy byl svěřencem Briana Meehana), opět podpořil K.Fallon.
PAT SHANAHAN – známá tvář z dřívějších ročníků Dubai Racing Carnevalu v roli jezdce, se v nyní Emirátech pokusí prosadit jako trenér s koňmi CHICAGO, MY SPECIAL J´S, COLLIDING WORLDS.

Meydan 10. 1. – začátek DWCC (celkem 11 mítinků)

Statisticky vzato: byla potvrzena účast koní z 21 zemí, vč. 26 mezinárodních vítězů Gr.1.
Na místo činu se vrací i trenér působící v Singapuru STEVEN BURRIDGE (koně BENJI´S EMPIRE, DEVIL´S CUT, FREEZEMASTER, TIGER STRIPES), který zaznamenal velký úspěch při minulém ročníku DRC (4 vítězové z 11 startujících). Trenér ALLEN TAM do bojů posílá ELDERLY PARADISE a letos bude jediným trenérem zastupujícím Macao. Irský trenér DAVID MARNANE se opět opírá o sedmiletého sprintera NOCTURNAL AFFAIR. Loni v Dubaji startoval pětkrát, vyhrál únorový hdcp a šestý skončil v Al Quoz Sprint.
Úvodní mítink vyvrcholil Al Maktoum Challenge-Rd.1 (Gr.2, jedním z  prestižních testů celé sezóny, který ovládli v minulosti koně jako Halling (1995), Spindrift (1999), China Visit (2001), State Shinto (2004) nebo Mendip (2011).
Silné zbraně „leštila“ podle očekávání megastáj GODOLPHINU. Loni získali „chlapci v modrém“ majitelský titul a dvorní trenéři Suroor a Al Zarouni se umístili jako první dva v žebříčku top trenérů, když vyhráli 34 dostihů v průběhu DRC. Nebylo tedy divu, že začali nekompromisně. Ze 7 večerních dostihů mítinku měli koně v šesti z nich a v hlavním hned po dvou zástupcích. Saed bin SUROOR sahal po 8. triumfu v tomto dostihu bez přerušení. Ten mu měl zajistit OUT OF BOUNDS, 4letý odchovanec hřebčína Darley, který byl původně v péči trenéra Eoina Hartyho v Americe. Představil se po roční pauze. M. AL ZAROUNI poslal nováčka FULBRIGHT, dříve připravovaného Markem Johnsonem v Británii, kde vyhrál grupu 2 v říjnu v Newmarketu. Loňský vítěz šesti z12 dostihů v Británii má plánu během DWCC dva, max. tři starty.
Ústředním hrdinou večera se stal devítiletý matador BARBECUE EDDIE, trojnásobný premiant na této dráze a distanci v aktuální sezóně, který má stejně jako v minulém roce namířeno do Godolphin Mile. Před ní by ho měl čekat ještě únorový test formy ve Firebreak Stakes. Loni ho z účasti vyškrtlo zranění, letos má nakročeno více než dobře. Na závodišti Meydan dosáhl rekordního sedmého triumfu. V každém ze čtyř uplynulých DRC se dokázal naplno prosadit. Americký rodák svým výkonem popřel veškeré teorie, že věk je rozhodujícím faktorem výkonnosti. Protože všichni jeho soupeři byli mladší. Barvy šejka Mohammeda hájí od konce roku 2008. Z Brewer Racing Stable & Haagsma zamířil do Red Stables, kterým šéfuje Doug Watson. V jeho péči dosáhl 7 plných zásahů z 18 pokusů v Emirátech.

Nestárnoucí Barbecue Eddie (v sedle R. Hills)


Rámcové dostihy: osmiletý LE DRAKKAR se konečně trefil! Na to, aby poprvé zvítězil, potřeboval 17 pokusů.

Konečně vítězný Le Drakkar

Čtyřletý ROYAL EMPIRE (Silvestre De Sousa) byl prvním dubajským vítězem pro Godolphin. V tomto dostihu slízl smetánku tr. Suroor, který připravil první tři koně v cíli. Žokej i trenér věří, že se Teofilův syn v příštích startech bude ještě zlepšovat. „Dnes to pro něho byla jednoduchá záležitost, ale je trochu línější, takže přesně nevíme, jaké rezervy se v něm skutečně skrývají.“
Pětiletý potomek Shamardala SHARESTAN stál nejen u zrodu „double“ pro Godolphin a de Sousu, ale zároveň pokořil traťový rekord. Stájový novic triumfoval navzdory tvrzení, že šel do dostihu fit jen z 85%.
AHMAD AJTEBI se prosazuje v sedlech arabských plnokrevníků. Dalšího velkého úspěchu dosáhl s AREEM v Al Maktoum Challenge-R1 pro araby. Trenér Majed Al Jahouri byl dalším, kterému se podařil husarský kousek. V cíli se na prvních třech místech seřadili jeho svěřenci, reprezentanti šejka Mansoura bin Zayeda.
Podle vlastních slov se domorodý talent nevzdává svého velkého snu – uspět v DWC. Dvakrát v průběhu tří let měl triumf na dosah. „Touha vyhrát mě stále motivuje a žene do sedla. Možná DWC není největším snem žokejů, ale v mém případě ano. Vždyť jsem se v zemi, kde spatřil světlo světa, narodil,“ povídá historicky první Emirátčan, který vyhrál prestižní National Day Cup (G1). Šanci na velký úspěch, byť v dostihu pro arabské plnokrevníky, má v březnu s Areem v Dubai Kahayla Classic (G1). „Na araba je hodně rychlý, takže zkusíme třetí díl Al Maktoum Challenge. Věříme, že uspěje a případnému vítězství v rámci galamítinku podřídíme celou přípravu.“ Ajtebi hodnotí spolupráci s Al Jahourim následovně: „Je to velmi talentovaný trenér s velkým potenciálem. Věřím, že si brzy udělá dobré jméno ve světě turfu. Někdy v koni vidí to, co jiní neodhalí. Je velice trpělivý, nikdy od koní nechce zázraky. Rád si na ně počká a to se mu může vyplatit.“
Kdo vlastně je MAJED AL JAHOURI? Sídlí ve Al Wathba Stables v Abu Dhabi, přednostně připravuje koně šejka Mansoura bin Zayeda Al Nahyana. Má bohaté zkušenosti z endurance
Klisna LILY´S ANGEL byla prvním mezinárodním vítězem letošního DWCC (v Longines Saint Imier Hdcp). Jako roček byla zakoupen za pouhých 8 tisíc liber na dražbě v Doncasteru, kam ji poslal její někdejší trenér Richard Fahey. Dcera vítěze Middle Park Stakes (G1) Dark Angela je nyní v přípravě u Gera Lyonse v Irsku (trenér dosáhl premiérového vítězství v Dubaji v rámci DRC v roce 2009, tehdy vyhrál ještě na staré dráze Nad Al Sheba jeho Summit Surge).

Jebel Ali 11. 1.

4 starty na zdejší dráze a 4 triumfy, pokaždé s žokejem Waynem Smithem. Bilance patří místní čtyřnohé ikoně. Pětiletý TREBLE JIG, loňský premiant Jebel Ali Mile, přepisoval historické tabulky. Je prvním koněm, který hlavní dostih, Jebel Ali Stakes (1.950m, Listed) vyhrál dvakrát. Mezi žijící koňské legendy se urostlý hnědák po Gone West dostal již minulý rok poté, co opanoval dva ze tří nejhodnotnějších sezónních dostihů pořádaných v Jebel Ali.
Milovník tamní dráhy a jejího specifika, tedy stoupající cílové rovinky, do dostihu nastupoval podle trenéra Al Muhairiho ve velmi dobré formě, kterou potvrdil téměř devítidélkovým vítězstvím. Působil dojmem, že právě absolvoval obvyklou tréninkovou porci.

Meydan 17. 1.

V popředí zájmu byly předzkoušky klasik (2,000 Guineas a 1,000 Guineas na 1.400m) vypsané pro obě pohlaví. Opět se zastavíme u domácích. Dvojice godolphinských trenérů od roku 2000 připravila 14 vítězů. Docela hlasitě o sobě nechal slyšet Mahmoud Al Zarooni, jenž v loni poslal do tohoto dostihu vítěznou Gamilati. Volá po větším počtu dostihů vypsaných pro klisny během Carnevalu. 1,000 Guineas Trial je totiž jedním z pouhých 4 testů vyhrazených klisnám z celkového počtu 25. Následuje Cape Verdi (G2, 1.600m), 1,000 Guineas (Listed, 1.600m), The Balanchine (G2, 1.800m) a UAE Oaks (G3, 1.900m).
Jedním z favoritů (v dostihu hřebců) byl ve čtyřech předešlých startech (vč. jihoafrické grupy 1) neporažený SOFT FALLING RAIN trenéra de Kocka, který ve 2,000 Guineas triumfoval čtyřikrát (Musir 2010, Honour Devil 2008, Asiatic Boy 2007 a Victory Moon 2003). Hřebec sice zůstává i po pátém, a zároveň velmi přesvědčivém startu, s čistým kontem, ale trenér je ohledně delší distance dost skeptický a tak bude jeho letošní metou místo Derby nejspíše Godolphin Mile.
Pátý GLASS OFFICE doplatit na špatný start, ale zaujal závěrečnou dvoustovkou, kterou seběhl za 11,45 vteřin. Jeho čas je jeden z vůbec nejrychlejších na distanci nad 1.400m, který byl v posledních třech letech naměřen.
 Mezi klisnami měla velké šance talentovaná MY SPECIAL J´S. Svěřenkyně bývalého irského žokeje a nyní trenéra Johna Patricka Shanahana, který se od roku 2007 jako jezdec zúčastnil 13 dostihů v rámci Dubai World Cup Carnevalu a naposledy byl v sedle k vidění loni v 2,000 Guineas Trial. Mezi jeho největší úspěchy patří triumf v The National Day a The President Cup v Abu Dhabi s King Jockem v roce 2006. „Vždycky jsem chtěl trénovat, ale že to přijde tak brzy, jsem nečekal. Moje jezdecká úspěšnost měla klesající tendenci a tak jsem navrhl Jimmymu Longovi, pro něhož jsem jezdil, abychom přeorientovali provoz na jeho farmě v Irsku“, říká muž, který strávil v dostihovém šrumci 25 let a zakotvil v nové roli v Thistle Farm v County Kilkenny.
Godolphin a Barzalona aneb jak se rodí hattrick. Zasloužili se o něho: nejvýše zatížený pětiletý Pivotalův syn ANATOLIAN, z posledního na první místo uhánějící LAAJOOJ a MUSIC CHART´S v UAE 1,000 Guineas Trial. K ní Barzalona dodal: „Její předností není pouze rychlost a síla, ale také charakter. Pokaždé dá do dostihu své srdce. Mohla vyhrát s větší převahou, ale je stále ještě nedospělá a věřím, že se bude nadále zlepšovat. Klisna pro budoucnost.“

Rámcové dostihy:
Vytrvalecký handicap Dubai Duty Free Full Of Surprises (2.410m, tráva) byl dalším z vyhledávaných testů. Na 4. místě se tady umístila vysoce ceněná indická klisna IN THE SPOTLIGHT, která pokořila šest klasik na každé dráze v zemi (Bangalore, Mumbai, Hyderabad, Kolkata, Pune). Poprvé v kariéře běžela na levou ruku. Musela si zvyknout na jiný režim tréninku. Na dráhu vycházela již kolem čtvrté hodiny ranní a ve zbytku dne budila dojem, že se extrémně nudí a je posmutnělá. „Ale šampióni jsou šampióny od toho, aby se s těmito změnami vyrovnali. Nevidím důvod, proč by zrovna ona měla být výjimkou“, řekl trenér S.Padmanabhan své svěřenkyni, která přebírá štafetu po nevelkém počtu indických koních, kteří dostali pozvánku účastnit se DRC. V minulých letech svou zemi reprezentovali např. Mystical (2007) nebo Oasis Star (2010). „Vlastně zatím nevíme, jak moc je grupová vítězka mimo Indii, kde neměla soupeře, dobrá. U nás vyhrála vše, co se dalo. Ale naše grupa 1 není to samé jako v Emirátech. Přirovnal bych ji spíše ke statusu dostihu Listed. Jak si bude počínat v mezinárodní konkurenci, nám napoví až první dva dubajské starty. Její předností je ale bojovnost. Chce vyhrávat. Přirovnal bych ji k Sereně Williams. Jakmile vidí koně před sebou, už čeká na pokyn žokeje a jde na věc. Půjde-li vše podle představ, hlavní metou by měl být start v Dubai Gold Cup (Gr.3, 3.200m) nebo Dubai Sheema Classic (Gr.1, 2.400m)“
Irská trenérka JESSICA HARRINGTON, která se dříve věnovala soutěžím všestrannosti a na olympiádě v Londýně byla dokonce (mimo sedlo) součástí irského týmu, v Dubaji podle svých slov naplňuje doporučení lékařů, aby byla co nejvíce v teple. To samé platí i pro jejího BOB LE BEAU, milovníka pevné půdy. Té si ovšem v loňské sezóně kvůli špatným klimatickým podmínkám moc neužil. Jessice nejsou cizí ani úspěchy na překážkách. Mj. připravovala Moscow Flyera, několikanásobného premianta Gr.1 . Na rovinách se prosadili Pathfork a Laughing Lashes (v grupě 1 a 2) a několikrát Jumbajukiba (v grupě 3). Pravá sestra Bible Belt byla pátá v Yorkshire Oaks (G1).

Meydan 19. 1.

GODOLPHIN zaznamenal hattrick, kterého dosáhli tři různí jezdci. Kieren Fallon bodoval podobně jako již před rokem v Anglii v sedle ALKIMOSE v hdcp na 2.000m (tráva). Milovník meydanského povrchu MAWHUB zvítězil s Patem Dobbsem v hdcp na 1.900m (tapeta). Čtyřletý LAST FIGHTER, jenž v očích trenéra Saeeda bin Suroora, pětinásobného šampiona Dubai World Cup Carnevalu počínaje rokem 2008, zůstává stále velkým dítětem a potřebuje nabrat více zkušeností s dostihy, za podpory Silvestre de Sousy ovládl mílový hdcp (tapeta).

Abu Dhabi 20. 1.

Silnou sezónu má ERNST OERTEL, jenž působí v centru Al Asayl u Abu Dhabi. Dostal se na čelo průběžného šampionátu v Emirátech. CAPITAL ATTRACTION se stal jeho 21. vítězem probíhající sezóny. Převážně trénuje arabské plnokrevníky pro šejka Khalifu Bin Zayeda Al Nahyana a díky nim v neděli v AD získal hattrick (Manisha, Maharani, Richlore) a v ten moment se s 24 prvenstvími dostal před lídra Al Raiheho.

Meydan 24. 1.

Vrcholem byl Cape Verdi (G2,1tráva), mílový test vypsaný pro klisny. Devět předchozích vítězek bylo připravováno devíti různými trenéry. Až letos se prvním dvojnásobným stal Saeed bin SuroorJezdci jsou na tom hůře, z 10 ročníků zůstává minimálně do příštího roku jediným dvojnásobným vítězným jezdcem Ch.Soumillon (2007 Sanaga, tr. A. Dupre a 2010 Soneva, tr.M.Botti). Godolphin měl v akci 4 klisny. Suroorovy Dark Orchid a Spellwork teprve letos přišly od trenéra A.Fabreho a Sajjhau. Al Zarooni zase nachystal Falls Of Loru, loňskou vítězku UAE Oaks – Gr3 a Listed vítězku v Anglii). Saeed bin Suroor je zodpovědný za triumf Aspectoflove v roce 2011 ( navíc vytvořila časový rekord 1:36,52min.) a letos ji napodobila šestiletá SAJJHAA, premiantka italské grupy 3 z roku 2010 a dvojnásobná Listed vítězka ve Spojeném království. V sedle King´s Bestovy dcery byl S. de Sousa.
Loni dostih vyhrála First City Al Raiheho a spolu s R.Ffrenchem se snažili o další platný pokus. Marně, doběhla třetí. V roce 2008 vyhrál Mike de Kock s Sun Classique, pozdější vítězkou Dubai Sheema Clasic (G1), letos poslal do boje nakonec druhou AMANEE, která zklamala místním debutem. Menší startovní pole jí podle trenéra mělo vyhovovat o poznání lépe. Soumillon si stěžoval u komise na incident v počáteční fázi dostihu, ta však nenašla žádný závažný důvod ke změně pořadí.

Rámcové dostihy:
Godolphin opět dosáhl hattricku. Kromě hlavního dostihu ještě s MASTEROFTHEROLLS (hdcp, 1.800m, tráva, de Sousa) a MANDAEAN (hdcp, 1.600m, tráva, M.Barzalona).
V úvodním dostihu na 2.200m dosáhl taktikou start-cíl druhého posloupného triumfu šestiletý BAY WILLOW s R.Mullenem.
Prvního plného zásahu letošní sezony na Meydanu dosáhl v hdcp na 2000m Ch.Soumillon. ELDERLY PARADISE je loňský vítěz derby v Macau a trénuje ho Man Chau Tam, který není v Emirátech nováčkem. V roce 2005 zde vyhrál dvakrát se svým svěřencem Change The Grange.

Jebel Ali 25. 1.

TREBLE JIG, místní inventář a velká koňská hvězda, byl opět v centru dění. Nastupoval do dostihu jako ve 4 startech neporažený. A odcházel jako pětinásobný vítěz.Zopakoval si úspěch z loňského Jebel Ali Mile (JAM), která se letos dočkala po 21 letech existence navýšení na grupu 3. Poprvé byla odběhnuta v roce 1991 jako dostih se statusem Listed na lokálním závodišti, které založil o rok dříve šejk Ahmad bin Rashid Al Maktoum. Někdejší svěřenec trenéra Sira Michaela Stouta v Británii se do Emirátů přestěhoval před dvěmi lety přes doncasterskou dražbu a tak je zřejmé, že tento přesun byl pro Emirátčany více než úspěšný. Mohou se pyšnit koněm, který jako jediný JAM vyhrál dvakrát. A nejen to. Mají (prozatím) jediného koně, který zvítězil jak v ní, tak v Jebel Ali Stakes. Pokořil 12 let starý rekord. Zajímavostí je, že pořadí je totožné s tím, které výsledkové tabulky zaznamenaly před rokem. HAATHEQ doběhl stejně jako v loňské edici druhý a CAPITAL ATTRACTION stejně jako loni třetí

Meydan 31. 1.

Al Rashidiya (G2,1.800m, tráva) se podle startek zdál být zatím nejlepším testem letošní sezóny. Nechyběl zde godolphinský SHARESTAN (nakonec třetí), impozantní vítěz předzkoušky před 3 týdny. Saeed bin Suroor (poslední vítězství slavil před 3 lety s Alexandrosem)  usiloval o svůj pátý plný zásah, ale nedočkal se. I když k němu měl blízko a godolphinští vlajkonošové s výjimkou posledního DO IT ALL doběhli vepředu a v závěsu za sebou. Na 4. místě skončil novic AESOP'S FABLES, na druhém CITY STYLE. Od vítězného THE APACHE (Ch.Soumillon) trenéra de Kocka ho dělila necelá délka. Tentokrát byl právě jihoafrický kouč tím šťastným, který se radoval ze svého 5.triumfu. Loni připravil k prvenství Musira a letos mu vyhrál nováček ve stáji. Zároveň v průběhu večera dosáhl hattricku (s reprezentantem golfisty Lee Westwooda REROUTEDEM v hdcp na 1.400m a s MUSHREQEM v hdcp na 2000m).
Do „Carnevalového“ dění vstoupil také jediný americký trenér SETH BENZEL. 37.letý bývalý učedník Todda Pletchera a Billa Motta, jehož Cigar vyhrál inaugurační ročník DWC, trénuje v Californii a ne moc dlouho - teprve pět let. V Dubaji poslal na start dva reprezentanty Ramzana Kadyrova MARITIMERA, kanadského šampióna dvouletých, a nám dobře známého DUX SCHOLARA. První jmenovaný skončil v hdcp na 1900m šestý, zatímco hnědáka, který loni na českém území pobýval v péči A.Šavujeva, připravil v Dubal Trophy (hdcp, 1400m) o vítězství těsně před cílem (o smolné ¾ délky) godolphinský TIME PRISONER vedený M.Barzalonou.

Dux Scholar, známá tvář z Čech

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.