Premiérový ročník Crystal Cupu odstartuje v neděli ve Francii

Dostihová novinka letošního roku je před svým startem. O nadcházejícím víkendu bude zahájen první ročník mezinárodního seriálu překážkových cross country dostihů Crystal Cup 2010 – European Cross Country Challenge, jehož důležitou součástí bude říjnová 120. Velká pardubická České pojišťovny. Začne v neděli 7. února na francouzském závodišti v Pau.

„Jsem velice rád, že se nám v závěru loňského roku povedlo dotáhnout do zdárného konce naše dlouholeté úsilí a že z naší iniciativy vznikl tento mezinárodní pohár. Určitě by měl být přínosem,“ pronesl Miroslav Petráň, předseda představenstva Dostihového spolku, a.s. Pardubice a zároveň druhý muž sdružení, které je organizátorem Crystal Cupu.
O zrodu této soutěže se jednalo více než deset let. Její vznik byl definitivně potvrzen na konferenci, která se konala den před loňskou Velkou pardubickou České pojišťovny.
„Od začátku jsem podporoval tuto myšlenku a fandil jsem Mirkovi Petráňovi. Držím mu palce, aby se aspoň zčásti naplnilo jeho úsilí, které do jednání musel vložit,“ prohlásil legendární žokej a trenér Josef Váňa, rekordman v počtu vítězství ve Velké pardubické České pojišťovny. „Je to určitě zajímavý projekt pro cross country. Má naši plnou podporu,“ vzkázal z Irska tamní nejúspěšnější trenér Enda Bolger.
Premiérový ročník Crystal Cupu má ve svém programu deset dostihů v šesti zemích. Polovina z nich se uskuteční ve Francii na závodištích v Pau, ve Fontainebleau, v Lion d´Angers, v Craonu a v Compiegne. „Francouzi budou mít určitě výhodu nejen v tom, že se pět dostihů běží u nich, ale i ve své poloze. Mohou se vydat na kteroukoliv stranu a cesta pro ně bude o půlku kratší než pro nás,“ podotkl Josef Váňa.
Další země mají po jednom dostihu. Hostit je budou irský Punchestown, belgický Waregem, italské Merano a anglický Cheltenham, kde se 10. prosince poběží finálový závod. Osmým dílem v pořadí bude 120. Velká pardubická České pojišťovny, která se koná 10. října. „Jsme nejdůležitější dostih v Crystal Cupu. Odpovídá to naší pozici ve světě, kterou budujeme dvacet let,“ prohlásil Miroslav Petráň.

 

Crystal Cup

 

V každém dostihu Crystal Cupu se bude bodovat prvních šest míst. Pokud se mezi elitní šesticí umístí zahraniční účastník, připíše si ještě bonusové body. Bodovat se bude následujícím systémem:
1. místo – 6 bodů (+ 3 bonusové body pro zahraničního účastníka)
2. místo – 5 bodů (+ 2,5 bonusového bodu pro zahraničního účastníka)
3. místo – 4 body (+ 2 bonusové body pro zahraničního účastníka)
4. místo – 3 body (+ 1,5 bonusového bodu pro zahraničního účastníka)
5. místo – 2 body (+ 1 bonusový bod pro zahraničního účastníka)
6. místo – 1 bod (+ 0,5 bonusového bodu pro zahraničního účastníka)
Navíc všichni umístění účastníci finálového dostihu v Cheltenhamu si připíšou jeden bonusový bod.
Hlavní kategorií Crystal Cupu je soutěž stájí a trenérů. Vítěz získá prémii 10 tisíc eur a pohár z českého broušeného skla. Oceněni budou i koně a jezdci, kteří získají nejvíce bodů. Celkově se v deseti dostizích rozdělí na dotacích 735 tisíc eur.
Nejštědřejším závodem v seriálu je 120. Velká pardubická České pojišťovny, při níž bude ve hře 178 tisíc eur. Nad stotisícovou hranicí jsou ještě Prix Anjou-Loire Challenge ve francouzském Lion d´Angers (dotace 112 tisíc eur) a ING Grand Steeple Chase of Flanders v belgickém Waregemu (dotace 100 tisíc eur). O nejméně peněz se bude bojovat v anglickém Cheltenhamu. Glenfarclas Cross Country Steeple Chase má dotaci 25 tisíc eur.
První ročník Crystal Cupu bude odstartován v neděli 7. října. Na jihozápadě Francie v Pau se poběží Prix Gaston de Bataille, cross country na 6200 metrů o 65 tisíc eur. Na startu by se měli objevit výhradně domácí koně.
„Do Pau určitě nejedeme. Je to daleko, zadruhé je to zimní termín. A potřebujete mít i zkušenosti s tamními překážkami. Stejně tak se nechystáme do Punchestownu. Samozřejmě se ale zkusíme někam podívat. Pro nás přichází v úvahu především Merano a pak třeba některý další dostih ve Francii,“ uvedl Josef Váňa. „Jsem vůbec zvědavý, jak to bude se starty v zahraničí. Myslím si, že bude dost náročné chtít od Evropanů, aby jezdili na britské ostrovy. A naopak. Moc nevěřím tomu, že by někdo z Anglie nebo Irska vyrazil do Waregemu, do Merana nebo do Francie. Ale pro Velkou pardubickou díky její tradici a významu ve světě to nebude problém. Koně ze zúčastněných zemí kromě Belgie sem určitě mohou zase přijet,“ dodal šestinásobný vítěz Velké pardubické České pojišťovny.

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.