Premio Pardubice v italské Pise ovládli čeští žokejové

Na hipodromu San Rossore v italské Pise se v rámci nedělního mítinku už tradičně běžel dostih Premio Pardubice neboli Cena Pardubic. Dominovali mu čeští žokejové v sedlech italských koní. Zvítězil devítiletý valach Manacerace s Jaroslavem Myškou před šestiletým Meem s Janem Faltejskem.

Na start cross country na 3800 metrů pro pětileté a starší koně s celkovou dotací 12 tisíc eur, jež byla druhým bodem nedělního programu v Pise, se postavila šestice koní. Ač pole nebylo početné, slibovalo zajímavý souboj. Vždyť hned pětici svých svěřenců nasadil nejlepší italský překážkový trenér Paolo Favero, jehož koně ovládli minulé ročníky Premio Pardubice. A proti nim se postavil osamocený Manacerace, kterého připravuje Giuliano Rota.

Manacerace se v průběhu dostihu na špici vůbec neobjevoval, držel se vzadu, chvílemi i na posledním místě. O tempo dostihu se zprvu starali zejména Sir Bahhare s někdejším vítězem Velké pardubické České pojišťovny Dirkem Fuhrmannem a Nobil s Davidem Columbem, který obhajoval loňské vítězství v Premio Pardubice.

Ve druhé polovině dostihu, kdy už nepokračovali Sir Bahhare a také Effetto Speciale s žokejem Josefem Bartošem, přešel do vedení Meo. Sekundovali mu Manacerace a Secret Society (Dominik Pastuszka), zatímco Nobil začal ztrácet. Předposlední překážku zdolala vedoucí trojice pohromadě, ale vzápětí z ní odpadl Secret Society. Boj o vítězství se zúžil na dvojici koní.

Úspěšněji z něho vyšel nejstarší kůň ve startovním poli Manacerace. Poslední překážku už skákal s nepatrným náskokem. Vedení žokej Jaroslav Myška s přehledem kontroloval. Cílem proběhl v čase 4:34,2 minuty. Druhý se ztrátou jedné délky skončil Meo. Třetí Secret Society ztrácel další čtyři a půl délky. Dostih dokončil ještě loňský vítěz Nobil.

Jaroslav Myška si v Pise prožil vydařenou premiéru. V letošním roce se v Itálii představil vůbec poprvé a hned si na své konto připsal vítězství. Premiérové letošní vítězství vybojoval i Manacerace, v jehož sedle se Myška objevil prvně.

Zatímco Premio Pardubice je tradiční součástí mítinku v Pise, dostih nesoucí jméno tohoto hipodromu se pro změnu zase poběží v Pardubicích. Cena San Rossore Pisa je součástí Italského dne, který se bude v letošním roce konat v sobotu 2. července.

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.