Při sobotním Britském dnu začíná seriál pardubických kvalifikací

V sobotu 22. května při Britském dnu bude odstartován seriál kvalifikačních pardubických dostihů pro podzimní 120. ročník Velké pardubické České pojišťovny. Úvodní kvalifikací bude 18. ročník Velké ceny města Pardubic, která se poprvé poběží zároveň jako Memoriál Dicka Francise.

Pardubice

 

Jak kvalifikační dostih, tak i všechny rámcové mají početné a zajímavé obsazení, představí se celá řada předních překážkářů a také atraktivní nováčkové v čele s předloňským vítězem klasického chuchelského St.Leger, URODOSEM (ž.Kousek), který bude debutovat hned v úvodním dostihu přes proutěné překážky.
Pozornost bude jistě poutat i účast dvou skvělých zahraničních žokejů, Kennetha Whelana a Raffaele Romana.
Velká cena města Pardubice, steeplechase cross country kategorie NL na 5800 metrů, bude hlavním bodem sobotního programu „Britského dne“.
Na startovní listině je šestnáct koní a jezdců. První kvalifikační dostih má skvělé obsazení, z absolutní špičky chybí jen několik málo koní, především první tři z loňské Velké pardubické, Tiumen, Sixteen a Numero Due.
Na startu naopak budou první tři z loňské edice dnešního dostihu, TOMIS (ž.Kašný), MANDARINO (ž.Myška) a POCCI (ž.Korpas) a opět budou patřit k velkým favoritům dostihu.
TOMIS v loňské Velké pardubické pak neuspěl, ale MANDARINO byl čtvrtý a POCCI pátý, když ještě na začátku cílové rovinky se zdál být možným vítězem dostihu.
K favoritům bude patřit i dvojice velkokarlovických, ASPIRANT (ž.Kousek) a BREMEN PLAN (ž.Romano). Zraněného žokeje Marka Stromského zastoupí v sedle druhého jmenovaného mnohonásobný italský šampion a vítěz několika posledních ročníků Gran Premia v Meranu, Raffaele Romano. ASPIRANT již letos dvakrát startoval a byl vždy druhý, BREMEN PLAN debutuje. Je loňským vítězem Ceny Labe a předloňským Ceny Vltavy.
Z dalších mají šanci na dobrý výsledek především ISAR (Sovka) a IGNACIO (Kocman) a také spolehlivá KORINKA (Dušek). Pro překvapení jsou zde ostatní, především loňský vítěz Ceny Vltavy TEVIOT (ž.Urbánek), nedávno v Itálii druhý WAVELIGHT LASER (ž.Faltejsek), loni ve Velké pardubické šestý JUNG (ž.Mátl), CALAND (žk.Váňa J.,ml.), KOBUZ (Šimůnek) a nadějný VALLDEMOSO (Stančík). MARSYLIANKA (ž.Novák) startuje v takovémto těžkém dostihu sobotního kalibru poprvé.
IL EN REVE má z loňska několik umístění ve své bývalé domovině za kanálem La Manche, ve Velké pardubické proběhl cílem jako osmnáctý, poslední. Opět bude v jeho sedle výborný žokej Ken Whelan.
Sobotní odpoledne by mělo být svátkem všech příznivců překážkového turfu, snad se umoudří i počasí a nabídne příjemnou variantu své pestré palety.
První dostih bude odstartován ve 13.00 hodin. Kvalifikace je sedmým bodem programu a startovat bude v 16.35 hodin.

Tipy:
I. DIKTATORIAL – URODOS – ADEBRETTI
II. THEODEN – JUVENTUS – MARKA
III. COLOR MAN – ESPERAR – LEMUEL
IV. AMANT GRIS – JESTER – SAURON
V. ATLANTIDA – SAMARA MORGAN – POCTA
VI. CHENONCEAU – MIRAINO – ALBERTO
VII. MANDARINO – BREMEN PLAN – ISAR
VIII. READY FOR SMILE – AMANT DOUX – VARKET
IX. HARDY – HOLY GRAIL – MERRYN

Připravil: Milan Tůma

 

Britský den – doprovodný program
Na Dostihovém závodišti v Pardubicích se v sobotu 22. května od 13.00 hodin koná druhý letošní dostihový mítink. Britský den nabídne devět překážkových dostihů, jejichž vrcholem bude 18. ročník Velké ceny města Pardubic – Memoriál Dicka Francise. Je zároveň úvodní kvalifikací pro 120. Velkou pardubickou České pojišťovny. Kromě dostihů na návštěvníky Britského dne čeká rozmanitý doprovodný program.
Dostihový spolek, a.s. se při této příležitosti rozhodl uctít památku nedávno zesnulého spisovatele Dicka Francise. Bývalý žokej, novinář a především autor detektivních příběhů z dostihového prostředí v minulosti navštívil třikrát závodiště v Pardubicích a na tribuně sledoval dva ročníky Velké pardubické.
Jeho jméno se poprvé objeví v názvu hlavního dostihu. A před začátkem mítinku bude na Městské tribuně slavnostně odhalena pamětní deska Dicku Francisovi, který byl jedním z nejvýznamnějších hostů v historii závodiště.
„Byl to náš velký přítel a velký příznivec dostihů v Pardubicích a Velké pardubické,“ řekl Miroslav Petráň, předseda představenstva Dostihového spolku, a.s. „Udělal pro překážkové dostihy ve světě možná nejvíce. Proto si zaslouží takovou naši vzpomínku. Bývá zvykem uctít velké osobnosti. Cítíme to jako naši povinnost.“
V areálu závodiště bude mít prodejní stan Nakladatelství Olympia, které vydalo většinu Francisových knih v češtině. Návštěvníci si v něm budou moci zakoupit nejen Francisovy detektivky, ale také příběhy z dostihového prostředí od dalších autorů.
Už tradičně bude na závodišti zastoupena společnost Europe Direct. Znovu nabídne prezentaci země, na níž je zaměřen národní den. Tentokrát tedy představí Velkou Británii. A opět nabídne vědomostní soutěže o zemi za kanálem La Manche pro děti i dospělé.
Při Britském dnu se návštěvníkům představí i skotská správní oblast East Lothian ležící jihovýchodně od Edinburghu, která je spřáteleným regionem Pardubic. Leží v něm i město Musselburgh, v němž se nachází jedno z nejstarších dostihových závodišť ve Velké Británii. V sobotu bude možné se s ním blíže seznámit. Bude možné rovněž ochutnat tradiční skotské potravinářské výrobky. A divákům předvedou své umění i dva skotští dudáci.
Zajímavým zpestřením dostihů by měl být i pravý londýnský doubledecker. Dvouposchoďový autobus bude stát přímo v areálu. V jeho spodním patře je umístěna kavárna, kde bude možné v přestávkách mezi dostihy posedět u kávy.
Také při druhých letošních dostizích bude možné vyhrát víkendové zapůjčení luxusního vozu. Divácká soutěž se koná ve spolupráci se společností Ford Auto In. Kupón a další informace budou v dostihovém programu.


Britský den: komentáře a tipy

13:00 – Cena Dostihového klubu
(proutěné překážky - IV. kategorie - 3200 m - 50 000 Kč)
DIKTATORIAL zde byl minule druhý a mohl by tentokráte dosáhnout až na nejvyšší příčku ve výsledkové listině. O přední místa by se měli ucházet ADEBRETTI a LOVRAN. Atraktivním debutantem je zde předloňský vítěz klasického chuchelského St.Leger URODOS, který ale od svého triumfu neběhal. Debutovat na překážkách budou i DUBAI LAND, GUERRA, CHAT ET CHIEN, INKVISITOR a tvrdohlavý WITAMÍNO.
Tip: DIKTATORIAL – URODOS – ADEBRETTI
Překvapení: DUBAI LAND

13:35 - Cena GASTROSTELLA
(steeplechase cross country - III. kategorie - 4700 m - 80 000 Kč)
Dostih bude těžkým oříškem pro sázející, ti nejlepší loni nebyli zcela fit a odpočívali a je otázkou v jaké formě se vrací na dráhu. Jsou to v minulosti skvělí BEJRUT, JUVENTUS a THEODEN a také MARKA loni neměla výsledky odpovídající předešlým úspěchům. Dále je zde v předloňské Velké pardubické druhý HIRSCH, tomu je ale již čtrnáct a loni už také nebyl zdaleka tak úspěšný. Přesto by měl vítěz vzejít z výše jmenovaných. Překvapit by mohl FLAMBION a pokud bude těžká, rozmáčená trať, může se v ní cítit jako ryba ve vodě PERGON.
Tip: THEODEN – JUVENTUS – MARKA
Překvapení: FLAMBION

14:10 - Cena Univerzity Pardubice
(steeplechase - III. kategorie - 3900 m - 80 000 Kč)
Třídou v poli je COLOR MAN, předloňský vítěz Křišťálového poháru starších proutěnkářů zde na pardubické dráze. Loni běhal pouze jednou, když byl třetí v klasické steeplechase. Výborný výsledky měl loni ESPERAR, když po několika pěkných umístění vyhrál v závěru loňské sezóny dvakrát na mostecké dráze. Vpředu by měli bojovat LEMUEL, NIKASKA, ELEKT a KELV, překvapit pak mohou ZANNDAR, NATÍK, PERIKLES nebo atraktivní Francouzka ORPHEE DES BLINS. Angličan GLIDE má skvělý původ, loni neběhal a i předtím startoval minimálně. Byl jednou třetí v proutkách a druhý ve steeplechase, ale tyto výsledky jsou již hodně vousaté.
Tip: COLOR MAN – ESPERAR – LEMUEL
Překvapení: PERIKLES

14:45 - Cena společnosti AUTOPRODEJ DUKLA
(steeplechase cross country - IV. kategorie - 4000 m - 50 000 Kč)
Předloni skvělý AMANT GRIS, nekorunovaný vítěz Velké pardubické, nebyl loni zcela fit a ve formě. Snad se nyní vrací v lepší pohodě a bylo by neuctivé tipovat za vítěze někoho jiného. Vpředu by měli bojovat JESTER, KLIRENS, SAURON a MONDEO. Snad se po zimním odpočinku prosadí i spolehlivý veterán SULLIVAN. Pro překvapení je zde VELEN.
Tip: AMANT GRIS – JESTER – SAURON
Překvapení: VELEN

15:15 - Cena veterinární kliniky Heřmanův Městec
(steeplechase cross country - IV. kategorie - 3400 m - 50 000 Kč)
V dostihu pro mladé klisny má většina startujících s pardubickými cross country a s překážkovými dostihy vůbec, jen velmi málo zkušeností a dostih je zcela otevřený. Pouze ATLANTIDA má mírnou výhodu, když byla třetí a čtvrtá ve steeplechase v Albertovci a ve Slušovicích, na proutkách mají několik startů GALANTA, IGRIS, PLAYA BONITA a LOVELY. Rovinovou třídou všechny převyšuje SAMARA MORGAN.
Tip: ATLANTIDA – SAMARA MORGAN – POCTA
Překvapení: DUBENKA

15:55 - Cena společnosti AUTO IN
(steeplechase cross country - II. kategorie - 3900 m - 100 000 Kč)
Favority budou CHENONCEAU, MIRAINO a ALBERTO. První jmenovaný v Pardubicích loni ve druhé polovině sezóny třikrát vyhrál, MIRAINO jednou v Pardubicích a jednou v Kolesách. ALBERTO se loni věnoval rychlejším typům dostihů a zvítězil v Karlových Varech a v Mostě. GERNIA podává trvale výborné výsledky v kratších dostizích a i dnes může být hodně vpředu. Z dalších mají šanci především BRENET a EFEZJA.
Tip: CHENONCEAU – MIRAINO – ALBERTO
Překvapení:  EFEZJA

16:35 - Velká cena města Pardubice - Memoriál Dicka Francise - XVIII.ročník - 1.kvalifikace na VPČP
(steeplechase cross country - NL - 5800 m - 200 000 Kč)
První kvalifikační dostih má skvělé obsazení, z absolutní špičky chybí jen několik málo koní, především první tři z loňské Velké pardubické, Tiumen, Sixteen a Numero Due.
Na startu naopak budou první tři z loňské edice dnešního dostihu, TOMIS, MANDARINO a POCCI a opět budou patřit k velkým favoritům dostihu.
TOMIS v loňské Velké pardubické pak neuspěl, ale MANDARINO byl čtvrtý a POCCI pátý, když ještě na začátku cílové rovinky se zdál být možným vítězem dostihu.
K favoritům bude patřit i dvojice velkokarlovických, ASPIRANT a BREMEN PLAN. Zraněného žokeje Marka Stromského zastoupí v sedle druhého jmenovaného mnohonásobný italský šampion a vítěz několika posledních ročníků Gran Premia v Meranu, skvělý Raffaele Romano. ASPIRANT již letos dvakrát startoval a byl vždy druhý, BREMEN PLAN debutuje. Je loňským vítězem Ceny Labe a předloňským Ceny Vltavy.
Z dalších mají šanci na dobrý výsledek především ISAR a IGNACIO a také spolehlivá KORINKA. Pro překvapení zde jsou zde ostatní, především loňský vítěz Ceny Vltavy TEVIOT, nedávno v Itálii druhý WAVELIGHT LASER, loni ve Velké pardubické šestý JUNG, CALAND, KOBUZ a nadějný VALLDEMOSO. MARSYLIANKA startuje v těžkém dostihu sobotního kalibru poprvé.
IL EN REVE má z loňska několik umístění ve své bývalé domovině za kanálem La Manche, ve Velké pardubické proběhl cílem jako osmnáctý, poslední. Opět bude v jeho sedle výborný žokej Ken Whelan.
Tip: MANDARINO – BREMEN PLAN – ISAR
Překvapení: CALAND

17:20 - Cena společnosti COLOSEUM RESTAURANTS s.r.o.(hdcp)
(steeplechase cross country - handicap III. kategorie - 3400 m - 80 000 Kč)
Loni spolehlivě běhající VARKET a SHAMROCK SAMBUCA zde minule neuspěli, možná se tentokráte polepší. O vítězství by se měli ucházet READY FOR SMILE, INGUS, CHIFF a AMANT DOUX. Sledovanými budou i MICKEY DRAKE, GINSANA a NIKAS.
Tip: READY FOR SMILE – AMANT DOUX – VARKET
Překvapení: DEVIL ALGARHOUD

17:55 - Cena jezdeckých potřeb Pavla Vachutky
(steeplechase cross country - IV. kategorie - 4000 m - 50 000 Kč)
O vítězství by měli bojovat HARDY, HOLY GRAIL, MATHEO, KING OF GRACIE a MERRYN. První jmenovaný loni dvakrát zvítězil a minule byl zde v Pardubicích druhý. Někteří startujících jsou na skocích nováčkové. Zajímavým debutantem je SOKŘÍK, který by mohl příjemně překvapit.
Tip: HARDY – HOLY GRAIL – MERRYN
Překvapení: SOKŘÍK

Připravil: Milan Tůma

 

Britský den: vizitky startujících v 1. kvalifikaci pro 120. Velkou pardubickou České pojišťovny

1 MANDARINO
9 let - tm. hnědák, valach
Jezdec: ž. Jaroslav Myška
Trenér: Stanislav Popelka ml.
Stáj: EŽ Praha a.s.
Skvělý překážkář, jeden z nejlepších a nejúspěšnějších koní tuzemského chovu v posledních letech, syn skvělé proutěnkářky, jedna z nejzářivějších hvězd na nebi našeho turfu. Trojnásobný vítěz Prvomájové steeplechase v Lysé nad Labem, dvakrát byl druhý ve Zlatém poháru, vždy za fenomenálním Royal Mouginsem, loni v květnovém kvalifikačním dostihu těsně druhý za Tomisem a v srpnovém za Sixteen. V loňské Velké pardubické byl čtvrtý, když měl zcela jistě ještě na víc, ale před závěrem dostihu nebyl ve správný čas na správném místě. Letos získal začátkem května v Lysé rekordní třetí vítězství v Prvomájové steeplechase, když se to předtím nikdy nikomu nepodařilo.

2 CALAND(POL)
7 let – černý hnědák, valach
Jezdec: žk. Josef Váňa ml.
Trenér: Josef Váňa st.
Stáj: Javor
Loni v Pardubicích dvakrát zvítězil v dostizích nižší kategorie. V červnu byl třetí v Cross country Válečníka, koncem července opět třetí v dostihu II.kategorie v Kolesách a v září v Pardubicích opět třetí v generálce na Poplerův memoriál. V den konání Velké pardubické byl druhý v Ceně Vltavy za vítězným Teviotem. Letos startoval v Lysé nad Labem v Prvomájové steeplechase, kde získal čtvrté místo za Mandarinem, Isarem a Imbirem.

3 JUNG(POL)
10 let - tm. hnědák, valach
Jezdec: ž. Bohuslav Mátl
Trenérka: Ing. Pavlína Baštová
Stáj: Jan Červenka
Již loni se specializoval na Pardubice. První start začátkem května v dostihu III.kategorie byl vítězný, potom byl sedmý v červnovém kvalifikačním dostihu, v září pátý opět ve třetí kategorii a Velkou pardubickou dokončil jako šestý. Může překvapit.

4 POCCI(GER)
10 let – ryzák, hřebec
Jezdec: Jan Korpas
Trenér: Josef Váňa st.
Stáj: Rennstall Darboven
Předloni v Pardubicích v srpnu vyhrál dostih III.kategorie, potom zářijovou kvalifikaci a v Ceně Labe byl po protestu třetí. Loni startoval čtyřikrát, v květnové kvalifikaci získal třetí místo, v srpnu v Kolesách dostih nedokončil, když ztratil podkovu a byl zadržen. V zářijovém kvalifikačním dostihu podal spolehlivý výkon a získal třetí místo. Ve Velké pardubické byl pátý, když do cílové rovinky točil jako první společně s Numero Due a zdálo se v tomto okamžiku, že by mohl i zvítězit. Nakonec jej předstihlo několik soupeřů a byl klasifikován jako pátý. Letos ještě neběhal.

5 TEVIOT
7 let – ryzák, valach
Jezdec: ž. Luboš Urbánek
Trenér: MVDr. Jiří Janda
Stáj: Englic
Jako čtyřletý vyhrál rámcový dostih při Velké pardubické, Cenu České asociace steeplechase. Potom se mu tolik nedařilo, ale loni při třech startech ve druhé polovině sezony dvakrát zvítězil, nejprve v dostihu III.kategorie a potom se zapsal do listiny vítězů Ceny Vltavy. Může překvapit.

6 ASPIRANT(POL)
7 – hnědák, valach
Jezdec: ž. Jiří Kousek
Trenér: František Holčák
Stáj: Dr.Charvát
Jako čtyřletý dokázal třikrát zvítězit v italském Meranu. O rok později v Pardubicích zvítězil v Memoriálu kapitána Rudolfa Poplera. Loni dvakrát zvítězil na bratislavské dráze, nejhodnotnějším bylo prvenství ve Velké jesenné steeplechase na 5000 metrů v závěru sezóny. V Pardubicích loni startoval třikrát, v červnu byl třetí v dostihu II.kategorie na 5200 metrů, obdobný dostih v srpnu nedokončil a nedokončil ani podzimní Cenu Labe. Letos byl na bratislavské dráze v Jarní ceně Petržalky druhý za domácím Shrekem a v Pardubicích před dvěma týdny druhý v Úvodní cross country za vítězným Mr Landem. Patří k velmi nadějným steeplerům, je třeba jej řadit k favoritům dostihu.

7 ISAR(GER*)
9 let – hnědák, valach
Jezdec: Josef Sovka
Trenér: Radek Holčák
Stáj: ZZN Polabí-Luka
Skvělý a spolehlivý steepler, loni byl při šesti startech třikrát druhý a dvakrát třetí. Nejcennější jsou jeho dvě druhá místa z Pardubic, když v srpnu byl druhý v cross country II.kategorie za Teresinou a v Ceně Labe za Bremen Planem, předtím byl třetí ve Velké netolické steeplechase a v Albertovské cross country. Letos absolvoval ve velkém stylu Prvomájovou steeplechase v Lysé nad Labem, kde byl druhý za vítězným Mandarinem. Bude patřit k favoritům dostihu a je velkým příslibem pro podzimní Velkou pardubickou.

8 MARSYLIANKA(POL)
6 let - tm. hnědka, klisna
Jezdec: ž. Marcel Novák
Trenér: Jaroslav Votava
Stáj: Zámecký vrch
Nadějná a spolehlivá steeplerka. Loni startovala pětkrát, vždy v Pardubicích a vždy se umístila. Zvítězila v dostihu IV.kategorie, potom byla v lepších dostizích třetí, dvakrát čtvrtá a jednou pátá. V září byla třetí v dostihu II.kategorie a v říjnu čtvrtá v jedničkovém dostihu kategorie NL. Byly to ale dostihy mladých klisen, kde konkurence a kvalita startujících neodpovídaly kategorii dostihu.

9 IGNACIO
6  let - hnědák, valach
Jezdec: Jakub Kocman
Trenér: MVDr. Čestmír Olehla
Stáj: Wrbna Racing
Patřil k dobré třídě již v rovinových dostizích a startoval dokonce i v Českém derby, kde byl devátý. Jako čtyřletý vyhrál v Pardubicích Cenu České asociace steeplechase, rámcový dostih při Velké pardubické, loni zde zvítězil v Závěrečné cross country na konci sezony. Letos nedokončil v Lysé nad Labem Prvomájovou steeplechase, když hned v úvodu dostihu vybočil na jedné z překážek.

10 IL EN REVE(FR)
12 let - hnědák, valach
Jezdec: ž. Kenneth Whelan
Trenér: Ing. Milan Theimer
Stáj: Architekti 75
Za kariéru má třicet dva startů v proutkách, z toho dvakrát zvítězil a jedenáctkrát se umístil a ve steeplechase startoval 38x, čtyřikrát zvítězil a šestnáctkrát se umístil. Předloni startoval dvanáctkrát, čtyřikrát se umístil. Loni dvakrát v proutkách bez umístění a ve steeplechase třikrát, koncem května byl v Carmellu druhý v dostihu na 6000 metrů. V barvách Albionu startoval v loňské Velké pardubické, kterou dokončil jako poslední, osmnáctý. Potom u nás zůstal a přešel do majetku tuzemských vlastníků.

11 TOMIS
9 let – hnědák, valach
Jezdec: ž. Pavel Kašný
Trenér: Antonín Novák
Stáj: DS Malá Morávka
Předloňský vítěz Ceny Labe a loňský vítěz květnového kvalifikačního dostihu, když těsně porazil skvělého Mandarina a další výborné soupeře. Potom byl ve Světlé Hoře druhý za vítězným Rammsteinem a ve Velké pardubické jedenáctý, když se od něho čekalo trochu více. V dostihu ale byla silná a početná konkurenci a všichni se naplno prosadit nemohli. Je to polokrevník pocházející ze stejné rodiny jako před časem výborní Torpille a Tomba Labomba. Po zimě odpočinutý může opět překvapit.

12 KORINKA
9 let – tm. hnědka, klisna
Jezdec: Josef Dušek
Trenér: Stanislav Popelka ml.
Stáj: EŽ Praha a.s.
Dvojnásobná vítězka Velké benešovské steeplechase. V posledních letech běhá většinou velké dostihy, kde se mezi absolutní špičkou výrazněji neprosazuje, ale sbírá cenná umístění. Je velice spolehlivá. Loni podruhé zvítězila v již zmíněné Velké benešovské steeplechase a v Pardubicích byla pátá v zářijovém kvalifikačním dostihu a o měsíc později získala pod několikanásobným italským šampionem Raffaelem Romanem třetí místo v Ceně Labe, za Bremen Planem a Isarem.

13 VALLDEMOSO
6 let – ryzák, valach
Jezdec: Miroslav Stančík 68,0
Trenér: Jiří Uhl
Stáj: DS Sendy Ostrava Neuvirt
Velmi dobrý a nadějný steepler, pravý bratr před časem skvělého bělouše Varcase. Každoročně dosahuje nejlepších výsledků v jarní části sezony a potom se z předních příček výsledkových listin vytrácí. Loni byl v květnu a v červnu v Pardubicích čtvrtý a druhý v dostizích III.kategorie a v červenci zvítězil v Albertovské cross country. Poté byl až po třech neúspěšných startech na konci října ve Slušovicích druhý v dostihu II.kategorie za vítězným Babie Lato. Běhal většinou menší dostihy, může překvapit, ale v takovéto těžké konkurenci a v těžkém dostihu je otázkou, jak se bude prosazovat.

14 BREMEN PLAN(POL)
7 let – hnědák, hřebec
Jezdec: Raffaele Romano
Trenér: Radek Holčák
Stáj: Nýznerov
Patří k nejlepším od prvních startů v překážkových dostizích. Již jako tříletý zvítězil v Pardubicích ve Zlaté sponě tříletých proutěnkářů, předloni vyhrál Cenu Vltavy a loni Cenu Labe. V loňské sezóně startoval v Pardubicích čtyřikrát od nejnižších kategorií a třikrát zvítězil. Je to velmi nadějný steepler a mohl by časem slavit úspěchy i ve Velké pardubické. Letos ještě nestartoval.

15 KOBUZ(POL)
8 let – černý hnědák, valach
Jezdec: Libor Šimůnek
Trenér: Josef Váňa st.
Stáj: Jasna
V loňském roce nejprve v květnu vyhrál dostih III.kategorie na mostecké dráze, potom byl v obdobném dostihu v Pardubicích druhý a v červenci byl znovu druhý ve Velké benešovské steeplechase za vítěznou Korinkou. Potom v Pardubicích získal v září čtvrté místo v generálce na Poplerův memoriál a o měsíc později nedokončil Cenu Labe. Letos vyhrál v dubnu hlavní dostih v Radslavicích. Musí se s ním počítat.

16 WAVELIGHT LASER(GER)
6 let - ryzák, valach
Jezdec: ž. Jan Faltejsek 68,0
Trenér: Petr Juránek
Stáj: BORS Břeclav a.s.
Loni při osmi startech se několikrát v dostizích nižší kategorie umístil, v červnu byl v Pardubicích pátý v klasické steeplechase II.kategorie za vítězným Kamienczykem a výbornými Fiftynine, Life Is Life a Nepalem. Na závěr sezóny dokončil Cenu Labe jako sedmý a v Závěrečné cross country byl druhý za Ignaciem. Letos startoval začátkem května v Meranu, kde dosáhl skvělého výsledku. Zvítězil domácí Asselin,
Wavelight Laser byl druhý, třetí skvělý domácí Polák Nobil,  čtvrtý loňský vítěz Poplerova memoriálu O´Key a další.

Připravil: Milan Tůma

 

Britský den: v kvalifikaci se objeví i irský a italský žokej
Dva kvalitní zahraniční jezdci se objeví na startu úvodní kvalifikace na 120. Velkou pardubickou České pojišťovny, která bude hlavním dostihem sobotního Britského dne na závodišti v Pardubicích. Ve startovní listině Velké ceny města Pardubic – Memoriálu Dicka Francise figurují jména Ira Kennetha Whelana a Itala Raffaela Romana.
„V Česku je nedostatek kvalitních žokejů. Navíc v současné době jsou zraněni Josef Bartoš, Dušan Andrés nebo Marek Stromský. To jsou dva hlavní důvody, proč na kvalifikaci přijedou zahraniční jezdci,“ uvedl Miroslav Petráň, předseda představenstva Dostihového spolku, a.s.
Pardubické závodiště není pro oba cizince neznámým prostředím. Oba na něm už mnohokrát startovali a mají na svém kontě několik účastí ve Velké pardubické.
Kenneth Whelan absolvoval šest ročníků. Poprvé v říjnovém překážkovém vrcholu startoval v roce 1996, kdy s Veledou II nedokončil dostih. Největšího úspěchu dosáhl v roce 1999, kdy s Risk Of Thunderem skončil druhý za Peruánem. Souboj s Taxisovým příkopem a dalšími překážkami náročného kurzu podstoupil i vloni. S valachem Il En Reve obsadil osmnácté místo.
Raffaele Romano startoval ve Velké pardubické České pojišťovny v posledních dvou letech. Předloni s italským Fatal Macem nedokončil, v minulém roce s Red Dancerem skončil patnáctý. Vloni se představil i ve druhé kvalifikaci, v níž vybojoval páté místo s Welldancerem.
V sobotu se oba objeví na startu úvodní kvalifikace na 120. Velkou pardubickou České pojišťovny.
Whelan bude opět v sedle dvanáctiletého valacha Il En Reve, jenž se po loňském startu ve Velké už nevrátil do Irska a zůstal v tuzemsku. Jeho novým majitelem se stala stáj Architekti 75 a trenérem Milan Theimer.
„Ken Whelan měl velký zájem u nás startovat. I když už je za zenitem, pořád je to dobrý jezdec. Navíc dobře zná pardubickou dráhu,“ uvedl Miroslav Petráň, který je spolumajitelem Il En Reva. „Je to sice drahý jezdec, ale nakonec jsme se domluvili na rozumných finančních podmínkách,“ dodal na adresu osmatřicetiletého Ira, který má ve své sbírce úspěchů třeba tři triumfy v La Touche Cupu v Punchestownu (1995 a 2000 – Risk Of Thunder, 2008 – Oh Jackie).
Italský překážkový šampion Romano bude v sedle sedmiletého hřebce Bremen Plana ze stáje Nýznerov. „Je to špičkový italský žokej, který jezdí především pro trenéra Paola Favera. Když má v tomto termínu volno, proč by nepřijel do Pardubic? Je vidět, že se naše dostihy stávají mezinárodními,“ pronesl Miroslav Petráň.
Romanovi, který letos v Itálii vyhrál už třicet dostihů a suverénně vede tamní překážkový šampionát, k pardubickému angažmá „pomohlo“ zranění Marka Stromského. „Bez něj bohužel nemáme jezdce, který by pro nás odjezdil všechny dostihy tak, jak chceme. A protože jsou naši jezdci většinou rozebraní, rozhodli jsme se hledat v zahraničí. Raffaele Romano byl naprosto logickou volbou,“ uvedl trenér Radek Holčák pro server paddock-revue.cz.
Kromě startu v kvalifikaci se Romano představí ještě ve dvou rámcových dostizích. V Ceně Gastrostella bude v sedle Bejruta a v Ceně společnosti Auto In bude jeho partnerem Nick Of Gold.

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.