Propršená dostihová premiéra pardubické sezony

Letošní premiéru překážkových dostihů poznamenalo počasí. Vydatný déšť si vynutil změnu programu, když se cross country kvůli podmáčené oranici proměnily v klasické dostihy. Půlkulatý ročník tradiční Úvodní cross country Koroka se tak netradičně běžel jen „po trávě“. 

Trenéři kvůli změnám podmínek dostali možnost odhlášení koní z dostihu a někteří toho i využili. Do hlavního dostihu dne, Ceny města Pardubice – Úvodní cross country Koroka, tak nakonec odskočil jen kvartet koní. Dva z lotu trenéra Josefa Váni, a to Dusigrosz a Aeneas. Proti nim nastoupil Evžen trenérky Štěpánky Myškové, který ze svých šesti startů v kariéře dokázal pětkrát zvítězit. Naposledy v loňské Ceně Vltavy. Čtveřici doplňoval Lombargini připravovaný trenérem Stanislavem Popelkou. Tempo dostihu bylo opatrné, přesto závěr nabídl zajímavou koncovku. Aeneas s žokejem Janem Kratochvílem útočil na vnější straně cílové roviny na Dusigrosze s žokejem Josefem Bartošem, na vítězství to ale nestačilo. Třetí finišoval do původního crossu favorizovaný Evžen s žokejem Jaroslavem Myškou, čtvrtý Lombargini s žokejem Janem Faltejskem. A takové pořadí bylo vlastně i od startu až do cíle.  „Dusigrosz si měl vyzkoušet cross, ale to nevadí. Je specialista na trávu a dneska využil svých zkušeností ze zahraničí,“ komentoval po doběhu výkon svého koně trojnásobný vítěz Velké pardubické Josef Bartoš. „Věděl jsem, že na téhle půdě – pokud bude dobře skákat – může Dusigrosz Evžena porazit. Ale kdyby se běžel cross, byl by asi lepší Aeneas,“ doplnil trenér Josef Váňa. Deštivé podmínky a změny v programu hodnotil s nadhledem. „Sem tam se to může stát. Ale pořád lepší než beton,“ dodal s úsměvem Váňa.

 

Prvním vítězem letošní pardubické sezony se v Ceně Slavia pojišťovny a.s., dostihu přes proutěné překážky na 2800 metrů pro tříleté koně, stal Gatsby připravovaný trenérem Pavlem Tůmou. Ryzáka v jeho životní premiéře vedl žokej Jan Odložil. Za nimi doběhli Ida (Daniel Vyhnálek), Albatros (Dana Bořánková), Jacqueline (ž. Jan Faltejsek). Přibližně polovina startovního pole.

V druhých proutkách dne, v Ceně podporované společností PROVET, zvítězil favorizovaný pětiletý Saul s žokejem Josefem Bartošem v sedle. V šestnáctihlavém startovním poli se na tabuli probojovali ještě Silver Seam (ž. Jan Odložil), Chelmsford (ž. Jan Kratochvíl), Svenson (Daniel Vyhnálek) a Res Judicata (ž. Jan Faltejsek).

Cena za podpory společnosti ENIGOO byla nakonec kvůli změnám kurzů jediným crossem dne. Do dostihu odskočilo patnáct koní, oranice už ale dělala problémy. Dostih nakonec s výrokem „jistě“ ovládl Big Mago vedený jezdkyní Veronikou Řezáčovou. Za nimi doběhli Motiv (ž. Jan Odložil), Vaxerton (Ján Mach), Vinnero (Josef Borč) a Tellur (ž. Marcel Novák). Desetiletý Big Mago naplno využil své dosavadní zkušenosti.

Cena za podpory Premin byla původně nejobsazenějším dostihem dne. Kvůli nepříznivému počasí nakonec z dvaceti koní se na start postavilo jen dvanáct. Po boji zvítězila Annie Reily s žokejem Rostislavem Benšem před Mustamirem (Adam Čmiel), Cayras Star (Josef Borč), Mizuri (Michal Maksa) a Taset of Rock (ž. Jaroslav Myška).

První z dvojice dostihů III. kategorie – Pohár BICZ holding 2020 – se běžel po vnější steeplechase dráze stejně jako předchozí dostih. Z devíti startujících dokončilo jen pět. Šestiletá bělka Dajuka patřila do trojlístku tipovaných koní na umístění a svůj potenciál také využila. V jejím sedle byl žokej Lukáš Matuský. Na měkké půdě na druhém místě finišoval Charismatic s Pavlem Složilem ml. před Alegorií vedenou amatérem Františkem Plškem, Saxo Sol s žokejem Janem Kratochvílem a pátým Kifaayou s Danielem Vyhnálkem.

Šestý dostih dne poznamenala řada škrtů. Do dostihu odstartovala jen polovina původního startovního pole. V Ceně společnosti CHARVÁT Group s.r.o. lehce zvítězil Imphal s žokejem Jaroslavem Myškou, když druhý East River měl problém na poslední překážce dostihu. Vedl jej žokej Jan Kratochvíl. „Měl jsem divoké ordre – že nechce skákat první, ale že na čtvrté pozici se mu už nechce taky, takže jsem si držel to druhé, třetí místo. Cítil jsem, že se tlačí dopředu a na to finále jsem si už věřil,“ popsal své účinkování v dostihu Jaroslav Myška. Třetí došel Sottovento (ž. Josef Bartoš), za ním Playmonka (Jakub Kocman) a daleko pátý Borderland (ž. Pavel Kašný).

Tečku úvodního dostihového dne pardubické sezony obstaral steeplechase dostih na 3500 metrů Cena Dostihového klubu, ve které zvítězila šestiletá klisna s krásným českým jménem Libuška vedená amatérem Františkem Plškem. Porazili favorizované Focolat Du Large (ž. Jan Faltejsek) a King Heart (ž. Marcel Novák). Čtvrtý dokončil Wotan (Adam Čmiel), pátý Personal Coach (ž. Marek Stromský).

 

Další dostihový den se v Pardubicích uskuteční 4. července, kdy je na programu první ze čtyř kvalifikací na 130. Velkou pardubickou se Slavia pojišťovnou.

Soubory ke stažení

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.