První kvalifikace na 121. Velkou pardubickou ČP má skvělé obsazení

Na Dostihovém závodišti v Pardubicích se v sobotu 21. května od 13.00 hodin koná druhý letošní dostihový mítink.Britský den nabídne devět překážkových dostihů, jejichž vrcholem bude 19. ročník Velké ceny města Pardubic – Memoriál Dicka Francise. Zahájí tak čtyřdílný seriál kvalifikačních dostihů konanýach na území ČR pro podzimní 121. ročník Velké pardubické České pojišťovny. Dostih má atraktivní obsazení, z absolutní špičky chybí snad pouze dva nejlepší z loňské Velké pardubické, Tiumen a Amant Gris. Kromě dostihů na návštěvníky Britského dne čeká rozmanitý doprovodný program.

Bude to pěkný dostih, tvrdí žokej Myška

Vrcholem sobotního dostihového mítinku nazvaného Britský den na závodišti v Pardubicích bude úvodní kvalifikace na letošní 121. Velkou pardubickou České pojišťovny. Na startu Velké ceny města Pardubic – Memoriálu Dicka Francise se sejde velice silné pole třinácti koní. V roli obhájce loňského vítězství se představí Mandarino, v jehož sedle však tentokrát nebude jeho stabilní partner z minulých let Jaroslav Myška. Ten tentokrát povede Baggia.

V letošní sezoně budu jezdit především koně z tréninku pana Olehly. Proto tato změna. S Baggiem určitě chceme v první kvalifikaci bojovat o dobré umístění,“ říká žokej Jaroslav Myška.

Které koně považujete za favority úvodní kvalifikace na letošní 121. Velkou pardubickou České pojišťovny?
 Určitě je to Sixteen, která je rozběhaná z Itálie. Má za sebou jeden kros a nepochybně bude na dostih nachystaná. Pak je to samozřejmě Bremen Plan. Něco by mohl ukázat Mandarino. Rozběhaný je i Baggio. U něho uvidíme, jak mu bude vyhovovat trať. Ale myslím si, že v této čtveřici by se mohlo rozhodnout. Černým koněm je podle mne Lirain. V loňské Velké pardubické se ukázal jako hodně poctivý kůň. Pan Váňa ho má už rok v tréninku. Mohl by se ukázat.

Startovní listinu kvalifikace tvoří opravdu silná společnost. Co od tohoto dostihu očekáváte?
 Bude to poctivý dostih. Startují v něm koně, kteří po celou loňskou sezonu prokazovali dobrou formu. Jsou tam účastníci Velké pardubické s dobrými výsledky. Na to, že se jedná o první kvalifikaci, sejde se v ní dost slušná společnost. Bude to kvalitní dostih.


V takové společnosti asi ani nevadí, že na startu bude „jen“ třináct koní. Co vy na to?
 Pro lidi i žokeje to určitě bude moc pěkný dostih. Startují v něm ostřílení koně. Většina z nich má za sebou kvalitní výsledky. Měli by být zárukou, že by se nemělo nic stát. Není tam žádný kůň, který to jde jenom zkoušet. Takže čekám opravdu poctivý a pěkný dostih. Uvidíme, v jaké formě jsou jednotliví koně. Přece jen je jaro a do podzimu je daleko.

Na startu bude i Mandarino, s nímž jste vloni kvalifikaci vyhrál a v minulých dvou letech jste byl jeho stabilním partnerem. Tentokrát v jeho sedle nebudete. Je to definitivní rozlučka?
 V podstatě ano. Jsem ústně domluvený s trenérem Olehlou, že budu jezdit jeho koně, když to bude možné. Proto nyní sedím na Baggiovi. S Mandarinem na mne nemohou spoléhat. Asi je to definitivní, když mohou nastat různé okolnosti a náhody, které by to mohly změnit. Ale v danou chvíli jsou pro mě prioritou koně v tréninku pana Olehly a pak ti druzí.

V kvalifikaci budete v sedle Baggia. Co od dostihu očekáváte?
 Ještě jsem nemluvil s trenérem Olehlou, jakou má formu. Má v nohách jeden letošní dostih. Já jsem ho jezdil vloni na konci sezony v Pardubicích, kdy jsme vyhráli zadrženě. Nebyl to ale náročný kurz a ani z distance nelze nic usuzovat směrem ke kvalifikaci. Ale snad by mu délka neměla dělat problémy, vloni v poslední kvalifikaci skončil čtvrtý. Samozřejmě se budeme snažit udělat co nejlepší výsledek.
 

Z koní, které jste označil za favority, mají Sixteen a Baggio v letošní sezoně za sebou už jeden dostih. Je to výhoda oproti tak kvalitním soupeřům?
Když jdete velký dostih a máte jeden přípravný start v nohách, je to plus. Pro starší koně je to určitě dobré. V tréninku dostanou dost, ale samotný dostih je nakopne. Jejich forma se pak zvedne. Samozřejmě se uvidí, jak jim bude vyhovovat dráha. Ale být rozběhaný je určitě pozitivn.

V kvalifikaci si prožije velký comeback žokej Radek Havelka, který má za sebou těžký úraz nohy. Naposledy jel dostih na konci října 2007. Co říkáte na jeho návrat do sedla?
 Radek si prožil dost nepříjemný úraz. Jsem moc rád, že je v pořádku a že mu zachránili nohu. Je to jeho velké vítězství. Vyhrál velkou válku. Radek je koňák a žokej, samozřejmě ho láká návrat do sedla. Uvidíme, jak mu to půjde. Fyzicky bude v cajku, teď záleží na psychice. Zda bude ochoten podstupovat riziko, že by se mu mohlo něco stát. Za sebe můžu říct, že jsem moc rád, že ho zase uvidím v dostihu. Přeji mu hodně úspěchů a ať v sobě najde formu z dřívějška.

Největšími favority budou dva vítězové loňských jarních kvalifikačních dostihů, Mandarino vyhrál květnovou kvalifikaci a Bremen Plan červnový Memoriál majora Miloše Svobody.

V sedle prvního jmenovaného překvapivě nebude žokej Jaroslav Myška, který byl jeho partnerem v posledních dvou letech, ale v Německu působící žokej Jan Korpas. Snad si budou spolu rozumět, Mandarino má každoročně v jarním období výbornou formu, další změnou je, že se letos nerozbíhal v Prvomájové steeplechase v Lysé nad Labem. Ve Velké pardubické byl dvakrát čtvrtý.

Také Bremen Plan (ž.Stromský) letos ještě nestartoval. Loni měl smůlu, když květnovou kvalifikaci nedokončil, stejně, jako Velkou pardubickou. Suverénně ale opanoval červnový kvalifikační dostih. V Pardubicích v minulosti zaznamenal skvělé výsledky, když jako tříletý zvítězil v největším dostihu přes proutěné překážky, v dalších letech pak vyhrál Cenu Vltavy a Cenu Labe.

K favoritům musíme řadit i další koně, především pak dvojnásobnou vítězku Velké pardubické, bělku Sixteen, vítěze srpnového kvalifikačního dostihu Aspiranta a vítěze zářijové kvalifikace Valldemosa.

Sixteen (ž.Bartoš) podává lepší výkony ve druhé polovině sezóny, v jarních kvalifikacích sbírá většinou umístění. Letos již startovala, v Itálii se umístila jako čtvrtá.

Aspirant (ž.Kousek) loni překvapivě zvítězil v srpnovém kvalifikačním dostihu, v předchozích letech vyhrál Memoriál kapitána Rudolfa Poplera.

Valldemoso (ž.Andrés) se v posledních dvou letech vypracoval do absolutní špičky, loni v Pardubicích zvítězil v zářijovém kvalifikačním dostihu, je dvojnásobným vítězem Albertovské cross country.

Z dalších má šanci na dobrý výsledek Wavelight Laser (ž.Faltejsek), loňský vítěz Ceny Labe, kde o vítězství bojoval s dalším nadějným krosařem a dnešním soupeřem, Trezorem.

Překvapit mohou nadějná Zulejka (Šimůnek) a Baggio (ž.Myška) a zvědaví budeme také, jak si po zimní přípravě v novém prostředí povede objev loňského podzimu Lirain (ž.Váňa J.,ml.), který šel skvěle zářijovou kvalifikaci a Velkou pardubickou.

Lakreg (Sedlář), Karlsbad (ž.Havelka) a Reserl (Sloup) jsou zkušenými steeplery, ale třídou za ostatními soupeři mírně zaostávají a budou patřit spíše k outsiderům dostihu. Mohou však překvapit.

Do sedla se po těžkém úrazu vrací žokej Radek Havelka, který se naposledy na dráze představil v roce 2007. Přejeme hodně štěstí a co nejvíce úspěchů.

Kromě zajímavého kvalifikačního dostihu, který se poběží jako šestý v pořadí, jehož start je naplánován na 16:00 hodin, uvidíme v rámci „Britského dne“ ještě dalších osm rámcových, většinou výborně obsazených. První bude odstartován ve 13:00 hodin.

 

Tipy:

  • I. DICK MORRIS – DIVINKA – BALERÍNA
  • II. KENYA DANCE – FUNNY VALENTINE – VALIANT
  • III. GODEA – MATHEO – CHIFF
  • IV. NIKAS – DEKO – ILYA
  • V. NUMERO DUE – TERESINA – CIM
  • VI. MANDARINO – BREMEN PLAN – VALLDEMOSO
  • VII. DÁNSKÁ PRINCEZNA – BLUE JAZ – VICTORIA HILL
  • VIII. JUVE – PAVLICEK – TAMMYRAY
  • IX. BLESK – PRINCESS OF GRACIE – KSIEŽNA VEGAS


Britský den – doprovodný program

Kromě dostihů na návštěvníky Britského dne čeká rozmanitý doprovodný program.

Po loňské premiéře bude v areálu znovu prodejní stánek Nakladatelství Olympia. A znovu v něm bude možné si zakoupit knihy věhlasného autora detektivních příběhů z dostihového prostředí Dicka Francise, který za svého života třikrát navštívil Dostihové závodiště v Pardubicích a sledoval dva ročníky Velké pardubické. Návštěvy bývalého žokeje a slavného spisovatele, který vloni v únoru zesnul, připomíná pamětní deska na tribuně D.

„Na stánku nebudeme mít pouze knihy Dicka Francise. V prodeji budou i detektivky z koňského prostředí od dalších autorů, například od Petera Kleina, který je považován za australského Francise, od Johna Francoma, Lyndon Staceyové, Richarda Pitmana nebo Jenny Pitmanové. Nabídneme rovněž i pohodové čtení nebo dětské knížky,“ uvedl Karel Hejna, náměstek generálního ředitele Nakladatelství Olympia.

Už tradičně při národních dnech na pardubickém Dostihovém závodišti bude zastoupena společnost Europe Direct. Návštěvníkům ve svém stanu nabídne prezentaci Velké Británie. Znalosti o této zemi si dospělí i děti budou moci vyzkoušet v různých vědomostních soutěžích. V sousedním stanu se bude prezentovat Destinační společnost východní Čechy.
Součástí programu na dráze bude opět vložený dostih poníků. Návštěvníkům zpestří přestávku mezi druhým a třetím dostihem zhruba kolem 13.45 hodin. Opět se poběží jako Rádio Blaník Cup – dostih poníků Rádia Blaník.

Stejně jako při letošním zahajovacím dostihovém mítinku budou mít návštěvníci možnost svézt se na koni. Toto zpestření Britského dne jim nabídne CPK-CHRPA, centrum přípravy koní pro hiporehabilitaci.

Pro návštěvníky dostihového odpoledne je připravena rovněž divácká soutěž, která se koná ve spolupráci se společností Ford Auto In. Vylosovaný výherce získá víkendové zapůjčení luxusního vozu. Kupón a další informace budou v dostihovém programu.
Pro divácký servis je připravena i jedna novinka. V areálu Dostihového závodiště bude umístěn mobilní bankomat Poštovní spořitelny. Návštěvníkům bude k dispozici od 9.00 do 19.00 hodin.

 

Komentáře a tipy k jednotlivým dostihům

3:00 - Cena www.vsechnoprodite.cz
(proutěné překážky IV. kategorie pro 4leté a starší koně na 3200 m o 50 000 Kč)
DICK MORRIS zde byl minule třetí a dnes by měl být největším favoritem dostihu. Na místa přicházejí v úvahu především DIVINKA a BALERÍNA. RECHIALFA po loňském dobrém výsledku v Lysé již při dalších startech nenavázala. Překvapit by mohli na rovině úspěšní TENSSIO a CHERI HONEY.
Tip: DICK MORRIS – DIVINKA – BALERÍNA
Překvapení: RENARD ARGENTÉ

13:35 - Cena časopisu Všudybyl
(proutěné překážky II.kategorie pro 4leté a starší koně na 4100 m o 100 000 Kč)
Početně slaběji obsazený dostih nabízí vyrovnané pole startujících. Nadějná KENYA DANCE v Pardubicích loni v září zvítězila, v říjnu a letos pak v Bratislavě ale měla smůlu, ztratila jezdce a dostih nedokončila. Jako čtyřletá pod nízkým zatížením by mohla opět bojovat o vítězství. FUNNY VALENTINE vyhrál impozantně v dubnu v Kolesách, ale ve výkonnostně slabší společnosti. Velmi dobré výsledky má slovenský VALIANT, loni zde byl v říjnu třetí. Možná nejlepším koněm v poli je LISTEK, který byl letos v Itálii těsně druhý ve steeplechase za skvělým Life Is Life, je ovšem hodně zatížený, což snižuje jeho šance na úspěch. Dvojici SHERARDO, NIKAN nelze odepisovat.
Tip: KENYA DANCE – FUNNY VALENTINE – VALIANT
Překvapení: NIKAN

14:10 - Cena společnosti Autoprodej Dukla
(steeplechase cross country – handicap III.kategorie pro 4leté a starší koně na 3400 m o 80 000 Kč) GODEA je dubnovou vítězkou z Koles, MOJA SLODYCZ v Pardubicích v předchozích letech začátkem sezóny již dvakrát zvítězila a CHIFF se pravidelně na pardubické dráze v takovýchto handicapových dostizích umisťuje. ALJAŠKA zde v minulosti byla velice úspěšná, vpředu by měli bojovat Mandarinův bratr MATHEO, LINGARRY a VAKRIA, která zde měla minule pád na posledním skoku, když měla na dosah pěkné umístění. Překvapit mohou VELBERT a CENNÁ PANENKA, která je velice dobrá, loni dvakrát zvítězila ve Slušovicích, ale v Pardubicích měla smůlu, když zde oba dostihy nedokončila.
Tip: GODEA – MATHEO – CHIFF
Překvapení: CENNÁ PANENKA

15:45 - Cena společnosti Léčebné lázně Bohdaneč a.s.
(steeplechase cross country IV.kategorie pro 5leté a starší koně na 4000 m o 50 000 Kč)
LUXUS před časem patřil ke špičce našich překážkářů, letos se po tříleté odmlce vrátil na dráhu, ale v Brně se neumístil. GRANITOL byl v dubnu třetí v Kolesách, stejně jako TALINA, ta ovšem v dostihu přes proutěné překážky. ILYA loni vyhrála menší dostih v Netolicích, letos byla daleko šestá v Prvomájové steeplechase, ale za soupeři, kteří byli třídou nad její možnosti. Favority asi budou NIKAS, minule v Pardubicích pátý a DEKO, který měl pád a dostih nedokončil. Vpředu by mohli bojovat OLEANDRO, SHOSHONE, SOKŘÍK a snad i CABRIO.
Tip: NIKAS – DEKO – ILYA
Překvapení: TALINA

15:20 - Cena Radka s.r.o. Pardubice
(steeplechase cross country III.kategorie pro 5leté a starší koně na 4700 m o 80 000 Kč)
Kvalitu zde představují především NUMERO DUE, RYTMUS, TERESINA a CIM, dobré výsledky v minulosti zaznamenali také CZINDUIN nebo IMBIR. NUMERO DUE v předchozích letech bodoval především na bratislavské dráze, kde šestkrát zvítězil ve velkých překážkových dostizích. Předloni se mu začalo dařit i v Pardubicích, když byl druhý v zářijové kvalifikaci a třetí ve Velké pardubické. Loni se ale hned na začátku sezóny v Bratislavě zranil a celý rok pak již nestartoval. Snad se brzy dostane na svoji původní výbornou výkonnost.
RYTMUS běhá minimálně, loni startoval pouze jednou, když v závěru sezóny vyhrál v Pardubicích menší dostih. Nebýt zdravotních problémů, patrně by patřil k elitě, což naznačil již jako tříletý v dostizích přes proutěné překážky.

V minulosti byla TERESINA velice úspěšná na malých závodištích, je vítězkou Velké netolické steeplechase, vyhrála hlavní dostih v Kolesách a kromě toho má ve své sbírce celou řadu pěkných umístění. V loňském roce se začala specializovat na Pardubice a dosáhla zde několik cenných výsledků. Předloni vyhrála dostih II. kategorie a loni se umístila čtvrtá v Úvodní cross country a čtvrtá v červeném kvalifikačním dostihu.
CIM v závěru loňského roku vyhrál dva menší dostihy. CZINDUIN byl loni druhý ve Velké benešovské steeplechase, IMBIR předloni v Pardubicích vyhrál dostih III. kategorie a loni při jediném startu získal třetí místo v Prvomájové steeplechase.
Vpředu by mohli bojovat POSEJDON, RUBÍN, LEMUEL nebo ARGENTAN.
Tip: NUMERO DUE – TERESINA – CIM
Překvapení: LEMUEL

16:00 – XIX. ročník Velká ceny města Pardubic - Memoriál Dicka Francise - 1. kvalifikace na 121. Velkou pardubickou České pojišťovny
(steeplechase cross country NL kategorie pro 5leté a starší koně na 5800 m o 200 000 Kč)
Dostih má atraktivní obsazení, z absolutní špičky chybí snad pouze dva nejlepší z loňské Velké pardubické, Tiumen a Amant Gris.

Největšími favority budou dva vítězové loňských jarních kvalifikačních dostihů, MANDARINO vyhrál květnovou kvalifikaci a BREMEN PLAN červnový Memoriál majora Miloše Svobody.
V sedle prvního jmenovaného překvapivě nebude žokej Jaroslav Myška, který byl jeho partnerem v posledních dvou letech, ale v Německu působící žokej Jan Korpas. Snad si budou spolu rozumět, MANDARINO má každoročně v jarním období výbornou formu, další změnou je, že se letos nerozbíhal v Prvomájové steeplechase v Lysé nad Labem. Ve Velké pardubické byl dvakrát čtvrtý.

Také BREMEN PLAN letos ještě nestartoval. Loni měl smůlu, když květnovou kvalifikaci nedokončil, stejně, jako Velkou pardubickou. Suverénně ale opanoval červnový kvalifikační dostih. V Pardubicích v minulosti zaznamenal skvělé výsledky, když jako tříletý zvítězil v největším dostihu přes proutěné překážky, v dalších letech pak vyhrál Cenu Vltavy a Cenu Labe.

K favoritům musíme řadit i další koně, především pak dvojnásobnou vítězku Velké pardubické, bělku SIXTEEN, vítěze srpnového kvalifikačního dostihu ASPIRANTA a vítěze zářijové kvalifikace VALLDEMOSA. SIXTEEN podává lepší výkony ve druhé polovině sezóny, v jarních kvalifikacích sbírá většinou umístění. Letos již startovala, v Itálii se umístila jako čtvrtá. ASPIRANT loni překvapivě zvítězil v srpnovém kvalifikačním dostihu, v předchozích letech vyhrál Memoriál kapitána Rudolfa Poplera.
VALLDEMOSO se v posledních dvou letech vypracoval do absolutní špičky, loni v Pardubicích zvítězil v zářijovém kvalifikačním dostihu, je dvojnásobným vítězem Albertovské cross country.
Z dalších má šanci na dobrý výsledek WAVELIGHT LASER, loňský vítěz Ceny Labe, kde o vítězství bojoval s dalším nadějným krosařem a dnešním soupeřem, TREZOREM.
Překvapit mohou nadějná ZULEJKA a BAGGIO a zvědaví budeme také, jak si po zimní přípravě v novém prostředí povede objev loňského podzimu LIRAIN, který šel skvěle zářijovou kvalifikaci a Velkou pardubickou.
LAKREG, KARLSBAD a RESERL jsou zkušenými steeplery, ale třídou za ostatními soupeři mírně zaostávají a budou patřit spíše k outsiderům dostihu. Mohou však překvapit.
Tip: MANDARINO – BREMEN PLAN – VALLDEMOSO
Překvapení: TREZOR

16:35 - Cena Univerzity Pardubice
(steeplechase cross country IV.kategorie pro 4 a 5leté klisny na 3400 m o 50 000 Kč)
V proutkách spolehlivě běhá VICTORIA HILL, v dubnu zvítězila v Lysé nad Labem. TRUE LIFE loni vyhrála steeplechase v Benešově. Nadějně se projevovaly a několikrát se loni umístily DÁNSKÁ PRINCEZNA a BLUE JAZ. Mladé klisny teprve na překážkách sbírají zkušenosti a je těžké usuzovat o jejich šancích. Zlepšení by mohla naznačit BLUEBERRY.
Tip: DÁNSKÁ PRINCEZNA – BLUE JAZ – VICTORIA HILL
Překvapení: BLUEBERRY

17:10 - Cena Penzionu Austria
(steeplechase cross country IV.kategorie pro 4leté koně na 4000 m o 50 000 Kč)
JUVE zvítězil letos na brněnské dráze a v této společnosti by se mohl opět naplno prosadit. Spolehlivě běhá PAVLICEK, několik umístění získal KOPANIČIAR, na proutkách se pravidelně umisťoval TAMMYRAY. Většina startujících sbírá teprve zkušenosti, někteří ještě v překážkovém dostihu nestartovali.
Tip: JUVE – PAVLICEK – TAMMYRAY
Překvapení: LUANDO

17:45 - Cena společnosti Auto In, s.r.o.
(steeplechase III.kategorie pro 5leté a starší koně na 3900 m o 80 000 Kč)
PRINCESS OF GRACIE vyhrála jako dvouletá v Pardubicích „Zimní královnu“ a i jako tříletá patřila na rovině k nejlepším ve svém ročníku. Na překážkách teprve začíná, loni se dvakrát umístila. Favoritem by měl být na rovině třídový BLESK, který letos suverénně zvítězil ve slabší společnosti na brněnské dráze. KSIEŽNA VEGAS loni zvítězila v Bratislavě, šanci na dobré umístění mají NEFERTITI, MALY CZAR a KUBÍK, loňský brněnský vítěz.
Tip: BLESK – PRINCESS OF GRACIE – KSIEŽNA VEGAS
Překvapení: VANINI

Soubory ke stažení

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.