První kvalifikaci na Velkou pardubickou České pojišťovny vyhrál Tomis

Sobotní Velká cena města Pardubice, steeplechase cross country na 5800 metrů, byla prvním kvalifikačním dostihem pro říjnovou 119. Velkou pardubickou České pojišťovny. Na start se postavilo jedenáct koní a jezdců, největšími favority byli MONING LET v sedle se žokejem Janem Faltejskem a bělouš AMANT GRIS s Petrem Tůmou. Šanci na úspěch mělo i několik dalších koní.

Po startu šel na špici MONING LET, sledovaný DERBY SHARPEM a ostatními, na konci pole se držel LAKREG. Prvním odpadlíkem se stal LIRAIN (Hrudka), který po Malých zahrádkách v oranici ztratil jezdce.
Nic se neměnilo až po Havlův skok, před konečnou fází dostihu. Zde nejprve ztratil po několika cvalových skocích v oranici jezdce favorizovaný MONING LET, o ležícího žokej Faltejska pak zakopl a udělal salto DERBY SHARP (Sovka) a na doskoku se v sedle JUVENTUSE neudržel žokej Dušan Andrés. Ostatní za vedení MANDARINA (ž. Myška) a FLORESTANA (Novák) zamířili na hlavní okruh vstříc posledním třem skokům. Zde začala zaostávat SHIRLEY (Bosák).
V cílové rovince bojovala o vítězství šestice koní. Zdálo se, že si půjde pro prvenství MANDARINO, ale dlouhým drtivým finišem se pomalu posouval vpřed polokrevný TOMIS (ž. Kašný) a nakonec po boji o polovinu délky zvítězil v čase 07:28,04.
Třetí POCCI (žk. Váňa J., ml.) již zaostával o sedm délek, čtvrtý byl LAKREG (Liška) a pátý FLORESTANO. AMANT GRIS se závěrečného účtování nezúčastnil, v zatáčce do cílové rovinky jezdec otestoval možnosti koně, rozhodl se jej pošetřit a proběhl cílem jako šestý se ztrátou sedmi délek, daleko poslední byla SHIRLEY.
Osmiletý hnědý polokrevník TOMIS je loňským vítězem Ceny Labe. Představil se ve výborné formě a svému majiteli, stáji Jantar Bruntál, získal výhru 100.000 Kč a k tomu ještě 25.000 Kč majitelskou prémii. Trenérem TOMISE je Antonín Novák, bývalý jezdec legendárního Železníka, o kterého se v určité době dělil s Josefem Váňou.
Dvojice největších favoritů se neprosadila, smutně dopadl především MONING LET, který bez jezdce spadl do vodního příkopu a vážně se zranil. První zprávy hovoří o tom, že minimálně letošní sezóna je pro něho ztracená.
Ve čtvrtek 28. května je první termín uzávěrky přihlášek pro 119. Velkou pardubickou České pojišťovny. Dá se předpokládat, že všech sedm koní, kteří první kvalifikační dostih úspěšně dokončili, budou přihlášeni a tak společně s loňskou vítězkou Velké pardubické SIXTEEN se má zatím splněno osm koní.
Druhý kvalifikační dostih, Memoriál majora Miloše Svobody, je na programu za tři týdny v sobotu 13. června.
Z rámcových dostihů zaujala především cross country II. kategorie na 4500 metrů, Cena společnosti Autoprodej Dukla. Dostih se v tomto termínu běhá tradičně již řadu let.
Představilo se zde třináct zkušených steeplerů, favority byli NUMERO DUE (Liška), RED DANCER (ž.Faltejsek) a RADSLAV (ž. Myška). První jmenovaný nečekaně ztratil jezdce na Velkém vodním příkopu, druhý pak na poslední překážce v cílové rovince, když mu při doskoku křížil dráhu pozdější vítěz.
Reprezentant stáje EŽ Praha a.s. RADSLAV od trenérky Jany Junkové pak zvítězil lehce o čtyři a čtvrt délky. Pěkným finišem vybojoval druhé místo MR LAND(Složil), když v závěru odkázal na třetí TIUMENA (žk.Váňa J., ml.), čtvrté vybojoval po dlouhém finiši ze zadních pozic PROFIL (Bosák) a pátý byl FIFTYNINE (ž.Kašný).
Pěknými a suverénními výkony se prezentovali mladí začínající překážkáři, tříletý FLYING FRANKIE a čtyřletí KLAUS a RONINO.
FLYING FRANKIE (Mátl) zvítězil suverénně, zadrženě o šestnáct délek, v úvodním dostihu přes proutěné překážky.
Ve druhém dostihu, cross country III. kategorie, podal velmi dobrý výkon ILEX THE GREAT (Bosák), který většinu dostihu odvodil a až v závěru byl poražen nadějnou PURBECCOU (Novák). Zlepšený výkon zde podala třetím místem MIKEILA (ž. Faltejsek), naopak zklamal bělouš KELV (ž. Andrés), od kterého se čekalo více než páté místo. Výborný CLAUDIO (ž. Myška) měl v průběhu dostihu pád.
Po absenci BLIZZARDA ve třetím dostihu převzal roli favorita KASJER (ž. Faltejsek) a jistě zvítězil, před silně zatíženým VARKETEM (ž. Andrés).
Favorizovaný třídový YORK CITY (Mátl) si lehce poradil se všemi soupeři ve čtvrtém dostihu. Více zatížený šancový SOREPPO (Novák) proběhl cílem třetí, když jej předstihl překvapivě VINIUS (Málková). Z dvanácti koní dostih dokončila pouhá čtveřice.
Po dvojkové cross country a kvalifikačním dostihu se jako sedmý běžela klasická steeplechase. Překvapivě výborně si počínal před léty již odepisovaný RAMMSTEIN (Mach J.), který se na dráhu vrátil po pětileté pauze. O vítězství jej připravilo až zaváhání na posledním skoku, když málem ztratil jezdce. Než ten jej srovnal, přišel s pěkným závěrem zkušený NOVOLARI (Liška) a po boji o jednu a čtvrt délky zvítězil, třetí za RAMMSTEINEM byl na překážkách debutující perspektivní PICADOR (žk. Váňa J., ml.). Více než čtvrté místo se čekalo od NAMURA (ž. Myška), LABRADOR byl zadržen.
Také sedmý dostih byl klasická steeplechase, zde lehce o čtyři délky suverénně zvítězil nadějný čtyřletý KLAUS (ž. Faltejsek). Jeho největší soupeř OLEANDRO (Bosák) ztratil v polovině dostihu jezdce.
Další nadějný čtyřletý překážkář se představil v závěrečném dostihu, cross country na 4300 metrů. RONINO byl již loni nejlepším tříletým koněm a roli favorita splnil i v nové disciplíně. Zvítězil jistě téměř o tři délky, před dalšími perspektivními začátečníky SILVER REGENT (žk. Váňa J., ml.) a SHERON (ž. Kašný).
Po hlavním dostihu nešťastný žokej Jan Faltejsek byl nakonec nejúspěšnějším jezdcem dne, když dokázal třikrát zvítězit, Bohuslav Mátl se prosadil dvakrát.
Z trenérů byl dvakrát úspěšný pouze MVDr. Čestmír Olehla.
Příští dostihový den na pardubické dráze je naplánován na sobotu 13. června, vypsáno je opět devět překážkových dostihů, jako hlavní bod programu bude druhá kvalifikace na 119. Velkou pardubickou České pojišťovny.


Kašný: Tomis má hrozně bojovné srdce

V sedle Tomise se žokej Pavel Kašný objevil poprvé. A hned z toho byla vítězná premiéra.
Osmiletý hnědák ze stáje Jantar Bruntál vyhrál Velkou cenu města Pardubic, úvodní kvalifikaci na 119. Velkou pardubickou České pojišťovny. Svěřenec trenéra Antonína Nováka předvedl úžasný finiš. Každým metrem stahoval ztrátu na vedoucího Mandarina a nakonec ho dokázal těsně před cílem předstihnout. Zvítězil po boji o půl délky.
„Tomis má hrozně bojovné srdce. On se doslova rozdá. Jsem moc rád, že jsme vyhráli,“ pronesl žokej Kašný.

Tomis nepatřil do okruhu hlavních favoritů. Nejste překvapen vítězstvím?
Možná to řeknu trochu drze, ale nejsem tak úplně překvapen. V koutku duše jsem tomu věřil. Je jaro. To znamená, že koně směřující výhledově do Velké pardubické ještě nejsou v top formě. Juventus, Amant Gris i další ještě neměli vyšperkovanou formu. I když to samé platí o Tomisovi. Ale věděl jsem, že na šest kilometrů má naděláno. Skokově je bezvadný. Nadoraz jsem do toho ale nešel, vyloženě jen pod rukama. I kdybych v cíli prohrál o hlavu, stejně bych na bič nesáhl. Počítáme s ním do Velké, do října je ještě daleko. Není co uspěchat. Ale Tomis je opravdu dobrý kůň, nemyslel jsem si, že by nemohl vyhrát. Jsem moc rád, že se nám to povedlo. Ale nespojený bych nebyl ani tehdy, kdybych byl třetí nebo pátý. Hlavně, aby byl zdravý. Vypadá to, že je.

Hovořil jste o jeho bojovném srdci. Finiš vaše slova plně potvrdil.
On je hrozný. Pozná, že jdeme cílovku. Stačí na něho jen mlasknout, ani není třeba bič. A on se rozdá. Byl by schopen srdce vyplivnout. Je to v něm.

Ztráta na vedoucího Mandarina nebyla malá. Věřil jste, že Tomis je schopen ještě předstihnout?
Tak trošku jo. Kdyby to byl třeba druhý dostih v sezoně, asi bych vytáhl klacek a šel do toho naplno. Teď jsem ho nechal ale jen tak pod rukama. Nechtěl jsem natvrdo zmáčknout. A říkal jsem ji – buď tam hlavu strčí, anebo ne, je mi to jedno. Majiteli bych to dokázal obhájit. Možná by mě to mrzelo. Ale ne z toho pohledu, že jsem do toho nedal víc razance. Nedal jsem ji tam schválně.

Počítá s ním trenér Novák pro start ve 119. Velké pardubické České pojišťovny?
Samozřejmě, ale do října je daleko. Do té doby se může stát cokoliv. Pokud bude všechno v pořádku, Velká je výhledově v plánu.
Věříte, že Tomis je koněm pro úspěšný výsledek ve Velké pardubické České pojišťovny?
Věřím. Naprosto.


Myška: Jsem spokojený i s druhým místem, Mandarino šel perfektně

Jaroslav Myška měl nadosah vítězství v úvodní kvalifikaci na 119. Velkou pardubickou České pojišťovny. Ještě pár metrů před cílem s osmiletým valachem Mandarinem vedl. Ovšem nakonec podlehl drtivému finiši Tomise. Koně, v jehož sedle se pravidelně objevoval v minulých třech sezonách a s nímž vyhrál loňskou Cenu Labe.
„Tomise moc dobře znám. Vím, co dokáže. Proto mě ani v závěru nepřekvapil,“ řekl žokej Myška, jenž se svěřencem trenéra Stanislava Popelky ze stáje EŽ Praha skončil po boji o půl délky na druhém místě.

O vítězství v první kvalifikaci pro 119. Velkou pardubickou České pojišťovny jste přišel až těsně před cílem. Nejste smutný?
Vůbec. Vždyť Mandarino šel poprvé cross country. Chodil je sice jako čtyřletý, ale po lehčích skocích. Dneska šel poprvé Irskou lavici, velké vodní příkopy a další překážky. Zrovna tak šel jako kvalifikaci.

Takže jste spokojený?
Mandarino šel perfektně. Občas sice něco podcenil a pak zjistil, že za překážkou jsou i příkopy. Potom si na to dal pozor. A nevyšel mu poslední skok. Přidupl si, maličko přibrzdil a po té distanci se už nedokázal rozhoupat. Finiš už nebyl takový a Tomis nás porazil. Trenér Novák ho měl dobře nachystaného. Navíc on to takhle umí. Já jsem opravdu spokojený. Mandarino šel dobře, je zdravý. Teď už je to mazák, tohle si zažil a příště to bude o něčem jiném.

Myslíte, že jste mohli vyhrát, kdyby neudělal chybu na posledním skoku?
Možná jo. Kdyby mu to vyšlo do cvalového skoku, trochu by ho to posunulo a rychlost by neztratil. Možná stačilo udržet hlavu vepředu. Ale to jsou spekulace. Dneska vyhrál ten lepší, ale nemyslím si, že Mandarino je nějak horší než Tomis.

Jak vás poslouchám, tak vás Tomisův finiš nijak nezaskočil. Je to tak?
Abych řekl pravdu, tak jsem s tím počítal. Po Havláku jsem viděl, jak tam Pavel Kašný dobře sedí a čeká na nějakou pozici a na útok. Očekával jsem, že  mi to nedá zadarmo. A také že nedal. Šel po mě a dokázal vyhrát. Tomis je zkušený a dobrý kůň, je absolutně bezproblémový na ježdění, zná dráhu, vloni vyhrál Cenu Labe. Dobře vím, co umí. Ovšem Mandarino, kterého jsem jel dneska poprvé, předvedl velmi dobrou práci.

Britský den


Na závodišti byla odhalena pamětní deska na počest návštěvy britské princezny Anny

Sobotní dostihový mítink Britský den měl na Dostihovém závodišti v Pardubicích slavnostní předehru. U vchodu na tribunu D byla slavnostně odhalena pamětní deska na počest návštěvy britské princezny Anny, která byla hostem při 117. Velké pardubické České pojišťovny, která se konala v neděli 14. října 2007.
Tabuli, která bude trvalou připomínkou historické návštěvy, odhalil předseda představenstva Dostihového spolku Pardubice Miroslav Petráň a zástupce vedoucího britské ambasády v Praze Simon Martin. Slavnostního aktu se zúčastnil i primátor města Pardubic Jaroslav Deml.
„Návštěva britské princezny Anny byla historickou událostí. Výrazně zvedla prestiž Velké pardubické a na závodiště přivedla další návštěvníky z Anglie a z Irska. Proto jsme se rozhodli tímto způsobem připomenout tohoto vzácného hosta,“ řekl Miroslav Petráň při slavnostním odhalení pamětní tabule.

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.