Ruský den: hlavní dostih vyhrál Rabbit Well, hvězdou mítinku byl žokej Bartoš

Na pardubickém závodišti se dnes konal třetí letošní dostihový mítink nazvaný Ruský den. Jeho dominantní postavou byl žokej Josef Bartoš. V průběhu odpoledne dokázal vyhrát čtyři dostihy a upevnil si pozici lídra šampionátu překážkových jezdců.

Hlavním bodem Ruského dne byl 8. ročník Ceny správy a údržby silnic Pardubického kraje, která byla generálkou na červencový Zlatý pohár. Klasickou steeplechase na 3900 metrů o 120 tisíc korun vyhrál favorizovaný pětiletý ryzák Rabbit Well, jenž ani při druhém letošním pardubickém startu nepoznal přemožitele. V jeho sedle byl Libor Šimůnek, který tím nejlepším způsobem oslavil své sobotní 35. narozeniny.

Reprezentant stáje Rabbit Trhový Štěpánov, kterého připravuje trenér František Zobal, vyhrál lehce o tři a čtvrt délky. Druhý skončil desetiletý hnědý valach Palm Island s žokejem Jaroslavem Brečkou. O dalších čtrnáct délek zpět se jako třetí umístil šestiletý hnědý valach Silver Regent s žokejem Josefem Bartošem.

 

Ignacio a Jaroslav Myska_Ready for Life a Josef Bartos_foto Jiří Bělohlav

„Kůň byl perfektně nachystaný od pana Zobala. Také předchozí dostih v Pardubicích absolvoval výborně. Dneska ho to zase hrozně bavilo. To je u něho základ. Býval dost problémový, ale letos ho dostihy zatím stále baví, což je dobře,“ prohlásil vítězný jezdec Libor Šimůnek.

Na start hlavního dostihu Ruského dne se postavila sedmička koní. Sázkové kursy přisoudily roli favoritů dvojici Rabbit Well a Silver Regent. Jejich největšími konkurenty měli být Hipo Jape a Palm Island.

Po startu, před nímž se na pardubickou dráhu začal snášet déšť, šel do čela Marl Bora (ž. Mátl). Ovšem nasadil pomalejší tempo, které vydrželo po celé první kolo. V jeho závěru se už v popředí objevoval Rabbit Well. Na začátku druhého okruhu šel do čela a dostih se rázem zrychlil. V tu chvíli přestal stíhat Hipo Jape (ž. Váňa ml.) a posléze byl zadržen.
„Zkraje nikdo nechtěl jít dopředu. Dívali jsme se jeden po druhém, kdo bude cválat. Tudíž to bylo pomalé. A je logické, že se ve druhém kole přidalo,“ řekl Libor Šimůnek.

Rabbit Well si stále držel vedení a spolu s Palm Islandem (ž. Brečka) a Far Planem se v závěrečném oblouku mírně vzdálili svým soupeřům. Na předposledním skoku ztratil Far Plan svého jezdce a boj o vítězství se zúžil na dvojici koní. Závěrečnou překážku zdolávali téměř současně, ale nakonec se žádný dramatický finiš nekonal. Rabbit Well v cílové rovině naprosto suverénně kontroloval své vedení a s naprostým přehledem vybojoval vítězství. „Rabbit po posledním skoku zase zabral a nebylo co řešit. Už jsem věděl, že vyhrajeme,“ prohlásil Libor Šimůnek. Druhý skončil Palm Island a třetí byl Silver Regent. Dostih ještě se velkou ztrátou dokončili čtvrtá Playleta a pátý Marl Bora. Hlavní hvězdou Ruského dne však byl žokej Josef Bartoš. V hlavním dostihu sice do souboje o vítězství nepromluvil, vše si však bohatě vynahradil v rámcovém programu. Hned čtyřikrát v průběhu odpoledne se radoval z triumfu.

„Jsem hodně spokojen. Už při cestě do Pardubic jsem věděl, že nebudu sedět na žádných špatných koních. Většinou to byli favorité nebo spolufavorité. Splnil jsem, co se čekalo. Jsem moc rád,“ prohlásil Josef Bartoš.

Na své konto si mimo jiné připsal vítězství ve dvou nejlépe dotovaných krosech. Diváky ze sedadel zvedl zejména při Ceně společnosti Color Car s.r.o., steeplechase cross country na 4500 metrů o 100 tisíc korun. V ní dlouho diktoval tempo Bejrut (ž. Kousek). V závěru při náběhu na trávu se však začal propadat a do čela šel Ignacio (ž. Myška). V cílové rovině se na něho dotáhla Ready for Life a strhla se náramná bitva o prvenství. Cílovou metu proťali oba takřka současně a rozuzlení přinesla až cílová fotografie. Po tuhém boji o krátkou hlavu nakonec zvítězila devítiletá hnědka.

„Bylo to nejhezčí vítězství v průběhu odpoledne a nejvíce si ho vážím. Dneska jsem byl překvapený, jak si kobyla poradila s překážkami. Hrozně mě potěšila svým výkonem a tím, jak zabojovala o vítězství,“ řekl Bartoš.

Svůj první triumf v průběhu odpoledne Bartoš vybojoval v Ceně společnosti Eis studio Pardubice s.r.o., steeplechase cross country na 3700 metrů o 80 tisíc korun. Byl v sedle sedmiletého hnědého valacha Belmonta. Ještě poslední překážku skákali současně s Gecossem (ž. Kašný), ale závěr patřil Belmontovi. Vyhrál jistě o pět délek.
„Nakonec to bylo přesvědčivé vítězství, ale v průběhu dostihu tomu tak nebylo. Ukázalo se, že 3700 metrů je na něho krátké. S krosovými skoky v Pardubicích se také trochu seznamuje. Ale seznamuje se úspěšně. Chvilinku měl krizi, ale v posledních 500 metrech zabral,“ řekl Josef Bartoš.

V průběhu odpoledne ještě přidal vítězství s Baccaratem ve Velké ceně Skanska a s Lymondkou v Ceně Dostihového klubu. Stal se tak nejúspěšnějším jezdcem Ruského dne. Více než jedno prvenství si na své konto připsal ještě dvojnásobný vítěz Libor Šimůnek.
V rámcovém programu zaujaly rovněž úspěchy dvou zkušených jezdců, kteří na vítězství čekali hodně dlouho. Žokej Radek Havelka při minulém pardubickém mítinku prožil comeback pro více než tříleté pauze zaviněné těžkým zraněním nohy. A při Ruském dnu se dočkal svého prvního triumfu po návratu. S Verdandim vyhrál Cenu společnosti Cermix – stavební chemie. Předtím naposledy zvítězil 27. října 2007.

O něco kratší dobu na vítězství čekal žokej Michal Köhl. Vyhrál po 22 měsících, když byl naposledy úspěšný 26. července 2009. Při Ruském dnu zvítězil se Zugorem v Ceně společnosti Ingbau CZ.

Nejúspěšnějším trenérem byl Josef Váňa starší, jehož svěřenci s Josefem Bartošem v sedle vybojovali tři vítězství. Z majitelů tentokrát nebyl nikdo dominantní, žádný nevyhrál víckrát.
Další dostihový mítink na pardubickém závodišti se bude konat v sobotu 11. června. Bude to Polský den, jehož vrcholem bude druhá kvalifikace na 121. Velkou pardubickou České pojišťovny. Začátek bude mimořádně až ve 14.00 hodin.

Cena Správy a údržby silnic Pardubického kraje - VIII. ročník steeplechase I. kategorie pro 5leté a starší koně na 3900 m o 120 tisíc Kč)
 

Rabbit Well a Libor Šimůnek_foto Milan Křiček.jpg Rabbit Well a Libor Šimůnek_foto Milan Křiček

Pořadí    Kůň, původ, stáří    Jezdec    Majitel    Trenér
1. RABBIT WELL(GB) 5    Libor Šimůnek    Rabbit Trhový Štěpánov    František Zobal
2. PALM ISLAND(FR) 10    ž. Jaroslav Brečka    Ingos a.s. Jaroslav Brečka
3. SILVER REGENT(USA) 6, ž. Josef Bartoš Köi Dent Josef Váňa st.
4. PLAYLETA 9, žk. Adam Čmiel, Meridian, Ing. Milan Theimer
5. MARL BORA 5, ž. Bohuslav Mátl Quartis-Zámecký vrch Hana Kabelková
ZN FAR PLAN(POL) 5, Rostislav Benš, Stajnia Haas, Iwona Wroblewska
Z HIPO JAPE 5, ž. Josef Váňa ml., Viktor Komárek, Josef Váňa st.
Výrok: lehce 3 1/4 - 14 - 19 - daleko.
Čas vítěze: 5:05,20 min.

Rámcové dostihy
Cena Lenky Zajícové - úklidové práce (proutěné překážky IV. kategorie pro 3leté koně na 2800 m o 50 000 Kč): 1. Holly Mill (ž. Jaroslav Myška, tr. Jaroslav Myška, majitel Stáj Jeso), 2. Sun of Gracie, 3. Marquess.

Cena společnosti Eis studio Pardubice, s.r.o. (steeplechase cross country III.kategorie pro 5leté a starší koně na 3700 m o 80 000 Kč): 1. Belmont (ž. Josef Bartoš, tr. Josef Váňa, majitel Dr.Charvát), 2. Luculus, 3. Gecoss.
 

Velká cena Skanska (steeplechase cross country IV. kategorie pro 5leté a starší koně na 4500 m o 50 000 Kč): 1. Baccarat (ž. Josef Bartoš, tr. Stanislav Popelka, majitel Nýznerov), 2. Liesbrief, 3. Weismüler.

Cena společnosti Color Car, s.r.o. (steeplechase cross country II. kategorie pro 5leté a starší koně na 4500 m o 100 000 Kč): 1. Ready for Life (ž. Josef Bartoš, tr. Josef Váňa st., majitel Buc-Film), 2. Ignacio, 3. Polar Pond.

Cena společnosti Cermix – stavební chemie (steeplechase cross country IV. kategorie pro 5leté a starší koně na 3400 m o 50 000 Kč): 1. Verdandi (ž. Radek Havelka, tr. Radek Holčák, majitel UTRIN), 2. Mi Benedict, 3. Amigo.

Cena společnosti Ingbau CZ (steeplechase IV. kategorie pro 5leté a starší koně na 3900 m o 50 000 Kč): 1. Zugor (ž. Michal Köhl, tr. Lenka Horáková, majitel Star stable – Horáková), 2. York City, 3. Chat et Chien.

Cena Dostihového klubu (steeplechase cross country IV. kategorie pro 4leté koně na 4000 m o 50 000 Kč): 1. Lymondka (ž. Josef Bartoš, tr. Josef Váňa st., majitel Viktor Komárek), 2. Love the Win, 3. Pumag.

Cena Dostihového spolku a.s. (steeplechase IV. kategorie pro 4leté koně na 3900 m o 50 000 Kč): 1. Azkaban (Libor Šimůnek, tr. František Zobal, majitel Syndikát V3J), 2. Sapfó, 3. Victoria Hill.

Splnil jsem, co se čekalo, říká čtyřnásobný vítěz Josef Bartoš

Lymondka a Josef Bartoš foto: Jiří Bělohlav

Žokej Josef Bartoš byl hlavní hvězdou sobotního Ruského dne na Dostihovém závodišti v Pardubicích. V hlavním dostihu sice skončil se Silver Regentem „až“ třetí, ale v rámcovém programu dokázal vybojovat čtyři vítězství.  „Už cestou do Pardubic jsem věděl, že nebudu sedět na žádných špatných koních. Většinou to byli favorité nebo spolufavorité. Splnil jsem to, co se čekalo. Jsem moc rád,“ pronesl Bartoš, jemuž se čtyři triumfy v průběhu jednoho mítinku povedlo posbírat už v listopadu 2006.


Při Ruském dnu absolvoval osm startů. Polovinu z nich proměnil ve vítězství. Postupně byl úspěšný s Belmontem, Baccaratem, Ready for Life a Lymondkou. K tomu přidal ještě po jednom druhém a třetím místě. „Jsem moc spokojen,“ prohlásil Bartoš.
 

 

Pojďme se postupně ohlédnout za vašimi vítěznými dostihy. Nejprve jste s Belmontem vyhrál o pět délek. To byla přesvědčivá výhra, že?
Nakonec to bylo přesvědčivé vítězství, ale v průběhu dostihu tomu tak nebylo. Ukázalo se, že dostih na 3700 metrů je na něho krátký. Navíc se také trochu seznamuje s krosovými skoky v Pardubicích. Ale seznamuje se úspěšně. Občas jsem něco skočil až moc, takže něco ztratil. Jak jsem říkal, distanc na něho byla krátká. Chvilinku měl krizi. Ale v posledních 500 metrech zabral, což je dobře vzhledem dostihům, jako je Cena Labe nebo Cena Vltavy, protože prostojí delší trať.

Belmont je ale přihlášen do Velké pardubické České pojišťovny. S jeho startem se tedy příliš nepočítá?
Když kůň není zkušený, raději se chodí rámcovky. Ale záleží na tom, kteří koně budou kvalifikovaní do Velké. Kdyby náhodou někteří adepti vypadli, Belmont je velmi dobrý náhradník. Pokud ti hlavní adepti budou připraveni, tak samozřejmě půjde Cenu Labe nebo Vltavy.

Druhé vítězství jste vybojoval s Baccaratem. Znovu o pět délek. Takže další jasná výhra…
Baccarata znám. Angažovali mě na něj proto, že jsem s ním měl dobré výsledky. Měl jsem ho zkusit trošku probudit. Trenér s majitelem vybrali perfektní čtyřkový a lehký dostih na 4,5 kilometru, což mu vyhovuje. Měl jsem hrozné štěstí na to, že je měkká půda. On někdy nechce závodit. V této půdě mu to chutná.

Hned poté jste završil čistý hattrick v sedle Ready for Life. Ovšem souboj s Ignaciem byl hodně dramatický. To byla nejtěžší výhra, že?
To bylo nejhezčí vítězství. Dneska si ho nejvíce vážím. Nebylo to vůbec jednoduché. Ready for Life je trochu specifická kobyla. Není úplně stoprocentní. Jsem hrozně rád a hrozně překvapený, jak si poradila s Hadím příkopem, s vodními příkopy, s Irskou lavicí. Hrozně mě potěšila svým výkonem a také tím, jak zabojovala o vítězství.

Její majitel Jaroslav Bouček po dostihu říkal, že vyhrála srdcem. Souhlasíte s ním?
Určitě souhlasím. Ale bylo to hrozně těžké, protože Ignacio tam dal srdce také. Ignacio byl čtvrtý v Derby, ona ho vyhrála. Bojovali spolu kvalitní koně.

Čtvrté vítězství jste přidal v sedle Lymondky. Tentokrát lehce o šest délek.
Zase přesvědčivě. Splnil jsem povinnost, kterou jsem dostal od pana Váni. V paddocku mi říkal, ať neblázním ze začátku a ať vyhraju na konci. Prošel jsem dostihem celkem slušně, i když dneska trošku hůř skákala. Asi to bylo měkčí půdou, přece jen ještě není tak zkušená. Ale dostala se z chyb. Na trávě jsem jen čekal, abych nešel sám. Nechtěl jsem ji úplně vytavit, abych vedl o deset délek. Nechal jsem to na posledních 300 metrů a podařilo se.

 

Rabbita dostih hrozně bavil, říká vítězný jezdec Šimůnek

Rabbit Well a Libor Šimůnek_foto Milan KřičekLibor Šimůnek si dal ten nejlepší dárek k sobotním 35. narozeninám. V den svého jubilea vyhrál hlavní dostih Ruského dne na pardubickém závodišti. S Rabbit Wellem splnili roli favoritů klasické steeplechase o Cenu Správy a údržby silnic Pardubického kraje na 3900 metrů. S pětiletým ryzákem, jehož pro stáj Rabbit Trhový Štěpánov připravuje trenér František Zobal, vyhrál lehce o tři a čtvrt délky. „Byl to příjemný dárek k narozeninám,“ pronesl Libor Šimůnek, který na konci mítinku vyhrál ještě poslední rámcový dostih s Azkabanem.


Rabbit Well byl považován za hlavního favorita a svou roli potvrdil. S jeho výkonem jste určitě spokojen, že?
Kůň byl od trenéra Zobala perfektně nachystaný. Také předchozí dostih v Pardubicích, který jsme na začátku května vyhráli, absolvoval výborně. Dneska ho to zase hrozně bavilo. To je u něho základ. Byl malinko byl problémový, nebo spíše dost problémový. Momentálně ho ale dostihy zatím stále baví a je to dobré.
 

O úspěchu či neúspěchu Rabbit Wella tedy rozhoduje to, zda má v daný den správný náladu na dostih?
U něj je to tak. Musí ho to bavit.

Sám jste říkal, že býval problémový. Srovnává se s věkem a se získanými zkušenostmi?
Určitě. Lví podíl na tom má pan Zobal, jehož práce s koňmi je naprosto úžasná. Rabbitovi to svědčí a je v pohodě.

Pojďme k průběhu dostihu. Před startem začalo pršet. Vadila vám změna počasí?
Nechtěl jsem s ním jít na špici. Pak je trošičku hůř ovladatelný, zbytečně moc puluje. Začalo pršet, namokly mi otěže, hrozně špatně se mi držel. Měl jsem z toho opravdu trošku obavu. Ale dobře to dopadlo. Nakonec mu to chutnalo i zepředu. Takže spokojenost.

Při náběhu do druhého kola jste šli do čela a tempo se zrychlilo. Přestal vám vyhovovat pomalejší dostih?
Zkraje nikdo nechtěl jít dopředu. Dívali jsme se jeden po druhém, kdo bude cválat. Tudíž to bylo hodně pomalé. Bylo logické, že se ve druhém kole přidá.

V závěru vpředu vykrystalizovala trojice – Rabbit Well, Far Plan a Palm Island. Vnímal jste, že Far Plan na předposledním skoku ztratil jezdce?
Vůbec jsem to neregistroval. Jenom jsem poslouchal koně za sebou. Rabbit Well to také dělá. Když slyší, že se blíží koně zezadu, tak přidá. Jenom jsem na posledním skoku zblýsknul Čika Brečku za sebou. Ale Rabbit zase zabral a pak už nebylo co řešit. Už jsem věděl, že vyhrajeme.
Závěr ve vašem podání vypadal pohodově...
Naprosto. Kůň vůbec nepotřeboval nějakou moji podporu. Vyloženě si pro to došel sám.


Tento dostih byl brán jako generálka na červencový Zlatý pohár. Brali jste to tak i vy?
To je otázka hlavně pro majitele a pro trenéra, kam ho budou směřovat. I lehké vítězství může přinést nějaké zdravotní následky. Hlavně aby byl v pořádku. Od toho se budou odvíjet jeho další starty.

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.