Ruský den: Váňův Amber Hill obhájil vítězství v testu na Zlatý pohár

Na závodišti v Pardubicích se konal třetí dostihový mítink letošní sezony – Ruský den. Vrcholem odpoledne byl 7. ročník Ceny Správy a údržby silnic Pardubického kraje. Steeplechase I. kategorie na 3900 metrů s celkovou dotací 120 tisíc korun vyhrál sedmiletý hnědý valach Amber Hill s žákem Josefem Váňou mladším. Svěřenec trenéra Josefa Váni staršího, který reprezentuje stáj Hexion-Váňa, po skvělém finiši obhájil loňské vítězství v tomto dostihu, jenž byl přípravou na červnový Zlatý pohár Chládek a Tintěra Pardubice.

Amber Hill vyhrál po boji o jeden a půl délky. Druhá stejně jako před rokem skončila šestiletá bělka Jam-Bella, v jejímž sedle byl tentokrát žokej Jan Faltejsek. Na třetím místě o krátkou hlavu se umístil její kolega ze stáje Wrbna Racing a druhý ze svěřenců trenéra Čestmíra Olehly, sedmiletý valach Babie Lato s žokejem Jaroslavem Myškou.
„Dneska se mu dlouho nechtělo utíkat. V průběhu dostihu jsem si myslel, že ho zadržím. Ale pak se to obrátilo. Ukázal, že umí bojovat. Bylo to něco neuvěřitelného,“ prohlásil vítězný žák Josef Váňa mladší.
Na start hlavního sobotního dostihu se postavila sedmička koní. Podle sázkařů si visačku největší favorit vysloužil Babie Lato. Souboj o vítězství měl svést s Amber Hillem a s Jam-Bellou. Zbylá čtveřice mohla spíše jen překvapit.
„Jam-Bellu jsme vloni porazili, ale nevěděli jsme, jak na tom bude Babie Lato. Je to dobrý kůň. Je prověřený z Itálie a navíc měl váhovou výhodu. Spíše jsme počítali s tím, že skončíme druzí,“ řekl Josef Váňa mladší k předstartovním úvahám. „Pak doktor Olehla měl mezi favority dva koně. Já i Jarda Myška jsme ale měli jet na vlastní triko. Jen nám říkal, abychom se pokusili nenechat vyhrát Pepču,“ dodal ke stejnému tématu Jan Faltejsek.
Vrchol Ruského dne se dlouho vyvíjel lépe pro žlutomodré barvy stáje Wrbna Racing. V čele vyrovnaného pole koní se usadila Jam-Bella, která se na dráze představila naposledy vloni v srpnu ve vítězném dostihu v italském Meranu. Naopak Amber Hill se postupně propadl až na konec sedmičlenné skupiny. „Byl jsem úplně na nervy. Už jsem nevěděl, co s ním mám dělat. Neustále jsem ho musel popohánět bičem, dělal chyby na skocích,“ poznamenal Josef Váňa mladší.
Ve druhém okruhu klasické steeplechase se chopil iniciativy druhý z Olehlových svěřenců Babie Lato. Před závěrečným obloukem už byl v čele. Ovšem v té době zabral i Amber Hill a bitvu o vítězství nemínila vzdát ani Jam-Bella. A zrodil se nádherný a dramatický finiš.
V cílové rovině se trojice favoritů srovnala vedle sebe. U bariéry Babie Lato, zvenčí Jam-Bella a uprostřed mezi nimi Amber Hill. A v posledních stovkách metrů předvedli strhující souboj o triumf. Nejúspěšněji z něho vyšel stejně jako před rokem Váňův svěřenec, který svůj první letošní start proměnil ve vítězství. „Celý dostih to stálo za prd, ale nakonec se vše obrátilo v dobré. Zabojoval. Asi má srdce,“ pronesl trenérův syn.
Na Jam-Bellu stejně jako vloni zbylo druhé místo, když o krátkou hlavu za sebou nechala stájového druha Babie Lata. „Trošku mě to mrzí, ale není to zklamání. Kobyla dlouho neběhala, s jejím výkonem jsem spokojený,“ pronesl Jan Faltejsek.
„Stříbrný“ žokej z hlavního dostihu se však stal nejúspěšnějším mužem pardubického odpoledne. Dokázal během něho posbírat tří vítězství.
Faltejsek nejprve s favorizovanou Quanterou vyhrál zahajovací Cenu www.vsechnoprodite.cz přes proutěné překážky na 2800 metrů. A poté zvítězil i ve dvou nejlépe dotovaných dostizích rámcového programu. S Partoutatou triumfoval velmi lehce v Ceně společnosti Ingbau CZ, cross country na 3700 metrů o 80 tisíc korun. Se sedmiletou klisnou, která i při svém druhém českém startu zvítězila, porazil o čtyři délky Theodena. A vítězný hattrick završil v Ceně společnosti Color Car s.r.o., cross country na 4500 metrů o 100 tisíc korun. S pětiletým valachem Universe Of Gracie vyhrál jistě o dvě délky před Treshem.
„V prvních dvou vyhraných dostizích jsem jezdil favority. Navíc v tom druhém nestartovala Ready For Life, tím pádem to Partoutatou měla ulehčené. Nejpřekvapivější vítězství bylo s Universem. Když nepatříte mezi favority a dokážete je porazit, potěší to,“ pronesl Jan Faltejsek.
Kromě něho se vícekrát mezi vítěze z jezdců dokázal zapsat už jen Josef Váňa mladší, který si na své konto připsal dva vyhrané dostihy. V obou případech to dokázal s koňmi, které trénuje jeho otec Josef Váňa starší. Dvě vítězství nasbírali i svěřenci trenérů Petra Juránka a Stanislava Popelky mladšího.
Další dostihový mítink na závodišti v Pardubicích se uskuteční v sobotu 12. června. Půjde o Polský den. Jeho vrcholem bude 2. kvalifikace na 120. Velkou pardubickou České pojišťovny, která se poběží jako Velká cena Paramo a.s. – Memoriál mjr. Miloše Svobody. Dostihové odpoledne bude mimořádně začínat až v 15.00 hodin!

 

Pardubice

 

Amber Hill neuvěřitelně zabojoval, říká Josef Váňa mladší

Sedmiletý hnědý valach Amber Hill vedený žákem Josefem Váňou mladším si po roce zopakoval dramatický finiš v hlavním dostihu Ruského dne na pardubickém závodišti. A stejně jako vloni z něho vyšel jako vítěz. Svěřenec trenéra Josefa Váni staršího obhájil triumf v klasické steeplechase o Cenu Správy a údržby silnic Pardubického kraje, která byla testem před červnovým Zlatým pohárem.
„Celý dostih to sice stálo za prd, ale pak se to obrátilo a bylo to dobré,“ pronesl žák Josef Váňa mladší po vítězství ve vrcholu sobotního dostihového odpoledne.

Favorité hlavního dostihu Ruského dne byli jasní – váš Amber Hill, Babie Lato a Jam-Bella. Věřili jste si proti početní převaze svěřenců trenéra Olehly?
„Vloni jsme Jam-Bellu porazili, ale nevěděli jsme, jak na tom bude Babie Lato. Je to dobrý kůň, prověřený z Itálie. Navíc měl váhovou výhodu. Čekali jsme spíše, že skončíme druzí. Ale že se to takhle povede a že zabojuje koncem, to jsme nečekali. Bylo to neuvěřitelné. Ukázal, že umí bojovat.“

V průběhu dostihu jste se drželi vzadu. Tak zněla taktika?
„Normálně jsem odstartoval na druhé pozici. Stále jsem seděl druhý. Ale on dneska asi nechtěl utíkat. Tak jsem ho už od půlky dostihu musel popohánět bičem a upozorňovat ho. Dělal mi trošku chyby na skocích. Myslel jsem, že ho zadržím. Ale nakonec zabojoval a i s tou váhou dokázal koně od pana Olehly porazit.“

Takže v průběhu dostihu jste byl spíše skeptický?
„To jsem byl úplně na nervy. Už jsem nevěděl, co mám dělat. Řezal jsem to do něho zprava zleva. Ale nakonec to vrátil.“

Amber Hill měl skvělý finiš. Co se s ním stalo, že takhle zabral?
„Netuším. Měl jsem pocit, že ho do cíle už nesu. Ale asi má srdce. Zabojoval.“

V cílové rovině jste se ocitl v sevření koní trenéra Olehly. Věřil jste, že je necháte za sebou?
„Takhle to bylo už vloni, že jsme mezi sebou bojovali. Určitě je moc příjemné vyhrát takový souboj s Honzou Faltejskem a s Jardou Myškou. Jsem moc spokojený. Věřil jsem si. Ale že to dopadne až takhle pěkně, v to jsem jenom doufal.“

Jak vypadají další plány s Amber Hillem? Chystáte se na červnový Zlatý pohár Chládek a Tintěra Pardubice?
„Asi si tímto výsledkem řekl o Zlatý pohár. Co jiného? V Itálii se mu moc nelíbí. Tady nějaké peníze vydělá. Takže Zlatý pohár, pak nějaký ten dostih v Praze, který bývá v létě. Asi to s ním budeme vymýšlet takhle po Čechách.“

Před týdnem při Britském dnu jste ani jednou nevyhrál a dráhu po pádu při vašem posledním startu jste opouštěl v sanitce. Dnes jste zvítězil dvakrát. Pocity jsou asi diametrálně odlišné, že?
„Určitě to byl mnohem příjemnější den. I když můj dnešní poslední dnešní start s Mastmanem se moc nepovedl. Ale neviděl bych to zase tak černě. Byl to vlastně jeho první letošní start. V klidu bych počkal. On to ještě vrátí.“

Pardubice

 

 

Vydařené odpoledne, říká nejúspěšnější jezdec Ruského dne Jan Faltejsek

V hlavním dostihu Ruského dne na závodišti v Pardubicích neuspěl ve strhujícím souboji o vítězství a s Jam-Bellou skončil druhý. Ovšem v rámcovém programu si spravil chuť. Žokej Jan Faltejsek dokázal třikrát triumfovat a byl nejúspěšnějším jezdcem sobotního mítinku.

„Bylo to vydařené odpoledne. Co víc si přát?“ radoval se Jan Faltejsek. „Trošku mě mrzí Jam-Bella, kdy nás porazil Pepča Váňa. Nebo spíše Pepčové Váňové. Ale to jsou dostihy.“
Faltejsek vyhrál úvodní dva dostihy Ruského dne. Nejprve s favorizovanou Quanterou zvítězil v zahajovací Ceně www.vsechnoprodite.cz přes proutěné překážky na 2800 metrů. A poté triumfoval s klisnou Partoutatou v Ceně společnosti Ingbau CZ, cross country na 3700 metrů o 80 tisíc korun. Vítězný hattrick završil v osmém dostihu dne, kterým byla Cena společnosti Color Car s.r.o., cross country na 4500 metrů o 100 tisíc korun. Vyhrál ji s valachem Universe Of Gracie.

Vraťme se nejprve k hlavnímu dostihu Ceně Správy a údržby silnic Pardubického kraje. Nebyl jste zklamán z druhého místa?
„Ani ne. Pan doktor Olehla mi říkal, že kobyla delší čas neběhala. Navíc je měkko. Ona musí chodit zepředu, což je těžké na této půdě pro všechny koně. Co se týče jejího výkonu, jsem s ní úplně spokojen.“

Čestmír Olehla do hlavního dostihu poslal dva koně. Jam-Bella i Babie Lato byli favority. Měli jste nějakou „týmovou“ taktiku proti Amber Hillovi?
„To ne, já i Jarda Myška jsme jeli na vlastní triko. Jen nám pan doktor říkal, abychom se pokusili nenechat vyhrát Pepču. Ono to ale neklaplo.“

Co vám nevyšlo v hlavním dostihu, to se vám podařilo v rámcovém programu. Uspěl jste hned třikrát. Asi nejpřekvapivější výhra byla ta poslední s Universem Of Gracie, že?
„Určitě. Jak jsem se letmo koukal na startovní listiny, tak moji první dva koně byli vesměs favoriti. Navíc druhý dostih neběžela Ready For Life. Tím pádem to Partoutatou měla ulehčené. S Universem se nám to povedlo. Když nepatříte mezi favority a dokážete je porazit, moc to potěší.“

Dá se naopak o vítězství s Partoutatou, se kterou jste porazili druhého Theodena velmi lehce o čtyři délky, říct, že bylo nejsnadnější?
„Dá se to říct o prvních dvou dostizích. I Quantera vyhrála jednoznačně, šla dobře. Konečný výsledek byl ovlivněn tím, že jsem si kontroloval, co se děje za mnou. Nevidím moc pádný důvod ji tlačit někam dál, když se  už nemusí.“

Klisna Partoutatou absolvovala druhý svůj start v Česku a podruhé vyhrála. Jeví se…
„…velice slibně. Jsem s ní spokojený. S Gregem Wroblewskim jsem po dostihu ještě nemluvil. Ale věřím tomu, že i on bude spokojený. Pan Trávníček byl. A to je důležité. Když je spokojen majitel, to je to hlavní.“

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.