Sedmý Červnový pohár Turf Praha

Posledním testem forem, případně možností, jak si zvýšit handicapové hodnocení, potenciálních kandidátů startu v 89. Fortuna Českém derby bude hlavní dostih desáté kapitoly metropolitní sezóny, 7. ročník Červnového poháru Turf Praha, a. s. (I. kat., 2400 m, 120 tis. Kč, 3letí). Na jeho start se postaví třináct koní.

V dalším programu se diváci mohou těšit na dva dostihy mezinárodního utkání žákovských jezdců ČR - Slovensko, druhý díl seriálu Schaumann 2009 pro dvouleté koně českého chovu, dvě dobře obsazené ceny druhé a třetí kategorie, zápolení nezvítězivších tříletých a vyrovnaný vytrvalecký handicap na závěr dne.

Vysokým favoritem Age of Jape
Jednoznačným kandidátem na vítězství v nedělním hlavním dostihu je reprezentant stáje Bača Palkovice Age of Jape. Svěřenec Františka Holčáka vyhrál pět ze šesti životních startů, vloni byl nejvýše klasifikovaným dvouletým koněm v Polsku, letos vyhrál slovenskou Cenu trojročných žrebcov a především pražskou Velkou jarní cenu Holdingu Rabbit CZ. Vede průběžný handicap tříletých koní a je jedním z nejvážnějších adeptů na triumf v samotném Fortuna Českém derby. Protože žokej Lopez, jinak pro Age of Japea nasmlouvaný na celou sezónu, jezdí v neděli v Bratislavě, bude v sedle žokej Jakub Pavlíček, což však preference černého hnědáka nijak nesnižuje. Zároveň je Age of Jape jediným aktérem Červnového poháru Turf Praha, který má místo v derby jisté, ostatní buď dosud handicapové hodnocení nemají, nebo je nedostačující. Podle žebříčku druhým ze startujících je ryzák stáje Václav Slovák River Kwai. Svěřenec Zdeno Koplíka vyhrál dubnový debut a skončil sedmý ve slovenské Velké jarní ceně, pod svým stálým žokejem René Koplíkem má dobrou šanci na přední umístění i na potřebné zvýšení ratingu. Je tu však jeden háček: River Kwai zatím není do Fortuna Českého derby přihlášen (poslední možnost případně tak učinit bude mít realizační tým ve čtvrtek 11. června). Jeho tréninkový kolega Lamasar, který reprezentuje stáj YOKO, jež vloni v Českém derby získala první i druhé místo, má po desátém místě z Velké jarní ceny v Bratislavě slovenský handicap, ale je příliš nízký a bude potřebovat předvést progres, aby se posunul do šestnáctky uchazečů o start v derby. Minulý týden měl smůlu ve Velké červnové ceně SKANSKA, když se připletl do kolize a dostih nedokončil. Byl však dohlášen do nedělního dostihu poslední naděje a poprvé jej pojede žokej-šampión Václav Janáček. Aspirantem na žebříčkový posun by měl být také americký rodák Eso, letos zatím jednou třetí (o krátkou hlavu před River Kwai) v dostihu druhé kategorie. Jeho trenér bude v paddocku před dostihem udílet pokyny irskému žokeji Liamu Kenirymu, který v sedle střídá zraněného Tomáše Lukáška. Během jara se zlepšuje valach stáje Gabriela-Trachtová, sourozenec vloni v Českém derby třetího Dupla Dekolt, kterého po květnovém čtyřkovém vítězství poprvé na nejvyšší scéně povede jezdec Pavel Hlavatý. Na přihláškách Fortuna Českého derby pak z účastníků nedělního testu ještě jsou dvojice Stáje Turan Madanpour (Zatloukal) a Battle Hero (žk. Verner) a ryzák stáje Metropolite Turf Perfect Mate (ž. Šafář), jejich dosavadní výkony však byly ambicím do derby vzdálené.
Zbylá pětice Far Plan (ž. Andrés), Warthog (ž. Žalud), New Wave (ž. Havelková) a klisny Flame Risk (Casanova) s Mojito (ž. Chaloupka) přihlášena do Fortuna Českého derby není.
 
Další program
14.00 - Pohár Prahy 5 (IV. kat., 1800 m): první dostih mezinárodního žákovského utkání: šest domácích jezdců proti trojici hostů ze Slovenska.
14.30 - Memoriál Zdeňka Bezstarosty (III. kat., 1200 m): osm debutantů ve druhé kapitole seriálu Schaumann pro dvouleté koně tuzemského chovu.
15.00 - Cena náměstkyně primátora ing. Marie Kousalíkové (hdcp IV. kat., 1400 m): druhý díl žákovského utkání, favoritem šampión Verner s Lexusem.
15.30 - Cena Pražské muzejní noci 2009 (IV. kat., 1400 m): po čtvrtém místě v handicapu proti starším má tříletá Fair Fame vítězné ambice mezi vrstevníky.
16.00 - Cena Matold (II. kat., 1400 m): osm kvalitních startujících, favoritem šestý z Velké jarní ceny Holdingu Rabbit CZ Heat Set.
16.30 - Cena Frances (III. kat., 1600 m): předloňský vítěz z Německa Nightinshining před týdnem se zraněným žokejem neuspěl, nyní má druhou šanci.
17.30 - Cena Kinobusu (hdcp IV. kat., 2600 m): jako minulou neděli, na závěr vyrovnaný vytrvalecký handicap (tentokrát s Pyšnou Princeznou).

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.