Karlovarská dostihová sezóna odstartovala předzkouškou derby

Dámy ve slavnostních šatech a kloboucích. Elegantních i extravagantních. Páni v decentních fracích a cylindrech. Bujará konverzace se skleničkou v ruce a nevázaná zábava. Populární dostih pánů šlechticů na dřevěných koních. Dostih amazonek v dámských sedlech i čtverylka z období 2. poloviny 19. století na motivy skladeb Johanna Strausse.  Tak vypadal úvodní mítink letošní sezóny na Hipodromu Holoubek. Evropské setkání aristokracie doprovázené příjemným slunečným počasím mělo své desáté pokračování.

Dostihové premiéře na dvorském závodišti vévodila v nabídce šesti rovinových dostihů Jarní cena (Frühjahrspreis) wineBANK Frankfurt Rennen (II.kat., 2.000m) pro tříleté koně, jejichž realizační týmy počítají s účastí v klasických testech. V akci se představili dva špičkoví čeští žokejové, momentálně sbírající úspěchy v zahraničí. Oba na sobě měli stejný dres a vedli svěřence trenérů jednoho příjmení. Tomášem Váňou připravovaného Mandachala několikanásobný tuzemský i španělský rovinový šampión Václav Janáček dovedl do cíle na 2. místě, Josefem Váňou chystaný bělouš Forever Dry ježděný Tomášem Lukáškem doběhl v těsném závěsu třetí. 

Z osmi uchazečů o případný start v Českém derby se nejvíce dařilo  klisně Blessed Kiss. Svěřenkyni trenéra Igora Endaltseva, která se publiku představila tuzemské premiéře, vedl vedoucí muž aktuálního rovinového šampionátu žák David Liška.

Sledovaným koněm u sázkařů byl i letos poprvé startující a v cíli nakonec čtvrtý Oriental Glory. Tabulový doběh uzavřel nadějný Valentino Dancer, kterého vedla jediná žena v převaze jedenácti mužských kolegů Martina Havelková.

 

V úvodním dostihu se mezi zkušenými veterány, kteří na karlovarské dráze nejednou zvítězili, dočkal prvního životního triumfuWinget s Pavlínou Filipovou. Na jeho štítě skončili osmiletí matadoři Taurus s favoritkou Lemesínou i stálý „karlovarský inventář“ Herbebois, jenž do Varů zavítal už podeváté.

 

Stollbert – dostih Architektů nabídl sólo nestárnoucího Hidden Flama. Do aktivního dění se vrátil po roce a půl a potvrdil, že ani v devíti letech nepatří do koňského důchodu.

 

Velký zájem mezi vytrvalci byl o Cenu Frey Consulting. Vítězství patřilo tmavému hnědákovi Kokinovi.

 

Tříkilometrový dostih Order Of Innocence, nejdelší z celého programu, v cílové rovince nabídl krásný souboj tří koní. Dlouho vedoucí Santin po boji o půl délky porazila Orphanta a na třetím místě dokončivší debutant Ararat naznačil slibnou kariéru.

 

Výsledky:

Cena města Karlovy Vary (V.kat., 1.600m): Winget (P.Filipová) – Taurus (ž.J.Verner) – Lemesína (ž.V.Janáček)

Stollbert – dostih Architektů (III.kat., 1.600m): Hidden Flame (ž.V.Janáček) – Kissi Sturm (ž.J.Pavlíček) – Stuhna (ž.J.Verner)

Visprion Cup (III.kat., 2.400m): Wanikoro (A.Subias) – Vědma (ž.J.Andrésová) – Tialine (am.L.Charvát)

Dostih Frey Consulting (IV.kat., 2.000m):Kokin (ž.V.Korečková) – Nee L´Amour (D.Dygrýn) – Fiomi (ž.V.Janáček)

Jarní cena wineBANK Frankfurt Rennen (II.kat., 2.000m):Blessed Kiss (žk.D.Liška) – Mandachal (ž.V.Janáček) – Forever Dry (ž.T.Lukášek)

Dostih Order Of Innocence (IV.kat., 3.000m): Orphanta (M.Hrouda) – Santin (ž.J.Verner) – Ararat (B.Ferhanov)

 

Původní članek

Poslední dubnovou sobotu se karlovarští dostihoví fanoušci dočkají nové sezóny. Do areálu se po roce opět sjedou dámy ve slušivých róbách a páni ve fracích. Sportovně-společenská událost, u veřejnosti velmi populární a hojně navštěvovaná, bude součástí jubilejního 10. Dne evropské šlechty. Příjemné dopoledne můžeme na závodišti strávit především díky hraběti Oronovi Michaelu Kalkertovi, který v největších tuzemských lázních před více než dvaceti lety uspořádal společenské setkání, z něhož se později stala tradice.

 

Kromě přehlídky dámských klobouků a dostihu šlechticů na dřevěných koních je pro návštěvníky v rámci doprovodného programu přichystaná zajímavá novinka. Pořadatelé pozvali k vystoupení Jezdecký spolek Dámy v sedle z Veltrus. Kdo si přivstane (pozor, začátek v 10 hodin!), vychutná si dostih amazonek v dámských sedlech i čtverylku z období 2. poloviny 19. století na motivy skladeb Johanna Strausse.

Dalším lákadlem bude účast dvou špičkových žokejů, kteří momentálně české barvy hájí daleko za hranicemi. Druhého nejúspěšnějšího žokeje naší historie, vícenásobného českého šampióna a pětinásobného španělského šampióna Václava Janáčka, a Tomáš Lukášek, kterému se výborně daří v Kataru.

Pro fanoušky, kteří nemohou do lázeňského města dojet osobně, máme příznivou zprávu. Sobotní dopoledne bude zajištěno on-line internetovým přenosem na Galopp TV (www.galopp-tv.cz).

Hlavním bodem programu bude Jarní cena (Frühjahrspreis) wineBANK Frankfurt Rennen (II.kat., 2.000m) přístupná tříletým koním. Při náhledu do zaplněné startovní listiny je zřejmé, že uvidíme plnokrevníky, kteří by měli během sezóny prokázat své kvality v nejvyšších sférách. Tedy v klasických dostizích. Osm sobotních účastníků je hlášených do Českého derby.

Loni se z triumfu radoval žokej Petr Foret. Letos využije důvěru trenéra Grega Wroblewskeho a vyhoupne se do sedla hnědáka Top One, dubnového vítěze z čtyřkového testu v Chuchli.

Vysokou třídu ukázal jako dvouletý Golden Alighieri (ž.M.Zatloukal). Po vítězství v dostihu III. kategorie ovládl i Simsonovu cenu a mezi nejlepšími by neměl v cíli rozhodně chybět.

Trenér A. Šavujev do dostihu posílá dva svěřence. Oba lze s ohledem na jejich nedávná dobrá umístění očekávat na předních místech. Motorsport (ž.M.Laube) obsadil ve vytrvaleckém dostihu III. kategorie 3. místo a Mobilization (ž.J.Chaloupka) po 2. místě ve čtyřkovém dostihu doběhl v trojkovém dostihu třetí.

Do boje o stotisícovou dotaci by měl zasáhnout čtvrtý z loňské Ceny zimního favorita Oriental Glory (ž.J.Palík).

Český chov zastupuje Siciliana (B.Ferhanov), která v minulé sezóně podávala velmi kvalitní a vyrovnané výkony. Ze čtyř startů obsadila jedno první a druhé místo a dvakrát skončila třetí.

Na francouzských drahách loni dvakrát umístěná Blessed Kiss (žk.D.Liška) se na české scéně představí poprvé.

Přítomnost žokejských šampiónů v sedlech koní obou trenérů Váňových zvyšuje jejich šance. Tomáš Váňa připravil pro T. Lukáška Mandachala, suverénního dubnového vítěze dostihu III. kategorie v Lysé nad Labem. Bělouše Forever Dry z centrály Josefa Váni povede V. Janáček.

S nárůstem formy by mohl do konečného pořadí promluvit polobratr trojnásobné karlovarské premiantky Dally Hit Irish Hit (ž.J.Verner) nebo Valentino Dancer, kterého povede jediná žena v poli Martina Havelková.

Největší neznámou bude debutující Seeking Bob (M.Hrouda).

 

VSTUP ZDARMA.

 

Sobotní program:

10.00   Dostih amazonek v dámském sedle

10.15   Cena města Karlovy Vary (V.kat., 1.600m)

10.45   Stollbert – dostih Architektů (III.kat., 1.600m)

11.15   Visprion Cup (III.kat., 2.400m)

11.25   dostih šlechticů na dřevěných koních

12.05   Dostih Frey Consulting (IV.kat., 2.000m)

12.15  Přehlídka a vyhodnocení klobouků

13.00   Jarní cena wineBANK Frankfurt Rennen (II.kat., 2.000m)

13.15 Dámská čtverylka

13.45 Dostih Order Of Innocence (IV.kat., 3.000m)

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.