Theophilos favoritem závěrečné kvalifikace

V tomto týdnu se konají poslední pardubické dostihy před mítinkem Velké pardubické. Zářijový mítink je rovněž dvoudenní, takže do Pardubic mohou diváci vyrazit už v pátek, kdy se odběhne čtveřice rovin a dvojice proutěnek. To hlavní ale tradičně přijde na řadu až v sobotu. Vrcholy programu včetně poslední kvalifikace na Velkou pardubickou jsou sice početně hůře obsazeny, nicméně v akci bude řada špičkových překážkářů.

Mezi ty bezpochyby patří předloňský vítěz Velké pardubické Theophilos (Bartoš), který je favoritem Velké ceny města Pardubic - EURO EQUUS - IV. kvalifikace na 131. Velkou pardubickou se Slavia pojišťovnou (NL, 5800 m). Svěřenec Josefa Váni se může pochlubit i jedním kvalifikačním vítězstvím, když loni vyhrál na začátek července odloženou první kvalifikaci. Letos splnil kvalifikační podmínky už v květnu. Skončil sice pátý, ale úvodní kvalifikace byla tou bezesporu nejlépe obsazenou a na své přemožitele mnoho neztrácel. Ze sobotní šestičlenné sestavy je navíc jediným koněm, který někdy kvalifikaci dokončil. Dva jeho soupeři se o to marně pokoušeli v srpnu a další tři čeká kvalifikační premiéra.

Zatímco Theophilos je v jedenácti letech nejstarším koněm v poli, tím nejmladším je jeho tréninkový kolega Mahe King (Velek). Šestiletý ryzák už jako čtyřletý naznačil velký krosový talent, ale poté jeho kariéru přibrzdily zdravotní problémy. Letos se tak vracel na dráhu po téměř dvouleté pauze, přesto už v červnu zvítězil ve dvojce. Minulou sezónu vynechal také Beau Rochelais (Liška). Comeback svěřence Tamary Křídlové ale zatím tak úspěšný není, když byl v srpnové kvalifikaci zadržen. Štěpánkou Myškou připravovaný Taste Of Rock (Myška) letos startoval pouze ve Francii, ale jeden pardubický kros už dokázal vyhrát. Loňský úspěch ovšem zaznamenal ve IV. kategorii a na výrazně kratší distanci.

Sestavu doplňuje dvojice slovenských hostů. Kaiserwalzer (Matuský) měl v srpnové kvalifikaci smůlu, když uklouzl při točení před Velkým vodním příkopem. Svěřenec Jaroslava Brečky každopádně loni skončil pátý v Ceně Labe a letos navzdory vysoké váze svedl vyrovnaný souboj se specialisty na krátké krosy v Červnové cross country Válečníka. Vypadá tak jako hlavní vyzyvatel dvojice „Váňovců“. Jeho tréninkový kolega Star (Složil) už sice přešel pár pardubických krosů, ale zatím je spíše specialistou na klasické steeplechase. To dokázal i v červnu, kdy ve Zlatém poháru nestačil pouze na suverénního Dusigrosze.

V sobotu se odběhne také trojice dostihů, které jsou primárně předzkouškami rámcových dostihů Velké pardubické, nicméně do nich míří i řada potenciálních účastníků samotné Velké pardubické. Na kurzu Ceny Labe se koná Cena Catering Melodie (II. kat., 5200 m).

Z jejích desíti účastníků jich polovina dokončila některou ze tří předešlých pardubických kvalifikací. Tři z nich se dokonce v kvalifikacích umístili do třetího místa. Casper (Vyhnálek) skončil třetí v květnu, přičemž v říjnu se pravděpodobně bude snažit vylepšit šestou příčku z loňské edice překážkového vrcholu. Ještě lepším umístěním z Velké pardubické se mohou pochlubit Mazhilis (Bartoš) a Stretton (Kocman), kteří v červnové kvalifikaci brali druhé a třetí místo.

Po stopách Ceny Vltavy vede kurz Ceny DENÍKU PRÁVO (II. kat., 4500 m). V ní se představí dvojice koní, kteří na loňském mítinku Velké pardubické zvítězili. Chelmsford (Bartoš) suverénně opanoval Cenu ČASCH pro čtyřleté krosaře. Letos nicméně svěřenec Josefa Váni ještě nevyběhl. Radkem Holčákem připravovaná Dajuka (Matuský) v říjnu ovládla Poplerův memoriál, tedy vrchol sezóny pro krátké krosaře. O její aktuální formě není pochyb, když po vítězství v Červnové cross country Válečníka lehce ovládla klisnám vyhrazenou Cenu Registany. Vůbec největší hvězdou sedmičlenné sestavy je ale loni ve Velké pardubické druhý Player (Novák). Svěřenec Lenky Kvapilové tento dostih předloni ovládl a loni v něm skončil po boji druhý. Letos se nicméně bude muset vyrovnat s vysokou váhou.

Cena Arnošta z Pardubic - podporovaná Dopravním podnikem města Pardubic, a.s. (II. kat., 3300 m) je sice určena především specialistům na krátké krosy, ale i na jejím startu bude kůň, který o pět týdnů později pravděpodobně zamíří do Velké pardubické. Tím není nikdo menší než její vítěz z roku 2017 No Time To Lose (Velek). Loni už se sice zdálo, že kariéra svěřence Josefa Váni směřuje ke konci, nicméně letos se hlasitě připomněl lehkým vítězstvím v nabité květnové kvalifikaci. Že dokáže zaběhnout i na takto krátké distanci, dokázal druhým místem loni v červenci. Tentokrát sice narazí na pouhou čtveřici soupeřů, ale všichni patří mezi „sprinterskou“ špičku. Chrystal Cross (Myška) a Mediciman (Čmiel) totiž obsadili druhé a třetí místo v Červnové cross country Válečníka. Tu v letech 2019 a 2020 ovládl Medic (Novák), který se před měsícem připomněl vítězstvím v trojkovém handicapu. Lad In (Složil) zase loni skončil druhý v Poplerově memoriálu.

Vrcholy pátečního programu je trojice dostihů III. kategorie. V rovinové Ceně Jezdectví (2800 m) se po čtyřměsíční pauze vrátí na dráhu loňská vítězka Ceny Masise a třetí z dubnového Memoriálu Rudolfa Deyla Giannina (Kratochvíl). Trenérka Helena Vocásková, jíž červnové páteční pardubické dostihu přinesly trojici vítězství, připravuje také Kmotra (Kratochvíl). Ten za Gianninou skončil v Ceně Masise druhý a letos skončil třetí ve Velké červnové ceně, tedy v tradiční předzkoušce Českého Derby. V něm ovšem nesupěl a v páteční Ceně společnosti Tipsport (3200 m) absolvuje premiéru nad proutěnými překážkami. Starším proutěnkářům je vyhrazena Cena Nadace pro rozvoj města Pardubic (3400 m), v níž vstoupí do sezóny loni druhý ve Zlatém poháru EŽ Praha a třetí ve Stříbrné trofeji Dragon (Vyhnálek).

Na závěr dodejme, že páteční program začíná v 15:00, zatímco v sobotu první dostih odstartuje ve 13:00. Pokud se na závodiště nedostanete osobně, to nejdůležitější ze sobotního programu nabídne přímý přenos na programu ČT sport.

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.