Třetí díl Crystal Cupu 2010 skončil triumfem koní trenéra Bolgera

Premiérový ročník mezinárodního seriálu cross country dostihů Crystal Cup 2010, který vznikl z iniciativy Dostihového spolku Pardubice a jehož součástí bude i říjnová 120. Velká pardubická České pojišťovny, má za sebou třetí dostih. Avon Ri Corporate & Leisure Resort Cross Country Chase for the La Touche Cup se běžel ve čtvrtek v irském Punchestownu. Dokonale ho ovládli koně domácího trenéra Endy Bolgera. Obsadili první dvě příčky konečného pořadí.

Crystal Cup

 

Zvítězil jedenáctiletý valach L´Ami s Johnem Thomasem McNamarou, jenž vyhrál tento dostih už popáté v kariéře. Druhý skončil o rok mladší Freneys Well s Ninou Carberry. Majitelem obou koní je John P. McManus a připravuje je Enda Bolger, nejúspěšnější trenér v cross country za kanálem La Manche. Jeho svěřenci La Touche Cupu vládnou od roku 1997, vybojovali už dvanácté vítězství. Jejich hegemonii narušil pouze triumf Oh Jackie v roce 2008.


„Vítězství koní od trenéra Bolgera pro mě není žádným překvapením. Před startem jsem je považoval za hlavní favority,“ pronesl Miroslav Petráň, předseda představenstva Dostihového spolku a druhý muž Crystal Cupu.


Na start cross country na 6800 metrů pro pětileté a starší koně s celkovou dotací 30 tisíc eur se postavilo sedmnáct účastníků. Nakonec mezi nimi scházel překvapivý vítěz březnového krosu v Cheltenhamu A New Story a také favorizovaný Garde Champetre, další z Bolgerových svěřenců. Ten však do dostihu poslal své další tři koně v čele s L´Amim, druhým z březnového cheltenhamského krosu. A právě on splnil roli favorita.


„L´Ami nebýval tak dobrý v největších dostizích, často končil druhý. Jsem moc rád, že se mu konečně povedlo vyhrát. Dneska mě potěšil,“ uvedl Enda Bolger pro server www.irishracing.com. „Pan McManus nám stále dodává dobré koně, kterým se daří plnit očekávání. Musím říct, víc pomáhají oni mně než já jim,“ dodal úspěšný trenér.


Výsledky La Touche Cupu nic nezměnily na vedoucích příčkách průběžného pořadí. Nadále mu vévodí Francouzy. Mezi trenéry i mezi majiteli vede Jerome Follain. V kategorii jezdců se o první místo dělí David Cottin a Anthony Thierry. A mezi koňmi je zatím nejúspěšnější Oké Prince.


Ovšem na dalších místech už došlo ke změnám. Enda Bolger se díky jedenáctibodovému zisku vyhoupl na stříbrný stupínek mezi trenéry. Stejně úspěšný John P. McManus je druhý mezi majiteli. John Thomas McNamara skočil na třetí příčku mezi jezdci. A vítězný L´Ami se nyní dělí o druhou příčku s Malberauxem v klasifikaci koní.


Crystal Cup 2010 bude pokračovat znovu ve Francii, kde se už uskutečnily první dva díly v Pau a ve Fontainebleau. Na koně a jezdce čeká nejdelší dostih v programu poháru. Na závodišti v Lion d´Angers se poběží Prix Anjou-Loire Challenge, cross country na 7300 metrů s celkovou dotací 112 tisíc eur. Uskuteční se 13. května.

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.