Třetí kvalifikace na 122. Velkou pardubickou ČP

Již tuto sobotu odstartuje v pořadí třetí kvalifikace na 122. Velkou pardubickou s Českou pojišťovnou, do které se letos přihlásila téměř šedesátka koní z domácích i zahraničních stájí. Atraktivní podívanou pro diváky a jistě napínavý dostih tentokrát doprovodí i bohatý doprovodný program – Velká pardubická rodinná pouť.

20. 8. 18 HOD: Vloženy odkaz na fotogalerii.

Aktualizace 19. 8. 12 HOD: Neuvěřitelný Trezor ovládl další kvalifikaci

Osmiletý hnědák TREZOR s žokejem Liamem Treadwellem v tropickém počasí opět ovládli Pardubice. Po triumfu v květnové kvalifikaci se mohla tato dvojice radovat i ve III. kvalifikaci na 122. Velkou pardubickou s Českou pojišťovnou. Dostih na 5800 metrů dokončili v čase 07:25.18 s výrokem lehce a nechali za sebou početné startovní  pole plné favoritů.

Do dostihu odstartovalo celkem sedmnáct koní, čtyři z nich trenéra Josefa Váni. Ten do dostihu přihlásil i dvojnásobnou vítězku Velké pardubické a držitelku nejrychlejšího času tohoto dostihu SIXTEEN. Tato bílá královna krosových steeplerů, jak je někdy nazývána, se dlouhou dobu držela v čele startovního pole. Nejstarší účastnice kvalifikačního dostihu, v sedle s žokejem Josefem Bartošem, ale nakonec doběhla na sedmém místě. Na vítězného Trezora ztrácela 11 vteřin. Trezor je osmiletý tmavý hnědý valach ze stáje Epicos, z chovu SK Moszna.
„Dnešní dostih jsem si velmi užíval a mám ohromnou radost, že se nám podařilo znovu vyhrát. Bylo to těžké, ale úžasné,“ komentoval své pocity po dostihu vítězný Liam Treadwell. „Jsem strašně ráda, opravdu moc, že to Trezor dokázal. Věděla jsem, že je na tom dobře, ale až v takový úspěch jsem nedoufala. Je to satisfakce pro celou naši maštal, ale zase na druhou se už teď bojím, aby byl Trezor v budoucnu zdravý. Teď bude odpočívat, pak tvrdě trénovat a pak – pokud bude v pořádku – náš čeká už „jen“ Velká,“ doplnila Liamova slova trenérka Trezora Hana Kabelková.
Do cíle jako druhý doběhl další velký favorit dostihu sedmiletý KLAUS(POL), který se do Velké pardubické kvalifikoval už v červnu čtvrtým místem v dostihu. Do jeho sedla se vrátil osvědčený žokej Jaroslav Myška. Třetí došla desetiletá hnědka ORPHEE DES BLINS(FR) v sedle s žokejem Dušanem Andrésem. Pro čtvrtého ASPIRANTa to byl první dostih sezony, ale společně s Ondřejem Velkem jej zvládli na výbornou. Pátý cílem prošel šestiletý HIPO JAPE s žokejem Jiřím Kouskem.
Dalšími účastníky, kteří dostih dokončili, jsou UNIVERSE OF GRACIE(GER), READY FOR SMILE a CABERNET. Naopak nedokončili NIKASKA, SORBETIERE(FR), IMÁGO, NIGHT KING(AUT), GRILIAS, BREMEN PLAN(POL) a LE JACKPOT(FR).
Nejvíce koní v startovním poli, celkem čtyři, měl trenér Josef Váňa, trenéři Radek Holčák, Stanislav Popelka a také trenérka Zdena Havlíčková postavili každý po dvou svých svěřencích.


Napínavé a dramatické byly ale i další rámcové dostihy.
Zahajovacím dostihem Slovenského dne - DNE REGIONŮ byla Cena firmy Šaravec a Ruč spol. s r.o., proutěné překážky, III. kategorie, na 3200 m vypsaná pro tříleté koně. Stylem start – cíl zvítězil hnědý valach LOKING trenérky Štěpánky Sedláčkové, v sedle s žokejem Jaroslavem Myškou. Favorizovaná PAULLINKA po pádu nedokončila a tak Lokinga do cíle doprovodili hnědák SIXTYSEVEN trenéra Josefa Váni v sedle s Josefem Bartošem a ryzák TORRES trenérky Petry Jirátové, v sedle s Janem Derychem. LOKING a SIXTYSEVEN se představili



v červenci v Kolesách, kde dokončili druhý, resp. třetí. SIXTYSEVEN je bratrem vítězky Velké pardubické SIXTEEN, ovšem v jiné barvě. Dokončili ještě VIVIENNE OF GRACIE(GB), VARSAVIANA(POL), DANGEROUS IVAN(POL) a KATCHABA(USA). Zadrženi byli HEBAN(POL) a MR LOUISE.

Druhý dostih dne, Cena ZOO Dvůr Králové nad Labem, byla vypsaná pro čtyřleté koně jako steeplechase cross country IV. kategorie na 4000 metrů. Na startu bylo připraveno 11 koní, favority měli být HANDSOME JACK, HEGNUS a AGE OF LOVE. Nakonec po tuhém boji ale zvítězil OHIO trenéra Jana Blechy s jezdcem Josefem Sovkou, následován HEGNUSem trenéra Čestmíra Olehly v sedle s žokejem Jaroslavem Myškou a tmavým hnědým valachem SALUTI(POL) trenéra Stanislava Popelky, který měl v sedle žokeje Jana Korpase. Dále dokončili HANDSOME JACK(IRE), STROMBOLI, AGE OF LOVE(POL), NEBRIUS(POL), JAM TAKI(POL), BÁDEN a JOSARIAN(POL). Nedokončil CHIEFTAN(GB).

Kuriozně skončil třetí dostih – Cena pardubického deníku vypsaná pro pětileté a starší koně. Na start steeplechase cross country IV. kategorie na 3400 metrů se postavilo osm koní a přestože cílem proběhli čtyři z nich, cenu si neodnesl nikdo. Pro nedodržení kurzu byli totiž diskvalifikováni. Neoficiální pořadí bylo LOVELY, BALERÍNA, RARE DELIGHT(IRE) a CONCORT(GER).  

Vítěz Ceny vinařského půlmaratonu a turismu v Pardubicích, steeplechase cross country IV. kategorie na 4500 metrů pro pětileté a starší koně byl dekorován bronzovou atletkou z olympiády v Londýně. Zuzana Hejnová ocenila sedmiletého hnědého valacha KASIMa v tréninku Přemka Kejzlara, vítězným jezdcem byl žokej Marcel Novák. S výrokem zadrženě porazil druhého šestiletého ryzáka RENARD ARGENTÉ trenéra Františka Zobala v sedle s jezdcem Liborem Šimůnkem a třetího sedmiletého tmavého hnědého valacha SAURONa trenéra a zároveň jezdce Martina Lišky. Dále dokončili STEVERO, VALIANT(GER), HEMAGÉ a HEATHER.

Do pátého dostihu dne, Ceny CHOVSERVIS a.s. Hradec Králové, nastoupilo deset koní. V steeplechase cross country III. kategorie na 3900 metrů pro čtyř a pětileté klisny zvítězila favorizovaná SORTINA v tréninku Jaroslava Votavy v sedle s žokejem Marcelem Novákem. Bělka SORTINA tento dostih vyhrála už vloni a nyní jen potvrdila, že je nadějnou steeplerkou. Druhá došla LOIRE, hnědka v tréninku Pavla Složila v sedle se Zdeňkem Bodlákem, třetí skončila hnědka RYANA trenérky Jany Junkové v sedle s Petrem Tůmou. Dcera slavné Registany REGINE(GER*) doběhla pátá, před ní ještě QUANTERA(GER). Pak už dokončila jen CREDITKA, nedokončili EMOTIONAL, POWER EVA(GER), GALANTERY(FR) a SUN BELINA(POL).

Cena společnosti IREL byla steeplechase cross country I. kategorie na 5200 metrů, vypsaná pro pětileté a starší koně. S výrokem BOJ  zvítězil sedmiletý hnědý valach NIKAS, který se již v květnu kvalifikoval na 122. Velkou pardubickou s Českou pojišťovnou. Tentokrát měl v sedle jezdce Petra Tůmu. Jak prozradil při dekorování trenér Stanislav Popelka, bude se nyní s Nikasem plně soustředit na přípravu na Velkou pardubickou. Porazil osmiletého hnědého valacha KYSHANTY(GB), který patřil k favoritům. Svěřenec Františka Zobala měl v sedle Libora Šimůnka. Třetí dokončili sedmiletý hnědý valach AMARAGON s jezdcem Františkem Kovačíkem, v tréninku Pavla Odložila. Původně čtvrtá osmiletá bělka SEŠLOST s žokejem Josefem Bartošem byla diskvalifikována za nedodržení kurzu. Na čtvrtou příčku se tak posunula šestiletá ryzka CENNÁ PANENKA trenéra Radima Bodláka v sedle se Zdeňkem Bodlákem. Pátý došel šestiletý ryzák GLEAM(POL*) s žokejem Jaroslavem Myškou. Další startující WYONA(GER), CHERWICK a KINDLY BOY nedokončili.

Osmým dostihem dne byla Cena hejtmana Pardubického kraje, steeplechase cross country III. kategorie na 4200 metrů, byla podporována firmou Karel Hainz. V dostihu vypsaném pro čtyřleté a starší koně zvítězil sedmiletý hnědý valach ARABIAN GEM(IRE) v sedle s žokejem Jaroslavem Myškou s výrokem lehce, v tréninku Josefa Váni. Druhý doběhl šestiletý tmavě hnědý valach NIKAN trenéra a jezdce Františka Kovačíka, třetí se umístili pětiletý ZARIF(IRE) trenéra Josefa Váni s žokejem Josefem Bartošem. Dostih dokončili ještě PEINTRE ABSTRAIT(IRE), SHERARDO, EFEZJA(POL) a ČMAŇA.

Závěrečným dostihem byla steeplechase III. kategorie na 3900 metrů vypsaná pro čtyřleté a starší koně. Věnována byla jednomu z nejlepších a nejúspěšnějších překážkových koní celé  historie českého turfu – Royal Mouginsovi. Cena Royal Mouginse byla podpořena primátorkou města Pardubic. Do dostihu odstartovalo deset koní. Zvítězil jeden z favoritů, sedmiletý hnědý valach FRASINI(GB) trenéra Vladimíra Vinklárka v sedle s žokejem Marcelem Novákem. Druhý doběhl TARO(POL) z tréninkové stáje Josefa Váni s žokejem Josefem Bartošem, třetí šestiletý ryzí valach SPIKE trenéra a jezdce Františka Kovačíka. Dále dokončili BAMBINA(POL), SAPFÓ a SMOKER(POL).

Podle počtu vítězství si z žokejů si v rámci Slovenského dne – DNE REGIONŮ nejlépe vedl Marcel Novák, který zvítězil ve třech dostizích, Jaroslav Myška a Josef Sovka to dokázali dvakrát.

Další dostihový Francouzský den – DEN EVROPY, jehož součástí je poslední kvalifikace na 122. Velkou pardubickou s Českou pojišťovnou, se koná 15. září 2012.

Vzpomínka na ROYAL MOUGINSE

Součástí programu dostihového Slovenského dne – DNE REGIONŮ byl i dostih věnovaný jednomu z nejlepších a nejúspěšnějších překážkových koní v historii českého turfu. Royal Mougins byl úspěšný na závodní dráze v České republice i v zahraničí. Jeho kariéru, a bohužel i život, však ukončilo zranění na dostihové dráze v Meranu.

Tmavý hnědý valach Royal Mougins ze stáje doktora Charváta se narodil 25. ledna 2002 v Anglii. Již jako dvouletý naznačil dobrou výkonnost, když se při pěti startech na britských ostrovech čtyřikrát umístil. U nás začal běhat, připravovaný ve Velkých Karlovicích trenérem Františkem Holčákem, jako tříletý a vedl si velice dobře. Patřil do špičky svého ročníku a získal několik cenných umístění. V Českém derby byl šestý, ve Slovenském čtvrtý, v klasickém chuchelském St.Leger se umístil pátý, ve slovenské obdobě dostihu třetí, v Pardubickém St.Leger druhý, na Breeders Cupu v rakouském Ebreichsdorfu čtvrtý a v Ceně prezidenta republiky druhý. Jako čtyřletý začal běhat překážkové dostihy. Toho roku startoval celkem pětkrát, kromě jediného startu na bratislavské dráze vždy v Itálii. První dostih po pádu nedokončil, ale potom čtyřikrát zvítězil, nejcennějšími úspěchy byla dvě vítězství v dostizích kategorie Gd-3, nejprve v Meranu a potom na dráze v Milanu. Skvěle si vedl na jihu Evropy i v dalších letech, kde dominoval v dostizích „Siepi“, které mají u nás statut dostihů přes proutěné překážky, čtyřikrát zvítězil v dostizích nejvyšší kategorie Gd-1 a několikrát se v takových i umístil.
Na pardubické dráze je čtyřnásobným vítězem Zlatého poháru a stejného počtu prvenství získal i v podzimní Ceně Paramo. V překážkových dostizích startoval celkem 32x a 21x zvítězil, na výhrách získal 11.210.240 Kč v překážkových dostizích a 584.325 Kč v rovinových. V loňském roce opustil své oblíbené a úspěšné „Siepi“ a zkoušel štěstí ve steeplechase. Začátkem května v Meranu dostih po pádu nedokončil a podobně dopadl i koncem téhož měsíce na stejné dráze. Bohužel se vážně zranil a musel být utracen.
Takto nešťastně skončila dostihová kariéra a život jednoho z nejlepších a nejúspěšnějších překážkových koní celé historie našeho turfu.

Autor textu o Royal Mouginsovi: Milan Tůma

Dostihový Den regionů byl plný zábavy, módy a soutěží

Dostihový mítink Slovenský den – DEN REGIONŮ byl  nejen ve znamení kvalifikace na 122. Velkou pardubickou s Českou pojišťovnou, ale byl bohatý také ve své společenské části. Součástí dne byla totiž i Velká pardubická rodinná pouť s programem pro děti a dospělé. Nechyběla ale ani módní přehlídka večerních šatů a klobouků. A své fanoušky tu našla i bronzová olympionička Zuzana Hejnová.

Bronzová medailistka z londýnské olympiády v běhu na 400 metrů překážek dekorovala vítěze čtvrtého dostihu dne – Ceny vinařského půlmaratonu a cestovního ruchu Pardubice. V tomto dostihu zvítězil sedmiletý Kasim, reprezentující Stáj Kejlzar. Gratulace Zuzany Hejnové patřila také žokeji Marcelu Novákovi, pro kterého to bylo první ze tří vítězství tohoto dne. „Jsem v absolutním v tranzu, když vidím v jaké rychlosti ty koně přeskakují překážky! Na dostihy chodívám, ale tady jsem naprosto nadšená a do budoucna budu na dostihy určitě chodit častěji,“ prohlásila Zuzana Hejnová.

V prostorách Dostihového klubu byla zahájena výstava fotografií Petra Kleinera. Jeho černobílé snímky zachycují příběhy ze zákulisí dostihů a jak sám Kleiner při vernisáži prozradil, musel na inspiraci čekat. „Jeden čas jsem měl pocit, že tu nevidím nic inspirujícího. Pak jsem se ale za čas vrátil a objevil atmosféru tohoto prostředí, která mě ovlivnila,“ řekl Petr Kleiner. Výstava jeho fotografií je první vlaštovkou v takových počinech. „Chceme společně s Dostihovým klubem oživit společenskou část dostihů a pořádat krátkodobé i dlouhodobější výstavy,“ komentovala důvody výstavy ředitelka Dostihového spolku Hana Jeníková. Její slova potvrdil i prezident Dostihového klubu Jiří Skalický.

Nádhernou podívanou byla módní přehlídka modelů návrhářek Dominiky a Jaroslavy Sedláčkových spojená s přehlídkou klobouků a kožešinových doplňků. Přehlídku oživily známé tváře – moderátorka Nikol Moravcová a II. česká vicemiss roku 2005 Michaela Štoudková. Zpěvem módní přehlídku doplnila Kateřina Mátlová. „Šaty i klobouky, které k dostihům určitě patří,  jsou nádherné. Přijely jsme sice na dostihy, ale za takovéto oživení programu jsme vděčné,“  chválily si přehlídku Jana a Zdenka, dámy, které do Pardubic přijely až z Liberce.

Záštitu nad dostihovým DNEM REGIONŮ přijali ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský, předseda Rady Asociace krajů ČR a zároveň hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek a hejtman Pardubického kraje Radko Martínek.  

Součástí dostihového dne byla i Velká pardubická rodinná pouť s programem pro rodiče a jejich děti. Součástí byly autogramiády pardubických a královéhradeckých sportovců, vystoupení kouzelníka či žongléra, pouťové atrakce, ale také projížďky na koních či výtvarné soutěže. Dospělí mohli ochutnat klasická i ochucená piva a hlasovat o tom nejlepším výrobku. Soutěžilo se také o zájezd. To vše v rámci premiérové Velké pardubické rodinné pouti, nad kterou převzala záštitu primátorka města Štěpánka Fraňková.

Aktualizace 16. 8. 13 HOD: Možnosti parkování při Velké pardubické rodinné pouti.

V sobotu 18. srpna se kromě III. kvalifikace na 122. Velkou pardubickou s Českou pojišťovnou koná na závodišti v Pardubicích také Velká pardubická rodinná pouť s bohatým programem doplněná i o rodeo soutěže. Protože se předpokládá velký zájem diváků, připravilo závodiště několik parkovacích ploch.

„Jde nám především o pohodlí návštěvníků a také o bezproblémový průběh akce. Proto jsme nad rámec tradičních parkovacích míst na závodišti a u sjezdu z mostu u PARAMA domluvili několik dalších parkovacích ploch,“ řekla ředitelka závodiště Hana Jeníková.

Parkovat je možné na Dukle v ulici Teplého u Penny marketu, dále lze využít plochy u marketu Lidl, stejně jako u hypermarketu Albert nedaleko pardubického hlavního nádraží. Z těchto vzdálenějších míst se lze na závodiště pohodlně dopravit městskou hromadnou dopravou či využít pravidelných vlakových spojů Českých drah.

Velká pardubická rodinná pouť začíná v 9:00 hod. farmářskými trhy, následovat bude kulturní program pro rodiny a série zábavných soutěží pro děti. Součástí programu je také pivní festival s ochutnávkou piv a soutěž o zájezd.

Rodeo soutěže začínají v 10:00 hod., slavnostní nástup účastníků je plánován na 13:00 hod. Dostihy pak startují ve 14:00 hod., hlavní kvalifikační dostih v 17:35 hod.

Aktualizace 15. 8. 11 HOD:

Jarní teplé počasí bez dešťových srážek a tomu odpovídající stav dráhy mají na svědomí, že někteří se na dráze letos objeví poprvé. Je mezi nimi i několik favoritů, kteří by se měli ucházet o nejvyšší příčky ve výsledkové listině. Jsou to ASPIRANT (Velek), BREMEN PLAN (ž.Stromský), MANDARINO (ž.Kašný) a SIXTEEN (ž.Bartoš), které jsme naposledy viděli při loňské Velké pardubické, kde si nejlépe vedla poslední jmenovaná, bílá královna našich krosových steeplerů, když byla druhá a dlouho se zdálo, že jí prvenství již neunikne. Nakonec  byla předstižena Tiumenem. S celou čtveřicí je třeba počítat, všem jde také o splnění kvalifikace, aby se mohli v klidu připravovat na podzimní vrchol. Splněno mají pouze TREZOR (ž.Treadwell), který vyhrál impozantním stylem květnovou Velkou cenu města Pardubice, KLAUS (ž.Myška), který byl čtvrtý v červnovém Memoriálu majora Miloše Svobody a NIKASKA (Kovačík), v květnové edici šestá. TREZOR bude mít v sedle opět anglického žokeje Liama Treadwella, vítěze Velké národní v Liverpoolu.

Kvalifikaci zatím splnilo patnáct koní z domácích stájí, k úspěchu je potřeba absolvovat celý dostih bez pádu a vybočení.

Velmi dobré obsazení mají rámcové dostihy. Do dostihu II. kategorie byl přihlášen i trojnásobný vítěz Velké pardubické TIUMEN, ale nebyl oznámen jako startující a tak jej tentokrát ještě neuvidíme. I tak má dostih zajímavé obsazení.

Zajímavá bude i cross country pro mladé čtyřleté a pětileté klisny, favority zde budou SORTINA, na jaře suverénní RYANA, dcera slavné Registany REGINE a nadějná POWER EVA.

V dostihu přes proutěné překážky pro tříleté koně poběží i dvojice koní z Polska, v dalších dostizích uvidíme i několik výborných slovenských překážkářů.

Původní článek:

Dostihový program
Program Slovenského dne – DNE REGIONŮ, nad kterým převzali záštitu hned tři osobnosti české politické scény – ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský, předseda Asociace krajů České republiky Michal Hašek a hejtman Pardubického kraje Radko Martínek – začíná ve 14:00 hod. Tradičně je připraveno devět dostihů, z nichž hlavním dostihem bude III. kvalifikace na 122. Velkou pardubickou s Českou pojišťovnou. Předchozí dva kvalifikační dostihy nabídly vzrušující podívanou dokonce za účasti anglických žokejů a vítězů legendárních dostihů v Liverpoolu a Cheltenhamu a tak se i tentokrát očekává atraktivní podívaná.


Velká pardubická rodinná pouť
Na závodišti však program začne už v ranních hodinách, kdy se brány otevřou pro Farmářské trhy. Po celý den, až do večerních hodin, se pak budou moci návštěvníci bavit na „Velké pardubické rodinné pouti“. Jak už název napovídá, program je připraven pro rodiny s dětmi a tak nebudou chybět nejen kulturní a další vystoupení, ale také soutěže a zábava pro malé i velké. Součástí programu bude např. vystoupení kouzelníka, dětské divadlo, ukázky agility, projížďky kočárem a na ponících, prezentace ZOO ve Dvoře Králové nad Labem, autogramiády pardubických hokejistů a královéhradeckých fotbalistů, módní přehlídka návrhářky Dominiky Sedláčkové atd. Pro dámy je připraven i wellnes stan, pro pány miniautosalon. A bude se soutěžit také o zájezd! Zajímavým zpestřením bude Pivní festival, kde své produkty bude prezentovat necelá desítka pivovarů. K ochutnání budou piva klasická i nealko či dokonce tzv. pivní speciály, tedy piva ochucená.
Záštitu nad Velkou pardubickou rodinnou poutí převzala primátorka města Pardubice Štěpánka Fraňková.


Rodeo
Třetí částí programu budou rodeo soutěže. Pardubice jsou totiž další zastávkou pro Prorodeo Tour 2012. Kovbojské soutěže budou pokračovat ještě v neděli.


Akce se koná v sobotu 18. srpna 2012 na dostihovém závodišti v Pardubicích od 9:00 do 20:00 hod. Divákům budou k dispozici kryté tribuny, děti do 15 let mají vstup zdarma – stejně jako senioři nad 65 let. K dispozici je také dětský koutek.

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.