První kvalifikace na 122. VP ČP

Čtyřdílný seriál tuzemských kvalifikačních dostihů pro říjnovou 122. Velkou pardubickou České pojišťovny bude zahájen v sobotu 26. května. V rámci „Ruského dne – Dne dopravy a stavitelství“ se poběží Velká cena města Pardubice, steeplechase cross country na 5800 metrů o celkovou dotaci 200 000 Kč.

Aktualizace 27. 5. 14 HOD:

Prvnímu kvalifikačnímu dostihu na 122. Velkou pardubickou s Českou pojišťovnou – XX. ročníku Velké ceny města Pardubice – dominoval anglický jezdec Liam Treadwell. Vítěz legendárního liverpoolského dostihu dovedl do cíle kvalifikace osmiletého valacha Trezora.

Šestadvacetiletý Liam Treadwell přiletěl do České republiky teprve v pátek, ale od sobotního rána již zblízka poznával pardubickou dráhu. „Jsem trochu napnutý, ale už jsem se s Trezorem setkal a šeptal mu do ucha, že spolu budeme kamarádi,“ prozradil před startem dostihu Treadwell, který v Liverpoolu zvítězil v roce 2009 s devítiletým Mon Momem v neuvěřitelném kurzu 100:1.

Trezor se držel v čele startovního pole po většinu dostihu na 5800 metrů, na čele se střídal především s Tomisem (ž. Bohuslav Mátl), kterého nakonec v těsném souboji v cílové rovině porazil Waldemoso s žokejem Dušanem Andrésem. Waldemoso byl jedním z největších favoritů tohoto dostihu, před rokem byl druhý za Baggiem a ve 121. Velké pardubické České pojišťovny vybojoval třetí místo za Sixteen a Tiumenem. Pětici nejúspěšnějších v 1. letošním kvalifikačním dostihu doplnila šestiletá ryzka Wyona s Michalem Kubíkem a Soros s žokejem Josefem Váňou ml. „Trezor je brilantní skokan, podal úžasný výkon,“ chválil svého koně Treadwell, který nijak neskrýval svou radost z vítězství v Pardubicích. Byla to Treadwellova premiéra nejen na východě Čech, ale v České republice vůbec. „Brečela jsem, když vbíhali do cíle,“ přiznala trenérka Trezora Hana Kabelková. „Liam přijel díky Laco Kubištovi, našemu kováři a bývalému trenérovi, a musím mu poděkovat za zprostředkování kontaktu s Liamem,“ dodala Kabelková. Nechce nyní nic plánovat, ale je možné, že Treadwell pojede Trezora i při 122. Velké pardubické s Českou pojišťovnou.

Kromě kvalifikačního dostihu bylo na programu dostihového dne dalších 8 dostihů. Protože byl tento dostihový mítink zaměřen na téma dopravy a stavitelství, byly dostihy podporovány společnostmi z tohoto oboru.

Úvodní dostih – Cena společnosti AUTO IN s.r.o., proutěné překážky na 2800 metrů pro tříleté koně, patřila hnědému valachovi jménem Zeus s žokejem Radkem Havelkou. Zeus je bratrem skvělých překážkářů Zulejky, Zugora a na Slovensku běhající Zagroškudly. Druhý došel tmavý hnědák Nadal s jezdcem Josefem Sovkou, třetí pak hnědka Gobe v sedle s Jakubem Kocmanem. Čtvrté místo vybojoval hnědý valach Lord Jagmin s žokejem Markem Stromským, pátý byl další z favoritů dostihu hnědák Roony s Michalem Kubíkem v sedle.

Cena společnosti INGBAU CZ, steeplechase cross country na 4000 m pro čtyřleté koně, má zajímavého vítěze. Stal se jím hnědák s vtipným jménem Moula, v sedle s žokejem Marcelem Novákem. Hnědý valach Cux se Zdeňkem Bodlákem došli druzí, třetí pak tmavý hnědý valach Saluti, dvojnásobný vítěz v proutkách ve Varšavě, s žokejem Janem Korpasem. První pětku doplnili Damian s Janem Derychem a Park Muir s Petrem Tůmou.

Pro pětileté a starší koně byla vypsána Cena společnosti COLOR CAR s.r.o. Svou kandidaturu na vítězství potvrdil osmiletý hnědý valach Sagwan s Petrem Tůmou v sedle, následovaný šestiletou ryzkou Cennou Panenkou se Zdeňkem Bodlákem. Cenná Panenka byla předloni dvakrát první, před rokem v Pardubicích druhá, ale jinak se příliš nedařilo. Třetí došla sedmiletá hnědka Talina s Janem Derychem, čtvrtý šestiletý Perfekt Mate s Vladimírem Vernerem a pátý pětiletý Pavlicek s jezdem Ondřejem Velkem.

Čtvrtým dostihem dne byla Cena Jana Kašpara podporovaná mezinárodním letištěm Pardubice, která byla vypsána jako steeplechase cross country na 3400 metrů pro čtyř a pětileté klisny. Vítězné hnědce Ryaně s jezdem Petrem Tůmou předávala ocenění praneteř českého aviatika Jana Kašpara paní Eva Perrová. Druhá doběhla ryzka Centuria s jezdcem Vladimírem Vernerem a třetí Poběda v sedle s žokejem Bohuslavem Mátlem. Poběda patřila k nejzkušenějším klisnám v dostihu. Čtvrté místo patří tmavé hnědce Katribě a žokeji Dušanu Andrésovi a páté hnědce Loire s Ivanem Sieglem v sedle.

Devátý ročník Ceny Správy a údržby silnic Pardubického kraje na 4500 metrů pro pětileté a starší koně byl možná trochu překvapením. Zvítězil šestiletý Hipo Jape, který ale s pardubickou crossovou dráhou neměl dosud žádné zkušenosti, s žokejem Jiřím Kouskem. Druhý doběhl devítiletý Karlsbad s žokejem Marcelem Novákem, který vloni překvapil druhým místem v zářijové kvalifikaci, kde za sebou nechal dokonce i několikanásobnou vítězku Velké Sixteen. Třetí místo patří šestiletému King of Gracie s žokejem Janem Faltejskem, čtvrtý byl sedmiletý Sheron s Ondřejem Velkem a pátý desetiletý Baccarat s žokejem Janem Korpasem.

Šestým dostihem dne byla Velká cena města Pardubice – 1. kvalifikační dostih na 122. Velkou pardubickou s Českou pojišťovnou, po které následovala Cena Univerzity Pardubice. Dostih na 3700 metrů pro pětileté a starší koně měl vítězku – ženu. Stala se jí Barbora Málková v sedle šestitelého Weismüllera. Druhé místo patří šestiletému Mr. Millionairemu s žokejem Markem Stromským a třetí devítiletému Gecossovi s Jánem Machem. Čtvrtý došel Ready for Smile, šestiletý hnědák s jezdem Michalem Kubíkem. Další koně dostih nedokončili.

V Ceně ministerstva dopravy startovalo deset koní starších pěti let. Nejzkušenější, devítiletý Božetěch v sedle s Martinem Liškou potvrdil své kvality a zvítězil. Bílý šestiletý valach Neverland s žokejem Josefem Váňou ml. byli druzí, následoval šestiletý Inkvisitor s Ondřejem Velkem. Pětiletý Narrow se Zdeňkem Bodlákem došli čtvrtí, sedmiletý Korektor s žákem Michalem Maksou pátí.

Posledním dostihem dne byla Cena Jana Pernera, steeplechase III. kategorie na 3900 metrů pro pětileté a starší koně. „Řecké slunce“, tedy devítiletý ryzák Greek Sun v sedle s Vladimírem Vernerem dokázali zvítězit. Druhý došel pětiletý Wild Danger s žokejem Josefem Váňou ml., třetí pak šestiletý Hugo Kub se Zdeňkem Řezáčem. Devítiletý Taminos Love s žokejem Dušanem Andrésem byli čtvrtí, šestiletý Gemanus s Petrem Tůmou pátí.

Další dostihový den se v Pardubicích koná v sobotu 16. června, kdy je na programu Zlatý pohár – Den pro životního prostředí. Další kvalifikace pak odstartuje 30. června v rámci Polského dne / Školského dne.

26. 5. 16:20 HOD: V první kvalifikaci na VP zvítězila velmi lehce právě dvojice Trezor a Liam Treadwell. Druhý byl Valldemoso a třetí Tomis.

14 HOD: Dotace VP se zvýší z 4,5 na 4,8 mil, což vyplynulo z jednání mezi městem, ČP a DS. Hlavní partner dostihu ČP nově získá zastoupení ve statutárních orgánech pořádající společnosti Dostihový spolek Pardubice. Česká pojišťovna delegovala do představenstva Dostihového spolku šéfa společnosti Bestsport Richarda Benýška a do dozorčí rady Iva Köhlera, majitele trojnásobného vítěze Velké pardubické Tiumena. Změny má potvrdit valná hromada v červnu.

Aktualizace 23. 5. 11 HOD: Na startu kvalifikačního dostihu se objeví vítěz Velké národní z roku 2009 Liam Treadwell a to v sedle Trezora!

VIZITKY STARTUJÍCÍCH KONÍ V I. KVALIFIKACI

BELMONT (POL) – v roce 2008 dokázal v Itálii vyhrát velký dostih kategorie Gd-3 a získal zde i několik dalších cenných umístění. V loňském roce se specializoval na Pardubice a z pěti startů třikrát zvítězil a dvakrát se umístil, naposledy byl druhý v Ceně Labe za vítězným Nikasem.


FLAMBION (SLO) – v loňském roce se zařadil mezi absolutní špičku našich steeplerů. Specializoval se na Pardubice, ale o prázdninách byl třetí ve Světlé Hoře za Baggiem a Valldemosem a koncem srpna vyhrál v Bratislavě Velkou starohájskou steeplechase. V Pardubicích se loni na jaře dvakrát umístil, byl třetí v červnové kvalifikaci za Calandem a Chenonceau, srpnovou kvalifikaci nedokončil a ve Velké pardubické překvapil pěkným výkonem a čtvrtým místem.


HAMILLPOND – v roce 2008 při jediném startu ve steeplechase v Kolesách zvítězil. Potom dva roky neběhal. Loni získal ze tří startů v menších dostizích jedno umístění. Letos byl čtvrtý v Prvomájové steeplechase v Lysé nad Labem za Sorosem, Ursanem a Charccarim, ale daleko za nejlepšími.


IMBIR (POL) – byl velkou nadějí, v roce 2009 dokonce startoval v Gran Premio v Meranu, ale dostih nedokončil. Loni startoval pětkrát, vždy v Pardubicích a dvakrát se umístil. Dvakrát nedokončil kvalifikační dostih a tak se v říjnu představil pouze v Ceně Labe, kde byl pátý, mnoho délek za nejlepšími.


KLAUS (POL) – velká naděje našeho překážkového turfu, zvítězil již v pěti překážkových dostizích, loni dvakrát v Pardubicích, naposledy začátkem července v dostihu II. kategorie na trati Ceny Labe, kde za sebou nechal výborné soupeře, včetně Tiumena. V srpnové kvalifikaci pak byl o pouhý krk druhý za Tiumenem a Velkou pardubickou nedokončil po chybě na Velkém vodním příkopu. Sezónu zakončil druhém místem ve Velké slušovické steeplechase, kde v závěru po boji těsně podlehl méně zatížené klisně Godea.


MANDARINO – před časem patřil k elitě na steeplerů, loňská sezóna již nebyla tak úspěšná. Je trojnásobným vítězem Prvomájové steeplechase v Lysé nad Labem a předloni vyhrál v Pardubicích květnovou kvalifikaci a poté byl čtvrtý ve Velké pardubické. Loni startoval čtyřikrát, v květnové kvalifikaci byl jako jeden z favoritů až devátý, potom byl dvakrát sedmý a pěkného výsledku dosáhl až ve Velké pardubické, když v závěru stihl vybojovat páté umístění.


NIKAS – poslední dva roky běhá převážně v Pardubicích, takřka ve svém rodišti, když spatřil světlo světa pod Kunětickou Horou u Vocáskových. Loni při sedmi startech dvakrát zvítězil a třikrát se umístil. Běhal zpočátku menší dostihy, až v srpnu absolvoval dostih II. kategorie na trati Ceny Labe, kdy proběhl cílem sedmý. Po skvělém výkonu pak v říjnu zvítězil v Ceně Labe, před Belmontem a dalšími. Minule se zde představil neplánovaně v klasické steeplechase, dvě třetiny dostihu běžel výborně, ale v závěr odpadl, v oranicích to bude zřejmě lepší.


NIKASKA – o rok starší pravá sestra Nikase v Pardubicích vyhrála v roce 2009 malou klasickou steeplechase. V dalších dvou letech běhala většinou dostihy III. kategorie, se střídavými úspěchy, občas se umístila, ale výrazněji se neprosazovala. Loni startovala pouze třikrát, v červnu byla v Pardubicích v trojkovém krosu třetí za Klausem a Le Jackpotem, v těsném doběhu s výrokem „nos-krk“. Sezónu předčasně ukončila v červenci pátým místem ve Světlé Hoře.


SOROS (POL) – jako tříletý zvítězil v Polském derby. Jako čtyřletý při jediném startu vyhrál v Pardubicích začátkem května proutky. Loni startoval čtyřikrát, o prázdninách dvakrát zvítězil, nejprve v Karlových Varech a potom v srpnu v Lysé nad Labem. Koncem srpna a začátkem října byl dvakrát čtvrtý v dostizích nejvyšší kategorie v italském Meranu. Letošní sezónu zahájil vítězstvím v tradiční Prvomájové steeplechase v Lysé nad Labem. V ČR na překážkách ještě nenašel přemožitele.


TOMIS – skvělý polokrevník z výborné překážkářské rodiny. Statečně bojuje i s plnokrevníky ve velkých dostizích a často úspěšně. Má ve své sbírce několik cenných a prestižních úspěchů, v roce 2008 v Pardubicích zvítězil v Ceně Labe a o rok později zde vyhrál květnovou kvalifikaci, když porazil výborné soupeře v čele s Mandarinem a Amant Grisem. Loni si při pěti startech připsal vítězství v Cross Country Albertovce, kde porazil skvělé Valldemoso a Isar. Cenu Labe nedokončil a sezónu zakončil třetím místem ve Velké slušovické steeplechase za Godeou a Klausem.


TREZOR (POL) – běhá velice spolehlivě. Předloni vyhrál dostih II. kategorie v Kolesách a byl druhý v Ceně Labe, o pouhý nos za vítězným Wavelight Laser a nechal za sebou Isara a Tomise. Loňskou sezónu zahájil čtvrtým místem v květnové kvalifikaci za Baggiem, Valldemosem a Aspirantem. Potom byl druhý v Meranu, čtvrtý ve francouzském Vittelu a opět druhý v Meranu. Velkou pardubickou nedokončil po pádu na Havlově skoku.


UNIVERSE OF GRACIE (GER) – v Pardubicích již třikrát zvítězil, nejcennější bylo předloňské vítězství v květnu v Pardubicích v dostihu II. kategorie. Loni zvítězil začátkem července ve čtyřkovém krosu, běhal pouze v Pardubicích a ze šesti startů bylo cenné páté místo v Ceně Vltavy. Letos byl v dubnu v Kolesách pátý a minule zde v Pardubicích po pěkném závěru třetí v Úvodní cross country, za Charley a Hipo Jape.


VALLDEMOSO – jeden z nejlepších překážkářů tuzemského chovu v poslední pětiletce. Je dvojnásobným vítězem Cross country Albertovce, předloni vyhrál také hlavní dostih ve Světlé Hoře a v Pardubicích zářijovou kvalifikaci. Toho roku nedokončil Velkou pardubickou, když po mohutném skoku na Taxisu ztratil svého jezdce, na závěr pak zvítězil ve Velké slušovické steeplechase. Je velice spolehlivý, v loňské sezóně byl třikrát druhý, nejprve v Pardubicích a ve Světlé Hoře za skvělým Baggiem a v červenci v Albertovci za Tomisem. Potom opět zvítězil v zářijové kvalifikaci a ve Velké pardubické získal po výborném výkonu třetí místo za Tiumenem a Sixteen.


WYONA (GER) – mladá nadějná klisna loni při sedmi startech dvakrát zvítězila, nejprve v Pardubicích v dostihu IV. kategorie a poté v Kolesách uspěla o kategorii výše. V září byla v dostihu klisen v Pardubicích šestá a sezónu zakončila druhým místem v Závěrečné steeplechase za vítězným Ignaciem. Letos se zde představila v Úvodní cross country a cílem proběhla jako šestá.

 

Původní článek:

Při čtvrteční uzávěrce přihlášek došlo na Jockey Club České republiky celkem patnáct jmen koní, kteří by měli usilovat o splnění kvalifikačních podmínek pro start ve Velké pardubické.

Kůň musí přejít celý kurz dostihu bez pádu a vybočení, je jedno, jakého dosáhne umístění.

Seriál bude po květnovém prologu pokračovat v červnu, srpnu a uzavřen bude zářijovým kvalifikačním dostihem.

Mezi patnácti přihlášenými je několik zvučných jmen. Skvělý ryzák VALLDEMOSO byl v loňské Velké pardubické třetí a v květnové kvalifikaci před rokem druhý za vítězným Baggio. FLAMBION byl loni ve Velké čtvrtý, NIKAS zvítězil v Ceně Labe a RONINO v Ceně Vltavy.

K favoritům budou patřit také zkušení KLAUS, BELMONT, TREZOR a pozornost bude poutat výborný SOROS, který na území České republiky nebyl ještě poražen, ale pardubickou krosovou dráhu vůbec nezná.

MANDARINO květnovou kvalifikaci vyhrál předloni, loňská sezóna znamenala ústup ze slávy, nakonec ale na závěr neúspěšného roku vybojoval páté místo ve Velké pardubické.

Polokrevný TOMIS v Pardubicích v minulosti také jeden kvalifikační dostih vyhrál a jeho jméno figuruje i na listině vítězů Ceny Labe.

Překvapit by mohli UNIVERSE OF GRACIE nebo nadějná WYONA. Výčet přihlášených doplňují HAMILLPOND, IMBIR a NIKASKA.

Zajímavé budou i některé rámcové dostihy, do cross country II. kategorie, která bude přípravou na červnovou kvalifikaci je hlášeno šestnáct koní a ze známých jmen zde jsou například BREMEN PLAN, HIPO JAPE, CHARCCARI, MIRAINO, SILVER REGENT nebo ZULEJKA.

Poprvé se letos představí tříletí proutěnkáři. Konečnou podobu dostanou startovní listiny v úterý, kdy na Jockey Clubu proběhne uzávěrka oznámení startujících koní a bude známo také obsazení koní jezdci. Je možnost, že za zvýšený poplatek bude do kvalifikačního dostihu ještě některý kůň dohlášen.

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.