Úvodní cross country v Pardubicích ovládli koně Josefa Váni

Na pardubickém závodišti byla v sobotu zahájena letošní dostihová sezona. Zahajovací mítink nabídl devět překážkových dostihů a jeho vrcholem byla Cena Alfredo Catering – úvodní cross country. Dokonale ji ovládli svěřenci Josefa Váni. Souboj o vítězství se odehrál v jejich režii a vybojovali první dvě místa.

Hlavní dostih prvního letošního pardubického mítinku vyhrál osmiletý černý hnědák Caland ze stáje Javor, v jehož sedle byl žokej Josef Bartoš. Druhý skončil dvanáctiletý ryzák Lutin des Bordes s žokejem Jaroslavem Myškou, který na poslední chvíli zastoupil zraněného Josefa Váňu mladšího. Za vítězem zaostal o tři a třičtvrtě délky. O dalších sedm délek zpět na třetím místě doběhl sedmiletý hnědák Jester s žokejem Janem Korpasem.
„Naše koně už letos běhali v Itálii, měli výhodu tohoto startu. Dneska to zúročili. Jsem maximálně spokojen, ale nijak bych to nepřeceňoval. Dneska neběhali s těmi nejlepšími, kvalitnější soupeři teprve přijdou,“ prohlásil trenér Josef Váňa.

Na startu steeplechase cross country na 4500 metrů se objevil rovný tucet koní. Scházel zraněný Duero, jenž měl patřit ke spolufavoritům. „Pardubice sice moc nezná, ale já znám jeho. Vím, jaký je to skokan. Je to velmi dobrý kůň, který se už také rozběhl. Hodně by nám asi zatopil,“ tvrdí žokej Josef Bartoš.

Při absenci Duera tak byli do role favoritů pasování Lutin des Bordes a Isar, na paty jim měli nejvíce šlapat Caland, Flambion a Universe of Gracie. A právě Isar s žokejem Dušanem Andrésem, jenž nahradil zraněného Josefa Sovku, se chopil tempa. Na čele odvodil podstatnou část dostihu, za ním se nejčastěji drželi Jester (ž. Korpas) a Universe of Gracie (ž. Faltejsek). „Tempo ze začátku bylo dost rychlé,“ poznamenal Josef Bartoš. „Když to Isar natáhl a naše koně byli dost vzadu, měl jsem obavy,“ dodal Josef Váňa.

vitez

Jeho koně se vpřed začali posouvat až ve druhé polovině dostihu. Po absolvování dropu a kamenné zdi však už byli těsně za Isarem. „Přední koně se trochu unavili. Caland je trochu laxnější, nikam nespěchal. Potom se ale dostal dopředu, když dobře skočil velkou vodu a zrychlil na náměstí,“ řekl Josefa Bartoš. „S Lutinem jsme dneska trochu zkusili jít v koních. Skákal velice dobře, nebyl žádný problém. Trenér Váňa po mě chtěl, abych po vodě šlapal na tempo, protože je to tempař. Provedli jsme to,“ dodal Jaroslav Myška.

Závěr už Váňovi koně ovládli. Ještě před malým Havlovým skokem se do čela dostal Lutin des Bordes. A při náběhu na travnatý ovál s posledními třemi klasickými skoky už měl po svém boku Calanda. Záhy si získali výrazný náskok a boj o vítězství se zúžil na ně. Poslední překážku absolvoval jako první Lutin des Bordes, ale závěr patřil Calandovi. Nakonec zvítězil lehce o tři a třičtvrtě délky.

„Caland byl trochu rychlejší v cílové rovině. Trochu jsem s tím počítal. Cítil jsem, že pojede, jakmile ho odbrzdím. Určitě mu pomohlo i to, že má přece jen více zkušeností s Pardubicemi než Lutin. Ušetřil síly na závěr,“ pronesl vítězný žokej Josef Bartoš.
Lutin Des Bordes, jenž se v Pardubicích představil po šesti letech a vůbec poprvé na zdejší dráze absolvoval kros, skončil druhý. „Mám z něho velmi dobrý pocit,“ pronesl žokej Jaroslav Myška. „Majiteli jsem se neustále snažil vysvětlovat, že je to tak subtilní koníček, který bude na Pardubice slabý. On však byl přesvědčený, že to zvládne. Jsem rád, že má pravdu,“ dodal trenér Josef Váňa.

Za dvojicí Váňových koní s odstupem dalších sedmi délek skončil Jester. Zbývající místa na tabuli obsadili Marinus (ž. Kašný) a Flambion (ž. Stromský). Dostih dokončili ještě Tresh (Tůma), Kelv (ž. Novák), Isar (ž. Andrés), Le Jackpot (ž. Brečka) a Il En Reve (ž. Mátl).

Rámcový program odstartovaly dva dostihy přes proutěné překážky. Ovládli je koně ze stáje DS Pegas, v jejichž sedle byl žokej Dušan Andrés. Nejprve favorizovaný Taminos Love vyhrál Cenu mezinárodního letiště Pardubice na 3200 metrů, když jistě o jednu a čtvrt délky porazil Redcliffa (ž. Stromský). A vzápětí Sokol zvítězil v Ceně společnosti České přístavy, a.s.. Jistě o jednu délku porazil Sapfó (ž. Faltejsek). „Obě vítězství byla poměrně jednoduchá,“ poznamenal žokej Dušan Andrés.

Třetím bodem programu byla cena Pardubického pivovaru, cross country na 3400 metrů. Svou kvalitu v ní potvrdil Ignacio s žokejem Jaroslavem Myškou. Vyhrál lehce o pět délek před Kyshantym (Šimůnek). „Vloni jsme zkoušeli kvalifikace na Velkou pardubickou. Vzaly mu ale hodně sil, dlouho se z nich vzpamatovával. Navíc měl problémy se zuby. Teď je to úplně jiný Ignacio,“ pronesl trenér vítězného koně Čestmír Olehla.

vitez

 

Cena společnosti Fa Novotný – výroba a prodej pardubického perníku byla nejpočetnější obsazeným dostihem. Na startu cross country na 4500 metrů se sešla dvacítka koní. Vyvrcholila dramatickým soubojem o vítězství. Úspěšněji z něho vyšel Sheron (ž. Kašný), který po boji o půl délky porazil Polar Ponda (Šimůnek).

Následná Cena společnosti BORS Břeclav a.s. přinesla žokeji Dušanu Andrésovi třetí vítězství v průběhu odpoledne. Cross country na 3400 metrů vyhrál lehce v sedle Pocty. O tři a třičtvrtě délky za nimi na druhém místě skončil Sabret (ž. Mátl).

Cena Hotelu Mědínek v Kutné Hoře měla zcela jasného suveréna. O tempo cross country na 4500 metrů se neustále starali Ronino s Dobyvatelem. Závěr však patřil Roninovi s žokejem Myškou, kteří vyhráli lehce o šest délek před Dobyvatelem (Šimůnek). „Vloni kvůli zranění neběhal. Dnes je mu šest let a je to zajímavý kůň do delších dostihů. Tímto výkonem si řekl o přihlášku do Velké pardubické,“ poznamenal vítězný trenér Čestmír Olehla.

Alltech Lifeforce Formula Steeplechase Cross Country se stala kořistí favorizované Quantery s žokejem Janem Faltejskem. Cross country na 3400 metrů vyhráli lehce o čtyři a půl délky před Lymondkou (ž. Bartoš).

Posledním bodem programu byla Cena SK-EKO Pardubice s.r.o., klasická steeplechase na 3900 metrů. Přinesla nejsuverénnější triumf odpoledne. Vyhrál ji Rabbit Well s Liborem Šimůnkem. Druhý se ztrátou propastných osmnácti délek skončil Borderland (ž. Bartoš), který odvodil většinu dostihu.

Nejúspěšnějším jezdcem úvodního letošního pardubického mítinku byl žokej Dušan Andrés, který si na své konto připsal vítězný hattrick. Dvakrát zvítězil žokej Jaroslav Myška. Z trenérů se nejvíce dařilo Čestmíru Olehlovi, jehož svěřenci vybojovali dvě prvenství. Mezi majiteli se nejlépe vedlo stájím DS Pegas a Wrbna Racing. Obě posbíraly po dvou triumfech.

Dostihová sezona v Pardubicích bude pokračovat v sobotu 21. května, kdy se bude konat mítink nazvaný Britský den. Jeho vrcholem bude Velká cena města Pardubic – Memoriál Dicka Francise. Bude se jednat zároveň o první kvalifikaci na 121. Velkou pardubickou České pojišťovny. Dostihové odpoledne bude začínat ve 13.00 hodin.

Cena Alfredo Catering - úvodní cross country
steeplechase cross country I. kategorie pro 5leté a starší koně na 4500 m o 120 tisíc Kč
Pořadí Kůň, původ, stáří Jezdec Majitel Trenér
1. CALAND(POL) 8 ž. Josef Bartoš 2 Javor Josef Váňa 2
2. LUTIN DES BORDES(FR) 12 ž. Jaroslav Myška Scuderia Merano-Váňa Josef Váňa 2
3. JESTER(POL) 7 ž. Jan Korpas Nýznerov Stanislav Popelka 2
4. MARINUS 6 ž. Pavel Kašný DS Malá Morávka Antonín Novák
5. FLAMBION(SLO) 7 ž. Marek Stromský fotokoni.com ČR František Holčák
6. TRESH 11 Petr Tůma Překližky Brandejs-Kolář Josef Kolář
7. KELV(GB) 10 ž. Marcel Novák Stáj Soňa-Valášek Josef Valášek
8. ISAR(GER*) 10 ž. Dušan Andrés ZZN Polabí-Luka Radek Holčák
9. LE JACKPOT(FR) 8 ž. Jaroslav Brečka MPL Racing Jaroslav Brečka
10 IL EN REVE(FR) 13 ž. Bohuslav Mátl Architekti 75 Ing. Milan Theimer
Z OREGONIA(POL) 5 Libor Šimůnek Levín František Zobal
Z UNIVERSE OF GRACIE(GER) 6 ž. Jan Faltejsek BORS Břeclav a.s. Petr Juránek
Výrok: Lehce 3 3/4 - 7 - 5 - 1/2 - 8 - 3 3/4 - daleko - 5 - daleko.
Čas vítěze: 5:40,27 min.

Rámcové dostihy

Cena mezinárodního letiště Pardubice (proutěné překážky IV. kategorie pro 5leté a starší koně na 3200 m o 50 000 Kč): 1. Taminos Love (ž. Dušan Andrés, trenérka Ing. Zdena Havlíčková, majitel DS Pegas), 2. Redcliff, 3. Dick Morris.

Cena společnosti České přístavy, a.s. (proutěné překážky IV.kategorie pro 4leté koně na 3200 m o 50 000 Kč): 1. Sokol (ž. Dušan Andrés, trenér Grzegorz Witold Wroblewski, majitel DS Pegas), 2. Sapfó, 3. Malona.

Cena Pardubického pivovaru (steeplechase cross country III. kategorie pro 5leté a starší koně na 3400 m o 80 000 Kč): 1. Ignacio (ž. Jaroslav Myška, trenér MVDr. Čestmír Olehla, majitel Wrbna Racing), 2. Kyshanty, 3. Sun Court.

Cena společnosti Fa Novotný - výroba a prodej pardubického perníku (steeplechase cross country IV.kategorie pro 5leté a starší koně na 4500 m o 50 000 Kč): 1. Sheron (ž. Pavel Kašný, trenérka Kamila Zachovalová, majitel Hospůdka Malá-Hradčany), 2. Polar Pond, 3. Sajma.

Cena společnosti BORS Břeclav a.s. (steeplechase cross country IV.kategorie pro 5leté a starší koně na 3400 m o 50 000 Kč): 1. Pocta (ž. Dušan Andrés, trenérka Helena Vocásková, majitel Zeas Staré Hradiště), 2. Sabret, 3. Cantridara.

Cena hotelu Mědínek v Kutné Hoře (steeplechase cross country III. kategorie pro 5leté a starší koně na 4500 m o 80 000 Kč): 1. Ronino (ž. Jaroslav Myška, trenér MVDr. Čestmír Olehla, majitel Wrbna Racing), 2. Dobyvatel, 3. Karslbad.

Alltech Lifeforce Formula Steeplechase Cross Country (steeplechase cross country IV.kategorie pro 4leté koně na 3400 m o 50 000 Kč): 1. Quantera (ž. Jan Faltejsek, trenér Petr Juránek, majitel BORS Břeclav a.s.), 2. Lymondka, 3. Perla.

Cena SK-EKO Pardubice s.r.o. (steeplechase III.kategorie pro 5leté a starší koně na 3900 m o 80 000 Kč): 1. Rabbit Well (Libor Šimůnek, trenér František Zobal, majitel Rabbit Trhový Štěpánov), 2. Borderland, 3. Marcanta.

 

Výsledek nepřeceňuji, tvrdí Josefa Váni po dvojnásobném úspěchu svých koní

Koně Josefa Váni dokonale ovládli vrchol letošního úvodního dostihového mítinku na závodišti v Pardubicích. Do souboje o vítězství v Ceně Alfredo Catering – Úvodní cross country nenechali promluvit nikoho ze soupeřů a zabrali si pro sebe první dvě místa konečného pořadí. Steeplechase cross country na 4500 metrů vyhrál osmiletý černý hnědák Caland s žokejem Josefem Bartošem. Druhý skončil dvanáctiletý ryzák Lutin des Bordes s žokejem Jaroslavem Myškou.

„Tento výsledek mě pochopitelně těší, ale nijak ho nepřeceňuji. Neběhali jsme s těmi nejlepšími, kvalitnější soupeři teprve přijdou,“ prohlásil trenér Josef Váňa po dvojnásobném úspěchu svých koní v hlavním dostihu sobotního odpoledne na pardubickém závodišti.

Výsledek nepřeceňujete, ale přece jen po takovém dostihu musíte být maximálně spokojen. Je to tak?
„To určitě jo. I když v průběhu dostihu jsem měl spíše obavy, když to Isar natáhl a naše koně byli dost vzadu. Obával jsem se, že budou problémy. Myslel jsem si, že je Isar tak našlapaný a  tak nachystaný na první dostih, že to prostojí. Ale na to, jaká je půda, bylo tempo dost nesmyslné tempo. Kluci mohli koně víc pošetřit. Naší výhodou bylo to, že oba koně už běhali v Itálii. Nyní to zúročili. Ale znovu opakuji - nepřeceňoval bych to.“

Do boje o vítězství jste nepustili nikoho ze soupeřů. Nebylo to nakonec až nad vaše očekávání?
„V každém případě jsem rád, že je kluci nemuseli zmlátit. Lutin des Bordes nosil o tři kila víc než Caland. Navíc měl měsíc a půl výpadek v přípravě, protože se při posledním startu v Římě zranil. Vypadalo to na konec jeho kariéry. Ukázal ale, že je starý pardál. Nemusí už trénovat tak jako mladí koně. Ale k tomu dodat, že je to super kůň. Vloni vyhrál největší a nejtěžší kros v Itálii. Je to kůň, který vyhrál ve Štrasburku i jinde v Evropě. I když už je to letitý pán, tak uměl a umí.“

Na druhou stranu v Pardubicích absolvoval zatím jen klasickou steeplechase před šesti lety. Brali jste tento start i jako test toho, jak mu bude „chutnat“ pardubický kros?
„Je to přání majitele. Snažil jsem se neustále vysvětlovat, že je to tak subtilní koníček, který na dostihy v Pardubicích bude slabý. Fredy Gang je ale starý zkušený trenér, který připravoval vítěze Derby nebo Gran Premia. Je přesvědčený o tom, že to zvládne. Jsem rád, že má pravdu.“


Takže Lutin Des Bordes je váš další kůň pro Velkou pardubickou České pojišťovny?
„Myslím si, že bude hlášený do Velké pardubické. A klidně se může stát, že na start půjde.“

A co Caland? Počítáte s ním také pro přihlášky do Velké pardubické České pojišťovny?
„O tom se musím pobavit s jeho majitelem. Myslím si, že to není kůň do Velké pardubické. Strop má někde kolem 5000 metrů. Myslím si, že i pro Calanda bude lepší, když si  může zobnout v rámcovém dostihu při Velké pardubické, než kdyby byl ve Velké pardubické někde za desátým místem.“

Před vydařeným sobotním vrcholem jste musel řešit jednu nepříjemnost, v předchozím dostihu se zranil váš syn. V sedle Lutina des Bordes ho na poslední chvíli nahradil Jaroslav Myška. Jak se osvědčil?
„Měl jsem štěstí, že tam zůstal volný. S Jardou máme dlouholetý velmi dobrý vztah. Tohoto žokeje si vážím, vážím si jeho přístupu k věci. Měli jsme štěstí, že byl volný. Dušan Andrés už byl předtím sebraný na Isara. Nedovedu si vůbec představit, kdo by toho koně jezdil. Jarda podal perfektní výkon.“

A jak to vypadá se zraněním vašeho syna?
„Vypadá, že nemá nic zlomeného. Akorát si pár dnů protrpí. V neděli má jezdit v Itálii. Když není polámaný, tak asi jezdit bude, jak ho znám.“

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.