Úvodní dostihový den s mezinárodní překážkovou účastí

Karlovarská dostihová scéna se sice v důsledku červnových povodní rozjíždí s mírným zpožděním, ale s o to větší razancí. Pořadatelé, a především přípravou a zajištěním jednotlivých dostihů pověřený Ivan Janatka, na neděli 30. června připravili jeden z nejzajímavějších mítinků letošní sezóny. Bude mít dva vrcholy. Jeden rovinový, jeden překážkový.

Letní cena klisen (II.kategorie, 2.000m), specialita karlovarského závodiště, má ze všech dostihů nejkratší historii. Specifický vytrvalecký dostih je vypisován jako srovnávací zkouška tříletých a starších klisen, které se nedostaly na startovní listiny nebo neuspěly ve významných chovatelských testech, České derby nevyjímaje. Poprvé se uskutečnila v roce 2004 a vyhrála ji Nana D´Anjou v sedle s Kristýnou Bezděkovou, dosud jedinou ženou, která bodovala v roli jezdecké. Letos ji může následovat hned dvojice amazonek. Martina Havelková v poli osmi mužských soupeřů povede čtyřletou DANCING MELODY, čtvrtou ze slovenské Ceny zimní královny a Jarní ceny klisen. Účastnice slovenského i českého OAKS bude patřit do širšího okruhu favoritek. Čtyřnohá partnerka nejúspěšnější české jezdkyně poslední doby Venduly Korečkové VICTORY BOUND se zatím pohybovala v nižších kategoriích, v květnu ale vyhrála ve čtyřkové konkurenci a v posledních dvou startech skončila na 3. místě. Nejmladší účastnice ponese nejnižší váhu, čímž její šance na nejlepší umístění rostou. V desetihlavém poli převažují klisny tuzemského chovu. Jedinou zahraniční rodačkou je MAMBO LADY (M.Laube), která v loňské edici tohoto dostihu neuspěla, ale následně dvakrát bodovala ve třetí kategorii. V aktuální sezóně se představila dvakrát. Po 5. místě ve dvojkovém dvoukilometrovém testu následovalo vítězství na vytrvalecké distanci dlouhé 2.200m. Podaří se po předloňském a loňském pokusu CARRIE napotřetí konečně vyhrát? O to se bude snažit Jan Rája, který šestiletou bělku v minulém roce dovedl do cíle na 2. místě. Zdejší dráhu má v oblibě někdejší pardubická zimní královna MATTER FOR LOVE (P.Foret), což dokázala zářijovým vítězstvím v o stupínek nižší kategorii. Drobná ryzka podává stabilní výkony. Letos vyběhla třikrát, dvakrát se umístila do 5. místa a v posledním startu nestíhala pouze účastnici letošního Českého derby Sapsiree. Její předností je obrovská bojovnost. Nejvyšší dotovaná místa by tedy měla atakovat. Na startu se potkají dvě vítězky OAKS posledních let ORPHAN (M.Mach) a MERLYP (M.Zatloukal). Ani jedné se od té doby prozatím nedaří na svůj výkon navázat a bude záležet na jejich momentální formě a průběhu dostihu. Loni čtvrtá v tomto testu LAILAH (J.Chaloupka) se může opřít o zkušenosti z dostihů vyšší kategorie a především o mistra taktiky v sedle. Pro sázející může být zajímavou progresivní SAMANTHINE (J.Verner) nebo domácí HOLIN ONE. Do sedla červnové vítězky III. kategorie se vyhoupne v českých službách jezdící Kazach B.Murzabayev, lídr průběžného šampionátu rovinových jezdců.

Nebývalou atraktivitu a kvalitní podívanou nabízí překážkový vrchol odpoledne. První ročník Dostihového poháru Josefa Váni, jehož součástí je trojice testů spadajících do kategorie Listed, si svůj první díl odbude právě na západočeském závodišti. O uspořádání dostihu takového významu se zasloužil producent Jaroslav Bouček. Majitel dvojnásobné vítězky Velké pardubické, populární bělky Sixteen, zajistí také účast herců na nedělním festivalovém mítinku. Záštitu nad klasickou steeplechase dlouhou 4.200m a se 14 překážkami převzalo Ministerstvo zemědělství. V případě Karlových Varů je záštita znásobena primátorem města Petrem Kulhánkem a prezidentem Mezinárodního filmového festivalu Jiřím Bartoškou. Zajímavý projekt s miliónovou dotací, který v hlavách zainteresovaných dozrával od loňského roku, přilákal 16 zájemců včetně pěti zahraničních účastníků. Italský trenérský šampión  Paolo Favero posílá proti jedenácti tuzemským koním, z nichž šest je v přípravě Josefa Váni, ve své domovině letos vítězné Golden Presidenta (O.Velek) a Dar Said (D.Pastuzska). Ze Slovenska přijíždí vítěz posledních tří startů Final Flash (J.Brečka). Německo zastupuje v prvním startu aktuální sezóny vítězná Mariquita (V.Korytář) a v grupové společnosti dobře se pohybující Nuevo Leon (O.Schnakenberg). K největším nadějím Josefa Váni patří červnový premiant z Merana Age Of Luck (M.Kubík), Taro (J.Korpas) či na první letošní prvenství stále čekající Priory Bay (P.Kašný) a Mazhilis (D.Andrés). Český prapor dále ponese pro souboj o příčky nejvyšší vítěz pardubického Zlatého poháru Khalshani (J.Kousek) nebo vítězka Prvomájové steeplechase Kamelie (T.Boyer).


Nedělní program:

14.30   Cena spol. Karel Holoubek – Trade Group a.s. (IV.kat., 2.400m)
15.00   Cena Holdingu MAENTIVA (II.kat., 1.600m)
15.30   Cena hejtmana KK (III.kat., 2.000m)
16.00   Letní cena klisen – Pohár MFF (II.kat., 2.000m)
16.30   Cena primátora Města K.Vary (steeplechase IV.kat., 3.200m)
17.05   Dostihový pohár Josefa Váni (steeplechase Listed kat., 4.200m)
17.35   Handicap spol. APIOS (IV.kat., 1.400m)

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.