V. den metropolitní sezóny: 63. Jarní cena klisen KåKå CZ

Po „prvomájové“ odmlce pokračovala sezóna 2011 v AUTO HASE PARKU Velká Chuchle pátou kapitolou, opět za příznivého počasí a před nadprůměrnou diváckou kulisou. Jejím vrcholem byl první z kvinteta klasických dostihů pro tříleté koně, 63. Jarní cena klisen KåKå CZ na 1600 metrů o 600 tisíc Kč. Podle sázkových tendencí měl dostih jednu favoritku a čtyři aktérky ve druhém sledu, nakonec však na prvních dvou místech finišovaly klisny se startovním kurzem 30:1.

Překvapivě Brittany

Roli favoritky obdržela triumfu v přípravné Ceně České spořitelny Dorotka (DS Pegas, ž. Foret, 3:1), ale ani po dobrém průběhu se neprosadila výše, než na sedmé, poslední dotované místo. Dostih nezačal nijak ostře, nejlepší start měla Ransom Request, ale žokej Hind ji uklidil až na konec pole a tempo zůstalo na bronzové z trialu a jedné z uvažovaných spolufavoritek Velvet Force (Scuderia Merano-Váňa, ž. Šafář), která táhla celé hodně zhuštěné pole patnácti účastnic. Až u konce protilehlé roviny se k ní přidaly La Stessa s Rabbit Medicean a toto trio, právě před Dorotkou, přivedlo dostih do finiše. Tam se ale nápor nejočekávanějších nekonal. Cestu vpřed našla, vloni v září nečekaná, vítězka Ceny zimní královny Rabbit Motivator (Rabbit Trhový Štěpánov, Vraj, 30:1) a v polovině cílové roviny cválala na špici. Podél bariéry však z hloubi pole posunul žokej Milan Zatloukal Brittany (30:1) a hnědka stáje Lokotrans vydatně akcelerovala. Před tribunou po boji zdolala soupeřku o půl délky a svému majiteli i jezdci získala první triumf na klasické scéně. Zároveň svěřenkyně chuchelského kouče Eduarda Kotába (jenž vyhrál Jarní cenu klisen před třinácti lety s klisnou Tamaliregou, ale od konce minulého století se výrazněji neprosazoval), v dosavadních čtyřech startech vždy umístěná na dotované pozici – naposledy pátá v Ceně České spořitelny, vyhrála vůbec poprvé. Brittany triumfovala v čase 1:39,42, který za posledních dvacet let patří k mírnému nadprůměru, avšak poprvé od roku 2008 se dostih běžel pod minutu čtyřicet. Rabbit Motivator se druhým místem vrátila na ročníkové výsluní, třetí o délku a půl za ní finišovala dcera čtyřnásobné klasické vítězky z roku 2004 Arganty Anjou (Wrbna Racing, ž. Pavlíček, 6,5:1) a opět potvrdila dobré vyhlídky pro letošní sezónu, zejména na delších tratích. Čtvrtý honorář brala stříbrná z předzkoušky Kolymbia (Dr. Charvát, Velek, 5:1), nejlepší pětici uzavřela oproti předpokladům Orphan (EKOFARMA Rybár, 40:1) s jedinou ženou v poli, žokejkou Korečkovou, šestou dotaci si připsala při vstupu do sezóny vítězka srpnové Ceny Masise Nina Directa (Hřebčín Křenek, ž. Chaloupka, 10:1).

Další dění:

Úvod programu patřil nejmladším jezdcům, Cenou Hippospolu (IV. k., 1600 m) byla zahájen letošní ročník žákovského seriálu Hippospol Cup 2011 a roli spolufavorita v něm dobrou koncovkou dostál devítiletý matador Tsaroxy (Feramo Model Brno) s poprvé v životě vítězným žákem Marianem Kolčavou.

Cenu pořadu Cesta kolem světa (IV. k., 1400 m) pro nezvítězivší tříleté pro sebe, rovněž těsně po boji, rozhodla favoritka Lan Pham Ti (Joly) a žokej Šafář tak splnil svou letošní unikátní normu alespoň jednoho vítězství na každém dostihovém dni.

Cena Stella Cup (III. k., 1400 m) skončila velkolepým dvojitým comebackem, neboť po roce a půl pauzy se vítězně na dráhu vrátil nejlepší dvouletek roku 2007, dnes šestiletý Addison (Sokrates) a v jeho sedle byl žokej Ferdinand Minařík ml. dokonce dva a půl roku od posledního startu, když jeho kariéru na konci srpna 2008 nadlouho přerušil pád v tréninku.

Ve sprinterské Ceně 100. výročí letu Jana Kašpara (hdcp II. k., 1000 m) „dolétla“ ke zdejšímu premiérovému prvenství, při vstupu do sezóny proti letos již rozběhaným soupeřům, pětiletá hnědka Merbela (Leram) s žokejem Lukáškem a časem 59,78 jen o desetinu sekundy zaostala na nejkratší distanci za rekordem dráhy.

Po tuhém boji v koncovce Ceny Favorit Cup (III. k., 2400 m) zaznamenal druhý plný zásah teprve vloni započaté kariéry čtyřletý valach Innsbruck (Vabank – jezdecké potřeby), měsíční čekání na letošní čtvrtý triumf tak ukončil žokej Radek Koplík a na jediný krůček se přiblížil jubilejnímu dvoustému vyhranému dostihu.

Druhé nedělní vítězství stáje Lokotrans, trenéra Kotába a žokeje Zatloukala se zrodilo v Ceně Fortuny (IV. k., 2400 m), kde jistým stylem opustila skupinu nezvítězivších tříletých hnědka Lailah.

V závěrečné Ceně Bosny (hdcp IV. k., 2200 m) pak potvrdila dubnové zlepšení čtyřletá Pedrica (Euroframe-Váňová) a při čtvrtém životním vystoupení, poprvé pod žokejem Lukáškem, dosáhla prvního plného zásahu.
 
Kompletní výsledky najdete ZDE

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.