V. den metropolitní sezóny: 67. Jarní cena klisen ALAVIS

První květnovou neděli v Conseq Parku Velká Chuchle pokračovala metropolitní sezóna již pátou kapitolou a zároveň odstartovala klasická část letošní termínové listiny, jelikož vrcholem programu byla 67. Jarní cena klisen ALAVIS (listed kategorie, 1600 m, 550 tis. Kč) s patnácti aktérkami.

Klasickou královnou jednoznačně Dumnonia

Roli favoritky 3:1 naprosto jednoznačně splnila hnědka stáje Dr. Charvát Dumnonia, svěřenkyni Pavla Tůmy kterou po bezproblémovém průběhu k pětidélkovému triumfu dovedl žokej Jan Verner. Dumnonia se letos i v Praze představila vůbec poprvé, vloni kralovala juniorkám v Bratislavě, kde ve třech startech nenašla přemožitelku. Trenér Pavel Tůma dosáhl třetí klasické výhry v kariéře (druhé české), žokej Jan Verner se po loňském Slovenském derby prosadil na klasické scéně podruhé, poprvé v tuzemsku.

Druhé místo obsadila Agnes Seice (ž. Murzabajev, tr. Luka, DS MAENTIVA, 5:1), půl délky za ní pro bronz z konce pole finišovala Ocara (ž. Chaloupka, tr. Maršíčková, Jamax, 6:1), čímž obě zopakovaly umístění z přípravného Memoriálu Rudolfa Deyla. O délku zpět zahájila sezónu čtvrtým místem premiantka loňské slovenské Karpatské ceny, nejúspěšnější z tuzemských odchovankyň Rajči Šimon (ž. Zatloukal, tr. Olehla, Patrik ČR, 5:1), o necelé dvě délky dále uzavřela nejlepší pětici vítězka Deylova memoriálu Cassie (ž. Havlík, tr. Lisek, DS Pegas, 4,5:1). Šestý a sedmý honorář vybojovaly zdejší juniorská šampiónka Zamira (ž. Laube, tr. Juránek, Rabbit Trhový Štěpánov) a Amga River (ž. Šafář, tr. Šavujev, Valentin Bukhtoyarov).

Další dění:

Mezi osmi nezvítězivšími tříletky v otevírací Ceně ALAVIS Triple Blend (IV. k., 1200 m) se jistě o krk prosadila potřetí startující Delfina (Licehamr-Bartoš, tr. Bartoš, 4:1) s žokejem Bauyržanem Murzabajevem.

Dvojnásobný a úřadující český žokej-šampión přidal druhý plný zásah, jímž si pojistil vedení i v letošním žebříčku, o půl hodiny později v sedle favorita Ceny FEMAT (III. k., 1400 m), v níž o tři a půl délky splnil roli favorita podruhé ze čtyř letošních i životních startů vítězný ryzák Russian Hockey (Valentin Bukhtoyarov, tr. Šavujev, 1,8:1).

V Ceně ALAVIS Celadrin (hdcp III. k., 1400 m) při druhém vystoupení v tomto roce jistě o dvě a půl délky udržel letošní neporazitelnost favorizovaný pětiletý valach Wobull Se Now (Herman, tr. Voršílková, 2,5:1), stejně jako před dvěma týdny vedený žokejem Milanem Zatloukalem.

Plejáda vítězných favoritů pokračovala i v Memoriálu Jana Košťála (IV. k., 1600 m), kde rovněž letošní druhý start ve druhý triumf proměnila čtyřletá klisna Playmona (Vesiba – Voestalpine, 1,7:1), a odstartovala tak nedělní hattrick žokeje Jana Ráji a trenérky Heleny Vocáskové.

Nejdramatičtější doběh nabídla Cena Znovínu Classic (III. k., 1800 m) s desítkou nezvítězivších tříletých, mezi nimiž se po boji prosadila poprvé v ČR nastoupivší svěřenkyně Grega Wroblewskiho Iwnianka (Stáj Iwno V, 5:1) s žokejkou Martinou Havelkovou.

Roli top-favorita mezi nezvítězivšími vrstevníky v Ceně Malého pořadí ve Fortuně (IV. k., 2400 m) pak lehce splnil tříletý valach Apenin (Vesiba, tr. Vocásková, ž. Rája, 1,5:1), podruhé letos i v kariéře prezentovaný bratr výborného vytrvalce z druhé půle loňské sezóny Azteka.

Jan Rája a Helena Vocásková završili hattrick v závěrečné Ceně Velkého pořadí ve Fortuně (IV. k., 2400 m), kterou snadno ovládl sázkový druhý favorit, po roční pauze na dráhu vrácený čtyřletý valach Rainbow Rakti (Zeas Staré Hradiště, 2,25:1), jenž při šestém životním vystoupení potřetí uspěl naplno.

výsledky

 

 

Původní zpráva:

První květnová neděle je tradičním termínem úvodního z pětice klasických testů sezóny, tudíž vrcholem nedělního programu v Conseq Parku Velká Chuchle musí být 67. Jarní cena klisen ALAVIS (listed, 1600 m, 550 tis. Kč), na jejíž start míří patnáct tříletých klisen. Celkem se uskuteční osm dostihů, v nichž startuje 86 koní a 24 jezdců, začátek programu je ve 14 hodin.

Kdo usedne na dámský trůn?

Za účasti juniorských šampiónek ČR i Slovenska se uskuteční první klasický dostih letošního roku, 67. Jarní cena klisen ALAVIS. A zatímco vítězka Ceny zimní královny z Karlových Varů, dcera premiantky Oaks 2009 Rabbit Zamindar Zamira (ž. Laube, tr. Juránek, Rabbit Trhový Štěpánov) už letošní premiéru absolvovala a v Deylově memoriálu finišovala těsně šestá a čeká se její progres, suverénka bratislavské analogie, jež u Dunaje vyhrála všechny tři loňské starty, Dumnonia (ž. Verner, tr. Tůma, Dr. Charvát) po zimní pauze ještě nestartovala a Prahu přijede dobývat vůbec poprvé v kariéře.

Bez dubnové rozcvičky míří do klasiky i nečekaná držitelka Karpatské ceny, tedy slovenského zimního favorita, Rajči Šimon (ž. Zatloukal, tr. Olehla, Patrik ČR), která předtím debutovala v Praze šestým místem mezi nezvítězivšími.

Základ startovního pole tvoří první až desátá z již zmíněného Memoriálu Rudolfa Deyla. O vítězství v něm svedly duel stříbrná z Ceny zimní královny, dcera vítězky Jarní ceny klisen a Oaks 2003 Catoffle Cassie (ž. Foret, tr. Lisek, DS Pegas) a po francouzské juniorské kampani prvně v tuzemsku uvedená, dosud nezvítězivší Agnes Seice (ž. Murzabajev, tr. Luka, DS MAENTIVA). Bronz za nimi brala Ocara (ž. Chaloupka, tr. Maršíčková, Jamax), zatím také na triumf čekající nenápadná adeptka, jež se však už vloni blýskla těsným druhým místem v Ceně Masise. Elitní kvintet v cíli předzkoušky doplnily sprintersky založená Akcelerance (ž. Havelková, tr. Růžičková, Orling) s Furano (ž. R. Koplík, tr. Z. Koplík, Václav Slovák), bez honoráře trial absolvovaly loňské podzimní vítězky Miss Mikrop (Demo, tr. Juránek, Rabbit Trhový Štěpánov), Finés (ž. Andrés, tr. Blecha, Quartis-Zámecký Vrch), Fiomi (ž. Rája, tr. Petrlík, DAR) a nezvítězivší Semantýna (ž. Korečková, tr. Růžičková, BoKa Seniors).

Z trojice, která dotváří seznam kandidátek, stříbrná z říjnové pardubické Ceny nadějí Splash (Velek, tr. Mimra, MVDr. Richard Minařík) vyběhne v tomto roce k první prezentaci, Cobelek (ž. Palík, tr. Resulov, Ardak Amirkulov) se v dubnu uvedla sedmou příčkou a Amga River (ž. Šafář, tr. Šavujev, Valentin Bukhtoyarov) jako jediná po zimě účinkovala již dvakrát, po třetím místě z úvodní dubnové neděle vybojovala před dvěma týdny mezi nezvítězivšími svůj první triumf.

 

Startovní listiny, sázkové kurzy.

 

Další dostihový program:

14.00 – Cena ALAVIS TRIPLE BLEND (IV. k., 1200 m): po těsném druhém místě ze sezónního vstupu má dobré šance na premiérovou výhru tříletá americká rodačka Rachel Tiffany

14.30 – Cena FEMAT (III. k., 1400 m): v dalším nedělním dostihu klasického ročníku je opět favoritem ryzák Russian Hockey, který bude opravovat minulé druhé místo za nečekaně disponovanou debutantkou.

15.00 – Cena ALAVIS CELADRIN (hdcp III. k., 1400 m): v jediném handicapu programu zkusí zopakovat plný zásah z poloviny dubna pětiletý valach Wobull Se Now.

16.05 – Memoriál Jana Košťála (IV. k., 1600 m): úspěšně zaskákaná Playmona před měsícem rozdrtila konkurenci středotraťařského pětkového handicapu a vítězné ambice si nese i na start mílové ceny o kategorii výše.

16.35 – Cena ZNOVÍNU CLASSIC (III. k., 1800 m): před dvěma týdny odstartoval Prestige of Gracie kariéru pěkným třetím místem a do druhého životního vystoupení si ponese vyšší naděje na první životní vítězství.

17.05 – Cena Malého pořadí ve Fortuně (IV. k., 2400 m): velmi podobně na tom je i bratr vloni výborného tříletého vytrvalce Azteka Apenin, jenž v dubnu mezi debutanty obsadil až po velkém boji těsnou druhou příčku.

17.35 – Cena Velkého pořadí ve Fortuně (IV. k., 2400 m): top-favoritkou závěrečného bodu programu je po roce se vracející šestiletá ryzka českého chovu Airfare, mj. medailistka předloňské Velké ceny českého turfu či loňské Velké dubnové ceny.

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.