V prvním termínu je přihlášeno 48 koní do 121. Velké pardubické ČP

121. Velká pardubická České pojišťovny už zná první uchazeče o start. Slavný překážkový dostih, který se poběží v neděli 9. října 2011 a opět bude součástí mezinárodního krosového poháru Crystal Cupu 2011, měl dnes v poledne první uzávěrku přihlášek. Na seznamu přihlášených se objevilo 48 koní - 42 z tuzemska a 6 ze zahraničí (4 z Irska, 1 z Francie a 1 ze Švýcarska).

Oproti minulým ročníkům je počet přihlášek v prvním termínu nižší, ovšem na seznamu nechybí celá tuzemská překážková elita a řada mladých nadějných koní. Přihlášen je mj. vítěz z minulých dvou let Tiumen, předchozí dvojnásobná královna Sixteen či smolař Amant Gris, který vloni po dramatickém souboji skončil druhý.

Nejpočetněji na seznamu přihlášených jsou zastoupeni svěřenci Josefa Váni, jehož koně vyhráli posledních pět ročníků Velké pardubické České pojišťovny. Nejúspěšnější trenér v historii tohoto dostihu nahlásil tuto osmičku – Tiumen, Sixteen, Lirain, Belmont, Ready For Life, Caland, Sherento a Lutin Des Bordes. „Dá se očekávat, že polovina z nich se objeví na startu Velké pardubické. Víc nemá cenu,“ prohlásil žokej Josef Bartoš, jenž jezdí pro trenéra Váňu.

Šestinásobné zastoupení na přihláškách má trenér Radek Holčák. Nahlásil šestici Amant Gris, Numero Due, Chenonceau, Bremen Plan, Karslbad a Isar. Čtyři koně přihlásil MVDr. Čestmír Olehla – Baggio, Ignacio, Ronino a Theoden. Stejným počtem je zastoupen i Stanislav Popelka – Mandarino, Jester, Korinka, Posejdon.

Nejpočetněji zastoupenými stájemi jsou Wrbna Racing a Nýznerov, které už znají chuť vítězství ve Velké pardubické České pojišťovny z dřívějška zásluhou Registany, resp. Maskula. Za Wrbna Racing jsou přihlášeni Baggio, Ignacio, Ronino a Theoden, za Nýznerov kvarteto Bremen Plan, Czinduin, Jester a Posejdon.

Mezi šesticí přihlášených koní ze zahraničí jsou nejkvalitnější tři Irové. Dva z nich nahlásil Enda Bolger a jejich majitelem je John P. McManus. Jde o nejúspěšnější duo v cross country na britských ostrovech a v Irsku.

Trenér Bolger naposledy poslal svého svěřence do Pardubic v roce 1999. Risk of Thunder, jehož majitelem byl slavný herec Sean Connery, tehdy skončil druhý za Peruánem. Poté se jména jeho koní objevovala na přihláškách, ovšem na startu říjnového překážkového vrcholu vždy scházeli.

Letos nahlásil dvojici Freneys Well a Heads Onthe Ground. Oba už byli přihlášeni do Pardubic v minulosti, ale ani jednou nedorazili. Vloni se Freneys Well chystal na Velkou pardubickou České pojišťovny, ovšem o start ho připravilo zranění.

Třetím zajímavým irským koněm na přihláškách je Another Jewel, jehož připravuje trenér Denis Paul Murphy. Je celkovým vítězem loňského Crystal Cupu, letos předvedl dobrou formu při nedávném La Touche Cupu v Punchestownu, kde zvítězil po boji. Druhý skončil Let the Show Begin, který je do Pardubic přihlášen také.

Šestici zahraničních koní doplňuje francouzská klisna Crystal Spark a švýcarský valach Notez Le. Byl by to vůbec první zástupce této alpské země na startu Velké pardubické České pojišťovny. „Jeho trenér Andreas Schärer vévodí švýcarským šampionátům. Vždy má dobré koně, jezdí mu je francouzští žokejové. Jeho start by určitě byl zajímavý,“ řekl Josef Bartoš.

Všichni čtyři irští koně už mají splněny kvalifikační podmínky pro start. Freneys Well a Heads Onthe Ground se kvalifikovali 12. listopadu loňského roku v anglickém Cheltenhamu, na stejném závodišti letos 15. března uspěl Another Jewel a Let the Begin Show podmínky splnil 5. května v irském Punchestownu.

Z českých koní má právo startu bez kvalifikace loňský vítěz Tiumen. Podmínky už splnil i Il En Reve, který 8. dubna dokončil Grand Steeple-Chase Cross Country de Fontainebleau na 6000 metrů ve francouzském Fontainebleau.

Na pardubickém Dostihovém závodišti se tradičně bude konat seriál čtyř kvalifikací na 121. Velkou pardubickou České pojišťovny. Úvodní z nich se poběží v sobotu 21. května při Britském dnu, bude to Velká cena města Pardubic – Memoriál Dicka Francise. Další kvalifikace budou na programu 11. června, 20. srpna a 10. září.

Stejně jako v loňském roce byly mezi kvalifikace zařazeny i dostihy Crystal Cupu mimo Velkou pardubickou České pojišťovny nebo steeplechase či cross country o délce nejméně 4.800 metrů v Irsku, Anglii, Francii nebo Itálii konané od 15. října 2010.

 

Vizitky koní z Irska a Francie


Freneys Well (trenér Enda Bolger, majitel J.P. McManus) - Irsko
Jedenáctiletý valach byl do Velké pardubické České pojišťovny přihlášen už vloni, ale kvůli zranění nemohl přijet. V průběhu své kariéry nasbíral dosud tři vítězství v překážkových dostizích a třikrát byl úspěšný v závodech point-to-point. V loňském roce startoval sedmkrát. V nejlepší formě se představil v dubnu v irském Punchestownu. Nejprve 22. dubna skončil druhý v La Touche Cupu za stájovým kolegou L´Amim a hned 24. dubna na stejné dráze vyhrál Irish Field Chase, když obhájil předloňský triumf. V obou krosech ho vedla Nina Carberry. V tomto roce si na své konto zatím připsal dva starty. V polovině března skončil s Paulem Carberrym až jedenáctý v Glenfarclas Handicap Chase v anglickém Cheltenhamu. O mnoho lépe se mu vedlo 7. května v Punchestownu, kde potřetí za sebou triumfoval v Irish Field Chase s Ninou Carberry.

Heads Onthe Ground (trenér Enda Bolger, majitel J.P. McManus) - Irsko
Čtrnáctiletý valach sbíral úspěšné výsledky především v dřívějších letech. Na svém kontě má tři překážková vítězství a dva triumfy v závodech point-to-piont. Jeho zatím poslední prvenství se váže k datu 13. března 2007, kdy s Ninou Carberry vyhrál Sporting Index Chase v anglickém Cheltenhamu a porazil mj. pozdějšího vítěze Velké národní Silver Birche. Vloni startoval pětkrát, ale bez většího úspěchu. Pouze v říjnu v point-to-point v irském Loughrea byl druhý. V letošním roce se na startu představil zatím jednou a vedlo se mu mnohem lépe. 5. května s Ninou Carberry skončil třetí v La Touche Cupu na 6800 metrů v irském Punchestownu.

Another Jewel (trenér Denis Paul Murphy, majitel Frank Magee) - Irsko
Devítiletý valach dosud nasbíral tři překážková vítězství a dva výhry v závodech point-to-point. V loňském roce se stal celkovým vítězem premiérového ročníku mezinárodního krosového poháru Crystal Cupu. V dubnu skončil třetí v La Touche Cupu na 6800 metrů v irském Punchestownu za dvojicí Bolgerových koní L´Ami a Freneys Well, v polovině května vyhrál Prix Anjou-Loire Challenge na 7300 metrů ve francouzském Lion d´Angers a na začátku září byl druhý v Prix Louis De Guebriant na 6000 metrů ve francouzském Craonu. V minulém roce startoval celkem šestkrát a na své konto si připsal ještě vítězství  v Glenfarclas P.P. Hogan Memorial Cross Country Chase v irském Punchestownu na konci ledna. Letos zatím absolvoval tři starty. V únoru v irském Gowran Parku nedokončil, 15. března byl sedmý v Glenfarclas Handicap Chase v anglickém Cheltenhamu a naposledy 5. května vyhrál La Touche Cup na 6800 metrů v Punchestownu. Jeho stabilním jezdcem je John Laurence Cullen.

Let the Show Begin (trenér a majitel D. A. Love) - Irsko
Osmiletý valach, jenž za svou kariéru nasbíral zatím dvě vítězství v závodech point-to-point a žádné v překážkových dostizích, se v loňském roce na dráze neobjevil. Letos si však na své konto připsal už osm startů. Pětkrát se představil v point-to-point, v Castletownu a v Odlcastle zvítězil. V Irsku absolvoval tři dostihy, vedl ho C.M Murphy. Na začátku dubna v Tramore skončil šestý. Na začátku května se dvakrát v krátkém sledu představil v Punchestownu. Nejprve 3. května nedokončil Kildare Hunt Club Fr. Sean Breen Memorial Chase. Poté 5. května skončil druhý v La Touche Cupu na 6800 metrů, když o krátkou hlavu byl úspěšnější Another Jewel. Je to zatím nejlepší výsledek jeho kariéry.

Crystal Spark (trenér Patrice Quinton, majitel Ecurie Des Dunes) – Francie
Devítiletá klisna za svou překážkovou kariéru nasbírala šest vítězství a dalších devatenáct dotovaných umístění. Její dosud nejúspěšnější sezonou byl rok 2009, kdy absolvovala deset cross country. Čtyři z nich vyhrála – Prix Agenda-Diagnostic Immobilier na 5400 metrů v Moulins (5. dubna 2009), Prix Ernest De Royer na 5000 metrů ve Vittelu (5. července 2009), Prix General De Castries na 5000 metrů ve Vittelu (26. července 2009) a Prix Marc Boudot na 5000 metrů ve Vichy (21. srpna 2009). Zatím naposledy se na dráze představila 25. října 2009 v Saumuru, kde skončila druhá v Grand Steeple-Chase-Cross-Country d´Automne na 5000 metrů. Vloni a ani letos neběžela žádný dostih.


 

Vizitky koní z Irska a Francie

Freneys Well (trenér Enda Bolger, majitel J.P. McManus) - Irsko
Jedenáctiletý valach byl do Velké pardubické České pojišťovny přihlášen už vloni, ale kvůli zranění nemohl přijet. V průběhu své kariéry nasbíral dosud tři vítězství v překážkových dostizích a třikrát byl úspěšný v závodech point-to-point. V loňském roce startoval sedmkrát. V nejlepší formě se představil v dubnu v irském Punchestownu. Nejprve 22. dubna skončil druhý v La Touche Cupu za stájovým kolegou L´Amim a hned 24. dubna na stejné dráze vyhrál Irish Field Chase, když obhájil předloňský triumf. V obou krosech ho vedla Nina Carberry. V tomto roce si na své konto zatím připsal dva starty. V polovině března skončil s Paulem Carberrym až jedenáctý v Glenfarclas Handicap Chase v anglickém Cheltenhamu. O mnoho lépe se mu vedlo 7. května v Punchestownu, kde potřetí za sebou triumfoval v Irish Field Chase s Ninou Carberry.

Heads Onthe Ground (trenér Enda Bolger, majitel J.P. McManus) - Irsko
Čtrnáctiletý valach sbíral úspěšné výsledky především v dřívějších letech. Na svém kontě má tři překážková vítězství a dva triumfy v závodech point-to-piont. Jeho zatím poslední prvenství se váže k datu 13. března 2007, kdy s Ninou Carberry vyhrál Sporting Index Chase v anglickém Cheltenhamu a porazil mj. pozdějšího vítěze Velké národní Silver Birche. Vloni startoval pětkrát, ale bez většího úspěchu. Pouze v říjnu v point-to-point v irském Loughrea byl druhý. V letošním roce se na startu představil zatím jednou a vedlo se mu mnohem lépe. 5. května s Ninou Carberry skončil třetí v La Touche Cupu na 6800 metrů v irském Punchestownu.

Another Jewel (trenér Denis Paul Murphy, majitel Frank Magee) - Irsko
Devítiletý valach dosud nasbíral tři překážková vítězství a dva výhry v závodech point-to-point. V loňském roce se stal celkovým vítězem premiérového ročníku mezinárodního krosového poháru Crystal Cupu. V dubnu skončil třetí v La Touche Cupu na 6800 metrů v irském Punchestownu za dvojicí Bolgerových koní L´Ami a Freneys Well, v polovině května vyhrál Prix Anjou-Loire Challenge na 7300 metrů ve francouzském Lion d´Angers a na začátku září byl druhý v Prix Louis De Guebriant na 6000 metrů ve francouzském Craonu. V minulém roce startoval celkem šestkrát a na své konto si připsal ještě vítězství  v Glenfarclas P.P. Hogan Memorial Cross Country Chase v irském Punchestownu na konci ledna. Letos zatím absolvoval tři starty. V únoru v irském Gowran Parku nedokončil, 15. března byl sedmý v Glenfarclas Handicap Chase v anglickém Cheltenhamu a naposledy 5. května vyhrál La Touche Cup na 6800 metrů v Punchestownu. Jeho stabilním jezdcem je John Laurence Cullen.

Let the Show Begin (trenér a majitel D. A. Love) - Irsko
Osmiletý valach, jenž za svou kariéru nasbíral zatím dvě vítězství v závodech point-to-point a žádné v překážkových dostizích, se v loňském roce na dráze neobjevil. Letos si však na své konto připsal už osm startů. Pětkrát se představil v point-to-point, v Castletownu a v Odlcastle zvítězil. V Irsku absolvoval tři dostihy, vedl ho C.M Murphy. Na začátku dubna v Tramore skončil šestý. Na začátku května se dvakrát v krátkém sledu představil v Punchestownu. Nejprve 3. května nedokončil Kildare Hunt Club Fr. Sean Breen Memorial Chase. Poté 5. května skončil druhý v La Touche Cupu na 6800 metrů, když o krátkou hlavu byl úspěšnější Another Jewel. Je to zatím nejlepší výsledek jeho kariéry.

Crystal Spark (trenér Patrice Quinton, majitel Ecurie Des Dunes) – Francie
Devítiletá klisna za svou překážkovou kariéru nasbírala šest vítězství a dalších devatenáct dotovaných umístění. Její dosud nejúspěšnější sezonou byl rok 2009, kdy absolvovala deset cross country. Čtyři z nich vyhrála – Prix Agenda-Diagnostic Immobilier na 5400 metrů v Moulins (5. dubna 2009), Prix Ernest De Royer na 5000 metrů ve Vittelu (5. července 2009), Prix General De Castries na 5000 metrů ve Vittelu (26. července 2009) a Prix Marc Boudot na 5000 metrů ve Vichy (21. srpna 2009). Zatím naposledy se na dráze představila 25. října 2009 v Saumuru, kde skončila druhá v Grand Steeple-Chase-Cross-Country d´Automne na 5000 metrů. Vloni a ani letos neběžela žádný dostih.

Soubory ke stažení

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.