V sobotu končí letošní dostihová sezona v Pardubicích

Desátým dostihovým dnem bude v sobotu 23. října zakončena letošní pardubická dostihová sezóna. Program překážkového odpoledne nabízí sedm dostihů, hlavním je Cena Tiumena - Závěrečná steeplechase sezóny 2010, steeplechase cross country II. kategorie na 4200 metrů pro pětileté a starší koně.

Pardubice

 

Na startovní listině dostihu je devět koní a jezdců, většina nejlepších již po náročné sezóně odpočívá a tak budou mít příležitost se výrazněji prosadit další.
Nejlepším koněm v poli je BAGGIO (ž.Myška), letos startoval dvakrát, koncem srpna v Pardubicích nedokončil kvalifikační dostih, když byl zadržen hned v úvodu, v září pak v další kvalifikaci získal čtvrté místo za Valldemosem, Lirainem a Kobuzem. Byl na startovní listině 120. Velké pardubické České pojišťovny, ale do dostihu nenastoupil. Snad je již stoprocentně fit a v dnešní společnosti by mohl být favoritem.
UNIVERSE OF GRACIE (ž.Faltejsek) zde před rokem vyhrál dostih III. kategorie. Letos v Pardubicích vyhrál koncem května dostih II. kategorie, v dalších startech však neuspěl, včetně tří italských vystoupení. Před dvěma týdny byl v Ceně Vltavy sedmý.
JESTER (ž.Bartoš) sbíral umístění v menších dostizích. KELV (ž.Stromský) zde vyhrál v srpnu dostih IV. kategorie, KARLSBAD (Sovka) běhá spolehlivě, minule zde byl pátý v silně obsazené Ceně Labe. Třídu má JAADY (Mach), v srpnu byl třetí v hlavním dostihu v Kolesách, SAURON (ž.Andrés) je vítězem z Benešova. Veterán SENEGAL (Kocman) zaběhl velice dobře v polovině června, v dalších startech neuspěl.
IL EN REVE (ž.Novák) letos téměř všechny dostihy, včetně 120. Velké pardubické České pojišťovny nedokončil, pokud by ovšem zopakoval výkon ze srpnové kvalifikace, mohl by bojovat o vítězství.
Velice pěkná obsazení mají i rámcové dostihy. Zajímavým dostihem může být cross country III. kategorie, kde v poli deseti koní mají téměř všichni naději na dobrý výsledek, většina startujících jsou zkušení a výborní překážkáři, nejvíce pozornosti bude poutat nadějný čtyřletý RABBIT WELL (ž.Váňa J.,ml.), který se před dvěma týdny připravil o životní úspěch, když zůstal na startu, dále v dostihu startují DOBYVATEL (Petr Tůma), BRICASSAR (Sovka), TRINITY (ž.Mátl), SAJMA (ž.Myška), LEMUEL (ž.Stromský), ARGENTAN (ž.Kašný), TREDIT (ž.Andrés), CHIFF (ž.Novák) a HARDY (ž.Bartoš).
V klasické steeplechase bude velkým favoritem výborný DJABBA (Šimůnek) a v poli dvanácti koní bude zajímavým debutantem MASTER CHIEF (ž.Mátl), který před časem patřil do širší rovinové špičky.
V proutkách pro tříleté je na startovní listině maximální počet čtrnácti koní, atraktivními nováčky zde budou MALONA (ž.Andrés) a GOLDEN WINNER (Sedláčková).
První dostih bude odstartován již v „pravé poledne“, ve 12.00 hodin, hlavní dostih je naplánován jako poslední na 15.30 hodin.

Tipy:    
I. MALONA – GOLDEN WINNER – OPEN TOUR
II. CIM – CZINDUIN – SULLIVAN
III. DJABBA – HOLY GRAIL – CHAT ET CHIEN
IV. NIKAS – KYSHANTY – AQUAREL
V. RYTMUS – CAMPARA – MAUGLÍ
VI. RABBIT WELL – TRINITY – DOBYVATEL
VII. BAGGIO – UNIVERSE OF GRACIE – KARLSBAD

Závěrečné dostihy – tipy a komentáře k jednotlivým dostihům

12:00 - Cena společnosti Coloseum restaurants, s.r.o.
(proutky IV.kategorie pro 3leté koně na 3200 m o 50 000 Kč)
Slušnou rovinovou třídu zde mají MALONA, OPEN TOUR a TAKING SHAPE, první jmenovaná půjde proutky poprvé, další dva zatím neuspěli. DALILA zvítězila začátkem října v Lysé, VICTORIA HILL byla v témže dostihu druhá a SORTINA třetí, poslední jmenovaná předtím zvítězila začátkem srpna v Mimoni. PUMAG byl druhý a třetí ve steeplechase, GRIZLA byla dvakrát čtvrtá. Počítat musíme s GOLDEN WINNEREM, většina startujících má na překážkách minimálně zkušeností a tak překvapit může kdokoliv.
Tip: MALONA – GOLDEN WINNER – OPEN TOUR
Překvapení: ORIX

12:35 - Cena Zasilatelství Železník
(steeplechase cross country IV. kategorie pro 5leté a starší koně na 4100 m o 50 000 Kč)
CIM zde byl v srpnu třetí a potom vyhrál v Lysé nad Labem. Třídu má CZINDUIN, letos byl těsně druhý ve Velké benešovské steeplechase. Polokrevný SULLIVAN patřil před časem ke špičce, dnes jako veterán již není tolik úspěšný, letos přesto vyhrál menší dostih v Benešově a byl třetí ve Velké netolické steeplechase. ODINGA je vítězkou z Brna.
DANDYS se ukazoval velice dobře, loni v Mostě zvítězil, ale letos ještě nestartoval. NIKASKA zde před rokem vyhrála klasickou steeplechase, letos se zatím výrazněji neprosazovala. LADY ANNE startuje na překážkách poprvé. Překvapit by mohli GRASANT nebo TIGER, který loni zvítězil na mostecké dráze.
Tip: CIM – CZINDUIN – DANDYS
Překvapení: TIGER    

13:10 - Cena Dostihového spolku a.s.
(steeplechase IV. kategorie pro 4leté a starší koně na 3900 m o 50 000 Kč)
DJABBA zde letos podobný dostih vyhrál ve velkém stylu v září. Je to skvělý překážkář, bohužel často nebývá zcela fit. NOVOLARI zde byl v tomto dostihu loni třetí a v minulosti takovýto dokázal i vyhrát, má však zřejmě už svůj zenit za sebou, letos se mu příliš nedaří, třeba to ale tentokráte bude lepší. HOLY GRAIL letos dvakrát v Pardubicích dostih nedokončila, v Itálii se však třikrát dokázala umístit. Dobré výsledky se slabšími střídá CHAT ET CHIEN. Vpředu by měl být FERNANDO. Zajímavými nováčky jsou WEISMÜLER a MASTER CHIEF, první jmenovaný v Lysé neuspěl, ale tentokráte to může být lepší, MASTER CHIEF patřil před časem k jedničkovému průměru, na překážkách debutuje. Překvapit by mohla NEFERTITI.
Tip: DJABBA – HOLY GRAIL – CHAT ET CHIEN
Překvapení: MASTER CHIEF

13:45 - Cena JK Dostihového spolku
(steeplechase cross country IV. kategorie pro 5leté a starší koně na 3400 m o 50 000 Kč)
V této sešlosti hledat favorita je velice obtížně. AQUAREL měl v předchozích letech výborné výsledky na brněnské dráze, letos startoval pouze jednou a neuspěl, s pardubickou dráhou nemá příliš zkušeností. Totéž se dá říci i o většině ostatních. Třídu mají NIKAS a KYSHANTY, ale v minulosti byli úspěšní především v dostizích přes proutěné překážky. SHOSHONE startuje naopak v Pardubicích často, ale zatím se výrazněji neprosadil.
Tip: NIKAS – KYSHANTY – AQUAREL
Překvapení: ASISTENT

14:20 - Cena společnosti HYDRO-X
(steeplechase cross country IV. kategorie pro 4leté koně na 3400 m o 50 000 Kč)
AMIGO má zajímavý původ, jeho matka je sestrou slavného Almanzora, ale zatím se nezdá, že by šel alespoň náznakem ve „strýčkových“ stopách. CAMPARA zvítězila ve Slušovicích a TRUE LIFE v Benešově. Spolehlivě běhají LOVER BOY, MAUGLÍ, PERFECT MATE a VAKRIA, kteří se často umístí, ale i SOKŘÍK, který většinu dostihů dokončí, ovšem zatím bez výraznějšího úspěchu. Třídu má RYTMUS, loni nejlepší tříletý překážkář, letos však ještě nestartoval. Překvapit by mohli DÁNSKÁ PRINCEZNA, nebo Mandarinův bratr MATHEO.
Tip: RYTMUS – CAMPARA – MAUGLÍ
Překvapení: DÁNSKÁ PRINCEZNA

14:55 - Cena ORLING
(steeplechase cross country III. kategorie pro 4leté a starší koně na 3900 m o 80 000 Kč)
Velmi dobrý BRICASSAR letos zvítězil v Mimoni, byl čtvrtý ve Velké netolické steeplechase a pátý ve Velké benešovské. Míval daleko lepší sezóny, letos se mu příliš nedařilo.
Spolehlivě běhá ARGENTAN, který všechny letošní starty ve IV. kategorii proměnil v umístění, naposledy byl v Pardubicích v září druhý. DOBYVATEL byl při dvou letošních startech vždy druhý, LEMUEL při třech vždy třetí.
Výbornou bilanci mají i všichni ostatní TREDIT, SAJMA, TRINITY a RABBIT WELL dokázali letos v Pardubicích zvítězit, HARDY je vítězem z Benešova a CHIFF se také několikrát umístil.
Dostih bude zřejmě velice vyrovnaný, výkonnostně by měl vyčnívat RABBIT WELL, který patří k nejnadějnějším čtyřletým koním, letos dvakrát zvítězil. Minule zde však v roli favorita v Ceně České asociace steeplechase zůstal trčet na startu a dostihu se nezúčastnil, snad se tentokráte nic takového nestane.
Tip: RABBIT WELL – TRINITY – DOBYVATEL
Překvapení: CHIFF

15:30 - Cena TIUMENA - Závěrečná steeplechase cross country sezóny 2010
(steeplechase cross country II. kategorie pro 5leté a starší koně na 4200 m o 100 000 Kč)
Nejlepším koněm v poli je BAGGIO, letos startoval dvakrát, koncem srpna v Pardubicích nedokončil kvalifikační dostih, když byl zadržen hned v úvodu, v září pak v další kvalifikaci získal čtvrté místo za Valldemosem, Lirainem a Kobuzem. Byl na startovní listině Velké pardubické, ale do dostihu nenastoupil. V dnešní společnosti by mohl být favoritem.
UNIVERSE OF GRACIE zde před rokem vyhrál dostih III. kategorie. Letos v Pardubicích vyhrál koncem května dostih II. kategorie, v dalších startech však neuspěl, včetně tří italských vystoupení. Před dvěma týdny byl v Ceně Vltavy sedmý.
JESTER sbíral umístění v menších dostizích. KELV zde vyhrál v srpnu dostih IV. kategorie, KARLSBAD běhá spolehlivě, minule zde byl pátý v silně obsazené Ceně Labe. Třídu má JAADY, v srpnu byl třetí v hlavním dostihu v Kolesách, SAURON je vítězem z Benešova. Veterán SENEGAL zaběhl velice dobře v polovině června, v dalších startech neuspěl.
IL EN REVE letos téměř všechny dostihy, včetně Velké pardubické nedokončil, pokud by ovšem zopakoval výkon ze srpnové kvalifikace, mohl by bojovat o vítězství.
Tip: BAGGIO – UNIVERSE OF GRACIE – KARLSBAD
Překvapení: IL EN REVE

Připravil Milan Tůma

 

 

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.