3. kvalifikaci na 121. Velkou pardubickou ČP vyhrál Tiumen

Na pardubickém závodišti dnes byla zahájena druhá polovina zdejší dostihové sezony. Odstartoval ji mítink nazvaný Slovenský den, jehož hlavním bodem byla výtečně obsazená třetí kvalifikace na letošní 121. Velkou pardubickou České pojišťovny. Běžela se jako Velká cena společnosti ELTODO a s přehledem ji ovládli králové posledních dvou ročníků říjnového překážkového vrcholu.

23. 8. 19:30 HOD: Záznam 3. kvalifikace na 121. Velkou partdubickou ČP, Velké ceny společnosti ELTODO a. s. je k dispozici v internetovéch archivu ČT ZDE.

Aktualizace 20. 8.: Přidán odkaz na fotogalerii.

Za Tiumenem na druhém místě skončil šestiletý tmavě hnědý valach Klaus s žokejem Jaroslavem Myškou. Za vítězem zaostal o krk. O hlavu jako třetí se umístil osmiletý hnědý valach Aspirant s francouzským žokejem Julienem Leméem.

Cíl - Foto Michaela Javůrková

 „Dostih byl zbytečně moc rychlý. Kvalifikace by se nemusely jezdit v takovém tempu. Většina z těch, co to přepálili, na to nakonec doplatila. Vytěžil jsem z toho, že jsem byl rozumnější,“ prohlásil Josef Váňa starší.

Letošní třetí kvalifikační dostih sliboval zajímavou podívanou. Byť se ve startovní listině sešlo „pouze“ jedenáct koní, obsazení bylo hodně zvučné. Na startu byli dvojnásobní vítězové Velké pardubické České pojišťovny Sixteen s Tiumenem a spolu s Amant Grisem zároveň nejlepší trio z loňského ročníku říjnového vrcholu, Bremen Plan, nejlepší z červnové kvalifikace Caland či nadějný Klaus.

„Je to vlastně malá Velká pardubická,“ říkal před startem Josef Váňa starší. „Těžko hledat hlavního favorita, je to naprosto otevřený dostih. Všichni koně jsou vyrovnaní,“ dodával žokej Jaroslav Myška.

Právě jejich koně, Tiumen a Klaus, a spolu s nimi Bremen Plan byli podle sázkových kurzů pasování do role hlavních kandidátů na vítězství. Jejich největšími konkurenty podle papírových prognóz měli být Caland, Sixteen a Zulejka. Naopak outsiderem měla být Korinka.

Tempa se hned po startu ujal Bremen Plan (ž. Korpas). Hned na druhé překážce měl sice problémy, ale doskok ustál a poté odvodil podstatnou část kvalifikačního dostihu. Za jeho zády se nejčastěji drželi Klaus, Amant Gris a zpočátku i Korinka. Naopak pole koní neustále uzavírala Sixteen, která neprožila nejvydařenější den.

Čelo se začalo měnit až po velkém anglickém skoku. Tempo se zrychlilo a do té doby aktivní Bremen Plan ztrácel. Pole koní na travnatý ovál zavedl Teviot, ovšem na záda mu dýchali Klaus, Zulejka a Amant Gris. A v těsné blízkosti se drželi rovněž Tiumen s Aspirantem.

Závěrečnou překážku skákali jako první Zulejka s Klausem, ovšem závěr patřil zvenčí finišujícímu Tiumenovi. Získal si rozhodující náskok, který už soupeři nedokázali smazat. Josef Váňa starší dal vzpomenout na doběh loňské Velké pardubické České pojišťovny. Prakticky bez použití bičíku si kontroloval první místo a nakonec ho udržel až do cíle.

„Nechtěl jsem, aby dostih stál Tiumena hodně sil. I za cenu toho, že bych od rozhodčích dostal nějakou sankci, tak bych ho bičem neuhodil,“ prohlásil Josef Váňa starší. „Byl to bezproblémový dostih. Jen já jsem byl dneska trošku zesláblý vinou střevních potíží. Musím do Velké pardubické ještě trochu potrénovat, abych mladým stačil. Ale dneska jsem se pěkně svezl,“ dodal sedminásobný vítěz Velké pardubické České pojišťovny.

Tiumen

Tiumen zvítězil přesvědčivě. Dotahující se Klaus, jenž skončil druhý, však na něho nakonec v cíli ztrácel pouhý krk. „Porazili nás ostřílení matadoři. Druhé místo není žádnou ostudou. Klaus šel tak těžkou trať vůbec poprvé, je to mladý perspektivní kůň,“ pronesl žokej Jaroslav Myška.

Jako třetí o hlavu za Klausem se umístil vítěz loňské srpnové kvalifikace Aspirant, v jehož sedle byl francouzský žokej působící ve Švýcarsku Julien Lemée. Na dotovaná umístění dosáhli ještě Zulejka (Šimůnek) a Teviot (ž. Havelka). Dostih dále dokončili Amant Gris (ž. Stromský), Bremen Plan (ž. Korpas), Caland (ž. Andrés) a jako poslední Sixteen (ž. Bartoš). Naopak neuspěli Korinka (ž. Kašný) a Flambion (Sovka).

K dosud 19 koním v tuzemském tréninku, kteří se už dříve kvalifikovali do letošní 121. Velké pardubické České pojišťovny, se nyní přidali další tři – Zulejka, Teviot a Amant Gris. Podmínky pro účast v říjnovém překážkovém vrcholu tak má nyní splněno 22 koní. Kvalifikoval se rovněž druhý Klaus, ale do Velké pardubické zatím není přihlášen.

 

výsledky 3. kvalifikace Velká Pardubická

Několik aspirantů na start v překážkovém svátku roku se rovněž představilo v Ceně společnosti SECA a pana Bujnocha, která byla nejvýznamnějším rámcovým dostihem Slovenského dne. Steeplechase cross country II. kategorie na 5200 metrů s celkovou dotací 100 tisíc korun nabídla dramatickou podívanou. Postaral se o ni Marinus (ž. Kašný), který odmítl zdolat Irskou lavici a způsobil tím horké chvíle řadě soupeřů. Nejvíce na to doplatil favorizovaný Chenonceau, jenž ztratil svého žokeje Kouska. Ten sice naskočil zpět do sedla a dostih dokončili na třetím místě, ovšem po doběhu byli diskvalifikováni. Finiš ovládli svěřenci Josefa Váni staršího. Úspěšnější byl sedmiletý hnědý valach Belmont (ž. Bartoš), který o tři a třičtvrtě délky porazil desetiletého ryzáka Liraina (ž. Váňa mladší). „je dobře, že jsme vyhráli. Ale nebyl to ten nejdůležitější dostih roku. Ten bude až v den Velké pardubické,“ prohlásil majitel vítězného koně Jiří Charvát.

Nejúspěšnějšími jezdci sobotního Slovenského dne na pardubickém závodišti byli žokejové Pavel Kašný a Marcel Novák. Oba si na své konto připsali po dvou výhrách. Mezi trenéry byl stejně úspěšný Josef Váňa starší, jehož svěřenci Tiumen a Belmont vyhráli dva nejvýznamnější dostihy odpoledne. Mezi majiteli se tentokrát nenašel žádný, který by vyhrál vícekrát než jednou.

Dostihová sezona na pardubickém závodišti bude pokračovat v sobotu 10. září, kdy se bude konat mítink nazvaný Francouzský den. Jeho vrcholem bude závěrečná čtvrtá kvalifikace na 121. Velkou pardubickou České pojišťovny, která se letos běží v neděli 9. října.

Rámcové dostihy

Cena firmy Kožešiny Luděk Slanař (proutěné překážky III. kategorie pro 3leté koně na 3200 m o 80 000 Kč): Newcomer (ž. Pavel Kašný, tr. Pavel Tůma 3, majitel Snowidza-Dvorce) – Hegnus – Tuaréga.
 

Cena Dostihového spolku a.s. (steeplechase cross country III. kategorie pro 4 a 5leté klisny na 3900 m o 80 000 Kč): Sortina (ž. Marcel Novák, tr. Jaroslav Votava , majitel J+J Votava) – Cantridara – Königin Platina.
 

Cena společnosti CHOVSERVIS a.s. Hradec Králové (steeplechase cross country IV. kategorie pro 5leté a starší koně na 4500 m o 50 000 Kč): Kindly Boy (ž. Marcel Novák, tr. Přemek Kejzlar, majitel Stáj Kejzlar) – Imágo – Ready for Smile.
 

Cena skupiny SECURITAS ČR (steeplechase cross country IV. kategorie pro 5leté a starší koně na 4000 m o 50 000 Kč): Ter Mill (ž. Pavel Kašný, tr. Antonín Novák, majitel DS Malá Morávka) – Sagwan – Shaman.
 

O pohár firmy HAINZ (steeplechase III.kategorie pro 4leté a starší koně na 3900 m o 80 000 Kč): Kenya Dance (ž. Dušan Andrés, tr. Grzegorz Witold Wroblewski, majitel DS Pegas) – Marcanta – Perikles.

Cena společnosti SECA a pana Bujnocha (steeplechase cross country II. kategorie pro 5leté a starší koně na 5200 m o 100 000 Kč): Belmont (ž. Josef Bartoš, tr. Josef Váňa st., majitel Dr.Charvát) – Lirain – Lakreg.
 

Cena PARDUBICKÝ PERNÍK NOVOTNÝ (steeplechase cross country III. kategorie pro 4leté a starší koně na 4200 m o 80 000 Kč): Cim (ž. Jaroslav Myška, tr. Lenka Horáková, majitel DC Zámrsk MUDr. Bruna V.) – Kyshanty – Universe of Gracie.

Cena GRIM.CZ - vinotéka on-line Pardubice (steeplechase cross country IV. kategorie pro 4leté koně na 4000 m o 50 000 Kč): Pumag (Vladimír Verner, tr. Jaromír Hrudka, majitel Ma+Fa Zminný) – Glover – Orix.


Dušan Korel

 

Partnerem sobotní kvalifikace je společnost ELTODO a.s.
Dostihový spolek a.s. Pardubice získal nového silného partnera. Stala se jím společnost ELTODO a.s. V průběhu sobotního Slovenského dne bude partnerem hlavního dostihu. Třetí kvalifikace na 121. Velkou pardubickou České pojišťovny se poběží jako Velká cena společnosti ELTODO.

 

„Jsme velice rádi, že se nám podařilo uzavřít obchodní partnerství s tak zajímavou společností a že se okamžitě stala partnerem hlavního dostihu nejbližšího mítinku na pardubickém závodišti. Budeme pochopitelně velice spokojeni, pokud se tato nově navázaná spolupráce změní dlouhodobý a oboustranně prospěšný vztah,“ řekl Petr Buchal, ředitel Dostihového spolku a.s. Pardubice.

Velká cena společnosti ELTODO bude pravým vrcholem sobotního dostihového odpoledne na pardubickém závodišti. Třetí kvalifikace na 121. Velkou pardubickou České pojišťovny nepochybně nabídne atraktivní podívanou v podání špičkových tuzemských koní. Ve startovním poli se objeví nejlepší trio z loňského ročníku říjnového překážkového svátku – Tiumen, Amant Gris a Sixteen. A vedle nich například Bremen Plan, vítěz červnové kvalifikace Caland, Aspirant či nadějný Klaus.

Sobotní Slovenský den na pardubickém závodišti začíná ve 13.00 hodin. Nabídne celkem devět překážkových dostihů. Velká cena společnosti ELTODO bude sedmým bodem programu, startovat bude v 16.35 hodin.

Představení společnosti ELTODO a.s.
Společnost ELTODO s.r.o. byla založena v roce 1991. Systematickými kroky a cílenými akvizicemi se postupně ELTODO stalo významným obchodním partnerem v oblasti energetiky, dopravní infrastruktury, průmyslu, osvětlení a telekomunikace.
Základní strukturu skupiny tvoří společnosti ELTODO EG, a.s., ELTODO-CITELUM, s.r.o., ELTODO dopravní systémy s.r.o. a Vegacom, a.s.
Obchodní aktivity skupiny ELTODO jsou od doby vzniku ve velké míře orientované na český a slovenský trh, ale i zahraniční dodávky mají stoupající tendence. Široké portfolio činností a rozsáhlé spektrum tržního uplatnění je pro ELTODO dlouhodobě stabilizující jistotou působnosti na tuzemském i zahraničním trhu.
ELTODO – to je tradice, kvalita a vysoká odbornost, která je výsledkem dlouholetého a systematického vývoje celé skupiny. Odborný potenciál spolu s výrobní základnou a řadou podpůrných aktivit včetně vlastního vzdělávacího zařízení představuje záruku úspěšného rozvoje podnikání i do budoucna.
Více informací o partneru třetí kvalifikace na 121. Velkou pardubickou České pojišťovny najdete webových stránkách www.eltodo.cz.

 

 

Původní zpráva z 17. srpna.

V sobotu se běží 3. kvalifikace na 121. Velkou pardubickou ČP

V sobotu 20. srpna pokračuje pardubická dostihová sezóna letošním šestým překážkovým mítinkem. Na programu „Slovenského dne“ bude devět dostihů a hlavním bodem pak třetí dějství zdejšího kvalifikačního seriálu na 121. ročník Velké pardubické České pojišťovny. Na startu Velké ceny Dostihového klubu, cross country na 5800 metrů, se sejde jedenáct koní a jezdců, v čele s dvojnásobnými vítězi posledních čtyř ročníků Velké pardubické České pojišťovny, bělkou Sixteen a Tiumenem...

Oba mají již účast ve Velké zajištěnou a půjde především o ladění formy. V sedle TIUMENA bude nestárnoucí žokej Josef Váňa, sedminásobný vítěz Velké pardubické, SIXTEEN povede její v posledních letech stálý partner, žokej Josef Bartoš.

Budou patřit k favoritům sobotního dostihu, ale je zde několik dalších, kteří budou chtít naplno uspět. Ve skvělé formě běhal v jarní části sezóny vítěz druhého kvalifikačního dostihu CALAND(ž.Andrés), jinak tréninkový partner výše jmenovaných, výbornou formou se v předchozích dostizích prezentovali také KLAUS(ž.Myška), BREMEN PLAN(ž.Korpas) a ZULEJKA(Šimůnek).

Také ASPIRANT není bez šance, je to loňský vítěz tohoto srpnového kvalifikačního dostihu a tedy obhájce prvenství, tentokráte jej povede nám neznámý švýcarský šampión Julien Lemée.

Dalšími startujícími jsou populární bělouš AMANT GRIS(ž.Stromský), který dvakrát sahal ve Velké pardubické po vítězství, v letošní sezóně však zatím neprokazoval optimální formu, letos debutující a v loňské Velké pardubické pátý TEVIOT(ž.Havelka), spolehlivě běhající FLAMBION(Sovka), který byl v červnové kvalifikaci třetí a KORINKA(ž.Kašný). Ta se po zářijovém zranění vrátila v červenci na dráhu a v Albertovci byla v menším dostihu druhá.

AMANT GRIS, KLAUS, KORINKA, TEVIOT a ZULEJKA musí, aby se kvalifikovali do Velké pardubické, přejít celý dostih bez pádu a vybočení, ostatní se již kvalifikovali v předchozích jarních dostizích. TIUMEN jako vítěz loňského ročníku má také účast zajištěnou.

Výborně obsazené jsou i rámcové dostihy. Cross country II. kategorie na 5200 metrů o Cenu společnosti SECA a pana Bujnocha, se poběží na trati prestižní podzimní Ceny Labe a v poli třinácti koní budou favority výborní CHENONCEAU(ž.Kousek), BELMONT(ž.Bartoš) a LIRAIN(ž.Váňa J.,ml.), v Cross country III. kategorie na 4200 metrů se utkají v poli osmnácti koní výborní MANDARINO(ž.Kousek), SHERENTO(ž.Bartoš), KYSHANTY(Šimůnek) a další.

V dostihu přes proutěné překážky pro tříleté koně se představí prvorozený potomek slavné Registany, klisna REGINE. Žokeje Josefa Váňu seniora uvidíme také v cross country IV. kategorie v sedle ryzáka WELLDANCERA.

První dostih, proutky pro tříleté koně na 3200 metrů, bude odstartován ve 13:00 hodin, kvalifikační je pak na programu v 16:35 hodin.

Tipy:    
I. NEWCOMER – QUBAWI – MARRAKESH
II. KÖNIGIN PLATINA – OREGONIA – CENNÁ PANENKA
III. WELLDANCER – DERBY SHARP – PLAYLETA
IV. ALBERTO – AL JAZ – SHAMAN
V. KAMIENCZYK – KENYA DANCE – RAMANA
VI. CHENONCEAU – BELMONT – LIRAIN
VII. TIUMEN – KLAUS – BREMEN PLAN
VIII. MANDARINO – SHERENTO – UNIVERSE OF GRACIE
IX. QUANTERA – BARAK – GOLDEN WINNER

Navázat na triumf s Baggiem? Nejsem proti, říká žokej Myška

Potřetí v letošní sezoně budou koně bojovat o splnění podmínek pro účast v letošní 121. Velké pardubické České pojišťovny. Třetí kvalifikace, která se poběží jako Velká cena Dostihového klubu, bude vrcholem sobotního dostihového mítinku na závodišti v Pardubicích. Kvalitní a vyrovnané startovní pole bude tvořit jedenáct koní. Mezi uchazeče o vítězství se bude řadit i šestiletý tmavě hnědý valach Klaus. V sedle reprezentanta stáje Wrbna Racing, které připravuje trenér Čestmír Olehla, bude žokej Jaroslav Myška. Bude s ním snažit navázat na triumf v květnové kvalifikaci s Klausovým stájovým druhem Baggiem.
„Vůbec bych se nebránil tomu, kdyby se dařilo stejně jako s Baggiem,“ prohlásil žokej Jaroslav Myška. „Věřím, že Klaus může klidně vyhrát, i když tak náročný dostih ještě neběžel."


Podívejme se na nabitou startovní listinu sobotní kvalifikace. Koho považujete za favority?
To je otázka, v podstatě to bude Velká pardubická. Opravdu těžko říct. Bude to hodně vyrovnané.

Zkuste tedy ukázat na největší aspiranty na vítězství.
Začnu u sebe. Klaus letos v Pardubicích vyhrál dva dostihy. Minule ukázal, že se umí prosadit i na distanci přes pět kilometrů. Poprvé sice poběží tak náročný dostih se zkušenými koňmi, ale věřím tomu, že by si s tím měl poradit. Formu by měl mít. Klidně může i vyhrát.

A kdo ze soupeřů by vám měl nejvíce konkurovat?
Calandovi se nepovedl poslední start v Albertovci. Neberu to ale za bernou minci. Albertovec je specifický, klidně nyní v Pardubicích může vyhrát, což se mu podařilo už v červnové kvalifikaci. Sixteen to zjara moc nešlo. Váňovým koním ale jde forma nahoru, což ukázali v Itálii nebo v Kolesách. Takže je nutné počítat se Sixteen i s Tiumenem.  Dále bych jmenoval Bremen Plana, který při minulém startu v Pardubicích skončil druhý za Klausem. Zase určitě bude vidět. Otazníkem je třeba Aspirant, který změnil působiště. Šel k trenéru Jandovi, určitě bude mít jiný systém tréninku. Navíc v jeho sedle bude Francouz Julien Lemée. Znám ho ze Švýcarska. Nemyslím, že to bude velká posila. Ale může se stát cokoliv. Pokud tedy mám ukázat na hlavní favority, považuji za ně Bremen Plana, Klause a Calanda.

Už jste to sám naznačil – sobotní kvalifikace vzhledem k obsazení bude zřejmě nesmírně vyrovnaná a prosadit se může v podstatě kterýkoliv kůň. Souhlasíte?
Určitě to bude vyrovnané. Opravdu těžko hledat hlavního favorita. Všichni se letos ukázali. Ale teď byla pauza, někteří měsíc a půl neběhali. Člověk se může jen domnívat, jak na tom budou. Bude to dost otevřené. Z pohledu zkušeností jsou to vyrovnaní koně.

Pro některé koně to bude poslední start před Velkou pardubickou České pojišťovny. Navíc řada z nich už je kvalifikována. Je možné, že by sobotní dostih brali jen jako součást ladění formy na říjnový vrchol?
To si nemyslím. Do Velké pardubické zbývá ještě měsíc a půl. Je dost času na to jít se jen tak proběhnout. Nečekám, že by šli doslova na krev. Ale koně by se nyní v kvalifikaci měli ukázat a měli by naznačit, jakou formu mohou mít na podzim.

Vraťme se ještě přímo k vám a ke Klausovi. Honí se ve vaší hlavě touha navázat na květnové kvalifikační vítězství s Baggiem?
Nebyl bych proti. Ale zatím nevím, jaké ordre dostanu od trenéra Olehly. Čekám, že nás pošle závodit. Když se objeví možnost vyhrát, tak se o to pokusíme. Ale Klaus si asi především půjde projít delší a náročnější trať s výhledem na příští rok. Už minule byl trenér Olehla překvapený, že vyhrál dostih na 5200 metrů. Nyní tedy zkouší delší distanci.
 

Klaus zatím není přihlášený do letošní Velké pardubické České pojišťovny. Mohl by to podle vašeho názoru změnit případný úspěch v sobotní kvalifikaci?
To nemohu posoudit, o tom jsme se nebavili. To si musí rozhodnout ve Světlé Hoře. Osobně si myslím, že ho letos nebudou tlačit do Velké pardubické. Přece jen měl výpadek a není až tak zkušený. Ale vše se bude odvíjet od sobotního výsledku a případně také od stylu, jakým by uspěl.

Na druhou stranu Klausovi je teprve šest let, takže budoucnost má před sebou…
Je to mladý kůň. Určitě není kam spěchat.

 

V příloze pod článkem informace týkající se historie 3. kvalifikace a také seznam přihlášených koní na VP ČP 2011.


Soubory ke stažení

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.