V sobotu se běží v Pardubicích Zlatý pohár

Zlatým pohárem Chládek a Tintěra Pardubice, klasickou steeplechase kategorie Listed na 5000 metrů pro pětileté a starší koně, bude v sobotu 27. června uzavřena první polovina letošní pardubické dostihové sezóny.


Bude to již šestnáctý ročník tohoto dostihu, běhá se od roku 1994. Velkým favoritem dostihu bude vítěz posledních dvou ročníků ROYAL MOUGINS, který patří k naší absolutní překážkové špičce a v této rychlostní disciplíně vůbec k nejlepším. Poprvé jej v dostihu povede žokej Jiří Kousek, který zde Zlatý pohár už před léty jednou vyhrál, v sedle George De Hareba.
Největšími soupeři by mu měli být AMBER HILL (ž.Bartoš) a JAADY (ž.Faltejsek). Šanci na přední umístění má i MANDARINO (ž.Myška), který byl loni v tomto dostihu druhý a FIFTYNINE (ž.Andrés). Počítat musíme i s DE DUREM (Petr Tůma) a PRIORY BAYEM (žk.Váňa J.,ml.). IMBIR (ž.Novák) a MAÁDID (Urbánek) budou patřit spíše k outsiderům dostihu.
Kromě Zlatého poháru uvidíme i osm dalších rámcových dostihů, první bude odstartován ve 13.00 hodin.
K nejzajímavějším bude patřit cross country II.kategorie na 5200 metrů, kde v poli devíti koní uvidíme výborné BAGGIO (ž.Faltejsek), BREMEN PLAN (ž.Stromský), RED DANCER (Petr Tůma), TIUMEN (ž.Bartoš), MONTGOMERY (Sedláčková) a poprvé se pokusí uspět na dlouhé distanci vítěz loňského Poplerova memoriálu, nadějný ASPIRANT (ž.Kousek).
Nejpočetnější obsazení má dostih čtyřletých a pětiletých klisen, cross country IV.kategorie na 4000 metrů, kde v patnáctihlavém poli budou i nadějné ZULEJKA (ž.Myška), CHARNELA (ž.Andrés), NIGRA (Urbánek), CHARLENE (Liška) a poprvé se zde představí KSIEŽNA KENTU (ž.Faltejsek).
V klasické steeplechase IV.kategorie na 3900 metrů se pokusí na překážkách uspět favorit loňského Českého derby a nedávný účastník chuchelského Zlatého poháru BUDAPEST (ž.Bartoš).
Po prázdninové přestávce bude pardubická dostihová sezóna pokračovat v sobotu 22.srpna třetím kvalifikačním dostihem pro 119. ročník Velké pardubické České pojišťovny.

Tipy:
I.    FLYING FRANKIE – PUNTARENAS – RYTMUS
II.    YORK CITY – PURBECCA – KOBUZ
III.    PLAYLETA – ALES – SOREPPO
IV.    KSIAŽE JAPE – MIRAINO – CHENONCEAU
V.    ZULEJKA – CHARNELA – NIGRA
VI.    BAGGIO – BREMEN PLAN – RED DANCER
VII.    ROYAL MOUGINS – JAADY – AMBER HILL
VIII.    KASJER – VARKET – KLIRENS
IX.    BUDAPEST – SHAAKEY - CYRIL

Připravil: Milan Tůma


Zlatý pohár Chládek a Tintěra Pardubice – pohled do historie

V sobotu 27. června se poběží již šestnáctý ročník tohoto dostihu. Poprvé se běžel v roce 1994 na trati 4400 metrů a v kurzu dostihu byly i živé ploty, suchý příkop a kamenná zeď. Délka dostihu se rok od roku měnila a také okruh klasické steeplechase doznával řady změn a ta nejzásadnější se odehrála v roce 1998, kdy se otočil doběh i všech ostatních dostihů a cíl se přesunul na opačnou stranu cílové rovinky.
V dnešní podobě, co se týká délky dráhy a kurzu, se dostih běhá od roku 2001, když předtím byl dostih o něco kratší.
Do roku 2004 dostih nesl jméno Zlatý pohár Paramo a od následujícího až dodnes se běhá jako Zlatý pohár Chládek a Tintěra Pardubice.
Nejúspěšnějšími čtyřnohými aktéry patnáctileté historie dostihu jsou dva dvojnásobní vítězové, hnědáci NER(POL) a ROYAL MOUGINS(GB), kteří při dvou startech nemají žádné další umístění.
Z dalších vítězů, podle většího počtu lepších umístění, patří k nejúspěšnějším LISHARP, který má ve své sbírce i jedno druhé místo a jednou dostih dokončil jako sedmý, ALMANZOR(POL) byl jednou druhý a MASTER BLADE(GER) jednou třetí a jednou čtvrtý.
Nejvícekrát v dostihu startoval BARROW, celkem šestkrát, jednou zvítězil, dvakrát byl čtvrtý, dvakrát pátý a jednou sedmý, LISHARP, GEORGE DE HAREB(IRE) a klisna SESI mají po čtyřech účastích, LISHARP kromě výše zmíněných umístění také jednou dostih nedokončil, GEORGE DE HAREB(IRE) jednou zvítězil a třikrát dostih nedokončil a SESI byla jednou druhá, jednou třetí a dvakrát pátá.
Mezi jezdci je nejúspěšnějším žokej Dušan Andrés, který se dostihu zúčastnil třináctkrát, dvakrát zvítězil, šestkrát byl druhý, dvakrát třetí, jednou pátý, jednou osmý a jednou se do cíle nepodíval.
Po dvou prvenstvích mají ve své sbírce i žokejové Radek Havelka a Peter Gehm, první jmenovaný má navíc jedno druhé umístění.
K nejúspěšnějším patří i žokejové Jiří Kameníček, který při devíti účastích získal jedno vítězství, jedno druhé umístění, dvakrát byl třetí, jednou čtvrtý a jednou pátý, třikrát dostih nedokončil a žokej Vlastimil Špalek, který se dostihu zúčastnil sedmkrát, jednou zvítězil, dvakrát byl čtvrtý, dvakrát pátý, jednou sedmý a jednou osmý.
Nejúspěšnějším trenérem je se čtyřmi prvenstvími Josef Váňa, o jedno méně má trenér František Holčák a dvakrát byli úspěšní Ing. Pavlína Baštová a MVDr. Čestmír Olehla.
Čtveřice majitelů se radovala z vítězství dvakrát, byli to Stall Lenz-Statek Stráž, Stajnia Gula-Váňa, Wrbna Racing a naposledy Dr.Charvát.
Co se týká zahraniční účasti, nepočítáme-li několik startů slovenských koní, tak třikrát zde startoval kůň z britských ostrovů a dvakrát se zúčastnil zástupce polského turfu. Z ostrovních koní nejlépe dopadl v roce 2002 PADDY´S RETURN(IRE) s J.P.McNamarou v sedle, který proběhl cílem jako druhý, ale pro tísnění soupeře byl přesunut na třetí místo za poškozeného Hastavena.
Z polských koní byl v roce 2000 výborný SEXMAN(POL)(Lica) čtvrtý a v roce 2004 klisna FANTI DANCER(IRE)(ž.Kameníček) dostih nedokončila.
Pořadí v cíli se měnilo i roce 1998, kdy o vítězství svedli tuhý boj KREATOR(POL)(ž.Andrés) a CURTINO(GER)(ž.Gehm) a v uvedeném pořadí proběhli cílem rozdílem nosu. První jmenovaný byl ale pro tísnění soupeře v zatáčce do cílové rovinky přesunut na druhé místo.
Časový rekord, od doby kdy se dostih běhá na 5000 metrů, drží ALMANZOR(POL)(ž.Línek), který v roce 2002 vyběhl čas 06:19,58.

Připravil: Milan Tůma


Chceme zkusit hattrick, říká trenér Holčák před Zlatým pohárem

Nejúspěšnější kůň v historii pardubického Zlatého poháru. Takovou visačkou může být po sobotním mítinku ozdoben Royal Mougins. Může být vůbec první, kdo by nejprestižnější klasickou steeplechase v tuzemsku vyhrál potřetí.
Sedmiletý tmavý hnědý valach ze stáje Dr. Charvát se o vedení v historické tabulce zatím dělí s Nerem. Oba mají na svém kontě dva triumfy.
Svěřenec trenéra Františka Holčáka ovládl minulé dva ročníky. Předloni, kdy byl v jeho sedle žokej Jaroslav Myška, zvítězil zadrženě o čtyři a tři čtvrtě délky před Gontem. A vloni přidal druhé vítězství. Pod žokejem Markem Stromský vyhrál jistě o dvě a půl délky před Mandarinem.
K výhrám ve Zlatém poháru přidal v minulých dvou letech i triumfy ve Stříbrné trofeji v den Velké pardubické České pojišťovny. Při čtyřech startech ve steeplechase na pardubické dráze tak ani jednou nenašel přemožitele.
Royal Mougins, který na prémiích získal už přes sedm milionů korun, bude favoritem i v sobotu. Tentokrát ho povede žokej Jiří Kousek. A společně budou ve Zlatém poháru Chládek a Tintěra Pardubice útočit na vítězný hattrick.
„Jistě bychom to chtěli zkusit,“ netají se trenér František Holčák vítěznými ambicemi.

V jaké formě je Royal Mougins před obhajobou vítězství ve Zlatém poháru Chládek a Tintěra Pardubice?
„Má velmi slušnou formu. Po startu v Meranu v pořádku. Kdyby nebyl, tak by určitě neběžel.“

Mezi dostihem v Meranu a Zlatým pohárem uplyne pouhých čtrnáct dnů. Zvažovali jste start v Pardubicích?
„Zvažovali. Ale kůň je v pořádku, tak může běžet. Je to ryze individuální záležitost. Někdo potřebuje dvouměsíční přestávku, jinému stačí čtrnáct dnů.“

Royal Mougins v Meranu skončil druhý, když po tuhém boji prohrál o hlavu s Paracchinim. Předpokládám, že tento start potvrdil jeho dobrou formou?
„Prohráli jsme s dobrým koněm, to není žádná ostuda.“

Co říkáte konkurenci, která vás čeká v sobotu v Pardubicích?
„Je velmi slušná, každý bude chtít vyhrát.“

Ve startovní listině figuruje řada kvalitních koní. Koho vy považujete za největší konkurenty?
„To si vyberte sám, to by byly spekulace. My jdeme do dostihu se snahou vyhrát. A nechci vybírat někoho konkrétního. Všichni koně na startu jsou slušní, to samé platí o jezdeckém obsazení. Všichni budou chtít vyhrát, každého láká prémie 300 tisíc korun.“



Zlatý pohár Chládek a Tintěra Pardubice – vizitky koní

AMBER HILL (GER) 6 – Hexion-Váňa, trenér Josef Váňa
Loni v polovině září vyhrál ve Velké Chuchli Zlatý pohár EŽ Praha, dostih přes proutěné překážky a o měsíc později byl v Pardubicích třetí v Ceně Parama, za Royal Mouginsem a Jaadym a za sebou nechal Mandarina a Imbira.
Letos v polovině května v Pardubicích zvítězil v klasické steeplechase I. kategorie, když po tuhém boji porazil nadějnou a skvělou bělku JAM-BELLA a o jednu délku COLOR MANA.
Bude patřit k nejvážnějším soupeřům favorizovaného Royal Mouginse.

DE DUR(POL) 6 – Wrbna Racing, trenér MVDr. Čestmír Olehla
Běhá většinou v zahraničí. Loni v Meranu zvítězil, byl druhý  třetí v dostizích přes proutěné překážky. Koncem června získal čtvrté místo v pardubickém Zlatém poháru za Royal Mouginsem, Mandarinem a klisnou Königin Arte.
Letošní sezónu zahájil v polovině června druhým místem, opět na meranské dráze, za vítězným Sherentem.
Ve Zlatém poháru má šanci na dobré umístění.

FIFTYNINE(IRE) 7 – Stáj Luka-Mandak, trenér František Zobal
Výborný překážkář. Předloni zvítězil ve Velké mostecké steeplechase a v říjnu byl v Pardubicích druhý v Ceně Paramo za Royal Mouginsem.
Loňská sezóna nebyla příliš úspěšná, když ze tří startů vytěžil pouze jedno druhé umístění koncem dubna na milánské dráze za vítězným Vernarem.
Letos byl při dvou startech koncem května v Pardubicích pátý v těžké cross country II.kategorie na 4500 metrů a v polovině června na stejné dráze druhý v klasické steeplechase II.kategorie za vítězným nadějným Kamienczykem.
Je to skvělý překážkář, nebýt vleklých zdravotních problémů, mohl dokázat mnohem více. Má šanci na dobré umístění.

IMBIR(POL) 5 – Zámecký vrch, trenér Jaroslav Votava
Nadějný mladý steepler. Loni při pěti startech dva dostihy nedokončil, koncem července byl druhý v proutkách v Albertovci za velmi dobrým Terebeszem a v polovině září získal druhé místo v Pardubicích v klasické steeplechase III.kategorie za Nepalem a v říjnu v Ceně Paramo proběhl cílem pátý za skvělými Royal Mougins, Jaady, Amber Hill a Mandarino.
Letos začátkem května při jediném startu v Pardubicích suverénně zvítězil v klasické steeplechase III.kategorie, před Life Is Life a Maádidem.
Může překvapit.

JAADY(USA) 5 – Wrbna Racing, trenér MVDr. Čestmír Olehla
Loni startoval sedmkrát, nejprve v dostizích přes proutěné překážky. Koncem dubna byl v Bratislavě čtvrtý, začátkem května v Pardubicích vyhrál dostih IV.kategorie a o měsíc později byl pátý v Meranu. Koncem června pak v Pardubicích získal druhé místo v klasické steeplechase IV.kategorie za Goldrunem. Začátkem srpna byl v Meranu v proutkách až šestý a v říjnu v Pardubicích v Ceně Paramo získal druhé místo za Royal Mouginsem, když za sebou nechal Amber Hilla, Mandarina a Imbira. V listopadu pak v Meranu v Graded proutkách podlehl slovenskému Miderosovi a byl druhý, před výborným italským Galandasem.
Letos byl při jediném startu na proutkách v Meranu začátkem května až šestý.
Měl by patřit k nejvážnějším soupeřům favorizovaného Royal Mouginse.

MAÁDID 7 – Hradiště, trenér Jan Papoušek
Na překážkách zatím startoval pouze třikrát. Loni při dvou startech koncem září nedokončil steeplechase na mostecké dráze, ale potom ve Velké Chuchli vyhrál proutky III.kategorie, když po tuhém boji o nos porazil Longose.
Letos byl začátkem května v Pardubicích v klasické steeplechase III.kategorie třetí za Imbirem a Life Is Life a za sebou nechal další začátečníky Oligarcha a Shamana.
V rovinových dostizích patřil před léty k trojkovému průměru, v poslední době se mu příliš nedaří ani o kategorii níže.
Může překvapit umístěním na konci tabule, ale dostih pro něho bude asi velkým soustem.

MANDARINO 8 – EŽ Praha a.s., trenér Stanislav Popelka ml.
Syn skvělé proutěnkářky jménem Měsť patří od začátku svojí překážkářské kariéry k nejlepším koním domácí produkce. Za kariéru zvítězit třikrát ve steeplechase a dvakrát v proutkách a má ve své sbírce celou řadu cenných umístění ve velkých dostizích. Již v roce 2006 byl v Pardubicích druhý v říjnové Ceně Paramo za Niggardem. Je dvojnásobným vítězem Prvomájové steeplechase v Lysé nad Labem.
Loni byl po vítězství v Prvomájové steeplechase druhý v Pardubicích ve Zlatém poháru Paramo za Royal Mouginsem, v polovině září pak ve Velké Chuchli druhý v proutkách ve Velké ceně EŽ Praha za Amber Hillem a v polovině října na pardubické dráze čtvrtý v Ceně Paramo za Royal Mouginsem, Jaadym a Amber Hillem.
Letos v Prvomájové steeplechase podlehl pouze vítěznému Negrosovi a druhý byl i  v květnové kvalifikační Velké ceně města Pardubice za Tomisem, když za sebou nechal zkušené krosaře v čele s Amant Grisem a kvalifikoval se do letošní 119. Velké pardubické České pojišťovny.
Má šanci na přední umístění a bude jedním z největších soupeřů favorizovaných třídovějších koní v čele s Royal Mouginsem.

PRIORY BAY(USA) 5 – Galaxie, trenér Josef Váňa
Běhá většinou v zahraničí. Je to skvělý a nadějný překážkář, který sbírá pravidelně přední umístění, ale měl i sérii, kdy několik dostihů nedokončil.
Předloni v Pardubicích koncem června zvítězil v proutkách pro tříleté a potom byl třetí v Meranu.
Loni při sedmi startech, nejprve dva dostihy nedokončil, potom byl v Meranu dvakrát třetí a jednou čtvrtý a čtvrté místo získal i na dráze v německém Baden-Badenu. Koncem září pak v Meranu vyhrál steeplechase.
Letos byl začátkem dubna v Grossetu čtvrtý v proutkách a koncem května V Listed proutkách v Baden-Badenu si o místo polepšil.
Může překvapit, ale největší favority asi neohrozí.

ROYAL MOUGINS(GB) 7 – Dr.Charvát, trenér František Holčák
Fenomén mezi našimi překážkáři. Ke špičce patřil již jako tříletý v rovinových dostizích, byl šestý v Českém derby a čtvrtý ve Slovenském.
Na překážkách vybojoval devět vítězství v dostizích přes proutěné překážky, většinou v nejvyšší kategorii na italských drahách a čtyřikrát zvítězil ve steeplechase, všechno na pardubické dráze. Na výhrách již získal více jak sedm milionů korun.
Je dvojnásobným vítězem Zlatého pohár Chládek a Tintěra Pardubice a dvojnásobným vítězem říjnové Ceny Paramo.
Loni při pěti startech čtyřikrát zvítězil, vyhrál dvoje proutky v Meranu a dvě steeplechase v Pardubicích. Poražen byl pouze koncem srpna v Meranu dalším naším zástupcem Paracchinim, když nosil 72,5 kg, o 7,5 kg více jak vítěz a všichni ostatní startující, což generuje otazník nad takovýmto menežováním.
Letos koncem května v Meranu po pádu dostih nedokončil a v polovině června byl na téže dráze poražen opět Paracchinim, po boji o hlavu, když naopak nosil o 2,5 kg méně, což nesignalizuje pokles formy, ale naopak svědčí a skvělé formě vítěze, neboť výborný italský Galandas doběhl až devět délek za Royal Mouginsem a nadějná Jam-Bella o dvanáct.
ROYAL MOUGINS bude největším favoritem dostihu a bude skvělé, když listinu vítězů našeho největšího dostihu tohoto druhu ozdobí jeho jméno potřetí.

Připravil: Milan Tůma

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.