V sobotu se v Pardubicích koná druhý dostihový mítink – Ruský den

Devět překážkových dostihů. To je nabídka druhého letošního mítinku na pardubickém závodišti. Ruský den se koná v sobotu 16. května od 13.00 hodin. Hlavním bodem programu bude Cena společnosti Ingbau CZ na 3900 metrů o celkovou dotaci 120 tisíc korun. Pro její účastníky bude testem výkonnosti před nejprestižnější klasickou steeplechase v tuzemsku, která v červnu uzavře první polovinu sezony v Pardubicích.

Při sobotním vrcholu se na start postaví sedmička koní. Ač pole nebude početné, o kvalitní účastníky rozhodně nebude nouze.

Mírným favoritem bude šestiletý hnědý valach Amber Hill, jehož připravuje Josef Váňa starší. V dostihu ho povede jeho syn Josef, který před týdnem přišel o start v zahajovacím pardubickém mítinku kvůli zranění ucha z Itálie. Amber Hill si odbude letošní premiéru. Vloni startoval čtyřikrát a nejhůře skončil třetí. Vybojoval i jedno vítězství v dostihu přes proutěné překážky ve Velké Chuchli.

„Amber Hill je dobrý kůň. Hodně si věříme,“ prohlásil Josef Váňa mladší. „Našimi největšími soupeři by měli být dva koně od trenéra Olehly. I když o klisně Jam-Belle, kterou dovezli z Polska, moc nevíme. Koně od pana Olehly ale bývají vždy dobře připraveni.“



Hlavním konkurentem Amber Hilla by měl být o rok mladší hnědý valach Color Man s žokejem Janem Faltejskem. Svěřenec trenéra Čestmíra Olehly se také v letošní sezoně objeví na dráze poprvé. Vloni si vedl velmi úspěšně. Z pěti startů v dostizích přes proutěné překážky vyhrál třikrát. Mimo jiné v říjnu v den Velké pardubické České pojišťovny, kdy triumfoval v Křišťálovém poháru.

Ve vyrovnaném startovním poli však nejsou bez šancí ani další účastníky. Schadow (Bosák) a Pracant (Stančík) v loňském Křišťálovém poháru skončili na druhém a třetím místě. Na přední příčky určitě budou útočit i Kyshanty (Sedláčková), vítěz dvou loňských menších pardubických dostihů Goldrun (ž. Andrés) a Jam-Bella (ž. Myška), která v minulé sezoně vyhrála čtyři dostihy přes proutěné překážky v Polsku.

Cena společnosti Ingbau.cz bude sedmým bodem sobotního pardubického programu. Hned po ní bude následovat zřejmě nejzajímavější rámcový dostih - Cena společnosti Color Car s.r.o. I cross country na 3300 metrů o 100 tisíc korun není obsazena příliš početně, na start se postaví šest koní. Ovšem velmi kvalitních.

Dostih se poběží v kurzu Poplerova memoriálu. A právě jeho předloňská vítězka Archea (ž. Stromský) ze stáje Vasury Kolesa bude favoritkou. Její největší soupeřkou by měla být Gernia (ž. Kašný). Na paty by jim měl šlapat Váňův Welldancer (žk. Váňa ml.), ale také nadějný Ignacio (ž. Faltejsek) i Myanmar (ž. Myška).

Startovní listiny

Další termíny dostihových mítinků na závodišti v Pardubicích:

23. května (13:00) - Dostihový mítink Britský den – XVII. ročník Velké ceny města Pardubic, I. kvalifikace na Velkou pardubickou České pojišťovny
13. června (13:00) - Dostihový mítink Polský den - Velká cena PARAMO, a.s. (Memoriál mjr. M.Svobody), II. kvalifikace na Velkou pardubickou České pojišťovny
27. června (13:00) - Dostihový mítink - Zlatý pohár
22. srpna (13:00) - Dostihový mítink Slovenský den - Velká cena SKANSKA DS, a.s.
III. kvalifikace na Velkou pardubickou České pojišťovny
12. září (13:00) - Dostihový mítink Francouzský den - Velká cena Bargiela dotovaná společností CHARVÁT Group s.r.o., IV. kvalifikace na Velkou pardubickou České pojišťovny
10. října (12:30) - Rovinové dostihy, DOMEC St. Leger s Českým rozhlasem Pardubice
11. října (11:00) - Překážkové dostihy, 119.VELKÁ PARDUBICKÁ ČESKÉ POJIŠŤOVNY
24. října (12:00) - Závěrečný dostihový den ČASCH

Ceník:
Vstupné na dostihy: 90 Kč
Dostihový program: 70 Kč
Děti do 15 let: zdarma

Permanentky:
Velká pardubická + 2 libovolné dostihy: 200 Kč
Celoroční včetně VP a Výstavy Koně v akci: 620 Kč (senioři: 445 Kč)

 

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.