V sobotu zahajuje pardubická dostihová sezona, koná se Italský den

Na pardubickém závodišti začíná v sobotu 8. května letošní dostihová sezona. Úvod obstará mítink nazvaný Italský den, který začíná ve 13.00 hodin. Ve svém programu má devět překážkových dostihů. Hlavním bude Úvodní cross country Koroka, která se na trati 4500 metrů poběží pod názvem Cena Dostihového klubu - Velká cena Itálie -„Memoriál Carlo Biffiho“.

Italský den

 

Na startovní listině je devět koní a jezdců. Šanci na úspěch má většina startujících. Jsou to zkušení překážkáři, kteří již mají za sebou několik výborných výsledků. Pouze mladí nadějní POLAR POND, NIGRA a SHERARDO jdou do takovéhoto těžkého dostihu poprvé.
Největšími favority budou ASPIRANT (ž.Kousek), MASTMAN (žk.Váňa J.,ml.), MR LAND (Složil) a TERESINA (ž.Novák).
ASPIRANT je předloňským vítězem Poplerova memoriálu a loni vyhrál v Bratislavě Velkou jesennou steeplechase.
MASTMAN loni v Pardubicích vyhrál dva menší dostihy, v srpnu byl třetí v těžkém dostihu II.kategorie a na podzim čtvrtý v Ceně Vltavy.
MR LAND je předloňským vítězem sobotního dostihu, má ve své sbírce několik cenných umístění z kvalifikačních dostihů, ve Velké pardubické byl předloni šestý a loni třináctý.
TERESINA je loňskou vítězkou Velké netolické steeplechase, v Pardubicích byla v srpnu druhá v těžkém dostihu II.kategorie na 5200 metrů a čtvrtá v Ceně Labe.
Vpředu by mohli bojovat i zkušení MONTGOMERY (ž.Mátl) a TRESH (Dušek). NIGRA (Sedláčková) zatím běhala převážně menší dostihy, SHERARDO (ž.Myška) klasické steeplechase a proutky a překvapit by mohl pětiletý POLAR POND (ž.Stromský), který loňskou sezónu zakončil pěkným druhým místem v Ceně České asociace steeplechase.
Všechny rámcové dostihy mají velice pěkné obsazení nejen počtem startujících, ale zajímavými jmény.
Hned ve druhém dostihu přes proutěné překážky se představí loňský vítěz Derby v Polsku SOROS, který je připravován trenérem Josefem Váňou a v dostihu jej povede žák Josef Váňa junior.
Stejný jezdec povede ve čtvrtém dostihu na dráhu se vracící vítězku Českého derby, Oaks a St.Leger, klisnu READY FOR LIFE.
První dostih bude odstartován ve 13:00 hodin, hlavní je na programu v 16:30 a celý program uzavře poslední dostih krátce před osmnáctou hodinou.


Tipy:
I. MARACANT – DIKTATORIAL – RARE DELIGHT
II. SOROS – VELBERT – BASSO
III. CUPIDO – CZINDUIN – URSAN
IV. NIKAS – SEŠLOST – READY FOR LIFE
V. JESTER – SHAMROCK SAMBUCA – VERDANDI
VI. THEODEN – HOLLYPO – VARKET
VII. ASPIRANT – MASTMAN – MR LAND
VIII. MOJA SLODYCZ – READY FOR SMILE – HARDY
IX. VINET – NAMUR – RADBEC

Připravil Milan Tůma


Italský den - historie hlavního dostihu

Před rokem 1966 se v Pardubicích konalo jen velice málo dostihových dnů. Hlavním bodem zdejší sezóny byla vždy podzimní Velká pardubická.


Od roku 1955 se zde pořádal dvoudenní mezinárodní překážkový mítink zemí východního bloku, kdy úvodní říjnovou neděli byla hlavním bodem programu Cena Volhy a o týden později pak byla v rámci mítinku odběhnuta Velká pardubická.


V roce 1958 začal být v letní části sezóny, většinou v srpnu nebo začátkem září, pořádán přípravný dostihový den, tzv. výběrové dostihy, kterým se slangově říkalo „Výběráky“.
V roce 1964 se dvoudenní říjnový mítink konal naposledy a od následujícího roku byl pouze jednodenní. Jeho podoba s občasnými změnami v programu rámcových dostihů trvá dodnes.
 V několika málo následujících letech byl první den mítinku nahrazen dostihovým dnem v Lysé nad Labem, kde startovala celá řada zahraničních koní, připravujících se na Pardubice.
Na jaře se zde běhávalo výjimečně. První pokus s jarním dostihovým dnem v dnešní podobě se uskutečnil v neděli 16. června 1963, diváci viděli sedm dostihů.


Hlavním byla Cena města Pardubice na 4000 metrů. Zadrženě o devět délek zvítězil KORAN s jezdcem Karlem Stibůrkem, druhý byl KOBALT (Benkö), třetí GRANÁT (Suchánek), čtvrtý LOT (Charbuský), pátý LÍNEK (Fehér) a jako poslední proběhl cílem LYR (Raisner).
Úvodní rovinový dostih pro polokrevníky vyhrál toho dne GENERÁL (Růžičková O.) a další rámcové překážkové dostihy získali pro sebe DĚČÍN (Petrák), polokrevný PERUÁN (Fehér), ČÍŽEK (Karel), NOVINA (Kuchovský) a KALINA II (Benkö).


Další jarní dostihový den byl uspořádán až o tři roky později, v neděli 19. června 1966 a hlavním dostihem byla Cena Epigrafa na 4200 metrů. V poli sedmi koní zvítězila zadrženě o čtyři délky osmiletá hnědka MOCNÁ, vítězka Velké pardubické z předchozího roku, v barvách St.st.Benešov byl v jejím sedle amatér Václav Šebesta. Druhý byl kladrubský INDIGO (Šlajs), další dvě místa získali motešičtí KOREC (Suchovský) a LUKAVA (Izrael), pátý byl napajedelský ISTVÁN (Venhoda) a šestý jihlavský LONDON (Kuchovský). Dostih nedokončil METAN (Varga).


V rámcových dostizích zvítězili LUNÍK (Pirnus), BŮČIK (Izrael), BRISÁR (Izrael), PASTA (Venhoda) a LIBAN (Odstrčil).


Tato Cena Epigrafa se již další rok běžela 9. května a od té doby je v tomto období na pardubické dostihové dráze pořádán úvodní dostihový den každoročně.


V roce 1967 se na startu Ceny Epigrafa sešla pouhá pětice koní, ale o vítězství se strhl tuhý závěrečný boj trojice soupeřů, ze kterého vyšel o pouhou hlavu vítězně šestiletý hnědák BLANKYT z JO Horní Město, v sedle s amatérkou Evou Palyzovou. Za druhým napajedelským LIBANEM (Odstrčil) byla taktéž o hlavu třetí kladrubská PASEKA (Raisner), která měla svůj domov v nedalekých Nemošicích. Čtvrtá pak byla bělka LUKAVA (Izrael) a pátý KORÝŠ (Bruder).


V rámcových dostizích prvního květnového pardubického mítinku zvítězili JAPAN (Vítek), VÁNEK II (Pindur), proutky vyhráli současně VAR (Kocián T.,st.) a VERNÁR (Kolátorová), dalšími vítězi byli BUKAČ (Vítek), Korokova sestra KALIPSA (Izrael) a FIFIKUS (Borusík).
Následující sezóny se v Pardubicích běhávalo tak třikrát do roka a větší počet dostihových dní se datuje až od počátku osmdesátých let.    


Rekordmanem v počtu vítězství v úvodním hlavním dostihu pardubické dostihové sezóny je dodnes legendární ryzák KOROK, který hned v prvních ročnících dostihu dokázal zvítězit čtyřikrát. I mezi jezdci je dosud co do počtu vítězství nejúspěšnějším v tomto dostihu Korokův partner v sedle Václav Chaloupka. Proto je dostih nazván „pracovně“ jeho jménem.


Dvojnásobnými vítězi se v dalších letech stali neméně dobří a slavní, LANCASTER, SAGAR a DYNAMIT.


V současné době dostih slouží jako přípravný pro koně, kteří se mají postavit na start prvních jarních kvalifikačních dostihů pro Velkou pardubickou.


I tak v listině vítězů nacházíme především velká jména našeho překážkového turfu, jakými jsou vítězové Velké pardubické REGISTANA, VRONSKY, PERUÁN, ŽELEZNÍK, MOR, MOCNÁ, KORAN a již výše zmínění KOROK, LANCASTER a SAGAR.


Milan Tůma

 

Italský den: komentáře a tipy

13:00 - Cena Hipologického muzea Slatiňany – Cena Merano-Maia
(Proutěné překážky - cena IV.kat. - 5+ - 3200 m - 50 000 Kč)
Dobré výsledky v překážkových dostizích měl MARACANT. RARE DELIGHT byl v dubnu třetí v Lysé. Většina startujících jsou na překážkách nováčkové. Rovinovou třídu mají SHAMAN, ORIENTAL HERO, DIKTATORIAL, MERITAMON a RADULES. Vpředu by měl bojovat TANTOR a překvapit mohou ANARCHISTA a WITAMÍNO.
Tip: MARACANT – DIKTATORIAL – RARE DELIGHT
Překvapení: ORIENTAL HERO

13:35 - Cena společnosti Fa Novotný - výroba a prodej pardubického perníku
(Proutěné překážky - cena IV.kat. - 4 - 3200 m - 50 000 Kč)
SOROS je absolutně nejlepším koně v poli, co se týká rovinové třídy. Je loňským vítězem Derby v Polsku a byl druhý v St.Leger. VELBERT získal pěkné vítězství v dubnu v Lysé nad Labem. BASSO je bratrem skvělého Baggia a má v nohách již dostih v Bratislavě, kde byl třetí. Třídu má SORBETIERE, překvapit může některý z dalších startujících.
Tip: SOROS – VELBERT – BASSO
Překvapení: SORBETIERE

14:10 - Cena společnosti KoneKtel, a.s.
(steeplechase cross country - cena III.kat. - 5+ - 3400 m - 80 000 Kč)
URSAN byl loni druhý v Poplerově memoriál a i přes vyšší zatížení by mohl bojovat o vítězství. K favoritům budou patřit CUPIDO, který předloni v Pardubicích dvakrát zvítězil, CZINDUIN, trojnásobný mostecký vítěz z předchozích let, SILVERSTONE a WODAN.
Pro překvapení jsou zde PONTE, DICKINSONA nebo LUCULUS. Své příznivce může mít bratr výborného Balamuta BAMBINO.
Dostih je zcela otevřený, někteří nejlepší nebyli v posledních letech zcela fit a tak uvidíme, jak je kdo na tom.
Tip: CUPIDO – CZINDUIN – URSAN
Překvapení: PONTE

14:45 - Cena Grim.cz - Vinotéka on-line Pardubice – Cena San Rossore Pisa
(steeplechase cross country - cena IV.kat. - 5+ - 4500 m - 50 000 Kč)
NIKAS vyhrál jako tříletý v Pardubicích největší dostih pro tříleté proutěnkáře. Dobré výsledky v nižších kategoriích měli SEŠLOST, GRASANT, GECOSS nebo POSEJDON. READY FOR LIFE je trojnásobnou klasickou vítězkou na rovině, když kromě Českého derby vyhrála také Oaks a v rekordním čase St.Leger. Na překážkách to již zkoušela, ale nakonec odešla plnit mateřské povinnosti. Potomka však svému majiteli nedala a tak se vrací opět na dráhu.
Tip: NIKAS – SEŠLOST – READY FOR LIFE
Překvapení: YORK MASTER

15:20 - Cena společnosti BIS Czech s.r.o.
(steeplechase cross country - cena IV.kat. - 5+ - 3400 m - 50 000 Kč)
JESTER je bratrem skvělých Jagmin a Juniusz a předloni dokázal na překážkách dvakrát zvítězit. Snad naváže na svoji výbornou výkonnost. SHAMROCK SAMBUCA běhá velice spolehlivě a sbírá jedno umístění za druhým. VERDANDI dokázala loni v Pardubicích hned na úvod zvítězit. Vpředu by měli bojovat GRIZLI, BACCARAT, MAGIC BLADE, VINIUS a CAZEERIHO. Zajímavými nováčky jsou NATÍK, bratr na rovině skvělého Nezbedy a Francouzka PARTOUTATOU, ta předloni v belgickém Waregemu jednu steeplechase vyhrála a v předchozích startech byla dvakrát druhá, jednou třetí, čtvrtá a pátá.
Tip: JESTER – SHAMROCK SAMBUCA – VERDANDI
Překvapení: NATÍK

15:55 - Cena společnosti BP Projekt Pardubice – Cena Roma Capannelle - "Memoriál velvyslance Paola Faioly"
(steeplechase cross country - cena III.kat. - 5+ - 4500 m - 80 000 Kč)
Nejtřídovějším koněm v poli je THEODEN, před časem patřil ke špičce a dokázal zvítězit i v Meranu. V posledních letech má ale zdravotní problémy a běhá minimálně. Loni byl při jediném startu v Pardubicích druhý v dostihu IV.kategorie.
Spolehlivý je VARKET, který má ve své sbírce několik pěkných umístění. Loni běhal velice dobře na mostecké dráze HOLLYPO, když zvítězil a dvakrát byl třetí.
ROOSEVELT startoval několikrát bez úspěchu v Gran Premio Merano, před časem u nás vyhrál Albertovskou cross country a loni dokončil jako sedmnáctý Velkou pardubickou.
Vpředu by mohli být také KASJER, CZOGORI, RUBÍN nebo SOREPPO. FLAMBION letos vyhrál menší dostih v Bratislavě.
Tip: THEODEN – HOLLYPO – VARKET
Překvapení: FLAMBION

16:30 - Cena Dostihového klubu – Velká cena Itálie - "Memoriál Carlo Biffiho“, V.ročník – Trofeo Amici Italiani di Pardubice
(steeplechase cross country - cena I.kat. - 5+ - 4500 m - 120 000 Kč)
Šanci na úspěch má většina startujících. Jsou to zkušení překážkáři, kteří již mají za sebou několik výborných výsledků. Pouze mladí nadějní POLAR POND, NIGRA a SHERARDO jdou do takovéhoto těžkého dostihu poprvé.
Největšími favority budou ASPIRANT, MASTMAN, MR LAND a TERESINA. ASPIRANT je předloňským vítězem Poplerova memoriálu a loni vyhrál v Bratislavě Velkou jesennou steeplechase.
MASTMAN loni v Pardubicích vyhrál dva menší dostihy, v srpnu byl třetí v těžkém dostihu II.kategorie a na podzim čtvrtý v Ceně Vltavy.
MR LAND je předloňským vítězem dnešního dostihu, má ve své sbírce několik cenných umístění z kvalifikačních dostihů, ve Velké pardubické byl předloni šestý a loni třináctý.
TERESINA je loňskou vítězkou Velké netolické steeplechase, v Pardubicích byla v srpnu druhá v těžkém dostihu II.kategorie na 5200 metrů a čtvrtá v Ceně Labe.
Vpředu by mohli bojovat i zkušení MONTGOMERY a TRESH. NIGRA zatím běhala převážně menší dostihy, SHERARDO klasické steeplechase a proutky a překvapit by mohl pětiletý POLAR POND, který loňskou sezónu zakončil pěkným druhým místem v Ceně České asociace steeplechase.
Tip: ASPIRANT – MASTMAN – MR LAND
Překvapení: POLAR POND

17:20 - Cena Statika Čížek, s.r.o.
(steeplechase cross country - cena IV.kat. - 4 - 3400 m - 50 000 Kč)
HARDY loni vyhrál v Benešově a v Kolesách. Vítězství má ve své svírce i READY FOR SMILE a MAUGLÍ. Na proutkách se dokázali prosadit MOJA SLODYCZ a SABRET. Překvapit mohou všichni ostatní, vpředu by měli být LERAK, NEGRO SAMBA a MERRYN.
Tip: MOJA SLODYCZ – READY FOR SMILE – HARDY
Překvapení: BE JAPE

17:55 - Cena Zámecký vrch
(steeplechase - cena III.kat. - 5+ - 3900 m - 80 000 Kč)
Třídou v poli je slovenský VINET, který se zde loni několikrát umístil. O vítězství by měli bojovat NAMUR, RADBEC, nadějná NELLA BELLAMY a NOVOLARI, který v Pardubicích již několikrát překvapil. Odepisovat nelze ani ostatní, překvapit může kdokoliv, pole startujících je velmi vyrovnané.
Tip: VINET – NAMUR – RADBEC
Překvapení: KAMA

Připravil Milan Tůma

 

Italský den: vizitky koní startujících v Ceně Dostihového klubu – Velké ceně Itálie

ASPIRANT (POL) – jako čtyřletý dokázal třikrát zvítězit v italském Meranu. O rok později v Pardubicích zvítězil v Memoriálu kapitána Rudolfa Poplera. Loni dvakrát zvítězil na bratislavské dráze, nejhodnotnějším bylo prvenství ve Velké jesenné steeplechase na 5000 metrů v závěru sezóny. V Pardubicích loni startoval třikrát, v červnu byl třetí v dostihu II.kategorie na 5200 metrů, obdobný dostih v srpnu nedokončil a nedokončil ani podzimní Cenu Labe. Letos již jeden dostih absolvoval, když byl na bratislavské dráze v Jarní ceně Petržalky druhý za domácím Shrekem. Patří k velmi nadějným steeplerům, je třeba jej řadit k favoritům dostihu.

MASTMAN (IRE) – na rovině patřil mezi nejlepší, byl čtvrtý v Českém derby a jako čtyřletý zvítězil ve Velké květnové ceně a byl vyhlášen mílařem roku. Na překážkách jako pětiletý vyhrál proutky v Římě. Loni se pak po roční odmlce specializoval na Pardubice a startoval zde pětkrát. Nejprve dostih nedokončil, potom vyhrál dva dostihy, IV. a posléze III. kategorie.
V srpnu byl třetí v dostihu II.kategorie na 5200 metrů a sezónu zakončil čtvrtým místem v Ceně Vltavy. Je to perspektivní překážkář, jednou by měl bojovat i o nejvyšší příčky ve Velké pardubické. Bude patřit k favoritům sobotního dostihu.

MONTGOMERY – ve své kariéře již čtyřikrát ve steeplechase zvítězil a osmkrát se umístil. V roce 2007 vyhrál v Pardubicích dva dostihy, III. a II.kategorie,  potom byl druhý ve Velké benešovské steeplechase, ale zranil se a na dráhu se vrátil až na podzim dalšího roku. Předloni vytěžil ze dvou startů páté místo v dostihu IV.kategorie a byl osmý v Ceně Labe. Loni zde byl v polovině května třetí v dostihu III.kategorie a v červnu nedokončil po pádu dostih II.kategorie. O prázdninách byl druhý v Albertovské cross country a šestý v srpnové kvalifikaci. Velkou pardubickou nedokončil, když měl pád na předposledním skoku.

MR LAND – výborný a spolehlivý překážkář má ve své bilanci celou řadu cenných umístění a dvakrát dokázal i zvítězit. Oba triumfy dosáhl na pardubické dráze. Jako čtyřletý zde vyhrál dostih IV.kategorie a předloni se zapsal do listiny vítězů dnešní Úvodní cross country. Tehdy byl ještě v péči trenéra Josefa Váňi. Z nejcennějších umístění jmenujme třetí a čtvrtá místa z kvalifikačních dostihů, byl třetí v Ceně Labe, čtvrtý v Ceně Vltavy, druhý ve Velké benešovské steeplechase, třetí v Prvomájové steeplechase a také šestý a třináctý ve Velké pardubické. Loni startoval pětkrát, vždy v Pardubicích, nejprve byl druhý v dostihu II.kategorie, potom čtvrtý v kvalifikačním, v srpnu opět čtvrtý ve II.kategorii a v září čtvrtý v dalším kvalifikačním dostihu. Sezónu zakončil třináctým pořadím ve Velké pardubické. Bude patřit k favoritům dostihu.

NIGRA (POL) – běhala většinou dostihy nižších kategorií. Má na svém kontě dvě vítězství v dostizích IV.kategorie na domácí dráze v Kolesách. Loni na závěr sezóny byla v dostihu kategorie Národní Listed pro klisny druhá. Může překvapit.

POLAR POND – loni na překážkách začínal. Po několika umístěních v dostizích IV.kategorie byl nakonec druhý v Ceně České asociace steeplechase, rámcovém dostihu při Velké pardubické. Nadějný překážkář, může překvapit.

SHERARDO – na rovině patřil k dobré třídě. Překážkové dostihy začal běhat v loňském roce. Na pardubické dráze startoval většinou v klasických steeplechase. Hned v první zvítězil, v září pak byl třetí. Při Velké pardubické startoval v Křišťálovém poháru starších proutěnkářů a získal čtvrté umístění. Na cross country nemá žádné zkušenosti, může ale překvapit.

TERESINA (GER) – velice nadějná klisna, která může brzy patřit k elitě našich steeplerů. Před časem startovala většinou na venkovských závodištích, kde získala celou řadu vítězství v menších dostizích. Dvakrát také byla druhá ve Velké netolické steeplechase a tento dostih loni konečně vyhrála. Byla také čtvrtá v Prvomájové steeplechase. Loni startovala čtyřikrát a třikrát dokázala zvítězit, nejprve v již zmíněné Velké netolické steeplechase, potom v dostihu II.kategorie v Kolesách a v srpnu dokázala vyhrát i těžký dostih II.kategorie na pardubické dráze. Sezónu uzavřela čtvrtým místem v Ceně Labe. Bude patřit k favoritům dostihu.


TRESH – ve své kariéře startoval sedmnáctkrát, třikrát zvítězil a osmkrát se umístil, vždy pouze na pardubické dráze. Již jako mladý steepler se projevoval velice nadějně a dosahoval výborných výsledků. Zranění potom ale přibrzdilo jeho úspěšnost. Předloni byl v Úvodní cross country čtvrtý a na podzim pátý v Ceně Vltavy. Loni startoval pouze dvakrát, první dostih nedokončil a poté si zopakoval páté místo v Ceně Vltavy. Může překvapit.

Připravil Milan Tůma

 

Italský den: doprovodný program
Italský den v sobotu 8. května zahájí letošní dostihovou sezonu na pardubickém závodišti. Kromě devíti překážkových dostihů už tradičně návštěvníkům nabídne rozmanitý doprovodný program. V duchu názvu mítinku bude zaměřen na zemi ležící na Apeninském poloostrově.
Sobotní dostihy na pardubickém závodišti zpestří vystoupení taneční skupiny Gruppo Rinascimentale Rosignano Marittimo, která bude zastupovat partnerské město Pardubic. Umělci z Rosignana předvedou divákům ukázky renesančních tanců.
V areálu už tradičně nebude scházet stánek společnosti Europe Direct. V něm bude probíhat prezentace Itálie. Návštěvníci včetně těch nejmenších si v něm budou moci i vyzkoušet znalosti o Itálii a zúčastnit se různých vědomostních soutěží.
Na své by si měli přijít i milovníci italských pochutin. Chybět by neměla ochutnávka tradičních italských potravinářských výrobků a vín.
Také při zahajovacím mítinku letošní sezony se podobně jako v minulém roce kromě devíti překážkových dostihů uskuteční i jeden vložený, který bude soubojem poníků. Poběží se v cílové rovině a na programu bude v přestávce mezi druhým a třetím dostihem.
Dostihový spolek, a.s. ve spolupráci s firmou Auto In připravil pro letošní rok jednu novinku pro návštěvníky dostihů. Při každém dostihovém dnu se uskuteční divácká soutěž. Na výherce čeká víkendové zapůjčení luxusního vozu. Kupón s dalšími informacemi bude uveřejněn v dostihovém programu.

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.