Ve Velké Chuchli se o víkendu poběží 100. České Derby

Letošní sezóna na dostihovém závodišti ve Velké Chuchli se pomalu přehoupla do své druhé poloviny. Po mezinárodních parkurových závodech CSIO3*, na kterých se česká parkurová reprezentace úspěšně kvalifikovala na Olympijské hry v Tokiu, proběhne v neděli

V první polovině sezóny se uskutečnilo 6 dostihových dní a 5 parkurových událostí. Těm patřila primárně letní část sezóny. „Máme za sebou parkurové události na nejvyšší úrovni. Z těch nejvíce zajímavých určitě stojí za zmínku Mistrovství České republiky dětí a juniorů, Český skokový pohár a takovou třešničkou na dortu bylo zcela jistě CSIO3* Prague Cup, organizované společně s Czech Equestrian Team,“ říká Marie Vítková, majitelka Chuchle Areny Praha a dodává: „Jsme rádi, že se celý podnik vydařil a že se k nám mohli dostat i špičkoví jezdci a 13 olympijských týmů nejen z Evropy, ale i Japonska, Argentiny a Nového Zélandu. Jejich pozitivní ohlasy na areál v Chuchli byly skutečně velkým potěšením pro celý tým, který už více než 2,5 roku vrací celý areál na výsluní. Úspěšná kvalifikace českého parkurového týmu na olympiádu v Tokiu je navíc krásnou tečkou.“

První zářijová neděle nyní bude patřit jedné z nejvýznamnějších událostí v českém dostihovém sportu vůbec, a to již 100. Českému Derby, jehož historie sahá až do roku 1921, kdy se u nás uskutečnil jeho první ročník. Derby je vůbec nejprestižnější zkouškou, které se dostihový kůň může zúčastnit. Má k tomu navíc šanci pouze jednou za život, a to ve svých třech letech.

Letošní jubilejní ročník si připomene dobu, ve které závod vznikl, tedy první republiku. Návštěvníky čeká dobová módní přehlídka, swingová kapela a taneční vystoupení. Těšit se mohou také na ukázku (a za příznivého počasí dokonce na přistání) historického letadla, na historická vozidla a výstavu exponátů muzea technických hraček. V restauraci bude k dispozici dobové menu, dojde i na speciální dostih poníků a památku si bude možné odnést z tematického fotokoutku. Bohatý bude také program pro děti, pro které bude jako při každém dostihu fungovat dětský koutek s atrakcemi.

Areál bude pro návštěvníky otevřen od 11 hodin, první dostih se uskuteční ve 13 hodin. Celkem se poběží osm dostihů. „I v letošní nesnadné situaci si České Derby uchovalo celkovou dotaci dva milióny korun a je nejbohatším rovinovým dostihem roku. Odstartováno bude v 17 hodin a nepochybně nabídne skvělou podívanou. Proti nejlepším tříletým koním domácích stájí se postaví dvojice soupeřů ze zahraničí. Slovenský hřebec Opasan už v Praze vyhrál červencový Memoriál dr. Frankenbergera a patří k hlavním favoritům na vítězství. Z Německa pak dorazí svěřenkyně trenéra českého původu Bohumila Nedorostka Vivienne Wells, která před měsícem na karlovarské dráze finišovala druhá v klasickém dostihu klisen Oaks. V domácí sestavě jsou hlavními adepty čelních příček vítězka již zmíněného Oaks Zariyannka, dále premiant posledního pražského přípravného testu Markoni LP a držitel triumfu z Velké jarní ceny Rate, jehož sedlo tentokrát obsadí pětinásobný český a šestinásobný španělský žokej-šampión Václav Janáček.

Součástí lákavého programu budou i další dostihy nejvyšší kategorie, 61. J&T Banka Zlatý pohár pro elitní starší vytrvalce či 17. Tattersalls Mile, v níž změří síly špičkoví mílaři,“ uvádí Jiří Zlámaný, dostihový manažer v Chuchle Areny Praha.

„Samozřejmě nás mrzí, že zrovna jubilejní stý ročník připadl na letošek, kdy se vše mění a svět bojuje s pandemií. I tak ale věříme, že si návštěvníci 100. Českého Derby, i přes všechna omezení, užijí zábavu a napínavou podívanou,“ říká Marie Vítková.

Galerie

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.