Ve Velké Chuchli v neděli začne nová sezona, v květnu bude závodit i kompletní reprezentační tým pro OH

Již v neděli v Chuchle Areně Praha odstartují první dostihy letošní sezony, na něž následně od čtvrtka navážou čtyřdenní mezinárodní parkurové závody. Celkem se zde letos uskuteční 11 dostihových dnů včetně 100. Ceny prezidenta republiky a 7 parkurových závodů. Na těch budou soutěžit jak mezinárodní jezdci, tak třeba česká špička mezi dětmi a juniory. Novinkou v Chuchli budou také turnaje v koňském pólu nebo letní kino plánované na srpen a září.

Dostihová sezona 2021 v Chuchle Areně Praha začne oproti původnímu předpokladu s třítýdenním zpožděním a kvůli epidemiologickým opatřením se první dostihy budou konat bez přítomnosti diváků a za přísných podmínek pro účastníky. „Celkem je letos naplánováno jedenáct dostihových termínů, vrcholnými akcemi budou stoprvní České Derby v neděli 27. června a sedmý ročník Evropského poháru žokejů v sobotu 25. září. Významné jubileum oslaví tradiční podzimní vytrvalecká zkouška Cena prezidenta republiky – v neděli 24. října odstartuje její stý ročník, kterému již prezident České republiky Miloš Zeman udělil svou záštitu,“ říká Jiří Zlámaný, dostihový manažer Chuchle Areny Praha.

V sezoně 2021 se v Chuchli odehraje také celkem 7 parkurových mítinků, z toho dvakrát mezinárodní závody, které získaly výjimku ze zákazu pořádání hromadných akcí, mistrovství ČR dětí a juniorů a Velká cena Prahy v rámci seriálu Český skokový pohár. V termínu od 29. dubna do 2. května se na chuchelském závodišti uskuteční Světový pohár, v jehož nedělní Grand Prix budou jezdci nejen sbírat body do světového seriálu, ale ve hře budou i kvalifikační limity pro OH v Tokiu a mistrovství Evropy i světa. Kromě špičkových světových jezdců přivítá Chuchle i nejlepší české parkurové jezdce včetně seniorského reprezentačního A kádru. Stavitelem parkurů bude Belgičan Marc Debaere.

Na závody CSI Prague Arena bude od 5. května navazovat CSIO CET Prague Cup 2021, jehož pořadatelem bude stejně jako v loňském roce Czech Equestrian Team. Na programu bude atraktivní týmová soutěž Pohár národů. „I letos bude na startu kompletní český reprezentační tým, kterému se podařilo kvalifikovat na olympijské hry v Tokiu. Jedná se o významný milník v dějinách českého jezdectví, protože poslední účast českých jezdců na OH se datuje do roku 1936. Tehdejší, ještě československý tým nastoupil v konkurenci 18 družstev, soutěž však dokončil pouze jeden jezdec, a to Miloslav Buzek. Doposud největšího úspěchu v naší historii dosáhl československý jezdec František Ventura s legendárním koněm Eliot, se kterým zvítězil na OH v Amsterdamu v roce 1928. Na jeho počest se v Chuchli každoročně pořádají skokové závody Cena Eliota. Prvním vítězem byl Ondřej Zvára a v loňském roce obsadil nejvyšší příčku Aleš Opatrný. Oba jsou členy týmu, který získal postupové místo na olympiádu,“ vysvětluje Markéta Švenková, ředitelka parkurů v Chuchle Areně Praha. Kromě skokanů vybojovali kvalifikaci i dva jezdci v disciplíně všestrannost, a tak do Tokia zamíří celkem 6 českých koní a jezdců. To představuje fantastický sportovní úspěch českého jezdectví.

Chuchle Arena Praha ovšem není areálem pouze pro parkurové a dostihové závody. Novinkou letošního roku budou také turnaje v koňském pólu. Celkem je jich pod záštitou externího klubu v plánu pět, z čehož dva turnaje budou mezinárodní. Další nový program, na který se letos mohou návštěvníci těšit, je letní kino. To je předběžně plánováno na večerní hodiny v srpnu a v září, samozřejmě s ohledem na epidemiologickou situaci. „Chuchle Arena Praha chystá do budoucna ještě další významné aktivity a spolupráce, na jejichž představení ten správný čas teprve přijde,“ říká Marie Vítková, majitelka Chuchle Areny Praha, a dodává: „Areál se letos jednoznačně zapíše do povědomí široké veřejnosti, nejen příznivců koňských sportů.“  

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.