Velká Chuchle: 57. Velkou dubnovou cenu Erste Factoring vyhrál Roches Cross s M. Zatloukalem

Dostihová sezóna v CONSEQ PARKu Velká Chuchle pokračuje tuto neděli druhou kapitolou, v jejímž rámci se uskuteční hned dva dostihy nejvyšší kategorie. Hlavním bodem bude 57. Velká dubnová cena Erste Factoring s osmi velmi kvalitními účastníky. Aktualizace 13. 4. 19:20 HOD: 57. Velkou dubnovou cenu Erste Factoring vyhrála klisna Nidara v sedle s žokejem Petrem Foretem. Aktualizace 15. 4. 8:30 HOD: Vložen odkaz na fotogalerii.

Aktualizace 15. 4. 8:30 HOD: Vložen odkaz na fotogalerii (najdete ho pod článkem v příloze).

 

Aktualizace 13. 4. 19:20 HOD: Výsledky: zde

 

II. den metropolitní sezóny: 57. Velká dubnová cena Erste Factoring

Opět za příznivých podmínek a tentokrát s ještě vyšší návštěvou, než při sezónní premiéře, proběhlo v CONSEQ PARKU Velká Chuchle letošní druhé dostihové odpoledne. V jeho programu byly hned dva dostihy nejvyšší kategorie.

Roches Cross s jubilejním triumfem

Statut hlavního dostihu měla 57. Velká dubnová cena Erste Factoring (1800 m, 120 tis. Kč), na jejímž startu se sešlo osm velmi kvalitních aktérů. Roli favorita beze zbytku splnil šestiletý valach Roches Cross s žokejem Milanem Zatloukalem a ve třicátém kariérním startu dosáhl jubilejního desátého vítězství. Reprezentanta stáje Jasna trénuje Josef Váňa, který Velkou dubnovou vyhrál již popáté, a vyrovnal tak rekord Františka Vítka a Václava Chaloupky. Vítěz Českého derby z roku 2011 Roches Cross, jenž tento dostih opanoval již předloni, se stal jeho teprve pátým dvojnásobným vítězem. Ke druhému místu, téměř čtyři délky zpět, předvedla výbornou koncovku pětiletá klisna Airfare (J.T.K.-Germič, ž. Chaloupka), necelou jednu za ní skončil na třetí příčce obhájce loňské výhry Lysyan (Joly, ž. Šafář). Čtvrtý, z průběžné druhé pozice, finišoval pátý z loňského Derby Rabbit Motivman (Rabbit Trhový Štěpánov, ž. Verner), pětici uzavřela vítězka poslední Jarní ceny klisen Nidara (DS Pegas, ž. Foret), jež nadiktovala tempo dostihu.

Lehké vítězství pro Francii

Nejúspěšnějším žokejem dne byl šampión z let 2004 a 2005 Jan Rája, který dosáhl hattricku. V pořadí druhým a zároveň nejcennějším z jeho tří zásahů bylo lehké vítězství v hlavním přípravném testu před květnovou Jarní cenou klisen, 40. Memoriálu Rudolfa Deyla (1400 m, 120 tis. Kč). Favorizovaná šampiónka loňských juniorek Najinska (DAR, ž. Lukášek) neměla dobrý průběh a silným závěrem stihla „jen“ druhé místo, zatímco pro lehké vítězství o čtyři a čtvrt délky si docválala premiantka bratislavské Karpatské ceny a druhá z říjnové Ceny zimního favorita Francie (Zeas Staré Hradiště), pro svěřenkyni Heleny Vocáskové to bylo v pátém životním vystoupení třetí prvenství. Za ní se seřadila trojice svěřenkyň Zdena Koplíka, necelou délku za Najinskou finišovala Money for Danny (Avvario Praha, ž. Koplík) a čtvrtá při svém tuzemském debutu skončila Blu Axara (Lokotrans, ž. Chaloupka), pátý honorář pak vydělala Silk (Jasna, ž. Zatloukal).

Další dění:

V otevírací Ceně převodu v malém pořadí (IV. k., 1200 m) mezi sedmičkou tříletých nezvítězivších uhájil těsnou převahu od startu vedoucí nejzkušenější účastník Stormico (Stáj Meran), v jehož sedle dosáhl žokej Jiří Chaloupka jubilejního 30. vítězství kariéry.

Na scéně Cena Park Inn Hotel Prague (hdcp IV. k., 1200 m) pak, po boji o hlavu, na výhru z předposledního loňského startu druhým plným zásahem navázal pětiletý Muffin (Stáj Filip) a jeho stálá jezdkyně, zároveň vítězka Nikon Ladies Cupu 2013, Pavlína Filipová se stala první vítěznou ženou v této sezóně.

První ze tří tref žokeje Jana Ráji přišla v Ceně Office Depot (hdcp III. k., 1200 m), kterou jistě o dvě délky proměnil ve třetí životní výhru šestiletý valach Romane Conti (Luka-Sobotka), přičemž poprvé vyhrál jindy než v září.

Cena Agroefekt (hdcp IV. k., 1400 m) pak přinesla druhý nedělní zásah žokeje Jiřího Chaloupky, který k jisté premiérové kariérní výhře dovedl čtyřletou sázkovou outsiderku Monellu (MANEKO).

Rovněž poprvé v životě dosáhl na vítězství sázkový favorit, čtyřletý valach Winrocco (DS MAENTIVA), jenž s podporou žokejky Venduly Korečkové snadno, stylem start-cíl dominoval v Ceně sázek ve Fortuně (hdcp IV. k., 1800 m).

Také poslední položku programu lehce opanoval nejčastěji tipovaný aktér, v Ceně Korana (IV. k., 2207 m) se proti třináctce nezvítězivších vrstevníků o pět délek prosadil valach Rainbow Rakti, stáj Zeas Staré Hradiště a trenérka Helena Vocásková dosáhly druhého vítězství dne a žokej Jan Rája završil již zmiňovaný hattrick.

 

Sázkové kurzy: zde

Startovní listiny zde

Oslaví Roches Cross dvě jubilea?
Znamenitou společnost, která se sejde v hlavním dostihu, teoreticky vedou dva šestiletí aktéři, kteří navíc vyhráli poslední dva ročníky této zkoušky. Před dvěma lety suverénně o dvanáct délek dominoval Roches Cross (Jasna, foto vlevo), v jehož sedle se poprvé objeví žokej Milan Zatloukal. Svěřenec Josefa Váni nastoupí ke třicátému životnímu startu a bude útočit na desáté vítězství, přičemž mezi těmi devíti dosavadními se skvějí zásahy v Českém derby a Velké ceně Prahy z roku 2011. Obhájcem loňského triumfu pak je Lysyan (Joly, foto vpravo), kterého trenérka Helena Blažková opět nasedlá žokeji Jaromíru Šafářovi, který jej dovedl ke všem třem předchozím výhrám.
Další dvojici podle věku tvoří zajímaví pětiletí účastníci. Zástupce tréninkové centrály, jejíž obyvatelé vyhráli polovinu dostihů letošní premiérové neděle, Hidden Flame (DAR, ž. Pavlíček) před dvěma lety obsadil šesté místo ve francouzském Derby, vloni, ve své první zdejší sezóně předvedl parádní výkon především na Turf Gala v Bratislavě, kde vyhrál Cenu Scottish Rifleho se sedmidélkovým náskokem. Tuzemská rodačka Airfare (J.T.K.-Germič, ž. Chaloupka) si během minulého roku získala popularitu a všeobecný obdiv, když se ze skupiny nezvítězivších koní čtvrté kategorie dokázala vyšvihnout až mezi domácí vytrvaleckou elitu, získala těsné druhé místo ve Velké ceně českého turfu, čtvrtá skončila v Ceně prezidenta republiky a celkově si handicapové hodnocení vylepšila o mimořádných 36,5 kilogramu.
Plnou polovinu startovního pole tvoří příslušníci loňského klasického ročníku, tedy čtyřletí koně, a rozhodně by neměli být pouze do počtu. Na start míří vítězka Jarní ceny klisen a umístěná z Oaks v ČR, SR a Polsku Nidara (DS Pegas, ž. Foret), dále druhá z Jarní ceny klisen, čtvrtá z Českého derby a vítězka předloňské Ceny zimního favorita Beryaska (Hřebčín Křenek, ž. Koplík), kterou nově chystá Zdeno Koplík, pátý z Českého derby a premiant Ceny města Karlovy Vary Rabbit Motivman (Rabbit Trhový Štěpánov, ž. Verner), jenž byl vloni nejúspěšnějším svěřencem úřadujícího trenéra-šampióna Allana Petrlíka, a talentovaný Sholak (Ardak Amirkulov, ž. Murzabayev), který odstartoval kariéru až v polovině září, a přesto už si stihl zapsat dva vítězné počiny.
Pražské premiéry klasických čekatelek
Tři ze čtyř hlavních kandidátek na nejvyšší příčky v přípravném testu klasické Jarní ceny klisen ALAVIS se na chuchelské dráze představí poprvé. Juniorská šampiónka, vítězka z Rakouska a Slovenska Najinska (DAR, ž. Lukášek) i zdejší novicka, srpnová premiantka z Deauville Blu Axara (Lokotrans, ž. Chaloupka) jsou v péči Zdena Koplíka a trénovány v Krabčicích, stejně jako svěřenkyně nejúspěšnějšího muže letošní první dostihové neděle Arslangireje Šavujeva Miss Kruk (Valentin Bukhtoyarov), která se zaskvěla triumfem v karlovarské Ceně zimní královny. Jedinou z kvarteta, která má pražskou dráhu dobře vyzkoušenou, je Francie (Zeas Staré Hradiště, ž. Rája), jež snadno vyhrála květnový debut a v říjnu tu obsadila druhé místo v Ceně zimního favorita.
Také všech osm ostatních startujících figuruje na přihláškách první klasiky roku, konané za tři týdny, vítězstvími se již ozdobily Bajadéra (Stáj Jeso, žk. Mach), Cold As Ice (Vesiba, Arendsen) Cesmina (DS Pegas, ž. Foret) a Sky Arrow (Lokotrans, ž. Šafář), po dvou umístěních mají na kontech Money for Danny (Avvario Praha, ž. Koplík), Silk (Jasna, ž. Zatloukal), dvakrát naprázdno zatím vyšla Tautou Montjeu (Joly, ž. Havelková) a ambiciózní zahájení kariéry čeká na Rabbit Emperor (Rabbit Trhový Štěpánov).

Program dne:

14:00 – Cena převodu malého pořadí (IV. k., 1200 m): sedm tříletých bude usilovat o premiérový triumf, nejzkušenějším i nejúspěšnějším aktérem je se šesti starty a čtyřmi umístěními na kontě Stormico. V sázce "malé pořadí" je do tohoto dostihu převáděn jackpot ve výši 2849 Kč.

14:30 – Cena Park Inn Hotel Prague (hdcp IV. k., 1200 m): Blackandgreen se na podzim úspěšně vrátil z překážek na roviny a s minule dvakrát vítězným žokejem Lukáškem v sedle by mohl atakovat třetí kariérní výhru.

15:00 – Cena Office Depot (hdcp III. k., 1200 m): i tady má Lukášek dobré vyhlídky v sedle spolehlivé Platby, mezi devítkou dobrých soupeřů však je i zatím jen dvakrát představený valach Wobull Se Now, u nějž lze čekat progres.

16:00 – Cena Agroefekt (hdcp IV. k., 1400 m): v půltuctu startujících by na loňská první místa mohli navázat čtyřletí Takeela nebo Please Baby Please.

17:00 – Cena sázek ve Fortuně (hdcp IV. k., 1800 m): mezi pěti účastníky jediný Ruby King již dokázal zvítězit, ke dvěma předloňským trefám může přidat třetí, byť ponese nejvyšší zátěž.

17:30 – Cena Korana (IV. k., 2200 m): ve čtrnáctičlenném poli nezvítězivších se představí několik nominantů do klasických zkoušek, podle hodnoty loňských počinů vede sestavu Rainbow Rakti.

Nikon Ladies Cup 2014
Celorepublikový šampionát rovinových jezdkyň vstupuje již do svého čtvrtého ročníku. Pořadí jezdkyň v Nikon Ladies Cupu určuje počet vítězství, případně druhých a dalších míst (pokud by ani tato kritéria nerozhodla, rozhoduje vyšší zisk, a dále vyšší úspěšnost (poměr vítězství k celkovému počtu startů). Vítězka obdrží finanční bonus 15 tisíc Kč, druhá v pořadí 10 tisíc Kč a třetí 5 tisíc Kč. Všechny tři dále získají od generálního partnera soutěže fotoaparát Nikon 1 V1. Partnerem Nikon Ladies Cupu je CONSEQ PARK Velká Chuchle.

Bohatý program pro rodiny s dětmi
Nejmenším návštěvníkům je v Praze-Velké Chuchli věnována zvláštní pozornost. Děti do 15 let mají na všechny dostihové dny vstup zdarma, mládež do 18 let zaplatí pouze poloviční vstupné. Na dostizích se Vaše děti určitě nudit nebudou!

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.