Velká Chuchle: Famous Valley? Famózní!

Vrcholem desátého pokračování letošní metropolitní sezóny na chuchelském závodišti byl 13. Zlatý pohár EŽ Praha (4200 m, 360 tis. Kč), nejdelší a nejvýše dotovaný dostih přes proutěné překážky v ČR. Na jeho startu se sešla šestice kvalitních koní, mezi nimiž byla i rekordmanka v počtu vítězství za sebou Famous Valley. Pětiletá klisna útočila již na jedenáctý triumf v řadě, po červnovém triumfu v rovinové nejvyšší kategorii (Karlovarská dvojnásobná míle) poprvé zamířila do nejvyšší třídy také nad proutěnými překážkami a tentokrát neměla mít cestu k vítězství snadnou. 

Dokonce ji těsně před startem v kurzové nabídce odsunula nadějná čtyřletá Slivka (1,8:1) na pozici druhé favoritky (2,2:1), ale na dráze bylo vše jinak. Ostré tempo prvních dvou třetin trati udal zdejší novic, francouzský import Polo Rouge, ale nakonec zeslábl a docválal s velkým odstupem čtvrtý. Obě klisny se před něj posunuly kilometr před cílem a tehdy se zdálo, že dojde k dramatickému duelu. Jenže po zatočení do cílové roviny se Famous Valley začala soupeřce vzdalovat a po poslední překážce se závěrečné stovky metrů staly velkolepým defilé suverénní vítězky. Triumfovala zadrženě o patnáct délek a navíc v novém časovém rekordu dostihu 4:56,25. Trenérka Helena Vocásková a majitel Stanislav Chudáček obhájili loňské vítězství v tomto dostihu, jezdec Pavel Složil se do listiny vítězů zapsal poprvé. Famous Valley tak prodloužila svou rekordní sérii už na jedenáct výher, a to s nejvyšším náskokem v cíli jak ve své kariéře, tak v historii Zlatého poháru EŽ Praha.

Slivka, v jejímž sedle se poprvé na pražské dráze představil přední švédský překážkový žokej Niklas Lovén, obsadila druhé místo, třetí skončil o další třináct délek zpět devítiletý rutinér Mister Westminster.

V průběhu dne s šesti rovinovými a dvěma překážkovými dostihy, dosáhli dvou vítězství žokej Jan Verner, který se posunul na druhou příčku průběžného pořadí rovinového žokejského šampionátu, trenéři Helena Vocásková s Václavem Lukou a Stáj Arenzo.

 

Výsledky

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.